יודעים שברוקולי סופר בריא לכם אבל לא אוהבים את הטעם? אולי כדאי שתיתנו לו צ'אנס בכל זאת. אם תעשו את זה, יש סיכוי טוב שבהמשך תתאהבו בו, לא מכיוון שתתרגלו אליו, אלא משום שעל ידי צריכה חוזרת שלו תשנו למעשה את הטעם שלו. זה נשמע אולי כמו טריק קולינרי, אבל מדובר במנגנון פיזיולוגי המבוסס על חלבונים ספציפיים שנמצאים ברוק ומשפיעים על חוש הטעם שלנו.
הרוק מכיל מערך המונה כ־1,000 חלבונים. עדיין לא כולם זוהו, אבל כבר עכשיו ידוע שכל מזון שאנו אוכלים נמס ברוק לפני שהוא פוגש בקולטני הטעם, וכי החלבונים האלה יכולים פוטנציאלית להשפיע על טעמו של המזון עוד לפני שקולטני הטעם פגשו אותו. מחקרים קודמים הראו ששינוי התזונה משנה את מערך החלבונים ברוק, וכעת מחקר חדש שפורסם בכתב העת Chemical Senses, מצא שהחלבונים האלה משנים למעשה את טעמו של המזון.
החוקרים חשפו חולדות לתזונה שהכילה רכיבים מרירים. הם מצאו שלא זו בלבד שהתזונה שינתה את חלבוני הרוק שלהן, אלא גם שהחלבונים הפחיתו משמעותית את הרגישות שלהן לטעם המריר ואת היכולת שלהן לזהות אותו.
השורה התחתונה: לדברי החוקרים, לממצאים אלה השלכות חשובות, שכן למרות החשיבות העצומה של אכילת ירקות, הרבה מאוד אנשים לא אוכלים אותם משום שהם לא אוהבים את טעמם, ובפרט את הטעם של ירקות ירוקי עלים וירקות מרירים. "אם נצליח לשכנע אנשים לנסות לאכול ברוקולי וירקות ירוקים מרים", הסבירו, "הם עשויים להתחיל לחבב אותם".
ומה אפשר להכין מכל הירוקים האלה?
- לביבות מנגולד וקייל על קרפצ'יו ירק >>
- פלאפל קינואה וברוקולי אפוי בתנור ומתפצפץ בפה >>
- סלט בטטות צלויות עם המון ירוקים, גבינת פטה ואגוזים >>
נכון / לא נכון : הסיכון לזיהום מזון בחסה רגילה גבוה מזה שבחסה שטופה וארוזה
לא נכון. אמנם נוח מאוד להשתמש בחסה שטופה וארוזה כדי להכין סלט, במיוחד כשאתם קצרים בזמן, אבל בחסה ארוזה יש סיכון גבוה יותר לזיהום בחיידקים מזיקים כמו אי־קולי או סלמונלה. יתרה מכך, שטיפת החסה הזאת בבית לא תמיד עוזרת כי לעתים החיידקים עלולים להימצא עמוק בתוך המזון.
מחקר חדש: הפירות והירקות "מנצחי סרטן". הקליקו על התמונה לרשימה: