לגדל ירקות טעימים במרפסת הבית או בגינה? עכשיו כל משפחה יכולה

איפה שותלים, מתי וכמה משקים ומה עושים עם העשבים, הכנימות ושאר מזיקים? גנן הבית ערן רודה מסביר איך אפשר לגדל סלט ירקות מפואר באדנית. כתבה שנייה בסדרה

ערן רודה

|

16.04.20 | 09:11

באביב ננסה למקם את שתילי הירקות שלנו במקום החשוף לכמה שיותר שעות שמש ישירה  (צילום: Shutterstock)
באביב ננסה למקם את שתילי הירקות שלנו במקום החשוף לכמה שיותר שעות שמש ישירה (צילום: Shutterstock)

חג האביב, הוא גם הזמן להתחיל לגדל את ירקות העונה, להתנתק קצת ממסכי הקורונה ולהתחבר לטבע ולאדמה. חקלאות היא אמנם מקצוע רציני הדורש למידה וניסיון רב, שאין להקל בהם ראש, ולא כל אחד מאתנו נולד חקלאי, אבל כל אחד מאתנו כן יכול להתנסות בגידול ירקות ברמה הביתית במרפסת או אפילו על אדן החלון. גידול ירקות בבית זה קל וזו גם אחלה פעילות לכל המשפחה. צרפו את הילדים ותנו להם להוביל ולקחת אחריות על הפרויקט. הסיכויים שכבר במחזור הגידול הראשון תצליחו לאכול משהו שגידלתם בעצמכם מאוד גבוהים ואם תמשיכו לנסות, תצליחו עוד יותר בכל פעם.

 

בכתבה הקודמת שלנו, דיברנו בעיקר על התחלת הגידול משלב הזרעים או ממה שיש לכם במקרר והפעם נדבר על השלב הבא: כיצד לטפל ולעזור לירקות לשגשג ולהניב תוצרת. לצורך כך נחוצים ארבעה תנאים בסיסיים: אדמה טובה, השקיה מסודרת, בקרת מזיקים ואור שמש ישירה.

 

תערובת שתילה

אדמה טובה היא אדמה אוורירית המספקת לצמח את האפשרות לגדל שורשים בקלות ובנוסף מחזיקה מספיק מים שאותם יוכלו שורשי הצמח לינוק. אז או שקונים תערובת שתילה משובחת במשתלות המספקות שירותי משלוחים, או שניתן לייצר בעצמנו תערובת שתילה שאותה ניצור על ידי ערבוב אדמה פשוטה מהגינה עם כמות גדולה של חול וקומפוסט, או כל מצע שתילה ישן ככל שיהיה שתמצאו בעציצים ישנים שזרוקים בחצר או בבית.

 

כל מיכל הוא עציץ בפוטנציה כל עוד מקפידים על חורים לניקוז (צילום: Shutterstock)
    כל מיכל הוא עציץ בפוטנציה כל עוד מקפידים על חורים לניקוז(צילום: Shutterstock)

     

    את האדמה הטובה שיצרנו נשים בכל מיכל שנוכל לשים עליו את ידנו על מנת לייצר לנו אדנית או עציץ: פחיות שימורים, בקבוקי פלסטיק בגדלים שונים, תיקים ישנים, שקי בד, מגפיים ואפילו מגירות ישנות. רק חשוב להקפיד לייצר בכלי חורי ניקוז בעזרת מקדחה או מסמר מחומם על להבה (במקרה של כלי מפלסטיק). ככל שהכלי יהיה עמוק ורחב יותר, נוכל להשתמש בו על מנת לשתול צמחים גדולים יותר. בכלים קטנים שנפחם עד 5 ליטר, נוכל לגדל רק צמחים קטנים יחסית וגם נזדקק להשקיות תכופות יותר.

     

     

    השקיה נכונה

    נשקה את הצמחים שלנו במשפך או בצינור, בזרם חלש כל אימת שאדמת השתילה מתחילה להתייבש ונמשיך להשקות עד שנראה מים מתנקזים מתחתית הכלי. את ההשקיה רצוי לעשות בשעות הבוקר המוקדמות ומומלץ לא להרטיב את העלים, שכן עלים רטובים מזמינים מזיקים צמאים.

     

    אם יש לכם מערכת השקיה בטפטוף אתם יכולים להשקות בכל שעה ביום, אבל בכל מקרה עדיף לא להשקות בערב או בלילה. אם אין לכם מחשב, זיכרו: רציפות ההשקיה חשובה מאוד, מנו בן משפחה אחד שיהיה אחראי בלעדי להשקיה ויקפיד שכל הצמחים יקבלו את מנת המים הנכונה ובזמן.

     

    מומלץ לא להרטיב את העלים. עלים רטובים מזמינים מזיקים צמאים (צילום: Shutterstock)
      מומלץ לא להרטיב את העלים. עלים רטובים מזמינים מזיקים צמאים(צילום: Shutterstock)

       

      ניכוש עשבים

      יש להקפיד לנכש עשבים שעלולים לגזול מהירקות שלנו מים יקרים ומשאבים חיוניים. חיפוי אדמת העציץ בשכבת עלים יבשים בגובה 5-10 ס"מ ימנע חלק מהעשבים מלהציץ וגם ישמור על לחות הקרקע ויגן על שורשי הצמח מהחום הקיצי.

       

      מזיקים כמו כנימות ניתן לשטוף בזרם מים חזק, להוריד חלקים נגועים או לרסס במי סבון ולשטוף כעבור 20 דקות. חיפושיות משה רבנו וציפורים כמו ירגזי ופשוש מהווים אויבים טבעיים לחרקים רבים, הזמינו אותם לבקר אצלכם בעזרת מתקני קינון ושיחים פורחים. פרחי טגטס ושום מרחיקים מזיקים שונים וניתן לגדלם בסמוך לירקות. חפשו ברשת ובאתרי המשתלות שיטות נוספות להרחקת מזיקים ומשיכת אויבים טבעיים.

       

      להקפיד לנקש עשבים שעלולים לגזול מהירקות שלנו מים יקרים ומשאבים חיוניים (צילום: Shutterstock)
        להקפיד לנקש עשבים שעלולים לגזול מהירקות שלנו מים יקרים ומשאבים חיוניים(צילום: Shutterstock)

         

        אור שמש

        אור שמש ישירה הוא תנאי מפתח להשגת ירקות מתוקים, טעימים ומזינים. בחורף ובאביב ננסה למקם את שתילי הירקות שלנו במקום החשוף לכמה שיותר שעות שמש ישירה (חלון דרומי או מרפסת הפונה לכיוון דרום הם אידיאלים) בקיץ, השמש בארצנו חזקה מדי ועלולה לצרוב את הצמחים לכן נעדיף מרפסות מזרחיות או מערביות דווקא. 5-8 שעות שמש ישירה יהיו מצוינים.

         

        אפשר גם להזיז את הצמחים שלנו למקום מוגן כמו ליד קיר או צמח גדול שיגנו עליהם מעט מהשמש היוקדת, או להצל עליהם במקצת באמצעות רשת צל או שמשיה.

         

        בקיץ אפשר להזיז את הצמחים שלנו למקום מוגן כמו ליד קיר או צמח גדול שיגנו עליהם מעט מהשמש היוקדת (צילום: Shutterstock)
          בקיץ אפשר להזיז את הצמחים שלנו למקום מוגן כמו ליד קיר או צמח גדול שיגנו עליהם מעט מהשמש היוקדת(צילום: Shutterstock)

           

          חלק מהירקות, כמו עגבניה, מלפפון ואפונה, זקוקים להדליה, כלומר יצירת רשת של חוטים או סולם ממקלות עליו ניתן לכרוך את הצמח ליצירת צימוח לגובה, הנה לכם עוד משימה כיפית ליצירה עם הילדים. נעסוק בכך בהרחבה בכתבה הבאה.

           

          ערן רודה הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון.

           

            המדריך לגידול ירקות ביתי: כך יצמח הסלט שלכם בגינה או באדנית: 

             

            הקליקו על התמונה לחלק הראשון במדריך (צילום: Shutterstock)
            הקליקו על התמונה לחלק הראשון במדריך (צילום: Shutterstock)

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד