זה רק הסתיו, וזה עובר: למה לא צריך לפחד מעצים נשירים

עץ נשיר נשמע כמו אחד שהולך לעשות בלגן לא נורמלי בגינה שלכם, אבל בפועל עבודת איסוף העלים מרוכזת לעונה אחת קצרה בלבד

למרות השם, עצים נשירים מחליפים עלים רק פעם בשנה (צילום:shutterstock)
למרות השם, עצים נשירים מחליפים עלים רק פעם בשנה (צילום:shutterstock)
 

לא פעם בבואי לבחור עצים לגינת לקוחותיי אני שומע את המשפט הבא: "רק אל תביא לי עצים נשירים, אני רוצה עצים ירוקי עד שלא ילכלכו". אז זהו, שזה לא בדיוק עובד ככה.

 

בוא נעשה קצת סדר ונתקן את הטעות התפישתית הזאת אחת ולתמיד: עץ נשיר אמנם נשמע כמו אחד שהולך לעשות בלאגן לא נורמלי בגינה שלכם, לעומת עץ ירוק עד שנשמע כמו כליל היופי והניקיון, אך בפועל זה בדיוק להיפך. עץ ירוק עד מחליף עלים ישנים בחדשים כל השנה, כך שאתם צפויים לאחוז במגרפה חורף, אביב, קיץ וסתיו, בעוד שעץ נשיר מחליף עלים רק פעם בשנה, ומשיר את כל עליו בבת אחת בסתיו, כך שה"לכלוך" ועבודת איסוף העלים מרוכזים לעונה קצרה מאוד.

 

עץ ירוק עד מחליף עלים ישנים בחדשים כל השנה, כך שאתם צפויים לאחוז במגרפה חורף, אביב, קיץ וסתיו (צילום:shutterstock)
    עץ ירוק עד מחליף עלים ישנים בחדשים כל השנה, כך שאתם צפויים לאחוז במגרפה חורף, אביב, קיץ וסתיו(צילום:shutterstock)

     

    אני פריק של עצים נשירים. המנגנון שגורם לעלים להיעלם לקראת החורף הוא גאוני בעיניי. אם התקצרות הימים וירידת הטמפרטורות העץ מעביר פקודה לעלים "להזדכות" על הכלורופיל (החומר הירוק בעלה המשמש לתהליך הפוטוסינתזה). וכשהעלה מחזיר את הכלורופיל לעץ, מתגלים צבעים אדומים, חומים וצהובים בחגיגת סתיו נהדרת. במקביל מתפתחת בעוקץ העלה רקמת ניתוק מיוחדת, העלים נושרים ומכסים את האדמה שמתחת לעץ בשמיכת חורף חמימה השומרת על שורשי העץ מהקור. השמיכה הזו הופכת עד מהרה למזון בצורת קומפוסט שישמש את העץ באביב הקרוב.

     

    חגיגת צבעים נהדרת בסתיו (צילום:shutterstock)
      חגיגת צבעים נהדרת בסתיו(צילום:shutterstock)

       

      אז לפני שתגידו שעץ נשיר מכוער בחורף, תסתכלו על העצים ירוקי העד בחורף ותראו שהם מצויים במצב די עגום: העלים קרועים ומסמורטטים וממילא אינם יפים. העץ הנשיר, לעומת זאת, אמנם נראה כמו שלד עץ, אבל המראה דווקא ציורי ומעניין: העץ העירום מאפשר לרוחות החורף הקשות לעבור דרכו ללא ההתנגדות שיוצרים העלים, וכך נשברים פחות ענפים. הוא מאפשר לשמש החורפית לעבור דרכו ולחמם ולהאיר אותנו ואת הבית שלנו. אם שוך הסערות ובוא האביב הוא ילבלב מחדש, והמוני עלים טריים ורעננים יבצבצו בבת אחת. מנגנון השינוי העונתי הנפלא הזה מספק לעץ הגנה בחורף, ומספק לאנשים החיים תחת ענפיו את מה שאנו זקוקים לו בהתאמה לעונות השנה השונות.

       

      העץ העירום מאפשר לרוחות החורף לעבור דרכו ללא התנגדות (צילום:shutterstock)
        העץ העירום מאפשר לרוחות החורף לעבור דרכו ללא התנגדות(צילום:shutterstock)

         

        מתי כדאי לשתול?

        התקופה הטובה ביותר לנטוע עצים נשירים היא בסוף החורף, כאשר העץ עומד עירום לפני ההתעוררות המחודשת של האביב. אבל שווה לחפש כבר עכשיו במשתלות ולבחור אחד עם צבעי שלכת מדהימים.

         

         

        • ערן רודה הוא בעל עסק לגינון, המתמחה במרפסות וגגות

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד