בדיון סגור, ללא נוכחות ציבור, תוכרע עסקת המגדלים בכיכר אתרים

מגורי יוקרה ומלון פאר בגובה 40 קומות בקו ראשון לים? הוועדה הארצית, בהובלת ראש מינהל התכנון דלית זילבר, תחליט אם התוכנית השנויה במחלוקת תצא לדרך

איתי כ"ץ

|

19.02.19 | 15:24

כיכר אתרים בת''א במבט מהמרינה. אם התוכנית תאושר, המבט ייחסם במקבץ גורדי שחקים בגובה 40 קומות (צילום: דור נבו)
כיכר אתרים בת''א במבט מהמרינה. אם התוכנית תאושר, המבט ייחסם במקבץ גורדי שחקים בגובה 40 קומות (צילום: דור נבו)
האדריכל אבנר ישר לא הציג בכלל לוועדה את הדמיות המגדלים, והסתפק במצגת בסיסית, שממנה אפשר לקבל מושג על האפקט. כתבתנו הילה שמר הכינה את הדימוי (הדמיה: הילה שמר על בסיס דימוי מקורי של tel-aviv.gov.il )
האדריכל אבנר ישר לא הציג בכלל לוועדה את הדמיות המגדלים, והסתפק במצגת בסיסית, שממנה אפשר לקבל מושג על האפקט. כתבתנו הילה שמר הכינה את הדימוי (הדמיה: הילה שמר על בסיס דימוי מקורי של tel-aviv.gov.il )

בדיון פנימי וסגור, ללא נוכחות חופשית של הציבור, התקשורת וכל מי שחפץ לראות כיצד מתקבלות החלטות תכנון קריטיות בישראל, תתקבל הבוקר (רביעי) ההחלטה אם לאשר את הקמתם של גורדי שחקים בכיכר אתרים בתל אביב.

 

אחרי שערוץ האדריכלות של Xnet חשף את ההליך הלא חוקי, שבו קודמה תוכנית המגדלים - תוך חריגה מתוכנית המתאר של תל אביב-יפו - שלח בית המשפט את העירייה ואת היזמים לאישור מחודש בוועדת התכנון הארצית, שתפקידה לדאוג לאינטרס הציבורי בחופי הארץ. ועדה זו, שנקראת ולחו"ף (הוועדה לשמירת הסביבה החופית), דחתה ממש לאחרונה את התוכנית להקים מגדלים נוספים בחוף הכרמל. השאלה היא כיצד היא תצביע מחר, בתוכנית שאמורה להחריב את כיכר אתרים ולבנות על חורבותיה ארבעה מגדלים שנושקים לקו המים.

 

בדיון הראשון של הוועדה, בקיץ האחרון, היא לא הצליחה לקבל החלטה - אך רמזה שהיא מקבלת את קווי המתאר של היזמים והעירייה, מבחינת גובה הקומות (40, בניגוד לכל שאר החוף של תל אביב), בלי להסביר כיצד תשמור על האינטרס של הציבור הישראלי ליהנות מרוח הים, ולקבל מבט וגישה לים.

 

ראש מינהל התכנון דלית זילבר. מובילה את הדיונים (צילום: אוהד צויגנברג)
    ראש מינהל התכנון דלית זילבר. מובילה את הדיונים(צילום: אוהד צויגנברג)

     

    וכך, הוועדה, בראשותה של ראש מינהל התכנון דלית זילבר, דחתה את ההכרעה הסופית לדיון נוסף שהתקיים לפני חודשיים, אך גם בו היא לא הצליחה להחליט - ואז נקבע כי ייערך דיון נוסף. אלא שהפעם, זה יהיה דיון "פנימי". משמעותו: דלתיים סגורות.

     

    ללא פרוטוקול מסודר

     

    עוד התברר, כי שניים מחברי הוועדה שאמורים לייצג את עולם התכנון והאדריכלות - עדנה לרמן וערן מבל - אינם מגיעים לישיבות הללו, משום שהם נמצאים בניגוד אינטרסים. הוועדה לא מינתה להם מחליפים. בהתאחדות האדריכלים לא פעלו למצוא לכך פתרון.

     

    מה שאירע בשני הדיונים האחרונים אינו מבטיח טובות מבחינת השקיפות לציבור: בפעם הראשונה, התברר שהקלטת הפרוטוקול לתמלול הופסקה לפתע, דווקא לפני ההצבעה הקובעת; בפעם השנייה בכלל לא פורסם פרוטוקול. שאלות Xnet נותרו ללא מענה, מאחר שדובר מינהל התכנון אינו משיב לשאלותינו בנושא, שוב ושוב. מזכירת הוועדה, עדי אילן, מסרה: "פרוטוקול דיון זה טרם אושר ע"י הוועדה ועל כן לא עלה לאתר האינטרנט".

     

    אחת מחברות הוועדה, יעל דורי מ"אדם טבע ודין", שמתנגד לעסקה הקיימת, טוענת ש"לכיכר אתרים חשיבות גדולה במרחב העירוני. היא המקום בו הציבור יכול להגיע לים ללא חציית כבישים, תוך תחושת ביטחון וציפייה ל'כחול הגדול' ללא הפרעות. רובנו חפצים באותה מטרה, ולשם כך יש לשמור על האינטרס הציבורי, שנפגם במהלך קבלת ההחלטות, ולדאוג לפיתוח המקום כמרחב ציבורי שוקק, סואן וכנקודת ציון עירונית ייחודית. עיריית תל אביב חייבת לפתח את המקום כמרחב ציבורי גדול ככל הניתן, ולא לתת לחשבונאות יזמית להכתיב את שימושי ואופי המקום".

     

    אסף הראל, שחתם עם ראש העירייה רון חולדאי על כניסה לקואליציה וקבלת תואר סגן ראש עיר, הודיע כי הוא יהיה אחראי על נושא כיכר אתרים. בתשובה לשאלת Xnet כיצד יפעל אם התוכנית תאושר בוולחו"ף ותהיה עובדה מוגמרת, השיב: "שאלה טובה. בעוד שבועיים אני נפגש עם חברי העמותה ובהמשך גם עם היזמים. אני אציג להם את המתווה שאני בונה לפתרון הסוגייה".

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד