אין מצב שתסכימו להביא לילד כלב?
הנה 10 סיבות למה ממש כדאי לכם

הוא יהפוך את ילדיכם ליותר אחראים, יותר רגישים ויותר בטוחים בעצמם ובסביבה. עמותת תנו לחיות לחיות מזמינה אתכם לאמץ כלב נטוש ולשנות את חיי ילדיכם

איילת אלקיים ומאיה שטיין

|

14.01.16 | 08:19

גם אם היה יום מבאס בגן, מישהו תמיד יקבל אותך עם אהבה בלי תנאים (צילום: shutterstock)
גם אם היה יום מבאס בגן, מישהו תמיד יקבל אותך עם אהבה בלי תנאים (צילום: shutterstock)
הילד רוצה כלב ואתם לא בטוחים? שאלנו כמה ילדים למה הם אוהבים לגדול עם כלב בבית. "תמיד יש עם מי להיות", ענתה יובל בת ה-12; "תמיד יש מי שישמור עלי", אומרת אריאל בת ה-8; "יש מי שאוהב אותי", השיב עומר בן ה-5; "כלב תמיד ישמח לקראתך ויאהב אותך", מוסיפה שיר בת ה-11; "הוא משנה לך את כל החיים. יש לך אחריות ומישהו לדאוג לו", משיבה הילי בת ה-13 תשובה בוגרת; "הכלב הכניס לחיים שלי יותר ביטחון בבית ובחוץ", ענתה מיקה בת ה-13; "הכלב לימד אותי אחריות", היתה התשובה של שני בת ה-11.

 

בעמותת "תנו לחיות לחיות" יצאו בקמפיין שבו הציגו שלושים מפורסמים 'שלושים סיבות טובות לאמץ כלב', אך נראה שאם נשאל את הילדים, נמצא סיבות לא פחות טובות. גם מחקרים תומכים בתשובות הספונטניות של הילדים ומספקים חיזוק ליתרונות של גידול ילדים לצד כלבים בבית. רק בשבוע שעבר התפרסם מחקר חדש אשר מוכיח שוב כי נוכחות של כלב בבית יכולה למנוע תופעות של סטרס אצל ילדים, אז הנה 10 סיבות ממש טובות לעשות את זה.

  

1. שיפור תחושת הביטחון האישי

בעמותת "תנו לחיות לחיות" מדווחים כי בחודש האחרון, לאחר ההתדרדרות במצב הביטחוני, הגיעו לבית המחסה של העמותה מספר מאמצים אשר ביקשו לאמץ כלב לחיק המשפחה, כדי שיהיה מישהו שיגרום להם להרגיש יותר בטוחים בבית או ברחוב. "הם טענו, ובמידה רבה של צדק, שירגישו הרבה יותר בטוח אם הם או הילדים שלהם ילכו ברחוב עם כלב, בידיעה שהסיכוי שמחבל יבחר לתקוף עם סכין מישהו שהולך עם כלב שואף לאפס", מדווחת יעל ארקין, מנכ"לית העמותה. "תמיד ידענו שיש הרבה מאוד סיבות טובות לאמץ כלב, אבל החודש נוכחנו לראות עד כמה כלב יכול לשפר את הביטחון האישי, של ההורים והילדים כאחד".

 

2. רגישות לצרכי הזולת

"מחקרים רבים מצאו קשר חיובי בהשפעת גידול כלבים בבית לצד ילדים", אומרת מאיה שטיין, עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותראפיסטית מומחית, המטפלת בין השאר בילדים ומדריכה הורים. "התוצאות החיוביות במחקרים מצביעות באופן כמעט מוחלט כי רגישות ילדים לצרכי הזולת ומושגים כמו אמפטיה, רגישות, אכפתיות, אהבה, דאגה ואחריות, הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהזהות האישית של ילדים הגדלים בבית לצד כלבים".

 

3. השפעות המגע וההשפעה הרגשית

לנוכחות בעלי החיים ליד האדם השפעות פיזיולוגיות מוכחות, כמו ירידה בלחץ הדם, הפחתת מתחים, זיהוי מחלות והשפעות הורמונליות התורמות להפחתת מתחים. כדי שילד יתפתח בצורה מיטבית מבחינה רגשית הוא זקוק למגע – חיבוק, ליטוף וזאת בנוסף למילות נחמה, התנהגות רכה ותחושה של החזקה והכלה. מגע בגוף חי גורם לרגיעה ולהפחתת החרדה, המתח והלחץ. ההתרפקות של ילד על כלבו מאפשרת לו לשחזר את המגע הנעים ומסייעת לו לפתח את הויסות העצמי ואת יכולת ההרגעה העצמית.

 

4. השפעה על יחסים חברתיים

ילדים לומדים להאמין ולסמוך על הכלב שלהם, הם יודעים שהכלב לא יבגוד בהם וניתן לתת בו אמון. סוגיית האמון חשובה ביותר כאשר הילד מפתח מאוחר יותר מיומנויות חברתיות ליצירת קשר של אמון עם האנשים הסובבים אותו. הקשר עם הכלב יעזור לו לראות בהם בעתיד אנשים וחברים משמעותיים כפי שהקשר עם הכלב נבנה על יחסי אמון.

 

5. לימוד תקשורת לא מילולית

היום אנחנו יודעים יותר על עוד סיבה טובה לגדול לצד כלב, לאחר שצפינו כיצד ילדים בבית מפתחים הבנה לא מילולית לכלבם, שלא יכול להביע את עצמו באופן מילולי ולומדים לקרוא את שפת גופו. התנהגות זו תורמת לפיתוח המודעות וההבנה לשפת הגוף של האחר. המודעות הזאת לשפת הגוף חשובה לאין ערוך כאשר אנו מדברים על פיתוח אינטראקציות עם בני אדם בגילאים שונים.

 

6. חיזוק תחושת האחריות של הילד

אלקיים מוסיפה סיבות נוספות מדוע כדאי לגדל כלב בבית: הכלב הופך במהרה לחלק מהמערכת המשפחתית. האינטראקציה עם הכלב היא על בסיס קבוע כך שהוא הופך לחלק מההתנהלות היום יומית של המשפחה. ילדים לומדים בעזרת בעלי חיים לקבל אחריות. מהרגע שהכנסנו את הכלב לבית אנחנו אחראים לספק לו את כל הצרכים שלו: מזון, מים, טיולים, חברה וטיפולים וטרינריים. שילוב הילד בטיפול בכלב מלמד אותו לקחת אחריות, לדאוג לצרכים של האחר ובעקבות כך מתפתחת האמפתיה והחמלה, שהן חלק מרכזי מתקשורת בין אישית. הילדים לומדים לשים את הצרכים של האחר לפני הצרכים שלהם.

 

7. השפעה על הביטחון העצמי והדימוי העצמי

כלבים נותנים לילדים בטחון ומעצימים את הדימוי העצמי שלהם. הכלב מהווה מרחב בטוח לניסוי וטעיה של קישורים חברתיים. הוא מקבל אותנו ללא תנאי גם אם פעלנו לא נכון ופגענו באחר. מחקרים מראים שילדים שגדלים עם בעלי חיים מדווחים על יותר ביטחון עצמי ובעלי דימוי עצמי גבוה יותר.

 

8. התמודדות עם פחדים

הכלבים עוזרים לילדים להתמודד עם פחדים. כאשר ילד מפחד לישון לבד, אנחנו יכולים להכניס את הכלב לחדר שלו ולשים את המיטה של הכלב ליד המיטה של הילד. הנוכחות של הכלב משרה על הילד ביטחון. במקרים מסוימים הילד ישליך את הפחדים שלו על הכלב. "אמא, בחושך ניצה (הכלבה) מפחדת שתבוא רוח חזקה, אז אני שומר עליה", ככה אמר לי עומר (בן 5) לפני כמה זמן. התפיסה שלו שביכולתו לעזור לכלבה מעצימה אותו מאוד ונותנת לו ביטחון.

 

9. התמודדות עם משברים ומריבות

ישנם מחקרים שמראים כי נוכחות של כלב בבית משפרת את היכולת הרגשית של הילדים להתמודדות בשעת משבר, כמו גירושים, אובדן, מחלה של בן משפחה, מעבר דירה ועוד. לכלב יכולת להרגיש את הירידה במצב הרוח ובאנרגיות ולתמוך בילד. במקרים רבים אנשים מדווחים כי בעת מחלה של הילד הכלב שוכב לידו ונותן לו תמיכה רגשית. כאשר הילד בוכה או עצוב, הכלב ניגש אליו, מארח לו חברה ומתלטף איתו.

לכלבים יש גם יכולות השפעה על תהליכים שבתוך הבית. ישנם מחקרים שמראים כי כלב יכנס בין אחים או בני משפחה בשעת ריב, יבקש ליטוף, טיול או יעשה משהו מצחיק שיפסיק את הריב. כאשר הילד חוזר מבית ספר, גן או מפגש עם החברים במצב רוח ירוד, הכלב תמיד יקבל אותו בשמחה, באהבה ללא תנאי, אהבה נקייה מכל שיפוטיות. התחושות הללו מעצימות את הילד, עוזרות לו להתמודד עם משברים ולא לשקוע לתוכם.

 

10. יכולת נתינה לחלש

גם לעצם האימוץ של בעלי חיים נטושים יש השלכות חיוביות רבות על הילדים. כל הליך האימוץ שנעשה במשותף עם הילדים, מלמד אותם להיפתח ולהעניק מעצמם לאחר. העובדה כי פתחנו את הבית שלנו למישהו חסר ישע, שלא היה מי שיטפל בו ויאהב אותו, מעצימה מאוד את הילד ומשקפת לילד את היכולות שלו והכוחות שיש בו למען האחר. לראות את הכלב העצוב ולרוב גם מוזנח הופך ליצור שמח ואנרגטי בזכותנו, מעניק לילד משמעות של נדרש ויעיל.

  

 

רוצים להוסיף למשפחתכם חבר על ארבע?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

בכלביית עמותת "תנו לחיות לחיות" בכפר רות ישנם 250 כלבים הממתינים לאימוץ. התקשרו לטלפון 03-6241776, שלוחה 3. האימוץ נעשה בנוכחות כל בני המשפחה והצוות מסייע להתאים את הכלב הנכון לכל משפחה. בעמותה רוצים רק להזכיר, כי בסופו של דבר מי שאחראי על הכלב הם ההורים ולכן עליהם להיות בטוחים שהם מוכנים לקחת על עצמם, לצד כל היתרונות הרבים שיש בגידול הכלב, גם את החובות.

 

הכותבות: מאיה שטיין, פסיכותראפיסטית. איילת אלקיים, מטפלת בילדים באמצעות בעלי חיים.

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד