מלפפונים במרפסת, מלונים בגינה: סודות של גננים ליבול קיצי מוצלח

גידול ירקות ופירות קיץ: כיצד משביחים את היבול בעזרת הדליה, דישון, האבקה ידנית, משיכת מאביקים והגנה ממזיקים. הגנן ערן רודה עוזר לכם לטפח גינת ירק משגשגת

ערן רודה

|

15.05.20 | 09:28

בעזרת הדליה הצמח תופס פחות שטח יקר, נהנה מחשיפה טובה יותר לשמש ישירה, נוח יותר לטיפול וסובל פחות ממזיקים (צילום: Shutterstock)
בעזרת הדליה הצמח תופס פחות שטח יקר, נהנה מחשיפה טובה יותר לשמש ישירה, נוח יותר לטיפול וסובל פחות ממזיקים (צילום: Shutterstock)
הפרייה ידנית לפרחי מלפפונים (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
הפרייה ידנית לפרחי מלפפונים (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
ציפורים כמו ירגזי ופשוש מנשנשים מזיקים שונים ואפשר באמצעים פשוטים לייצר בתים שימשכו אותם לקנן ולסעוד ואפילו להתרחץ במרפסת שלכם (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
ציפורים כמו ירגזי ופשוש מנשנשים מזיקים שונים ואפשר באמצעים פשוטים לייצר בתים שימשכו אותם לקנן ולסעוד ואפילו להתרחץ במרפסת שלכם (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
הדשנים המומלצים הינם דשנים בשחרור מבוקר המשחררים מעט דשן בכל פעם שאנו משקים. דשנים אלו יש להצניע מעט מתחת לפני האדמה על מנת להבטיח את פעולתם היעילה (צילום: משתלות יגור)
הדשנים המומלצים הינם דשנים בשחרור מבוקר המשחררים מעט דשן בכל פעם שאנו משקים. דשנים אלו יש להצניע מעט מתחת לפני האדמה על מנת להבטיח את פעולתם היעילה (צילום: משתלות יגור)
 

בעונת האביב והקיץ תוכלו גם אתם לגדל בקלות עגבנייה, מלפפון, פלפל, דלעת, מלונים ואבטיחים בגינה, במרפסת, או אפילו על אדן החלון. בכתבות הקודמות דיברנו על גידול הירקות משלב הזרע ומהו הטיפול הראשוני לו הם זקוקים. הפעם יש לנו הדרכה למתקדמים: כיצד משביחים את היבול בעזרת פעולות פשוטות יחסית: הדליה, דישון, האבקה ידנית, משיכת מאביקים והגנה ממזיקים.

  

 

הדליה: תופסים גובה

גידול לגובה של צמחים נקרא בפי החקלאים הדליה. בגידול זה הצמח תופס פחות שטח יקר, נהנה מחשיפה טובה יותר לשמש ישירה, נוח יותר לטיפול וסובל פחות ממזיקים. הדליה טובה היא כזאת שאינה מושכת בכוח את גבעולי הצמח ולא פוצעת אותו, ולכן חשוב לתכנן את מתקן התמיכה וההדליה שלנו כשהצמח עוד צעיר ולכוון את הצמח בעדינות לכיוון המתקן על מנת שיגדל לגובה.

 

טיפ ירוק: אף פעם אל תקשרו חוטים ישירות לגבעולי הצמח, כי הדבר יגרום לצמח נזקים בהמשך הגדילה.

 

עגבניות שרי במתקן הדליה (צילום: משתלות יגור)
    עגבניות שרי במתקן הדליה(צילום: משתלות יגור)

     

    הדליה של מלפפונים. מימין למעלה - מלונית לחרקים טובים (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
      הדליה של מלפפונים. מימין למעלה - מלונית לחרקים טובים(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

       

      מתקן ההדליה יכול להיות מעיין סולם שנבנה מענפים יבשים או מבמבוק, חתיכת גדר המיוצבת אל הקרקע במאונך, או אפילו רשת של חוטים ממוסמרים לקיר קרוב (אל תשתמשו בחוטי דיג - הם יפצעו את הצמחים שלכם). בגידול על אדן החלון אפשר לכוון את הצמח לכיוון הסורגים אם ישנם כאלה.

       

      כשהצמח שלכם מתחיל לתפוס גובה, מומלץ מאוד לגזום ולהסיר את העלים והענפים הקרובים לקרקע, כי רוב מחלות העלים בירקות מקורן בלחות מהקרקע. הסרת העלים מחלקו התחתון של הגבעול תבטיח לנו צמח שסובל פחות ממחלות עלים שונות.

       

      מומלץ מאוד לגזום ולהסיר את העלים והענפים הקרובים לקרקע, כי רוב מחלות העלים בירקות מקורן בלחות מהקרקע (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
        מומלץ מאוד לגזום ולהסיר את העלים והענפים הקרובים לקרקע, כי רוב מחלות העלים בירקות מקורן בלחות מהקרקע(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

         

        אם יש צורך, אפשר לחבר את גבעולי הצמח אל מתקן ההדליה בעזרת חוט ברזל מכופף, או אפילו באמצעות אטב כביסה רגיל. ענפים שגדלים לכיוון שאינו מתאים לתוכניות שלנו רצוי להסיר מהבסיס ללא חשש. ועכשיו נותר לסמוך על הטבע, תגלו די מהר שהצמח ינתב את האנרגיות שאצר אל הענפים הנותרים וגם יפיק יבול נאה יותר.

         

        אפשר לחבר את גבעולי הצמח אל מתקן ההדליה בעזרת כבל חשמל מצופה גומי ומכופף (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
          אפשר לחבר את גבעולי הצמח אל מתקן ההדליה בעזרת כבל חשמל מצופה גומי ומכופף(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

          או אפילו באמצעות אטב כביסה רגיל (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
            או אפילו באמצעות אטב כביסה רגיל(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

            מתקן הדליה מאולתר מענפי אזדרכת יכול גם להרחיק מהירקות שלנו מזיקים (באדיבות רודה גינון ונוף)
              מתקן הדליה מאולתר מענפי אזדרכת יכול גם להרחיק מהירקות שלנו מזיקים(באדיבות רודה גינון ונוף)

               

              דישון: טבעי ובשחרור מבוקר

              כידוע, צמחים זקוקים למזון על מנת להתפתח. ישנם בשוק דשנים רבים שנועדו לספק לצמחים שלנו הזנה טובה שמהווה בסיס להתפתחות תקינה. מומלץ להימנע משימוש בדשנים מהירים כגון 20-20-20, שכן דשנים אלה חריפים ביותר ובשימוש שאינו מדויק עלולים ליצור נזקים עד כדי תמותת צמחים מעודף דישון.

               

              הדשנים המומלצים הינם דשנים בשחרור מבוקר המשחררים מעט דשן בכל פעם שאנו משקים (צילום: משתלות יגור)
                הדשנים המומלצים הינם דשנים בשחרור מבוקר המשחררים מעט דשן בכל פעם שאנו משקים(צילום: משתלות יגור)

                לחילופין ניתן להשתמש בקומפוסט או בהומוס שהם דשנים ממקור טבעי  (צילום: Shutterstock)
                  לחילופין ניתן להשתמש בקומפוסט או בהומוס שהם דשנים ממקור טבעי (צילום: Shutterstock)
                   

                   

                  הדשנים המומלצים הינם דשנים בשחרור מבוקר המשחררים מעט דשן בכל פעם שאנו משקים. דשנים אלו יש להצניע מעט מתחת לפני האדמה על מנת להבטיח את פעולתם היעילה. לחילופין ניתן להשתמש בקומפוסט או בהומוס שהם דשנים ממקור טבעי ולכן, בנוסף לפעולת הדישון, הם גם מספקים לקרקע חומרים המעודדים פעילות של מיקרו-אורגניזמים טובים במצע השתילה.

                   

                  הפרייה והאבקה ידנית: הסקסולוגיה של הקישוא

                  אפשר וכדאי לעזור לחיי המין של הירקות ולשפר אותם כדי לקבל יבול רב יותר. צמחים ממשפחת הדלועים, כמו דלעת, אבטיח, מלון, קישוא ומלפפון, מוציאים לרוב שני סוגי פרחים, פרח זכר ופרח נקבה והם זקוקים להפריה שתחבר בין שניהם כדי להניב פרי.

                   

                  בטבע, ההפריה תבוצע על ידי מאביקים טבעיים כמו דבורים וחרקים אחרים. המאביקים השונים נמשכים לפרחי צוף וזאת אחת הסיבות שבגללה טוב לגדל גם פרחי נוי שונים בסמוך לירקות שלנו, ובכך לסמן לחרקים לבוא להצטרף להילולה.

                   

                  גם אם אין לנו מספיק מאביקים טבעיים בגינת הירק, עדיין אפשר לבצע האבקה ידנית די בקלות. ראשית, יש לדעת להבדיל בין פרחי הזכר לנקבה. הנה כלל אצבע: פרחי הנקבה בירקות ממשפחת הדלועים יפרחו על גבי גבעול מעובה שנראה כמו פרי קטנטן ואילו הזכרים פורחים על גבי גבעול דק ורגיל וכך נבדיל ביניהם.

                   

                  הפרייה ידנית - פחות רומנטית ממה שזה נשמע, אבל עדיין תעשה את העבודה ותצמיח לכם יופי של ירקות (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
                    הפרייה ידנית - פחות רומנטית ממה שזה נשמע, אבל עדיין תעשה את העבודה ותצמיח לכם יופי של ירקות(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

                     

                    את האבקנים שאספנו במכחול מהפרחים הזכריים (למעלה) נפזר בעדינות על איברי הרבייה בתוך פרחי הנקבה (למטה) (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
                      את האבקנים שאספנו במכחול מהפרחים הזכריים (למעלה) נפזר בעדינות על איברי הרבייה בתוך פרחי הנקבה (למטה)(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

                      בשעות הבוקר נצטייד במכחול דק ועדין ונלטף את האבקנים אשר בחלקו הפנימי של פרח הזכר. את האבקנים שאספנו במכחול נפזר בעדינות בעזרת אותו מכחול על איברי הרבייה הנקראים 'צלקות' בתוך פרחי הנקבה וזהו. זה כל הסוד של הפרייה ידנית - פחות רומנטית ממה שזה נשמע, אבל עדיין תעשה את העבודה ותצמיח לכם יופי של ירקות.

                       

                      הגנה ממזיקים: צמחי שום ושמן עץ האזדרכת

                      צמחי ירקות עלולים לסבול במהלך גידולם ממזיקים שונים. נעדיף כמובן שלא להשתמש בחומרי הדברה כימיים לפתרון הבעיה. ישנן מספר דרכים עיקריות בהן נוכל לסייע לצמחים ללא שימוש בתכשירים רעילים:

                       

                      1. רפואה מונעת: אל תגדלו את אותו ירק באותה אדמה פעמיים ברציפות; שמרו על צמח מאוורר על ידי דילול עלים וענפים; דשנו בהומוס או בדשן לירקות; גדלו פרחים מונעי מחלות כמו טגטס וצמחי שום בסמוך לירקות; השקו בשעות הבוקר המוקדמות בלבד ונסו להימנע מהרטבת העלים. זכרו! צמח בריא תמיד יהיה עמיד יותר למתקפות של מזיקים. ובכל זאת אם יש באפשרותכם לרכוש רשת הגנה מפני מזיקים ולייצר מעיין אוהל או בית רשת בו יגדלו הירקות - עשו כן.

                       

                       חרקים כמו מושית השבע (חיפושית משה רבנו) וגמל שלמה הם ציידי מזיקים מוצלחים ביותר  (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
                        חרקים כמו מושית השבע (חיפושית משה רבנו) וגמל שלמה הם ציידי מזיקים מוצלחים ביותר (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

                         

                        2. משיכת אויבים טבעיים: לכל מזיק ישנם בטבע אויבים טבעיים שישמחו לחסל אותו עבורכם. חרקים כמו מושית השבע (חיפושית משה רבנו) וגמל שלמה הם ציידי מזיקים מוצלחים ביותר. ציפורים כמו ירגזי ופשוש מנשנשים מזיקים שונים ואפשר באמצעים פשוטים לייצר בתים שימשכו אותם לקנן ולסעוד ואפילו להתרחץ במרפסת שלכם.

                         

                        הזמינו את הציפורים  והחרקים הטובים. מימין לשמאל: בית קינון, מתקן האכלה לצופיות ומלונית חרקים (צילום: משתלות יגור)
                          הזמינו את הציפורים והחרקים הטובים. מימין לשמאל: בית קינון, מתקן האכלה לצופיות ומלונית חרקים(צילום: משתלות יגור)

                          הם ישמרו לכם על הגינה (צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)
                            הם ישמרו לכם על הגינה(צילום: באדיבות רודה גינון ונוף)

                             

                            באג הוטל: בונים בית לחרקים מועילים בגינה

                             

                             

                            פשוט וקל: מתקן השקיה שימשוך ציפורים צמאות לגינה 

                             

                             

                            3. תכשירים אלטרנטיביים נגד מזיקים: ישנם בשוק עשרות מינים של תכשירים אורגנים ממקור טבעי כמו שמן עץ האזדרכת אשר ניתן לרסס בהם את צמחי הירקות. יעילותם פחותה מעט מיעילותם של תכשירים כימיים, אך יש לזכור שרעילותם אומנם מגיעה ממקור טבעי אך אינה פחותה מרעילות החומרים הכימיים.

                             

                            את כל הריסוסים מומלץ לבצע בשעות הערב בלבד ובתנאי שאין רוח (צילום: משתלות יגור)
                              את כל הריסוסים מומלץ לבצע בשעות הערב בלבד ובתנאי שאין רוח(צילום: משתלות יגור)

                               

                              ישנם גם סוגים שונים של מיצויים שניתן להכין לבד בבית כמו מיצוי שום ומיצוי עלי טבק שעשויים לעזור להפטר ממזיקים שונים. אפילו ריסוס במי סבון ושטיפה לאחר 20 דקות יכול לסייע במקרים מסוימים להפטר מכנימות עלה. את כל הריסוסים מומלץ לבצע בשעות הערב בלבד ובתנאי שאין רוח.

                               

                              גדלו ירקות להנאתכם, התבוננו בשלבי הגידול השונים עם הילדים ולמדו איתם ביחד על תהליכים שונים במחזור הגידול של הצמח. הישארו סקרנים וזכרו שהדרך אפילו יותר מתגמלת מן הפירות עצמם. גלו יחד עולם שלם שמתקיים כל הדרך אל הסלט.

                               

                              • ערן רודה הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון
                              • תודה ל"משתלות יגור" שעזרו בהכנת הכתבה

                               

                                 סלט מהאדנית: מדריך לגידול ירקות ביתי

                                 

                                כך יצמח הסלט שלכם בגינה או באדנית. לחצו על התמונה  (צילום: Shutterstock)
                                כך יצמח הסלט שלכם בגינה או באדנית. לחצו על התמונה (צילום: Shutterstock)

                                 

                                 

                                 
                                הצג:
                                אזהרה:
                                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד