אמאל'ה, בריכה: כך תתמודדו עם פחד של הילדים מהבריכה והים

למה הרבה ילדים מפחדים ממים? האמת היא שיש להם סיבה טובה. מים יכולים להיות דבר מסוכן. שירי בת גלים, מטפלת במים, עם עצות שיתנו לילדיכם ביטחון במים

שירי בת גלים

|

14.07.16 | 12:16

הקשיבו לפחדים של הילדים (צילום: Shutterstock)
הקשיבו לפחדים של הילדים (צילום: Shutterstock)

מי לא היה עד לסיטואציה הבאה: ילד קטן, לבוש בבגד ים, יושב על שפת הבריכה. אביו או אמו נמצאים במים, מושיטים לו ידיים, מנסים לשדלו להיכנס, מבטיחים שיהיה לו כיף, שהוא יקבל קרטיב, שואלים אם הוא לא רוצה להיות כמו אחיו הגדול, שזה עתה קפץ בשמחה למים. הילד מנענע בראשו בעקשנות וצועד צעד אחורה.

 

המים: אכן מקום שיכול להיות מסוכן

עונת הרחצה החלה וילדים רבים מגיעים לבריכה, לאחר שלא שהו במים מאז הקיץ שעבר. גם ילדים שלמדו לשחות והגיעו בקיץ שעבר למצב של עצמאות במים, מהססים וחוששים בכניסה לבריכה, בצלילה ובציפה. במעבר מבריכת הפעוטות אל בריכת ה"גדולים" מתמודדים הילדים עם חששות ועם מצב לא מוכר. עומדות בפניהם חוויות חדשות, כגון ציפה באמצעות מצופי ידיים, גלגל ים ואמצעי עזר שונים. עליהם לעבור מ"עמידה" לשכיבה (עמידה גורמת לשקיעה ושכיבה לציפה) וללמוד צלילה - הכנסת ראש למים. עליהם ללמוד להתארגן מחדש במים.

 

פחד מים מתפרש על סקאלה רחבה: ישנם ילדים שחוו טראומה של טביעה או נחנקו ומגיבים מאז בפוסט טראומה למים. אחרים קיבלו את החשש מהוריהם וישנן גם סיבות נוספות. פחד ממים יכול להתבטא בכך שילד לא ירצה להיכנס בכלל לבריכה, ילד שיהיה מוכן להיכנס רק על הידיים או ילד שיסכים רק בהישענות על הקיר - גם אם הוא "חמוש" באביזרי ציפה.

 

יש ילדים שהם בלחץ כה גדול עד שהטונוס השרירי שלהם יגבר באופן שעלול לגרום להם "לשקוע" אפילו עם מצופי ידיים רגילים. במקרה זה מומלץ לעבור למצופי ידיים גדולים, עם הרבה אוויר.

 

אחד החששות העיקריים במפגש עם המים נובע מהקושי להכניס את הראש. עם הכנסת הראש למים, עלינו לוודא שלא לקחת אוויר דרך האף ושלא לבלוע מים דרך הפה. פעולה זו דורשת לנשום באופן שונה ממה שאנו רגילים ולכן מעוררת חוויה חזקה של חוסר שליטה. חוויה של חוסר שליטה בנשימה היא קשה ומלחיצה במיוחד. בליעת מים או כניסת מים לתעלות האף, יכולה לגרום לכאב, למצב אמיתי של חנק ואף למוות. פחד מים, אם כן, יכול להיות פחד מוות.

 

למעשה, המים הם באמת מקום מסוכן. ילד שלא יודע לשחות, ילד שאינו שולט בנשימה מתחת למים - יש לו סיבות טובות מאוד לפחד ולכן תהליך הלימוד לקראת שליטה במים הנו חשוב כל כך.

 

למה בכלל חשוב ללמד ילדים להתיידד עם המים?

  1. כיף: מים יכולים להסב תענוג גדול וילדים יכולים להפיק מהם תועלת רבה.
  2. שרירים וגמישות: המים מפעילים התנגדות אל מול תנועת הגוף. תכונה זו טובה מאוד לילדים, משום שהיא מחזקת את השרירים, משפרת גמישות ותיאום תנועתי ומלמדת אותם להשתמש בגופם ולשלוט בו.
  3. תנועה: כובד המים והאוויר שמכיל הגוף מביאים לכך שהוא מסוגל לצוף. תכונה זו מאפשרת לילדים לחוות עונג ואיכות תנועתית מגופם. גם אלו שמתקשים לנוע על הקרקע, ינועו בקלות, בחופשיות ובנינוחות יותר בתוך המים.
  4. מצב רוח: למים השפעה פסיכולוגית חיובית. המים הם הסביבה המקורית להתפתחות החיים. מרגע היווצרות העובר הוא עטוף במים בתוך הרחם. המגע עמם נעים, מרגיע ומסייע בשיפור מצב הרוח, הדימוי העצמי ועוד.
  5. ביטחון ושליטה: ילדים שמתגברים על החשש מהמים, מפתחים ביטחון עצמי ושליטה גופנית גם מחוץ למים. הם לומדים להכיר את עצמם ואת סביבתם מתוך חקירה אישית מהנה. זו הסיבה שילדים שנהנים (גם אם הם עדיין עם מצופים), אוהבים לשהות זמן ממושך בתוך המים. לא "משעמם" להם. הם חוקרים את הגוף ואת סביבתם ולא אכפת להם אפילו אם קר והשפתיים שלהם כבר סגולות - הם פשוט לא רוצים לצאת.

 

מכל הסיבות הללו, עם כל הפחד והקושי, כדאי מאוד ללמד ילדים לפתח "הרגלי מים", לנשום מתחת למים ואף לשחות. חשוב להדגיש שיש תקווה לכולם. כל הילדים יכולים ללמוד ולשפר את עצמאותם במים. כולם יכולים להצליח ובעיקר - אפשר לעשות את זה בצורה נעימה ורגועה.

 

מה עושים עם הפחד? כמה עצות להורים:

  1. הקשבה ותשומת לב: ההמלצה החשובה היא שכדאי לעשות את החיבור למים מתוך הקשבה לפחדים של הילדים, מתוך זיהוי צרכיהם ומענה עליהם, מתוך תמיכה שמעניקה ביטחון - ויחד עם זה מסייעת להתקדם לקראת עצמאות במים.
  2. הרבה שעות בריכה: רכשו מנוי לבריכה ופשוט לכו הרבה לבריכה ושהו במים. עם הקטנים בקרו גם בבריכת הפעוטות וגם עם מצופי ידיים בבריכת הגדולים. לשהוּת במים משמעות גדולה. בעבר היה נהוג לעשוי מנוי ולבלות בבריכה בקיץ. היום הרבה ילדים לא נמצאים כמעט בכלל בבריכה.
  3. חזרות במקלחת: העניקו לילדים בזמן המקלחת הגנה והזדהות גם עם מצבים פחות נעימים (מים על הפנים, בליעת מים ועוד), אבל גם תנו תחושה שזו חלק מהחוייה של המים. אפשר לשחק עם משקפת במקלחת ואף להשתמש בה לחפיפת ראש במידת הצורך, לפנות לאנשי מקצוע ולקבל עזרה וייעוץ.
  4. דברו על הפחד: דווקא כשאתם לא בתוך הבריכה, במקום "מוגן ויבש".

 

  • המאמר נכתב על ידי שירי בת גלים, שחיינית-עבר, מטפלת במים, בעלת בית ספר לשחייה ומחברת הספר "סיפור בריכה", להתמודדות עם פחד ממים.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד