מיני-יער בתוך בועת זכוכית: כך תכינו טרריום בקלי קלות

צמחים ואדמה במקום דגים ומים: הכירו את האח היבשתי של האקווריום, שיכניס פיסה של טבע פראי לתוך הבית שלכם במעט מאוד עבודה ומאמץ

אפשר ליצור טרריום כמעט בכל כלי מזכוכית, כמו צנצנת, אגרטל, כוס ישנה קערה או אקווריום (צילום: Shutterstock)
אפשר ליצור טרריום כמעט בכל כלי מזכוכית, כמו צנצנת, אגרטל, כוס ישנה קערה או אקווריום (צילום: Shutterstock)
מאפשר לנו לגדל בקלות צמחים קטנים, שאינם מסתגלים היטב ובקלות לתנאי הבית (צילום: Shutterstock)
מאפשר לנו לגדל בקלות צמחים קטנים, שאינם מסתגלים היטב ובקלות לתנאי הבית (צילום: Shutterstock)
כדי להשלים את מראה הגינה הקטנה ששתלתם בתוך הטרריום אפשר לקשט אותה באבנים, חצץ, ענפים יבשים, קליפות עץ או אלמנטים דקורטיביים אחרים (צילום: Shutterstock)
כדי להשלים את מראה הגינה הקטנה ששתלתם בתוך הטרריום אפשר לקשט אותה באבנים, חצץ, ענפים יבשים, קליפות עץ או אלמנטים דקורטיביים אחרים (צילום: Shutterstock)

דמיינו יער קטנטן וקסום שגדל בתוך בועת זכוכית אצלכם בסלון. נשמע טוב? עם ממש מעט עבודה תוכלו להגשים את החלום הזה ולהכין במו ידיכם טרריום לתפארת.

 

"טרריום מה?" אתם בטח שואלים, אז תדעו שאין מה להילחץ: מדובר בסך הכל באחיו היבשתי של האקווריום: כלי זכוכית סגור או פתוח, אשר בתוכו אדמה שבה שתולים צמחים קטנים. הטרריום מאפשר לנו לגדל בקלות צמחים קטנים, שאינם מסתגלים היטב ובקלות לתנאי הבית (צמחים "מפונקים" הדורשים לחות גבוהה והשקייה יומיומית)  או צמחי חוץ (כמו אפיפיטים, צמחים טורפים ושרכים למינהם), שקל יותר לגדל בתנאי חממה/ טטריום.

 

 

אלה החומרים שתצטרכו כדי להכין טרריום:

  • כלי זכוכית שקוף עם פתח
  • צמחים המתאימים לגידול בטרריום (ראו פירוט בהמשך)
  • מצע שתילה נקי  (נמכר במשתלות)
  • פחם פעיל  (מסייע לסלק רעלים וריחות. בעל יכולת לספוג כימיקלים בקרקע, במים ובאוויר, שעלולים להצטבר בתוך הטרריום לאורך זמן ויכולים לפגוע בצמחים. נמכר בחנויות דגים).
  • כף שתילה ומגרפה קטנות
  • אבנים או אלמנטים אחרים לקישוט

 

כלי הטרריום

אפשר ליצור טרריום כמעט בכל כלי מזכוכית, כמו צנצנת, אגרטל, כוס ישנה קערה או אקווריום.

הכלי צריך להיות עשוי מזכוכית שקופה. זכוכית כהה, חלבית או צבעונית יקטינו באופן משמעותי את כניסת האור לכלי – דבר שיפגום בהתפתחות הצמחים. חשוב גם שיהיה בכלי פתח לכניסה ויציאה של אוויר.

 

הכנת הטרריום, שלב אחר שלב

 

 

מיקום הטרריום

מרבית הצמחים זקוקים לכמות אור בינונית. לכן כדאי למקם את הטרריום בקרבת חלון צפוני, ולעולם לא במקום החשוף לשמש ישירה. אם אין חלון צפוני, אפשר למקם בפינה מוארת בבית, אך להרחיק מקו השמש הישירה.

 

הצמחים

יש להתאים את סוג הצמחים לכמות האור ולטמפרטורה במקום שבו מוצב הטרריום. כמו כן, חשוב שכל הצמחים יזדקקו לאותם תנאי לחות. הצמחים המומלצים ביותר הם אלה שצורת הצימוח שלהם נמוכה וצפופה. אפשר להשתמש גם בצמחים גדולים יותר, אבל אלה ידרשו גיזום מדי פעם.

 

הנה כמה רעיונות לסוגי צמחים שמתאימים לשתילה יחדיו:

 

  • מקבץ 1- שרכים, פיטוניות, פילאות, קיסוס, מיני צמחי בית כמו אגלונמה, פוטוס ועוד
  • מקבץ 2 - מיני סוקלנטים
  • מקבץ 3 - מיני פפרומיות, סיגלית אפריקנית

 

 

 

השתילה

לפני השתילה ארגנו את הצמחים על משטח פתוח, כדי לקבל מושג על שילובי הטקסטורות, הצבעים והגדלים.

הוציאו את הצמחים ממכלי השתילה, חשפו את השורשים, והורידו עלים יבשים או פגועים. שתלו את הצמחים והשתדלו שהעלים לא ייגעו בדופן הזכוכית.

פזרו שכבה של חצץ לניקוז עודפי המים בתחתית הכלי בגובה של כ-2-1 ס"מ.  ושימו שכבה דקה של פחם פעיל בין החצץ לאדמה.

 

הקישוטים

כדי להשלים את מראה הגינה הקטנה ששתלתם בתוך הטרריום אפשר לקשט אותה באבנים, חצץ, ענפים יבשים, קליפות עץ או אלמנטים דקורטיביים אחרים. חשוב להימנע משימוש בחומרים טבעיים המכילים חרקים או נגעים שיכולים לזהם את הטרריום.

 

 

 

השקייה

לאחר השתילה כדאי להתיז על הצמחים מעט מים כדי לנקות אותם משאריות אדמה. אם הניקוי דרש כמות מים גדולה, אין צורך בהשקיה נוספת.

מומלץ להשתמש במים מזוקקים או במי מזגן. מים לא מסוננים מכילים כימקלים וריכוז גבוה של מלחים, המקשים על קליטת מים בצמח. בנוסף, הם יוצרי כתמי אבנית על זכוכית הטרריום הקשים לניקוי.

 

יש להקפיד שלא להשקות את הטרריום במים רבים מדי - מאחר שאין בו ניקוז, עודפי מים יצטברו בתחתית הכלי, והם עלולים לגרום למחלות שורשים. השקו תמיד בהדרגה – זכרו שאין בעיה להוסיף מים אם צריך, אבל אי אפשר להוציא עודף מים החוצה. בקיץ - השקו כפעם בשבוע , בחורף - כפעם בשבועיים. אם אינכם בטוחים, הכניסו קיסם - אם "פירורי האדמה" לחים אין צורך בהשקייה.  

 

תחזוקה שוטפת

הצמחים שבטרריום יצמחו בכיוון מקור האור. לכן, כדי לשמור על צמיחה אחידה לכל הכיוונים כדאי לשנות מדי פעם את כיוון הטרריום.

זכרו כי על אף שהטרריום זקוק לטיפול מינימאלי, הוא אינו חפץ דומם. צמחים מסוימים ישגשגו, ואחרים עלולים למות. לפעמים יהיה צורך להחליף צמחים מסוימים או להוסיף אחרים.

 

 

  • שושן דגן שושן דגן היא מתכננת נוף, אגרונומית ומבעלות הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד