צילום: שי יחזקאל

תוך כדי תנועה: לשמור על המשקל, על הבריאות וגם על מצב הרוח

הדיאטן הקליני צחי כנען מציע שבעה צעדי מפתח לשמירה על הרגלי תזונה ותזוזה בריאים וחטובים, עכשיו כשסדר היום שלנו כולל בעיקר צעידה מהמיטה למקרר

חשוב להבין מה המטרה שלנו בתקופה הזאת, והיא - לשמור על תזונה טובה ומאוזנת, יחסית רגילה לחיי היומיום, ועל פעילות גופנית לפחות כמו שנהגנו עד עכשיו, אם לא יותר
חשוב להבין מה המטרה שלנו בתקופה הזאת, והיא - לשמור על תזונה טובה ומאוזנת, יחסית רגילה לחיי היומיום, ועל פעילות גופנית לפחות כמו שנהגנו עד עכשיו, אם לא יותר

עם האזהרות וההנחיות לגבי נגיף הקורונה, רובנו מצאנו את עצמנו בחופשה כפויה בבית. אלא שהפעם זה לא בדיוק נופש, שבו אנחנו יודעים שאולי נתפרע קצת עם הקלורית אבל נחזור אחרי שבוע להרגלים שלנו, כי בנקודת הזמן הנוכחית אי אפשר לדעת כמה זמן המצב הזה יימשך. לכן, כדי לא לצאת מאיזון - בדיוק כפי שאנחנו אומרים לילדים שלנו בחופש הגדול - כדאי גם לנו לנסות לשמור על סדר יום והרגלים טובים.

 

בראש וראשונה, חשוב להבין מה המטרה שלנו בתקופה הזאת, והיא - לשמור על תזונה טובה ומאוזנת, יחסית רגילה לחיי היומיום, ועל פעילות גופנית לפחות כמו שנהגנו עד עכשיו, אם לא יותר. אז איך עושים את זה? הנה שבעה טיפים מנצחים שיעזרו לכם לשמור המשקל, וגם על הבריאות ועל מצב הרוח:

 

1. שמרו על סדר יום קבוע

השתדלו לשמור על סדר יום קבוע: בשעות העבודה מול המחשב, באכילה, בפעילות גופנית וגם בשינה – כן, זה חשוב לא פחות, כי אם מעכשיו נראה סדרות בלילה, נקום הפוכים למחרת ואז גם אנחנו וגם הילדים נהיה הפוכים. אם אתם רגילים לאכול ארוחת בוקר בשעה 09:00, תאכלו גם עכשיו בשעה הזאת. אותו דבר לגבי ארוחת צהרים וכך הלאה. זו ה-הזדמנות לאכילה משפחתית, רגועה יחסית, סביב השולחן בשיחה בין כולם.

 

2. שימו לב לאיכות האכילה

אם בימים נטולי קורונה אנחנו שומרים על "לא יותר מדי ממתקים", "לא מטוגנים" וכדומה, חשוב גם עכשיו לא להיסחף ו"להתמסכן" סביב התקופה הזאת

אמנם יש לנו תקופה לא קלה להעביר, אבל זה לא אומר שצריך לעשות לעצמנו הנחות באיכות האכילה. אם בימים נטולי קורונה אנחנו שומרים על "לא יותר מדי ממתקים", "לא מטוגנים" וכדומה, חשוב גם עכשיו לא להיסחף ו"להתמסכן" סביב התקופה הזאת.

 

3. השקיעו באוכל אמיתי

אמנם האספקה של המזון מהסופר לא נעצרה, אבל דווקא כעת ותרו על משלוחים והקפידו על אוכל אמיתי, לא מעובד, עונתי והמבוסס על הצומח – דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ירקות ופירות. זה הזמן לנסות מאכלים חדשים, מתכונים מעניינים, ודרכי בישול חדשות שבימים כתיקונם היו נראים מורכבים או מסובכים מדי, כמו למשל הנבטת קטניות, מתכוני טופו וכדומה.

 

קטניות בקטנה: קציצות עדשים וסלט שעועית משלושה סוגים וצבעים >>

 

4. ותרו על הנשנושים

נכון, אנחנו בבית והמזווה וארונות המטבח מעולם לא היה זמינים לתקופה ארוכה כל כך, ובכל זאת השתדלו להימנע מנשנשת במהלך היום ולהקפיד על סדר ארוחות קבוע ממש כמו בימים כתיקונם. צרו הפסקה אמיתית בת שעתיים-שלוש בין ארוחה לארוחה, וכן – כדאי להסתכל ממש בשעון.

 

5. שלבו פעילות גופנית

יש מושג שנקרא אימון גופני ויש פעילות גופנית. זה נשמע אותו דבר, אבל זה לא. פעילות גופנית מתייחסת למידת התנועה במהלך היום, ואימון גופני - לפעולות מכוונת כמו ריצה או הליכה למכון כושר. הכוונה היא לשמור על אקטיביות, במיוחד כשאין הרבה מרחב תנועה ופעולות בבית. כמו בעבודה, השתדלו לקום ולהתנועע כל שעה עגולה – העדיפו הליכה למכולת על פני נסיעה לסופרמרקט באוטו (במידת האפשר), שטיפת כלים ידנית על פני מדיח וכדומה - לא בגלל שאתם חייבים, אלא כי אתם רוצים להזיז את הגוף.

 

שואבי שומן: כמה קלוריות תשרפו בעבודות הבית והגינה? >>

 

6. הוסיפו גם אימון גופני – 7 ימים בשבוע

דווקא בתקופה כזו חשוב להמשיך להתאמן. צאו(!), עדיף בבוקר, לפעילות גופנית מכוונת – הליכה מסביב לבית, גינת הכושר או רכיבה והשתדלו שזה ייקח 45 דקות לפחות. אוויר צח, כמה דקות לבד והמצברים טעונים. התחושה הטובה שתגיע בעקבות הספורט תלווה אתכם כל היום. נשארים בבית? ביוטיוב תוכלו למצוא לא מעט שיעורי כושר חינמיים ובמגוון סגנונות. סמנו לעצמכם משבצת לאימון ביתי בלו"ז היומי – בחוץ או בבית.

 

7. עשו מאמץ לשמור על רגיעה

אז נכון שכשאומרים להירגע זה מלחיץ, אבל כדאי דווקא להתמודד עם הדאגה ולא לנסות "לטאטא" אותה מתחת לשולחן - זה יותר חכם ויעיל. נסו לדבר על הפחדים והחרדות שלכם עם בן או בת הזוג או עם אנשים קרובים, וצרו קשרים חברתיים לא גופניים באמצעים דיגיטליים. ההתמודדות וההכרה בקיומן של הדאגות עשויות דווקא להפחית את מידת הסטרס. קרוב לוודאי שצריכת מזון איכותי, פעילות גופנית יומיומית והקפדה על ההמלצות שמפורטות למעלה יתרמו להפחתת חוסר השקט והכאוס בימים אלו.

 

    אחרי שנים שאנחנו מדברים איתכם על WELLNESS החלטנו שהגיע הזמן לחלוק כבוד לאנשים שמקדמים את התרבות הזאת בישראל – מכושר ותזונה, דרך מיינד ובודי פוזיטיב ועד סביבה וקיימות. מי יהיו אנשי הוולנס של ישראל?

     

    צחי כנען - האיש שהביא לחיינו את בשורת המעבדה המטבולית – טכנולוגיה חדשנית ויחידה מסוגה בישראל שמאפשרת לכל אדם להבין לעומק את התהליכים המטבוליים בגופו (שגם זכתה למדור אצלנו ב"מנטה") – הוא מבכירי הדיאטנים בארץ. הרזומה המקצועי שלו כולל תואר ראשון בהצטיינות בתזונה קלינית מהאוניברסיטה העברית בירושלים, תואר שני מהחוג לאפידמיולוגיה בפקולטה לרפואה בתל אביב ודוקטורט בפקולטה לרפואה בתל אביב. כנען לא מאמין בפתרונות קצרי מועד אלא בתהליך עמוק לאורך זמן שמאפשר לבצע שינוי אמיתי. עם ניסיון של יותר מ־20 שנה כדיאטן הוא הצליח לפתח תוכנית תזונה יעילה וישימה המשלבת טיפול קוגניטיבי־התנהגותי. הוא נעזר בכלים טכנולוגיים מתקדמים מעולמות הפיזיולוגיה והמטבוליזם ומייצג את כל מה שתזונאי בשנת 2020 צריך להיות. כנען הוא גם אחד מבכירי תזונאי הספורט בישראל, יועץ לחברות מזון, מרצה מבוקש ובעצמו משתתף בתחרויות איש הברזל. אם זו לא השראה ומקצועיות, אנחנו לא יודעים מה כן.

     

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד