התושבים ניצחו את משטרת הג'קוזי, אז היזם הורס את הבניין ל''דיור מוגן''

עיריית ת''א-יפו לא נותנת לתושבים לעצור אותה, ותומכת בהרס מרכזת ''בזק'' המיועדת לצרכי ציבור - למיזם מעורפל. ההסבר: ''בעל הנכס רשאי לבצע בו פעילויות כרצונו''

איתי כ"ץ

|

29.05.18 | 21:28

מרכזת בזק בפינת יהודה הלוי-לינקולן-כורש בלב ת''א. האזור המצטופף, עתיר הילדים והקשישים, לא יקבל כאן כנראה שום מענה (צילום: אלי סינגלובסקי)
מרכזת בזק בפינת יהודה הלוי-לינקולן-כורש בלב ת''א. האזור המצטופף, עתיר הילדים והקשישים, לא יקבל כאן כנראה שום מענה (צילום: אלי סינגלובסקי)
כך זה נראה מלמעלה. בקדמת התצלום בניינים שייהרסו בקרוב לטובת מגדלים - גם כן ללא מבני ציבור נאותים (צילום: take Air רחפן)
כך זה נראה מלמעלה. בקדמת התצלום בניינים שייהרסו בקרוב לטובת מגדלים - גם כן ללא מבני ציבור נאותים (צילום: take Air רחפן)
 

תושבי לב העיר תל אביב זכו לא מזמן בהישג גדול מול העירייה, כאשר הצליחו למנוע את הסבתה של מרכזת "בזק" ברחוב לינקולן ל"משטרת הג'קוזי" - תחנת משטרה גדולה שמעליה ממוקמות בריכות ג'קוזי וקומות מגורים, במקום בניין גדול שאמור לספק שירותי ציבור לאוכלוסייה המצטופפת ברובע.

 

כעת מתברר, כי ההישג עלול להפוך להפסד של התושבים. העירייה נותנת גיבוי לבעל הנכס, הקבלן ישראל לוי, להרוס את הבניין כדי להקים על חורבותיו מיזם גדול פי ארבעה - באופן שאולי לא יספק לתושבי העיר שום תמורה. ואם כן, לא ידוע כעת מה הוא.

 

הבניין הוותיק בפינת הרחובות לינקולן-יהודה הלוי היה שייך לחברת התקשורת "בזק", ואיכלס בקומותיו הגבוהות את המרכזות הענקיות שלה. בקומת הקרקע שלו פעל סניף דואר גדול, שעדיין נמצא בבעלותה של רשות הדואר. לאחר הפרטתה של "בזק", היא פתחה במסע מכירה של בנייני המרכזות שלה בכל רחבי הארץ - מדובר בנדל"ן יקר עקב המיקומים המרכזיים של הבניינים השונים - וגם הבניין הזה נמכר.

 

תחנת המשטרה הוותיקה ברחוב דיזנגוף נמכרה ליזם ישראל לוי, שעומד לבנות במקומה בית מלון גדול (תכנון: בר אוריין אדריכלים)
    תחנת המשטרה הוותיקה ברחוב דיזנגוף נמכרה ליזם ישראל לוי, שעומד לבנות במקומה בית מלון גדול(תכנון: בר אוריין אדריכלים)

    המדינה לא דאגה למשטרה למקום חלופי. היזם הציע לה לעבור למרכזת בזק, שאותה רכש גם כן, בשילוב של פרויקט מגורים עם בריכות ג'קוזי מעל חדרי החקירות (צילום: אלי סינגלובסקי )
      המדינה לא דאגה למשטרה למקום חלופי. היזם הציע לה לעבור למרכזת בזק, שאותה רכש גם כן, בשילוב של פרויקט מגורים עם בריכות ג'קוזי מעל חדרי החקירות(צילום: אלי סינגלובסקי )

      אלא שהבניין מיועד לצרכי ציבור (שטח חום), ובית המשפט קיבל את עמדת המתנגדים: תחנת המשטרה לא תתמקם שם
        אלא שהבניין מיועד לצרכי ציבור (שטח חום), ובית המשפט קיבל את עמדת המתנגדים: תחנת המשטרה לא תתמקם שם

         

        הבניינים הללו מוגדרים כ"שטח חום" (לייעוד ציבורי), מאחר שהשימוש המקורי שלהם היה ציבורי (בזק הייתה חברה ממשלתית, וככזו נהנתה מהנדל"ן המשובח בכל רחבי הארץ). ואולם, תוך כדי הפיכתם לשימושים חדשים מתברר שהיזמים אינם מתכוונים לספק לציבור שימושים שיועילו לו, אלא מעדיפים להסתפק בנדל"ן גרידא. האינטרס מובן כאשר מדובר ביזמים; כאשר מדובר בעירייה, שאינה עומדת בדרכם, נכנסים התושבים לפעולה.

         

        כך קרה ברחוב לינקולן. תושבים פעילים יצאו למאבק, לאחר שהתברר להם שהבניין הריק עומד להפוך לקומפלקס תמוה שיאכלס את תחנת המשטרה הראשית של מרכז תל אביב בקומות התחתונות, בריכות ג'קוזי בקומה השלישית, וקומות מגורים למעלה - ללא כל ערך לתושבים. זאת, בתקופה שבה רובע לב העיר מצטופף והולך תוך מחסור בולט בגני ילדים, במתקני ספורט, במרפאות וכך הלאה. זאת ועוד: העברתה של תחנת המשטרה התבררה כחלק ממהלך משולב - היזם רכש את המגרש של תחנת המשטרה ברחוב דיזנגוף כדי להקים קומפלקס של דירות יוקרה ומלון בן 200 חדרים, והציע למשטרה לשכור ממנו את הבניין של מרכזת בזק - ללא סיבה תפעולית או מבצעית נראית לעין מצד המשטרה. זו יכולה הייתה למצוא לעצמה מיקום חלופי, לא עשתה זאת בזמן ונאלצה לבזבז זמן וכסף.

         

        כך היה אמור להיראות הפרויקט של לוי, בהדמיה של משרד האדריכלים בר אוריין. הפרויקט העתידי יהיה גדול פי כמה, וצפוי לשנות לחלוטין את פני הצומת ואת התמורה לתושבים
          כך היה אמור להיראות הפרויקט של לוי, בהדמיה של משרד האדריכלים בר אוריין. הפרויקט העתידי יהיה גדול פי כמה, וצפוי לשנות לחלוטין את פני הצומת ואת התמורה לתושבים

           

          ערוץ האדריכלות של Xnet חשף את תוכניות הפרויקט לפני שנתיים וחצי, וסלל את הדרך למאבק משפטי ממושך שבו השתתפו גם חברות מועצת העיר נגד העירייה, במאמץ למנוע את העברתה של תחנת המשטרה ולהביא לכך שהתושבים יקבלו את המגיע להם. בסופו של מאבק הוחלט, כי תחנת המשטרה אמנם לא תעבור למרכזת בזק, אלא למיקום עדיף בהרבה במתחם תחנת רכבת סבידור, שאותו מפנה רכבת ישראל.

           

          לכאן אמורה לעבור בקרוב משטרת דיזנגוף: מתחם רכבת ישראל לשעבר בתחנת סבידור (צילום: יובל חן)
            לכאן אמורה לעבור בקרוב משטרת דיזנגוף: מתחם רכבת ישראל לשעבר בתחנת סבידור(צילום: יובל חן)

             

            התושבים חגגו, אך נדמה שהחגיגה הייתה מוקדמת. החשש שהיזם לא יקבל את הפסיקה, ויחליט להרוס את המבנה כולו כדי להקים אותו מחדש על שטח גדול בהרבה, מתממש. לוי הגיש בקשה להרוס את הבניין הוותיק, ולהקים במקומו מבנה גדול בהרבה: 28 אלף מטרים רבועים (פי ארבעה מהקיים), תוך שימוש מקסימלי בקווי המגרש, והקמת חניון תת-קרקעי למאות מכוניות. על פניו, הוא מבקש להקים שם "דיור מוגן", והדבר חוקי משום שדיור מוגן נכלל בהגדרות השירותים הציבוריים שהתוכנית מאפשרת.

             

            לא ברור אם באמת יוקם שם דיור מוגן. בדיון שהתקיים אצל מהנדס העיר עודד גבולי אשתקד, על בקשתו של היזם, הוגדר הפרויקט דווקא כ"בית מלון" - מה שאסור בתכלית. העירייה לא משתפת את התושבים במהלך, וגם אינה מוסרת פרטים על המהלך במערכות המידע הדיגיטליות שלה.

             

            דיור מוגן? בפגישה של מהנדס העיר עודד גבולי זה מוגדר כבית מלון, מה שאסור (צילום: מתוך odata.org.il)
              דיור מוגן? בפגישה של מהנדס העיר עודד גבולי זה מוגדר כבית מלון, מה שאסור(צילום: מתוך odata.org.il)

               

              האם מדובר בדיור מוגן שישרת את קשישי תל אביב, או למעשה בפרויקט יוקרה גדול-ממדים שמתעלם מהמחויבות לציבור, רק במלים אחרות?

               

              היזם ישראל לוי סירב להשיב לשאלות Xnet. שאלנו את העירייה מדוע הוחלט להרוס את המבנה, במקום לייעד אותו לשטחים ציבוריים כפי שפסק בית המשפט וכפי שדורשת גם התוכנית הנוכחית. "בעל הנכס רשאי לבצע פעילויות בנכס כרצונו", השיבה העירייה, "אולם הוא מחויב לתוכניות המאושרות ולייעוד הציבורי של השטח. יודגש כי מדובר במבנה המצוי בבעלות פרטית ולא בבעלות העירייה, אשר כאמור אינה מתערבת בשיקולים של בעלים פרטיים בשימוש בנכסיהם". בקשה לשוחח עם מנהל אגף הנכסים בעירייה, אלי לוי, כדי להבין את פשר המהלך נענתה בשלילה.

               

              עמותת תושבי לב תל אביב, "ירוק וגם בטון", מסרה בתגובה כי בכוונתה להגיש עתירה מינהלית נגד ההחלטה להרוס את המבנה. זאת, בשיתוף חברות המועצה גבי לסקי (מרצ) וציפי ברנד פרנק (שימו לב הורים), שפעלו למען שימושים ציבוריים במבנה. "שוב מחליטה עיריית תל אביב לקצר הליכים בכל הקשור ליזם הזה", טוענת העמותה, "ומאשרת לו להרוס מבנה עירוני עצום באזור החסר בשטחי ציבור. רצונו של היזם להשיא את רווחיו לגיטימי לחלוטין, אך היה מצופה מהעירייה לדאוג גם לאינטרס הציבורי.  למרות ששתי ערכאות שיפוטיות כבר קבעו שהעירייה לא נזהרה באופן שבו היא מטפלת במגרש הזה, ולמרות שמדובר במגרש בייעוד ציבורי, העירייה שוב פועלת על הגבול האפור של החוק תוך הסתרת מהלכיה מהתושבים ומנציגיהם במועצה".

               

              ובמתחם המגדלים שייבנה ממול - כן תהיה תמורה לציבור? לחצו

               

              סמטת גורדי השחקים הבאה של ת''א

              סמטת גורדי השחקים הבאה של ת''א

              סגורסגור

              שליחה לחבר

               הקלידו את הקוד המוצג
              תמונה חדשה

              שלח
              הסרטון נשלח לחברך

              סגורסגור

              הטמעת הסרטון באתר שלך

               קוד להטמעה:

               

              המועצה לשימור אתרים מתנגדת להריסה

               

              בתוך כך, המועצה לשימור אתרים מביעה התנגדות להריסתה של בניין מרכזת "בזק". מנהלת מחוז תל אביב במועצה, תמר טוכלר, הגישה לעיריית תל אביב-יפו התנגדות להריסה. לדבריה, מדובר במבנה היסטורי בעל ערכים היסטוריים, אדריכליים ועירוניים חשובים. :בנוסף לחזית המשרבייה המפורסמת", היא כותבת, "מוצבים בחלק העליון של הבניין, על החזית הצפונית,

              ציורי קיר ענקיים מגרנוליט שנראים בעלי ערך אמנותי רב".

               

              עוד כתבה, כי "מעבר לאיכויותיו האדריכליות של המבנה, ראוי לציין את חשיבותו האורבנית בהיותו ממוקם בצומת הדרכים יהודה הלוי ולינקולן, המודגש בבנייה ציבורית משני אבריו; המבנה הנדון ניצב מול מבנה מפ"י המיועד לשימור, ומצפון להם גן קרית ספר (...) המבנה נמצא בתחום ההכרזה של אונסק"ו, ועל כן כל פיתוח עתידי במגרש צריך להיות כפוף לתנאי ההכרזה -  לא ניתן יהיה לממש במגרש זכויות בנייה מעבר לאלו המאושרות ערב ההכרזה".

               

              "בטרם יעשה מהלך בלתי הפיך של הריסת מבנה חשוב זה, נבקשך לעצור את מימוש היתר ההריסה ולהורות על דיון מעמיק באשר לערכיותו, המתבסס על תיעוד היסטורי ואדריכלי של המבנה וחוות דעת מקצועית של מחלקת השימור בעירייה, תוך הגנה על אלמנטים ייחודיים כגון ציור הקיר", דורשת המועצה לשימור אתרים.

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד