צילום: שי יחזקאל

מי הכיר לנו את הצד החיובי של סמי ההזיה ומי גילתה את הסוד לאושר?

ממייקל פולן ועד אופרה ווינפרי, משינה נקייה ואינטליגנציה אירוטית ועד שייקים ירוקים: 20 הדמויות שהכי השפיעו על כל תחומי ה־Well Being שלנו בשני העשורים החולפים

למעלה משמאל ועם כיוון השעון: גווינת פאלטרו, ג'ון קבט-זין, גרטה טוננברג, דיפאק צ'ופרה, אריאנה הפינגטון, אקהרט טולה, אופרה ווינפרי ומייקל פולן (צילום: GettyimagesIL, Shutterstock)
למעלה משמאל ועם כיוון השעון: גווינת פאלטרו, ג'ון קבט-זין, גרטה טוננברג, דיפאק צ'ופרה, אריאנה הפינגטון, אקהרט טולה, אופרה ווינפרי ומייקל פולן (צילום: GettyimagesIL, Shutterstock)

* וכן, לצערנו בהחלט ייתכן שזאת רק רשימה חלקית. תודה גם לאלה שלא נכללו בה אך תרמו לשינוי בחיינו

 

תזונה

 (צילום: GettyimagesIL)

    במהלך עשרים השנים האחרונות הסופר והעיתונאי האמריקאי המוערך מייקל פולן גרם למיליוני בני אדם לחשוב מחדש על מה שהם מכניסים לפיהם, בין אם זה תפוח אדמה, המבורגר תעשייתי או פטריית הזיה. בספרו "הבוטניקה של התאווה" (יצא לאור בישראל ב-2004, הוצאת מודן) הוא מתאר את מערכת היחסים שלנו כאנושות עם הצמחים, וכיצד הם מגודלים ומהונדסים כדי לספק את התשוקות השונות שלנו. ברב מכר מהולל נוסף שלו, "דילמת השפע" (יצא לאור בישראל ב-2011), הוא מציג את ההרס הרב-ממדי שנגרם לנו מאכילת מזון תעשייתי, ובספרו "איך לאכול מה?" (גם כן יצא לאור בישראל ב-2011) הוא מציג 64 כללים שנועדו לכוון אותנו לאכילה בריאה ונקייה מכימיקלים כמו למשל: "אל תאכלו שום דבר שסבתא שלכם לא הייתה מזהה כמזון".

     

    אך ספרו שעשוי להשפיע על חיינו יותר מכל, הוא "איך לשנות את דעתך" (שיצא לאחרונה בארץ בהוצאת ידיעות ספרים/ פן), שעורר גלי הדף עצומים מאז פורסם לפני שנתיים בארצות הברית. סמים פסיכדליים, טוען פולן בספר זה, לא הופכים אנשים ללא שפויים, אלא ליותר שפויים, ואת דעתו זו הוא אינו שואב רק ממחקרים ומאמרים, אלא מהתנסויותיו האישיות עם אל.אס.די, פטריות הזיה, איוואסקה וגם 5-MeO-DMT המופק מקרפדה. עולם שלם של כל טוב ממתין לנו, לפי פולן, אם נכיר בקסמיהם של סמים אלה, ביניהם סופו של דיכאון, ריפוי התמכרויות וחרדות, היעלמות של פחד המוות, וגם "התמוססות של האגו". אם תתקבל בעתיד עמדתו של פולן על ידי הממסד הרפואי והפוליטי, ייתכן שכולנו נראה בו את הנביא שבזכותו הפכו חיינו, בעזרת פטריה או קרפדה, למאושרים הרבה יותר.

     

    לקריאת פרקים ראשונים מספריו של מייקל פולן היכנסו לכאן

     

    טכנולוגיה

     (צילום: GettyimagesIL)

      הפרופסור למדעי החברה ולטכנולוגיה שרי טרקל הציגה בשני העשורים האחרונים את ההשפעות שיש לטכנולוגיה על חיינו. בעוד אנו מתמוגגים מהסמאטרפון החדש שלנו, טרקל כותבת ומדברת על האפקט העמוק שלו על חיינו: פחות שיחה, יותר ניכור, וגם הכפפת הגוף הפיזי, כן, הדבר הזה שיושב מול המסך, לזהות הווירטאולית שלנו. בהרצאת TED הפופולרית שלה היא טוענת ש"המכשירים הקטנים שבכיס שלנו לא משנים רק מה שאנחנו עושים, אלא גם את מי שאנחנו", ובספרה Alone Together ("מחוברים אבל לבד" בתרגום חופשי) היא מתארת כיצד באופן פרדוקסלי, למרות שאנו לכאורה הרבה יותר מחוברים זה לזה בזכות המסכים, אנו למעשה מתחבאים זה מזה בעזרתם.

       

       

      אחד ההיבטים הקריטיים שהשתנו בחיינו הטכנולוגיים, לדבריה, הוא שאיננו מסוגלים עוד להיות לבדנו, ודווקא בשל כך אנו הופכים ליותר בודדים. מכיוון שאנו תמיד בתקשורת, אנו לעולם לא מרגישים או מתמודדים עם הלבדות שלנו, אבל הצ'ט שאנו מקלידים בוואטסאפ רק משכך את הסימפטום - כאב הלבדות - ולא פותר את המחלה. נשמע לכם מוכר?

       

      ייתכן שלרבים מאוהבי המסכים טרקל נשמעת כדודה טרחנית שמטיפה נגד הקידמה ומתמקדת בשלילי, אך למעשה היא נותנת ביטוי מפורט ומנומק לתחושת בטן של המוני בני אדם, שהמסך והמרחב הווירטואלי שינו, ועוד עתידים לשנות, משהו בסיסי מאוד בהוויה האנושית שלנו.

       

      מיינד

       (צילום: GettyimagesIL)

        הרופא והמרפא האלטרנטיבי, שהפך לאחת הדמויות המוכרות ביותר בעולם הניו אייג', נולד בהודו, וכיום, בגיל 73, הוא מיליונר אמריקאי, סופר, מרצה ומרואיין מבוקש. השפעתו הרבה בשנות ה-90 של המאה הקודמת נמשכה ביתר שאת בשני העשורים האחרונים, שבמהלכם כתב ודיבר על הדרכים בהם נוכל להגביר את אושרנו ואת בריאותנו.

         

        רוחב היריעה של כתביו של צ'ופרה הוא עצום - מרפואת האיורוודה ההודית, דרך מדיטציה והשקטת המחשבה, ועד חיבור בין ריפוי ומכניקת הקוונטים. אך בבסיס גישתו ניתן למצוא את הגישה הבודהיסטית – הרעיון כי מתחת למבנה הרגשי-מחשבתי שאנו קוראים לו "אני" מסתתרת מהות גדולה יותר, מאושרת וחופשייה יותר, ושניתן להגיע אליה בהדרגה על ידי תרגול והגות.

         

        "מהי העצה הטובה ביותר שקיבלת?", נשאל פעם צ'ופרה, והוא ענה: "הצלחה אמיתית מגיעה מעוצמה אישית". עוצמה אישית זו, לדבריו, כוללת את היכולת לאהוב, לחמול, ולהיות בקשר עם כוח יצירתי בתוכך המשקף את תבונת היקום. היא כוללת גם הערכה עצמית אמיתית, השונה מאוד מהערכה עצמית המגיעה מבחוץ - מכסף, כוח או כבוד. איך מגיעים לאותה עוצמה אישית? אם תקראו את 80 ספריו של צ'ופרה, ודאי תבינו.

         

        לקריאת פרקים ראשונים מספריו של דיפאק צ'ופרה היכנסו לכאן

         

        מיניות

         (צילום: GettyimagesIL)

          הפסיכולוגית והמטפלת הזוגית היהודייה ילידת בלגיה, שלמדה בין השאר באוניברסיטה העברית בירושלים, כבשה את תשומת לבם של עשרות מיליונים בהרצאת TED בלתי נשכחת על מערכות יחסים זוגיות, וטבעה את המושג "אינטליגנציה אירוטית" בספרה הקרוי בעברית בשם זה (2017, הוצאת כנרת זמורה דביר). כדי להבין על מה מדובר יש לקרוא את שמו המלא של הספר באנגלית: "להזדווג בשבי: פתיחת האינטליגנציה האירוטית". לפי פרל, המזדווגים בשבי הם בני הזוג במערכת היחסים המחייבת והארוכה, והקושי שלהם הוא במתח בין הצורך בביטחון, השתייכות וקרבה ובין הצורך בחופש, תשוקה והרפתקה. אנחנו, אומרת פרל, רוצים למלא שני סוגי הצרכים המנוגדים הללו בתוך אותה מערכת יחסים.

           

           

          איך פותרים את הפרדוקס? ובכן, לא פותרים אלא מנהלים אותו בצורה יותר ויותר טובה בעזרת אותה אינטליגנציה אירוטית – היכולת ליצור מתח ותשוקה בעזרת הקשבה, תשומת לב, סקרנות ונוכחות.

           

          לאחר שטיפלה במזדווגים בשבי, עברה פרל לדבר על המזדווגים בחדרים לפי שעה, והוציאה רב מכר נוסף, "סיפור מהצד" (2019, הוצאת כנרת זמורה דביר), העוסק בבגידות. כאן מציעה פרל לא לראות את הבגידה כחטא ופשע, אלא כסימן לשיבוש במערכת היחסים, שבהחלט ניתן לרפא, ואחריו לפתוח במערכת יחסים חדשה - עם אותו בן זוג וותיק.

           

          לקריאת פרקים ראשונים מספריה של אסתר פרל היכנסו לכאן

           

          מנטורינג

            (צילום: GettyimagesIL)

            אופרה ווינפרי היא אחת הנשים המשפיעות בעולם, שקבעה במידה רבה, בעזרת עוצמתה הטלוויזיונית האדירה, את סדר היום בכל הקשור להתפתחות אישית ואיכות חיים. שם המשחק הוא העצמה: גישה המעודדת לקיחת אחריות, מציאת כוחות, יוזמה ופיתוח הערכה עצמית.

             

            סיפור חייה של אופרה עצמה גם הוא סיפור של התעצמות מדהימה – מילדת אומנה שעברה טראומות קשות, למנחה כוכבת טלוויזיה, ועד למעמדה כיום, כאישה השחורה העשירה ביותר באמריקה, פילנטרופית, מפיקה, ומובילת דעה. זהו כנראה גם סוד הקסם של השפעתה – שום דבר שהיא אומרת אינו תיאוריה או פילוסופיה, אלא אמת מעשית המבוססת על ההתנסות הישירה שלה.

             

            19 שיעורי החיים הכי חשובים שלמדנו מאופרה >>

             

            לאופרה יכולת ייחודית להפגין אמפטיה למצב האנושי, לצורך האנושי ולסבל האנושי, ואז – להפוך את היוצרות ולשאול: "איך תוכל לקחת אחריות על כל זה?". בתוכנית הסיום שלה, ב-2011 אמרה: "שוחחתי עם 30 אלף אנשים, ולכולם היה דבר משותף אחד – הם היו זקוקים לאישור. הם רצו לדעת אם רואים אותם, אם יש להם משמעות. נסו את זה עם הילדים שלכם, עם בני הזוג שלכם, הבוס שלכם, החברים שלכם – תנו להם אישור. אימרו להם 'אני רואה אותך, אני שומע אותך, מה שאתה אומר חשוב לי'".

             

            רפואה מונעת

             (צילום: Shutterstock)

              גם מנתח לב בוגר הרווארד, גם בעל תוכנית אירוח יומית עתירת רייטינג, וגם גבר שנבחר ל"אחד הגברים הסקסיים" ע"י המגזין PEOPLE, האין זה מתכון להשפעה עצומה על בריאותם של מיליונים? ובכן, כן. ד"ר אוז, שהחל את דרכו כמטאור רפואי, פרופסור לכירורגיה וחוקר שפרסם מאות מאמרים, החליט בשלב כלשהו שבמקום לתקן את מה שמקולקל, הוא רוצה למנוע את הקילקול. "הרגשתי מתוסכל מהידיעה שאנשים שהגיעו אלי לחדר הניתוח היו יכולים שלא להגיע אליו, לו היו יודעים אפילו שנתיים קודם לכן מה עליהם לעשות כדי שמצבם לא ידרדר", אמר. כך השיק ב-2003 תוכנית טלוויזיה, משם הפך לאורח קבוע בתוכניתה של אופרה ווינפרי, והצלחתו העצומה שיגרה אותו לתוכנית אירוח עצמאית בנושאי בריאות שהפכה לעתירת רייטינג.

               

              מה שנותן את הטוויסט לד"ר אוז הוא לא המומחיות הרפואית אלא הנגישות והתעוזה. טיפים עממיים לרוב ("אכלו אגוזים, עשו סקס"), עידוד האנשים להיות מטופלים עירניים ולשקול התערבויות רפואיות, וגם מנה גדושה של רפואה משלימה, כראוי למי שאשתו היא מומחית ברייקי. רופא-סלב יכול לעשות את מה שרופאים רגילים לא יעזו לעשות לעולם – כך למשל, תיאר "הניו יורק טיימס" כיצד הכניס אוז לחדר הניתוח שלו הילרים, שבמקביל לניתוח הלב שערך נתנו למנותח טיפול אנרגטי.

               

              בריאות

               (צילום: GettyimagesIL)

                הוא לא נראה כמו רופא סלב, אבל ד"ר מייקל מוסלי הוא הרופא הכי מפורסם בממלכה הבריטית. בניגוד למקבילו האמריקאי ד"ר מחמט אוז, הרופא סלב הכריזמטי וצחור השיניים, ד"ר מוסלי נראה ביישן, מסורבל, אפרורי ומיושן. הוא מדבר בשי"ן שורקת, הבגדים שלו לא מעודכנים, ולפעמים קשה להבין מה הוא אומר כי הוא נוטה לבלוע מילים. למרות כל אלה הבריטים מעריצים אותו, ולאחרונה הוא הפך פופולרי גם בארצות הברית.

                 

                את תהילתו הוא לא השיג בפרסום של מחקרים פורצי דרך, אלא דווקא בתשובות מדעיות לשאלות שטורדות אותנו, במסגרת תוכנית הטלוויזיה הפופולרית שלו - Trust Me, I’m A Doctor – שאותה הוא מנחה כבר מעל עשר עונות בערוץ ה־BBC . במסגרת התוכנית הוא עונה באופן פסקני על שאלות כמו האם חומץ תפוחים מרזה? (לא), האם בוטוקס גורם לאנשים להיראות צעירים יותר? (לא, רק למשונים יותר), האם פסטה קרה מהמקרר משמינה פחות (כן) והאם ארוחת בוקר תורמת לריכוז בלימודים (כן). את הניסויים הוא עורך בשיתוף עם אוניברסיטאות בריטיות. הם לא עומדים בקריטריונים מדעיים, אבל הם מרתקים וכן מצליחים לספק לצופים אינדיקציה על מה נכון או לא נכון בכל הקשור לניהול הבריאות שלהם. ד"ר מוסלי הוציא לאור כמה רבי מכר, כולם עוסקים בבריאות, תזונה ודיאטה.

                 

                קואוצ'ינג

                 (צילום: GettyimagesIL)

                  המנטור המפורסם והמצליח בעולם שלקח את הקואוצ'ינג צעד אחד קדימה, ואז עוד אחד ועוד אחד, משפיע על מיליונים באמצעות סמינרים ענקיים ברחבי העולם, שההשתתפות בהם עולה אלפי דולרים, ופעילות שוקקת ברשתות החברתיות. קצת קשה להאמין שהגבר הענק, 2 מטר גובהו, והכריזמטי ללא עוררין, התחיל את חייו כילד שחווה התעללות וסבל מדימוי עצמי נמוך. אז זינק בכל מובן, והפך למאמנם האישי של סלבס, אנשי עסקים ושועי עולם, וגם למיליונר ולפילנטרופ.

                   

                  כיאה למי שזינק מבירא עמיקתא, רובינס דוגל גם כקואוצ'ר בפעולה נחושה, עוצמתית ומיידית. אם אתם שוקלים ללכת לאחד הסמינרים שלו, אל תצפו לתהליך ממושך או ליותר מדי הבנה לחולשותיכם ומעצוריכם, כי עבור רובינס העיקר הוא למצוא את מה שחשוב - ואז לעבוד עליו. ומה חשוב? הגוף, מערכות היחסים, תחושת הגשמה, אסטרטגיה כספית, צמיחה ונתינה, וכמובן – רגשות. "רגשות הם הכל", הוא אומר, "זה לא משנה אם יש לך מיליארד דולר ומיליון אנשים שאוהבים אותך, אם הרגשות העיקריים שלך הם עצבים ותסכול - החיים שלך יהיו עצבים ותסכול".

                   

                  שניים מספריו, "להעיר את הענק שבפנים: כיצד ליטול שליטה מיידית על ייעודכם המנטלי, הגופני והכלכלי" ו"כוח בלתי מוגבל", יצאו לאור גם בעברית (הוצאת אור-עם).

                   

                  בישול בריא

                   (צילום: GettyimagesIL)

                    "השף העירום" הבריטי, שהתחיל בתוכנית בישול ב-BBC, גדל וצמח, והפך לכוכב של תוכניות טלוויזיה המוקרנות בעשרות מדינות ברחבי העולם, לכותב של ספרי מזון רבי מכר, ועם הזמן גם לשגריר של מזון בריא.

                     

                    הישג מרשים במיוחד רשם אוליבר כאשר במסגרת תוכנית טלוויזיה שם לו למטרה לשפר את האיכות והערך התזונתי של מזון שהוגש לילדים בבית ספר בריטי. הצעד זכה להצלחה כה מסחררת, שהוא הוביל לתוכנית של לשיפור הארוחות בבתי הספר בכל בריטניה - בתקצוב ממשלתי.

                     

                    סגנונו הלא רשמי והלא תמיד זהיר של השף-הסלב אמנם הפך אותו לאחד מהמשפיעים הגדולים בתחומו, אך משך אליו לא מעט אש וביקורת, כמו גם מתקפה של ממש כאשר שחט טלה בתוכנית הטלוויזיה שלו מול מיליוני צופים. כל אלה לא הפריעו לו לדהור קדימה ולחלוש על פרויקטים טלוויזיוניים נוספים, על קמפיינים פרסומיים גדולים ועל רשת מסעדות.

                     

                    לספריו של ג'יימי אוליבר היכנסו לכאן

                     

                    מיינדפולנס 1

                     (צילום: GettyimagesIL)

                      אם מדיטציה נשמעת לכם כעניין כבד שמיועד רק לנזירים ורוחניקים, אבל "מיינדפולנס" כשיטה מעניינת ונגישה, הרי שגם אתם הושפעתם מג'ון קבט-זין, הפרופסור לרפואה שהשחיל את השיטה העתיקה של הבודהיזם היישר אל לב הזרם המרכזי של הרפואה והפסיכולוגיה של ימינו.

                       

                      הרופא והמדען המוערך נחשף למדיטציה בצעירותו, ואז התמחה בה במשך שנים תחת הדרכתם של מורים בודהיסטים מסורתיים מפורסמים, כמו הנזיר הווייאטנמי טיך נאט האן והזן-מאסטר סאונג-סאן. אחר כך הצליח להציג את מה שלמד וחווה במונחים שיתקבלו על ידי המדע, הפסיכולוגיה וגם הקהל המערבי.

                       

                      הוא הסביר לעולם את השפעותיו הקטלניות של הסטרס על הבריאות, ופיתח את שיטת ה-MBSR – הפחתת מתח נפשי מבוססת מיינדפולנס. מאז פרחה "מדיטציית הקשיבות", המבוססת על קשב ותשומת לב, ותפסה תאוצה כמענה מועיל לא רק למתח, אלא גם לחרדות, דיכאון, הפרעות אישיות, וככלי לשיפור התפקוד בחיי היומיום של המונים.

                       

                      בעקבות הצלחתו של קבט-זין תוכלו למצוא כיום מיינדפולס בבתי חולים, במקומות עבודה ובמתנ"סים, אך אין להתבלבל, בפעם הבאה שאתם מבקרים בתאילנד ורואים את פסלו של הבודהא המוזהב יושב בשיכול רגליים ודוק של חיוך על שפתיו, זכרו – גם הוא עושה, למעשה, מיינדפולנס, כבר 2,500 שנה.

                       

                      מיינדפולנס 2

                        אחת ממורות המדיטציה המובילות בעולם היא יהודייה ילידת ניו יורק המעבירה כבר שנים רבות רטריטים ברחבי העולם ונגעה בליבם של מיליונים באמצעות ספריה. אחד מהם, "חסד: האמנות המהפכנית של האושר" (יצא לאור בארץ ב-2001, הוצאת פרג) היה לרב מכר של ה"ניו יורק טיימס". ספרה האחרון "אהבת אמת" יצא השנה גם בישראל (הוצאת מטר), ומציג לקהל דובר העברית את הדרך לממש את פוטנציאל האהבה באמצעות מיינדפולנס. תרומתה הגדולה של זלצברג היא בהצגת המדיטציה לקהל העולמי לא דרך הרעיונות הבודהיסטים המסורתיים שבהם התמחתה, אלא דרך המושגים המערביים – איך להיעזר בה כדי למצוא אושר ללא זוגיות, כיצד לחוש חיבור אותנטי לעצמנו, וכיצד לפתח באמצעותה יותר אהבה עצמית.

                         

                        "הספר שלי מיועד לכל מי שרוצה לחקור משמעות אחרת של אהבה", אמרה השנה בריאיון בלעדי ל"מנטה" עם צאת הספר, "לחוות אהבה כסוג של מרחב פנימי בתוך עצמנו, ולא כמשהו שמוענק לנו על ידי מישהו אחר או נלקח מאיתנו. לכל מי שמחפש משמעות מעמיקה של אהבה בתוך עצמו, באנשים אחרים ובחיים עצמם".

                         

                        לקריאת פרקים ראשונים מספריה של שרון זלצברג היכנסו לכאן

                         

                        ביקורת על תעשיית המזון

                         (צילום: GettyimagesIL)

                          פרופ' מריון נסל מאוניברסיטת ניו יורק נחשבת לתזונאית החשובה ביותר בעולם בזכות דעותיה הנחרצות ומלחמתה נגד יצרני מזון שמנסים לייחס למוצרי המזון שהם מייצרים יתרונות בריאותיים. היא הגתה את המושג "הפוליטיקה של המזון" והייתה המדענית הראשונה שנלחמה בתאגידי החלב בכל העולם, שטענו שכל אדם צריך לצרוך 3 מוצרי חלב ביום, בעוד שהיא טוענת שאפשר להיות בריאים מבלי לצרוך מוצרי חלב כלל.

                           

                          במהלך הקריירה שלה פרופ' נסל נאלצה להתמודד עם איומים רבים בתביעות דיבה אישיות נגדה, בעיקר מתאגידי הסוכר, בעקבות מלחמתה העיקשת נגד התופעה שבה יצרני מזון מוסיפים למאכל שהם מייצרים מרכיב בריא אחד, דוגמת גוג'י ברי, וטוענים שכל המוצר בריא, בעוד שבפועל מדובר במוצר מעובד מאוד שמכיל כמות גבוהה של סוכר, למשל דגני בוקר לילדים. למרות שהיא פרשה כבר מעבודתה באוניברסיטה, היא פעילה מאוד באתר שלה Food Politics וברשת החברתית טוויטר, שם היא נוהגת להביע את דעתה בעניינים אקטואליים, מחקרים חדשים שמתפרסמים, וכל מה שקשור במזון גם בתקופה הנוכחית - מגיפת הקורונה.

                           

                          ביקורת על מערכת הבריאות

                           (צילום: GettyimagesIL)

                            אימונולוגית בהכשרתה, פמיניסטית ופעילה פוליטית אמריקאית, שבמהלך הקריירה הארוכה שלה פרסמה למעלה מ-20 ספרי ביקורת על מערכת הבריאות, אי שוויון חברתי ופמיניזם והיא אחת הדמויות הבולטות ביותר בתחום הביקורת על הרפואה. בספרה האחרון Natural Causes ("סיבות טבעיות", בתרגום חופשי), שיצא לאור בסוף 2019 בארצות הברית, היא יוצאת כנגד מה שהיא מכנה "מגיפת הוולנס" וטוענת שמרוב מאמץ לשפר ולהאריך את חיינו ככל האפשר, אין לנו זמן פשוט לחיות אותם. בנוסף, היא יוצאת בביקורת חריפה על עולם הרפואה, וטוענת שאנו שטופים באבחוני-יתר וטיפולים מיותרים, שכדאי שנרפה מהם.

                             

                            בספר היא מסבירה שלמעשה אנו הורגים את עצמנו כחלק מהאובססיה שלנו לחיות חיים ארוכים יותר, ומזכירה לנו, לא בעדינות, שהמשימה לא למות עתידה להיכשל. ארנרייך גם יוצאת נגד התחום הפורח של האנטי אייג'ינג, וחושפת איך בדיקות הסקר הנערכות לאנשים ונשים בגילאים מתקדמים מאתרות למעשה את ה"מחלה" הקרויה זקנה.

                             

                            "אני זקנה מספיק כדי למות", אומרת ארנרייך בת ה-78, "וכולנו הולכים למות. לא משנה מה תעשה, לא תוכל להימנע מכך, והייתי רוצה שננהל יותר שיח על כך, כי זהו נושא שיש לגביו טאבו גדול".

                             

                            לקריאת פרק ראשון מספרה של ברברה ארנרייך, "כלכלה בגרוש", היכנסו לכאן

                             

                            גוף ונפש

                             (צילום: GettyimagesIL)

                              אחת המורות הרוחניות הבולטות והאהובות בעולם, שהשפיעה בעשורים האחרונים על מיליונים, אינה שייכת לשום מסורת או שיטה שהיו קיימות לפניה. עד גיל 43 היא הייתה בכלל אישה דיכאונית, נשואה מאוד לא באושר, וסבלה מאכילת יתר, התמכרויות וחרדות, עד כדי חוסר תפקוד. מהפך תודעתי מפתיע, שניתן להשוותו רק ל"הארה" הבודהיסטית, שינה כל זאת בלילה אחד.

                               

                              "גיליתי שכאשר אני מאמינה למחשבותי, אני סובלת, אבל כשאני לא מאמינה להן, אינני סובלת, ושהדבר נכון לכל אדם", היא מסבירה. "חופש הוא פשוט עד כדי כך. גיליתי שהסבל הוא אופציונלי. מצאתי בתוכי שמחה שלעולם לא נעלמת, אף לא לרגע אחד".

                               

                              לאט לאט התחילו אנשים סקרנים לבקר את ה"האישה המוארת" בביתה שבעיירה האמריקנית, אך היא הייתה כל כך לא רוחנית, שכאשר קדו לה ובירכו אותה כמנהג ההודים ב"נמסטה", היא חשבה שהם אומרים No Mistake. "חשבתי שהם צודקים", היא מספרת "כי ידעתי שבאמת אין כל טעות".

                               

                              לאחר זמן מה כבשה קייטי את העולם עם "העבודה" – שיטה פשוטה מאוד לחקירת כל מחשבה, גילוי העובדה שאין היא אמת ודאית כלל, ואז הגילוי שהיפוכה הוא נכון באותה מידה. לתשומת לבכם בפעם הבאה שאתם חושבים "החיים קשים" או "בכלל לא אכפת לו ממני". השיטה שלה אומצה כשיטת טיפול על ידי רופאים, מחנכים ופסיכולוגים ויש לה אפילו נציגות ישראלית רשמית: העמותה הישראלית לשיטת העבודה של ביירון קייטי.

                               

                              לקריאת פרקים ראשונים מספריה של ביירון קייטי היכנסו לכאן

                               

                              תזונה טבעית

                                ויקטוריה בוטנקו היא האישה שאחראית לאחד הטרנדים המשמעותיים ביותר בתזונה שלנו בשנים האחרונות – השייקים הירוקים. עד לפני שנת 2009 כמעט אף אחד לא שמע על השייקים האלה, אבל אז הוציאה בוטנקו את ספרה "ירוק לחיים", שסחף מיליונים ברחבי העולם וגרם להם לפתוח את הבוקר עם שירת הבלנדר.

                                 

                                בספר, שגם תורגם לעברית בשנת 2010 (הוצאת פוקוס), סיפרה בוטנקו על חייה וחיי משפחתה, שאכלו אוכל רגיל וסבלו מבעיות בריאות, כמו סוכר גבוה, השמנת יתר וכולסטרול גבוה. בוטנקו תיארה בספר את הפעם הראשונה שבה שתתה שייק ירוק ואת תחושת הגועל שהוא עורר בה עד שמצאה את הדרך לשתות שייק ירוק בכל יום - בשילוב עם פירות.

                                 

                                התוצאות לא איחרו להגיע. בוטנקו תיארה את השינויים הדרמטיים שהשייקים הירוקים חוללו בחייה, כמו תחושת עירנות, עור פנים חלק ואפילו שיפור בראייה שלה, שהידרדרה בגלל גילה. בוטנקו סחפה את כל בני הבית שלה לשתות שייקים ירוקים, ואף הביאה למשרד בו היא עבדה בלנדר קבוע, שהחל לשמש גם את העובדים האחרים. עם השנים הפכה לגורו של תזונה מבוססת עלים ירוקים ומזון נא, והוציאה עוד כמה ספרים שעוסקים בחשיבותם לבריאות.

                                 

                                טבעונות

                                  "גורו הטבעונות", שבתחילת העשור הקודם שמו נישא בישראל בצמוד לשאלה "כבר ראית את ההרצאה?", אחראי ללא ספק, להפיכתם של ישראלים רבים לטבעונים. יורופסקי, פעיל אמריקאי יהודי למען זכויות בעלי חיים, היה מרדן וחוצה גבולות עוד בצעירותו, נעצר ואף ישב במאסר בגין פעולות מחאה שבהן נקט, קו שבו המשיך גם כאשר צרב את תודעתם של אלפי ישראלים נגד אכילת מזון מהחי לנצח.

                                   

                                  "ההרצאה" המדוברת היא תיעוד של הרצאה ישירה, בוטה ומאתגרת שנשא יורופסקי בארה"ב, שכאשר תורגמה לעברית הופצה ביוטיוב תחת השם "ההרצאה הכי טובה שתראו אי פעם", הפכה במהירות ללהיט ויראלי בישראל ולאחד מציוני הדרך של טרנד הטבעונות המקומי.

                                   

                                   

                                  השלב הבא היה ביקור של יורופסקי בישראל שהחל בשמחת הקהילה הטבעונית, המשיך בביטול הרצאותיו המתוכננות בבתי ספר, והסתיים בהגשת כתב אישום נגדו על תקיפת העיתונאי אראל סג"ל. מאז המשיך גארי להרצות במקומות אחרים, אך בפעם הבאה שתיתקלו במנה טבעונית במסעדה בעפולה, או במדף ההולך וגדל של תחליפי חלב ובשר בסופרמרקט – זיכרו מי התחיל את הכל.

                                   

                                  אושר

                                   (צילום: GettyimagesIL)

                                    המורה הרוחני הבולט במערב הוא גרמני נמוך קומה, בעל דיבור ביישני ומראה חייזרי, שחווה שינוי פנימי מדהים שהביא אותו ל"מצב של אושר עמוק". כל זה קרה שנים רבות לפני שהגיח בסערה לחיינו, כאשר ספרו "כוחו של הרגע הזה" התברג ברשימת רבי המכר בעולם בשנת 2000 (בארץ הוא יצא ב-2002, הוצאת פראג). מאז נמכרו ברחבי העולם מיליוני עותקים של הספר, וכך קרה עם ספרו השני, "ארץ חדשה" (2006, הוצאת אופוס).

                                     

                                    השינוי שעבר טולה הוא כנראה אותה "הארה" שתוארה שוב ושוב במסורות הבודהיסטיות ואחרות, אך במקרה שלו היא קרתה ספונטנית - ללא כל כוונה או מאמץ מצדו. מכיוון שהשינוי שחווה לא הגיע מתוך עולם מושגי קיים או מסורת כלשהי, עשה טולה דבר נפלא – הוא תיאר אותו במונחים המקוריים והאותנטיים שלו, שדיברו אל לבם של המונים.

                                     

                                    "ראה באופן עמוק שהרגע הנוכחי הוא כל מה שיש לך, התמקד ברגע הנוכחי כדבר הראשון במעלה בחייך", "חופש הוא ההבנה ש'הקול שבראש שלי' הוא לא מי שאני, אני הוא מי שרואה אותו", "גוף-הכאב הוא הצל האפל שמטיל האגו, הוא למעשה מפחד מהאור של תודעתך", אלה הם רק כמה ממסריו של המורה, שסגנונו הצנוע וחסר היומרה אפשר לרבים כל כך לאהוב אותו ולשמוע את קולו.

                                     

                                    לקריאת פרקים ראשונים מספריו של אקהרט טולה היכנסו לכאן

                                     

                                    אקולוגיה

                                     (צילום: Shutterstock)

                                      בין המשפיעים ביותר על חיינו בעשרים השנים האחרונות מתמקמת לה נערה שלפני עשרים שנה עדיין לא נולדה. גרטה טונברג בת ה-17 (שאת שם משפחתה הוגים בכלל "טונברי") הפכה לדמות המשפיעה ביותר על המודעות העולמית להתחממות הגלובלית ושינויי האקלים ההרסניים הצפויים בעקבותיה.

                                       

                                      הילדה השוודית, שהתחילה את תנועת המחאה שלה כשעמדה בסמוך לבניין הפרלמנט עם שלט "שביתה מבית הספר למען האקלים", סחפה אחריה המוני תלמידים נוספים ברחבי העולם, והפכה עד מהרה למנהיגה חברתית נחרצת, רהוטה וחד פעמית, שנאומיה באו"ם, ב-TED, ובדיוני האיחוד האירופי נפוצו ברשתות החברתיות והעלו לכותרות את נושא משבר האקלים כפי שלא קרה מעולם לפניה.

                                       

                                      טונברג לוחמת למען וולנס במובן הבסיסי ביותר – של עצם האפשרות לחיות בעולם שאינו הרוס. בעוד רובנו מתאמצים לשפר את חיינו ואת הרגשתנו, היא מזכירה לנו בפנים זועמות שאם לא נתעורר בהקדם, נחיה כולנו, עם עור הפנים המטופח והתזונה המשופרת שלנו, על כדור לכת לוהט, שבו המערכות האקולוגיות מתמוטטות, המים מציפים ערים, ואין לאף אחד בו שום תחושה של וולנס.

                                       

                                      לקריאת פרקים ראשונים מספרים על גרטה טונברג היכנסו לכאן

                                       

                                      שינה

                                       (צילום: Shutterstock)

                                        המו"לית האמריקנית חובבת הוולנס, אריאנה הפינגטון, נהגה, כמו רוב אנשי העסקים, לישון שעות ספורות בלילה. יום אחד התמוטטה, נפלה, והתעוררה בתוך שלולית של דם, לאחר ששברה את עצם הלחי שלה. כך שינתה כיוון והפכה לאחת מהדוברות הבולטות ביותר בזכות חשיבות השינה. בספרה The Sleep Revolution ("מהפכת השינה") היא באה לשנות את התפיסה כאילו שינה היא מותרות או "בזבוז זמן", מפרטת את הנזקים שבחוסר שינה, וממליצה על העלאת השינה האיכותית (שנודעה גם בשם "שינה נקייה") למקום גבוה בסדר העדיפויות.

                                         

                                        "הדרך לחיים יעילים, מאושרים ומלאי השראה היא לישון מספיק. רק כשישנים מספיק מצליחים לפתור בעיות מסובכות", היא מצהירה, ומשרטטת את הדרך לשינה נכונה ועמוקה: הימנעות משימוש באביזרים אלקטרוניים לפני הכניסה למיטה, אמבטיה חמה לפני ההירדמות, פיג'מה ייעודית, שמירה על חושך וקרירות החדר, וכמובן, הימנעות מקפאין אחרי שעות הצהריים.

                                         

                                        לקריאת פרק ראשון מספרה של אריאנה הפינגטון "לפרוח" היכנסו לכאן

                                         

                                        וולנס

                                         (צילום: Shutterstock)

                                          השחקנית זוכת פרסי האוסקר והאמי, שגם הוכתרה לאישה היפה בעולם, אולי לא המציאה גלגל וגם לא בשורה רוחנית, אבל בהחלט הפכה לסלב המשפיעה ביותר בתחום הוולנס והמזוהה ביותר איתו. עם אתר בשם Goop שהפך לאימפריה חובקת עולם, היא משגרת לרחבי העולם מסרים על שיפור הבריאות, ניקוי רעלים, "שינה נקייה", בריאות מינית ומה לא, וגם מוצרי טיפוח, מזון בריאות, והשנה – נר בריח איבר המין שלה, שנחטף במהירות ואזל מהמלאי.

                                           

                                          למי שלא מסתפק בצריכת איכות חיים עם כרטיס האשראי מהבית, מציעה פאלטרו אירועים פיזיים כמו "פסגת הוולנס" שבהם יכולים המשתתפים "לעשות טרנפורמציה" ו"להחליף פרדיגמה", וזאת באמצעות צריכה של כל מוצר וולנס שעולה על הדעת – קריסטלים, קריאת הילות, אינפוזיות של נוגדי חמצון, שייקים, ובין לבין – הרצאות של תזונאים, רופאים וקואצ'רים. ומדיטציה? גם היא מתקיימת שם, בלב פסטיבל הצריכה והזוהר, שהוא ההפך המוחלט מהמנזרים שבהם היא פותחה. "תמיד הייתי האדם שהציג לתרבות ולמדיה דברים שאנשים חושבים שהם מוזרים", אומרת פאלטרו, "אך זה ממש חשוב, לדעתי, לשאול את השאלות".

                                           

                                          מה אתם יודעים על 20 האנשים המשפיעים ביותר בתחום ה־Wellness ב-20 השנים האחרונות? בואו לבדוק:

                                           

                                           

                                           

                                           

                                           

                                           

                                           

                                           

                                           

                                          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                                          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                                           
                                          הצג:
                                          אזהרה:
                                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד