למה בי"ס מעניש על צבע בשיער? לא מספיק קשה להיות מתבגרת?

האם גוונים שנערה עושה בשיער הם סיבה לעונש? סיגל קפלן, אמה של הנערה, חושבת שכדאי שבית הספר יתרכז בנושאים חשובים יותר ויניח למתבגרים להתבגר

סיגל קפלן פורסם: 05.05.16 11:11
"אין לי בעיה עם מוהוק, אלוקס, פירסינג וקעקועים, לא, אין לי. מה תעשו לי?!" (צילום: shutterstock)
"אין לי בעיה עם מוהוק, אלוקס, פירסינג וקעקועים, לא, אין לי. מה תעשו לי?!" (צילום: shutterstock)

בשעה 08:02, מתקשרת אלי הח"טניקית הפרטית שלי, מתיפחת. "אמא, המנהלת אמרה לי שבגלל שיש לי 'אומברה' זה ייכנס לי לתיק האישי".


'אומברה', למי שלא מעורה בטרנדים אופנתיים, זו טכניקת צביעה שבה קצוות השיער בהירים והגוון הולך ומשתלב עם השיער בהדרגה. רגע אחרי, כשהבנתי שלילדה שלום ולתיק האישי כנראה קצת פחות, הרגעתי אותה, כשבו בזמן הרגשתי איך לחץ הדם שלי נוסק כלפי מעלה.

 

הכי חשוב שירגישו טוב עם עצמם

שלוש שעות אחרי, הצלחתי לקיים שיחה עם מנהל התיכון על הגיגינו בענייני כללים לאן. המנהל הגיע מוכן לשיחה והזכיר לי שהילדה הסוררת מגיעה בפעם השניה עם קצוות מחומצנים לבית הספר וכבר העירו לה על כך בעבר. וכן. חייבים שיהיו כללים, כי אחרת ילדות יגיעו עם מכנסיים קצרצרים, גופיות חושפניות וכפכפי אצבע וגם לילדים שמגיעים על אופניים חשמליים שמו כללים ושאני אדע שבדרך כלל הורים מתקשרים בדיוק מהסיבה ההפוכה, עם דרישה שבית הספר יחמיר ואף יאכוף את הכללים האלה, משום שהם ההורים לא מסוגלים לעשות זאת.


"הלו... זה חדר המנהל? אני התקשרתי בגלל האומברה". כנראה שהשיחה הזו לא תביא שלום עולמי, מה גם שיש הגיון בלאכוף כללים שמונעים מילדות להגיע חצי ערומות לבית הספר, אבל לרדת לרזולוציות של קצת צבע בשיער?


אז אני מודה, אין לי בעיה עם צבע בשיער, צבע בציפורניים. אין לי בעיה עם מוהוק, אלוקס, פירסינג וקעקועים, לא, אין לי. מה תעשו לי?! אני בעד שאנשים ירגישו טוב עם עצמם, במיוחד אם הם בגיל ההתבגרות. במיוחד אם הם קמים בבקר ונחשפים לקבוצת פצעים אדומים על המצח, שיער נפוח ולא מסתדר ומפיקים קולות מוזרים מגרונם. ובמיוחד אם מה שהם מחליטים לעשות עם המראה שלהם לא פוגע במישהו אחר או בעצמם.


"סליחה, האם הגוונים שהיא עשתה גורמים לה להיות תלמידה פחות טובה, פחות חיונית, חוצפנית, בן אדם פחות אכפתי?" שאלתי את המנהל. "האם לשם צריכים להיות מופנים המשאבים החינוכיים? כדי לייצר עוד תחושות ניכור וחוסר חשק להגיע לבית הספר ולקבל עוד ועוד הוכחות ממשיות שמדובר במקום שלא מבין אותם? חוץ מזה, אם משתמשים באיומים, תהיו בטוחים שהם מבינים במה הם מאוימים". החט'ניקית ממש לא הבינה מה זה 'תיק אישי' ומה המשמעות של האיום הזה. הכבוד המינימלי שבין אוכף החוק לעבריין, זה שמי שמפר אותו יבין מה המחיר שהוא עומד לשלם. וסתם מתוך סקרנות, איך זה נרשם בדיוק? הנ"ל הגיעה עם תסרוקת אומברה לבית הספר? אגב, היא גם הגיעה עם עוגת יום הולדת למורה. זה גם נרשם בתיק האישי?

 

על מה לא מענישים אותם?

שנים אני מנסה להיות הורה מיודד עם המערכת, לעבוד יחד איתה, מתוך אמונה ותקווה שאנחנו חולקים את אותה המטרה, אבל מתבדה בכל פעם מחדש, כשאני חוזה בכאב איך המערכת שאני בקשרים איתה שמה זרקור על השלילי ומשתמשת בכלי הכי זמין ואפקטיבי לטווח הקצר - העונשים.


זה קרה בספטמבר האחרון, שלושה ימים לפני ראש השנה, כשהשישיסט הפסיד שעתיים לימודים ביום הכי מאובק, כדי להגרר איתי ברחובות התחנה המרכזית הישנה ושכונת שפירא ולחלק ארגזי אוכל כבדים לזקנים מיעוטי יכולת. מיד אחרי שהורדתי אותו בבית הספר הוא התקשר ואמר שמנהלת השכבה הודיעה לו שזה ייחשב כחיסור לא מוצדק, שעלול להוריד לו מהציון בתעודה. "ומה יקרה אם כל התלמידים יחסירו מאותה הסיבה?" טען המחנך להגנת ההחלטה. אכן מחדל.


אם הם מחלקים אוכל לעניים מענישים אותם, אם הם צובעים את השיער והציפורניים מענישים אותם ואם הם שותים אלכוהול מענישים אותם. אולי תקלו עליהם ותשתמשו בשיטת האלימינציה, בה תבהירו על מה לא תענישו אותם? זו פשוט תהיה רשימה הרבה יותר קצרה.


לא יכולה להיות הורה לא מתערב. לא יכולה לשבת בצד ולגבות אנשים שבחסות מערכת החינוך מתיימרים לשתף איתי פעולה, באמתלה שהיעד המשותף הוא: מבוגרים עם ביטחון עצמי, שיקול דעת, שתורמים לחברה. וכשאני שואלת את האחיינית שלי, שהחלה השנה כיתה א', איך בבית הספר, היא פוטרת אותי ממרומי שמונה חודשי וותק בתשובה לקונית של "לא כיף" ואני חושבת לעצמי, לא משנה כמה 'אומברה' ייכנס לתיק האישי, הוא תמיד יהיה הרבה יותר קל מהתיק שהם סוחבים.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת משפחתית ומדריכת הורים במשפחות משולבות (משפחה בה לפחות לאחד מבני הזוג יש ילד/ים ממערכת יחסים קודמת); מייסדת ומנהלת שותפה במיזם "ילדים לפני הכל" - תמיכה, הדרכה, ידע וסיוע לילדים ומשפחות במעברי גירושים ומשפחות בפרק ב' ולאנשי מקצוע. בעלת עמוד הפייסבוק "משפחה משולבת"; עיתונאית ומיצרת תוכן למשחקים שוברי שיגרה בתוך המשפחה בחברת happy days והכי חשוב, כי מכאן הכל התחיל - אמא במשפחה משולבת עם ארבעה ילדים, כלב וחתול.