שני שטלריד, אחת ממשתתפות פרויקט "לא תאנסו אותנו לשתוק" שפורסם ב"לאשה" ביום האישה הבינלאומי, כבר חתומה על קמפיין האותיות בפייסבוק, שקרא לאנשים להחליף את תמונתם בפרופיל לאות הראשונה של שמם - לאות הזדהות עם נפגעות תקיפה מינית, ועל הקמת עמותת "אות הזדהות" למען נפגעי תקיפה מינית. בשבוע שעבר היא יצאה בקמפיין "לא לבושה".
"הגיע הזמן שאחת ולתמיד אנשים יבינו שזה אף פעם לא הבגדים אשמים", כתבה בפוסט שהעלתה. "נפגעי תקיפה מינית מותקפים כשהם בפיג׳מה, בשמלת מקסי, בשמלת מיני, בג׳ינס, מדי צבא, מכנסיים, גופיות ומעיל. הסיבה היחידה שקיימים פשעי מין היא פושעי מין". תוך זמן קצר, הפך הקמפיין ויראלי.
שטלריד כבר רגילה לחולל סערה. זה קרה בפעם הראשונה כשהעלתה פוסט בפייסבוק ובו חשפה שעברה אונס כשהייתה חיילת בת 19. הפוסט, שמשך תשומת לב רבה, גרר עשרות אלפי לייקים ומאות שיתופים, ובעקבותיו החליטה שטלריד להעלות את קמפיין האותיות. "כבר אז היו תגובות שאמרו 'היא נאנסה בגלל מה שלבשה', אלו תגובות ששבות ועולות כל הזמן", היא אומרת.
את הקמפיין הנוכחי יזמה לאחר שצעירה שחוותה תקיפה מינית שאיתה היא נמצאת בקשר, שיתפה אותה ששמעה שיחה במקום עבודתה החדש בין הבוסית שלה לבין כמה עובדים. "הבוסית שלה אמרה משפט שנחרט אצלה בזיכרון והכאיב לה מאוד: 'אם נשים היו מתלבשות פחות חשוף, לא היו אונסים אותן', ואני, שכבר שנתיים מדברת על זה, הבנתי שצריך לעשות משהו".
באותו הזמן ממש, גילתה שבארצות הברית מוצגת כעת תערוכה, ובה תמונות בגדים שלבשו נפגעות אונס בזמן שהותקפו. "ואם לא די בכך, במקרה אני מראה לבן הזוג שלי קלטת וידאו מהתקופה שבה דגמנתי כנערה, ופתאום אני רואה על המסך את עצמי לבושה בשמלה האדומה שלבשתי כשנאנסתי. לא זכרתי שאי פעם הצטלמתי איתה. הדבר המדהים הוא שאני זכרתי את השמלה אחרת לגמרי: הרבה יותר חשופה, קצרה וצמודה. זה היכה בי".
מאיפה נולד השם?
"דיברתי עם בן הזוג שלי על הקשר בין המלים לבושה ובושה, והוא הציע 'לא לבושה'. זה היה כל כך נכון. זה מתייחס גם לכך שאף אחד לא יכול להאשים אותנו שנאנסנו בגלל הבגדים שלבשנו, וגם לכך שלא משנה מה לבשנו, אין לנו סיבה להתבייש".
בעמוד הפייסבוק שלה מופיעות תמונות של נשים וגברים לבושים בבגדים שלבשו כשהותקפו מינית, וביניהם פיג'מה ילדותית, שמלה פרחונית, מכנסי ג'ינס וחולצת פסים, חולצה של תנועת נוער ומדי צבא. "ועדיין", היא אומרת, "אנשים מאשימים נפגעות תקיפה מינית בלבושן החשוף, ומאשימים את קורבן הפשע במקום את הפושע".
למה זה קורה לדעתך?
"כי לאנשים קשה מאוד עם הנושא והם מחפשים צידוקים. כל קמפיין כזה מפיל אסימון. אחרי הפרויקט ב'לאשה' ההדים לרוב היו חיוביים, ועדיין היו בנות שקיבלו תגובות נאצה. משמח אותי שהקולות הללו הולכים ופוחתים, ושהקול של אלו שתומכים במאבקים של נפגעי תקיפה מינית הולך וגדל. אני מרגישה את זה בפייסבוק, במפגשים ובהרצאות שאני נותנת".
- חבבו את "לאשה" בפייסבוק
- האפליקציה החדשה של "לאשה"
- חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG