סביר להניח שנעבור את המשבר הזה בשלום, סביר גם להניח שלא נחווה מחסור במזון ובתנאי מחיה בסיסיים, יחד עם זאת, כדאי לנצל את ההזדמנות וללמוד מיומנויות חיים בסיסיות, וללמד גם את הילדים שלנו שירקות ופירות לא גדלים על המדף בסופר. שכל אחד מאתנו יכול באמצעים די פשוטים לגדל את המזון שלו בבית- במרפסת, בחצר או על הגג ולהבטיח את ההישרדות של משפחתו גם במצבים הכי קיצוניים שהחיים עלולים לזמן לנו.
חקלאות זעירה נמצאת בגנים של כל אחת ואחד מאתנו. האנושות מתקיימת מחקלאות על צורותיה השונות כבר כמה אלפי שנים לכן לכל אחת ואחד מאתנו זה כבר זורם בדם בצורה זו או אחרת. אנשים שמכריזים על עצמם כצוררי צמחים, שלא מצליחים לגדל כלום, הם לרוב אנשים ביקורתיים מדי כלפי עצמם. סבלנות היא שם המשחק. לגדל ירקות זה קל כמו לרכב על אופניים - זו מיומנות בסיסית וחוץ מזה, זה עוד משהו כיפי שאפשר לעשות עם הילדים בבית.
אז מבחינה נפשית הייתי ממליץ להצטייד דבר ראשון באמונה שאתם הולכים להצליח. מבחינת הידע החקלאי, גם זה לא סוד גדול: אדמה טובה + צמח טוב + העונה הנכונה + שמש במידה + השקיה טובה = ירקות נהדרים מהגינה לצלחת. אבל אפילו לא צריך גינה. בחרו מקום שטוף שמש קרוב ונגיש. הצמחים מייצרים סוכר מאור השמש והסוכר הזה הוא מה שהופך את המלפפון ואת העגבניה שלכם לטעימים ומזינים יותר.
בעת כתיבת שורות אלהמשתלות מסוימות עדיין מספקות סחורה בהזמנה הביתה ובהחלט רצוי לבצע כבר עכשיו הזמנה של תערובת אדמה שנקראת במשתלות "מצע שתילה", ושל שתילי ירקות צעירים שנקראים בשפה המקצועית סטארטרים (starters). שתילים אלו יכולים להתחיל להניב לכם מזון בריא בגידול עצמי בעוד כמה שבועות.
גם אם לא מצאתם משתלה זמינה, עדיין תוכלו להנביט ולייצר לכם שתילים מהירקות שיש לכם במקרר. באשר למצע שתילה - כמעט בכל חצר יש עציצים ישנים זרוקים מלאים באדמה ישנה שניתן להחיות מחדש על ידי ערבוב עם אדמה רגילה מהגינה והרטבה.
גידול ירקות מירקות
1. הנבטה
עגבניה, קישוא, דלעת, פלפל ועוד בעצם נחשבים מבחינה בוטנית לפירות ולפיכך כל פריט כזה מכיל בתוכו אלפי זרעים אותם ניתן להנביט די בקלות וליצור מהם מלאי של שתילים צעירים שבתוך חודש-חודשיים יתחילו להניב לנו ירקות טריים ורעננים.
את ההנבטה מומלץ לבצע בבית במקום מואר ללא קרינת שמש ישירה ורק מאוחר יותר להעביר את הנבטים הצעירים לעציצים בחוץ.
מה עושים?
שולפים את הזרעים מהירק אותו תרצו לגדל ומניחים על מגש או צלחת על גבי מצע סופג כמו צמר גפן או ניר טואלט, מרטיבים את המצע קלות, ונותנים לטבע לעשות את שלו, בתוך כמה ימים אתם צפויים לראות נביטות זעירות של הירקות שלכם, כל שעליכם לעשות הוא לשמור על לחות המצע מעכשיו ועד לסיום תהליך ההנבטה.
במקביל לתהליך ההנבטה רצוי לבצע גם תהליך ייבוש ושימור לזרעים בהם לא השתמשתם להנבטה. כך, אם תנביטו בכל שבועיים סבב זרעים נוסף - תייצרו לעצמכם בהמשך רצף של ירקות טריים לקטיף כך שלא תישארו רעבים אף פעם. כדי לייבש זרעים פשוט הניחו אותם במקום קריר על גבי נייר סופג יבש למספר ימים, לאחר שהתייבשו, קפלו את הנייר, רשמו את שם הירק ואפסנו במקום קריר ויבש.
קטניות מיובשות: חומוס, שעועית, אפונה, פול, גדלים לרוב בחורף אך בעונה הזאת עדיין ניתן להשרות במים ליום יומיים עד לנביטה ולשתול באדמה לקבלת מחזור יבול אביבי מהיר או פשוט לאכול כנבטים נהדרים ובריאים בסלט או בכריך.
2. הטמנה והשרשה
תפוח אדמה, בטטה, בצל, קולורבי, חסה, סלרי ועוד הינם חלקים תת קרקעים או עלים של צמח ולכן אין להם זרעים אותם ניתן להנביט, אבל בהחלט ניתן ליצור גם מהם שתילים חדשים באחת משתי הדרכים הבאות:
מה עושים?
תפוחי אדמה, בצל, שומר ובטטות ניתן לחתוך לקוביות עם הקליפה, לכסות באדמה ולשמור על לחות קבועה. בהמשך נראה עלים יוצאים מן האדמה ואם נחכה חודשיים-שלושה, נקבל ירק חדש שלם מכל חתיכה שטמנו באדמה.
גזר, קולורבי, חסה, סלרי ועוד ניתן להשריש בעציץ (רצוי להתחיל במקום מוצל ובהמשך להעביר לשמש) ולחכות שבוע-שבועיים לפריחה שבתורה תוציא לנו זרעים אותם נוכל לאסוף ולהנביט כמו שהנבטנו עגבניה ומלפפון.
ערן רודה הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון.
איפה שותלים, מתי וכמה משקים ומה עושים עם המזיקים? לכתבה השנייה בסדרה >>>
חגיגית ומלבלבת: איך להכין את המרפסת לבוא האביב, הקליקו למדריך: