צילום: שי יחזקאל

האם פסטה שעמדה במקרר משמינה פחות וחומץ תפוחים טוב לדיאטה?

והאם בוטוקס באמת יגרום לכם להיראות צעירים יותר או שעדיף להשקיע בליקופן? ד"ר מייקל מוסלי, הרופא־סלב הכי לוהט בבריטניה, עונה על השאלות הכי מסקרנות

ד"ר מייקל מוסלי. בדיקה מהירה של שאלות מעניינות שנותנת פרספקטיבה כללית ותשובה חד משמעית בנושא
ד"ר מייקל מוסלי. בדיקה מהירה של שאלות מעניינות שנותנת פרספקטיבה כללית ותשובה חד משמעית בנושא

לפני שש שנים, בגיל 55, קיבל ד"ר מייקל מוסלי הודעה מפתיעה ששינתה את חייו מקצה לקצה. בדיקות דם שגרתיות שעבר מצאו שהוא חולה בסוכרת. ד"ר מוסלי, רופא בהכשרתו, לא הבין איך זה קרה לו, בעיקר בגלל שעד אז הוא האמין שסוכרת היא מחלה של בעלי עודף משקל משמעותי. אחרי שהבין שזה קרה גם לו, הוא החליט שההמלצה על נטילה קבועה של תרופות לא באה בחשבון מבחינתו ושהוא חייב להחלים מהמחלה בדרכים אחרות.

 

ד"ר מוסלי מודה שהבעיה הגדולה שלו היא פחמימות ומתוקים, שאותה הוא לא מהסס להגדיר כהתמכרות. מאחר שהוא ידע מניסיון העבר שהוא לא יעמוד בדיאטה רגילה, הוא פיתח יחד עם אשתו קלייר, רופאת משפחה, שיטה שנחשבה אז לחדשנית ביותר - צום לסירוגין. במקום לסבול מצמצום והגבלה בכל ימות השבוע, סובלים רק יומיים בשבוע — חמישה ימים אוכלים כרגיל ויומיים צמים (בימי הצום צורכים עד 800 קלוריות). בעזרת השיטה נפרד ד"ר מוסלי מתשעה ק"ג, ורמות הסוכר בדמו חזרו לנורמה.

 

את כללי השיטה פרסם בספר "דיאטת הצום הקל", שהפך לרב מכר בינלאומי ואף תורגם לעברית (הוצאת דני ספרים), וד"ר מוסלי הפך לרופא־סלב המוביל בבריטניה. ספרים נוספים שפרסם מאז הפכו לרבי מכר, גם בארצות הברית.

 

יש יתרון אחד שהופך אותו לרופא אהוב שכולם מבקשים את עצותיו — פסקנות. גם בשאלות שהמדע חלוק עליהן, לד"ר מוסלי יש תשובה חד משמעית. את התשובות לשאלות הבוערות הוא בודק בעצמו, בסיוע של מומחים מובילים
המעמד החדש של ד"ר מוסלי כרופא־סלב הפתיע לא מעט אנשים. למרות שהוא נחשב כיום לרופא המפורסם ביותר בממלכה הבריטית, הוא לא נראה מרשים במיוחד. בניגוד למקביל האמריקאי שלו, ד"ר מהמט אוז, הרופא הרהוט, הכריזמטי וצחור השיניים, ד"ר מוסלי נראה ביישן, מסורבל, אפרורי ומיושן. הוא מדבר עם שי"ן שורקת, הבגדים שלו לא מעודכנים, ולפעמים קשה להבין מה הוא אומר כי הוא נוטה לבלוע מילים.

 

אבל לד"ר מוסלי יש יתרון אחד שהופך אותו לרופא אהוב שכולם מבקשים את עצותיו — פסקנות. גם בשאלות שהמדע חלוק עליהן, לד"ר מוסלי יש תשובה חד משמעית. את התשובות לשאלות הבוערות הוא בודק בעצמו, בסיוע של מומחים מובילים, במסגרת תוכנית הטלוויזיה שהוא מנחה כבר תשע עונות בערוץ ה־BBC הבריטי, Trust Me, I’m A Doctor. אמנם לא מדובר במחקרים מדעיים שמפורסמים בכתבי עת יוקרתיים, אבל פעמים רבות זה בדיוק היתרון שלהם - בדיקה מהירה של שאלות מעניינות שנותנת פרספקטיבה כללית ותשובה חד משמעית בנושא. הנה כמה מהשאלות שהוא חקר במהלך התוכנית - והתשובות הנחרצות שלו להן:

 

1. האם כדאי להשקיע בירקות ובפירות אורגניים?

העדפת ירקות ופירות אורגניים הגיונית מאוד. חומרי ההדברה ידועים כרעל, וברור שהשאיפה של כולנו היא להימנע מרעלים. אבל האם הנזק הבריאותי הפוטנציאלי בירקות ובפירות הלא אורגניים באמת שווה את המאמץ ואת העלות של אחיהם האורגניים? בתוכנית הטלוויזיה בדקו ד"ר מוסלי ופרופ' גרהם בונוויץ, מומחה לתזונה מאוניברסיטת צ'סטר באנגליה, נוכחות של חומרי הדברה נפוצים כמו Carbamates, Organophosphates ו־Thiophosphate בתפוחים, בעגבניות ובגזר - אורגניים ורגילים.

 

ירקות ופירות אורגניים. לא הוכח יתרון בריאותי משמעותי  (צילום: Shutterstock)
    ירקות ופירות אורגניים. לא הוכח יתרון בריאותי משמעותי (צילום: Shutterstock)

     

    מה היו הממצאים: בירקות ובפירות האורגניים לא נמצאו חומרי הדברה. בירקות ובפירות הרגילים נמצאו שאריות זעירות של חומרי הדברה שהמדענים טענו שאין להם השפעה בריאותית. החוקרים בדקו גם אם יש הבדל בתכולת נוגדי החמצון של הירקות והפירות האורגניים לעומת הרגילים, אך לא נמצא הבדל כזה. המדד הבריאותי היחיד והמשמעותי שמצאו החוקרים היה מידת טריות הירקות. נמצא כי תכולת ויטמין C בגזר טרי שרק נקטף הייתה 730 מ"ג לק"ג, אבל אחרי ארבעה ימים במקרר הכמות ירדה ב־10% ל־630 מ"ג לק"ג. אגב, גזר קפוא הכיל את הכמות הגבוהה ביותר של ויטמין C, ככל הנראה מכיוון שהוא הוקפא כשהיה טרי מאוד ולכן הכיל את הכמות הגבוהה ביותר של הוויטמין — 750 מ"ג לק"ג.

     

    בשורה התחתונה: לירקות ולפירות אורגניים אין יתרון בריאותי משמעותי על פני ירקות ופירות רגילים. לירקות ולפירות טריים יותר יש יתרון משמעותי על פני ירקות ופירות שנמצאים במקרר שבוע — בין אם הם אורגניים ובין אם לא.

     

    2. באיזה שמן הכי בריא לבשל ולאפות?

    שמן מחומם שונה לחלוטין משמן שלא עבר חימום. לכל שמן יש נקודת שריפה שונה — הטמפרטורה שבה הוא מתחיל להתפרק וליצור חומרים מחמצנים, שידועים כגורמים להזדקנות, למחלות לב ולסרטן. ד"ר מוסלי ביקש מפרופ' מרטין גרטוולד, מומחה לכימיה מאוניברסיטת דה מונפורט באנגליה, לערוך ניסוי לבדיקת השמן האידיאלי לבישול ולאפייה. קבוצה של מתנדבים התבקשה להכין בבית מאכלים שונים כמו צ'יפס מטוגן בשמן עמוק, תבשילים עם שמן וגם ירקות אפויים בשמן בתנור. הם השתמשו בכמה סוגים של שמנים. אותם השמנים נבדקו גם במעבדה בטמפרטורה של 180 מעלות, שהיא הטמפרטורה הממוצעת שבה נהוג לאפות ולבשל בבית.

     

    שמן זית כתית. הבריא ביותר לבישול  (צילום: Shutterstock)
      שמן זית כתית. הבריא ביותר לבישול (צילום: Shutterstock)

       

      מה היו הממצאים: החוקרים מצאו שבשמנים שחוממו בבית במהלך הכנת המזון היו יותר חומרים מחמצנים בהשוואה לבדיקת המעבדה, ככל הנראה מכיוון שהאינטראקציה בין השמן למזון יצרה חומרים מזיקים נוספים. בבדיקות המעבדה נמצא שהשמן שהכי פחות מתפרק בבישול הוא שומן רווי - שמן קוקוס וחמאה, ואחריהם שמן זית וקנולה. הגרועים ביותר היו סויה, תירס וחמניות. הסיבה להבדלים בין השמנים היא המבנה הכימי שלהם. את השמנים אפשר לחלק לשלוש קבוצות: שומן רווי, שנוטה להיות מוצק בקירור (שמן קוקוס, חמאה) וכל הקשרים שלו הם יחידים ולכן נחשבים לחזקים ולא מתפרקים בקלות בחום; שומן חד בלתי רווי, שנוטה להיות נוזלי ולעתים להתקשות במקרר (שמן זית, אבוקדו, קנולה) שכל הקשרים שלו יחידים חוץ מקשר כפול אחד; שומן רב בלתי רווי שהוא תמיד נוזלי (סויה, תירס וחמנייה) והוא כולל כמה קשרים כפולים ולכן נוטה להתפרק מהר בחום ולייצר חומרים מזיקים לבריאות.

       

      בשורה התחתונה: השמן הבריא ביותר לבישול הוא שמן זית כתית מעולה (10% רב בלתי רווי, 73% חד בלתי רווי ו־13% רווי) ואחריו קנולה (28% רב בלתי רווי, 63% חד בלתי רווי ו־7% רווי). שמן קוקוס וחמאה אמנם יוצרים הכי פחות חומרים מחמצנים אבל עובדת היותם רוויים וטעמם החזק והדומיננטי הופכים אותם לפחות רלוונטיים לחלק ניכר מהתבשילים. שמנים רב בלתי רוויים, כמו סויה, תירס וחמניות, הם הגרועים ביותר לחימום.

       

      3. האם פסטה קרה משמינה פחות מפסטה חמה מהסיר?

      כולנו אוהבים פחמימות, במיוחד לבנות, כמו פסטה, תפוחי אדמה ולחם. אבל כולנו גם חושבים שהן לא בריאות לנו, בעיקר משום שהן גורמות לעלייה חדה של הסוכר בדם ולירידה חדה בתוך זמן קצר. התוצאה היא אי יציבות ברמת הסוכר בדם שמובילה לדחף לאכילת יתר, להשמנה ולעלייה בסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2.

       

      פסטה שקוררה וחוממה. הכי פחות משמינה  (צילום: Shutterstock)
        פסטה שקוררה וחוממה. הכי פחות משמינה (צילום: Shutterstock)

         

        בניסוי, שהתוצאות שלו הצליחו להפתיע גם את המומחים בתוכנית הטלוויזיה של ד"ר מוסלי, בדקו את תיאוריית העמילן העמיד (Resistant Starch), שלפיה פחמימות קרות לא מתעכלות באופן מלא ולכן הן בריאות יותר ומשמינות פחות. עשרה מתנדבים התבקשו לאכול במשך שלושה ימים מנת פסטה ברוטב עגבניות. פעם אחת הם אכלו פסטה חמה שרק בושלה, למחרת הם אכלו את הפסטה כשהיא קרה, וביום השלישי — את הפסטה מחוממת מחדש לאחר שהיא התקררה במקרר. המתנדבים עברו שש בדיקות לרמת הסוכר בדם בכל 15 דקות מסיום הארוחה.

         

        מה היו הממצאים: רמת הסוכר הממוצעת לאחר אכילת הפסטה הטרייה הייתה הגבוהה ביותר — 130 (מ"ג/דצ"ל), בפסטה הקרה — 100, ובפסטה שקוררה וחוממה מחדש — 80. ד"ר דניס רוברטסון, מומחה להשמנת יתר מאוניברסיטת סארי באנגליה, שערך את הניסוי, הסביר שכאשר מבשלים עמילן במים ואז מקררים אותו הוא משנה צורה והופך לכזה שאנזימי העיכול לא יכולים לעכל במעי הדק. במקום להיספג בתור גלוקוז, העמילן העמיד עובר כמו שהוא למעי הגס, בדיוק כמו שקורה עם סיבים תזונתיים. במעי הגס העמילן העמיד עובר תסיסה על ידי החיידקים הטובים ובדרך זו הוא מחזק את החיסוניות של הגוף. מהניסוי לא ברור כמה מהקלוריות שבפסטה נספגו, אבל לפי הערכת החוקרים, הפסטה שקוררה וחוממה מחדש הכילה פחות קלוריות.

         

        בשורה התחתונה: אם אתם חובבי פחמימות (ומי לא?), שווה לנסות את השיטה ולאכול פסטה, אורז ותפוחי אדמה לא ביום שבושלו אלא רק לאחר ששהו לילה במקרר. עצם העובדה שרמת הסוכר בדם לא עולה ויורדת בצורה דרסטית כבר בריאה יותר ואף עוזרת להרזיה ולשמירה על המשקל. אבל אל תאכלו יותר מדי, כי חלק מהעמילן כן נספג, וככל הנראה ההפחתה הקלורית לא מתבטאת ביותר מ־20%.

         

        4. האם לחיצת ידיים מסכנת אותי בזיהום?

        תוצאות בדיקת נוכחות חיידקים בכפות הידיים של 50 אנשים שעברו באופן אקראי באחד מהרחובות בלונדון עלולה לגרום לכולנו לחשוב פעמיים לפני שאנחנו מושיטים יד ללחיצה ידידותית. התוצאות, אגב, תואמות את אלה של מבדקים אחרים שנערכו בעבר.

         

        מה היו הממצאים: לכל האנשים יש חיידקים בידיים. ליותר מרבע מהאנשים (26%) יש חיידקים צואתיים על הידיים. ליותר מרבע (26%) יש פי שלושה יותר חיידקים מהממוצע. ל־10% מהאנשים יש ידיים עם כמות חריגה של חיידקים צואתיים - פי עשרה יותר מהממוצע.

         

        בשורה התחתונה: עדיף להימנע מלחיצת ידיים ובכל מקרה חשוב לשטוף ידיים היטב לפני אכילה או הכנסת ידיים לפה. מה זה לשטוף היטב? ובכן, ד"ר מוסלי מצא שהבעיה של רובנו היא שטיפת ידיים קצרה מדי. הדרך הטובה ביותר לוודא שהידיים נקיות היא לשפשף אותן זו בזו תחת הברז עם סבון לפחות שתי דקות - משך הזמן של זמזום שיר אחד מההתחלה ועד הסוף!

         

        5. האם שמן קוקוס עתיר השומן הרווי מסוכן ללב?

        ד"ר מוסלי מצהיר שהוא צורך שמן קוקוס באופן קבוע, אבל בעקבות סרטון שהעלתה מדענית מאוניברסיטת הרווארד, פרופ' קרין מייקלס, שלפיו שמן קוקוס הוא רעל מכיוון שהוא מכיל כמות גבוהה של שומן רווי ולכן מגביר את הסיכון לחלות במחלות לב, פנו אל ד"ר מוסלי חולי לב רבים וביקשו ממנו הנחיות. בניסוי שנערך בתוכנית הטלוויזיה שלו, בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' באנגליה, השתתפו 94 מתנדבים (בסביבות גיל 50) שהתבקשו לצרוך במשך שישה שבועות, בכל יום, 50 גרם מאחד משלושת סוגי השמן - זית, חמאה או קוקוס. לפני תחילת הניסוי וכעבור שישה שבועות נבדקה רמת הכולסטרול שלהם.

         

        שמן קוקוס. בטוח לצריכה גם לחולי לב  (צילום: Shutterstock)
          שמן קוקוס. בטוח לצריכה גם לחולי לב (צילום: Shutterstock)

           

          מה היו הממצאים: בקרב אלה שאכלו חמאה עלה הכולסטרול ה"רע" (LDL) בממוצע ב־10%; בקרב אלה שצרכו שמן זית ושמן קוקוס הייתה ירידה ב־LDL אבל קטנה מאוד ולא מובהקת סטטיסטית; בקרב אלה שאכלו חמאה ושמן זית, רמת הכולסטרול ה"טוב" (HDL) עלתה ב־5%. אבל ההפתעה הגדולה הייתה שמן קוקוס. לצרכני שמן הקוקוס הייתה עלייה של 15% בכולסטרול הטוב - יותר מאשר שמן זית. לדברי ד"ר מוסלי, שמן הקוקוס בטוח לשימוש גם בקרב חולי לב, כי הכולסטרול הטוב מוריד את הכולסטרול הרע, ולכן לשמן הקוקוס יש יתרון בריאותי חשוב.

           

          בשורה התחתונה: צרכו שמן קוקוס בתזונה שלכם, כמו גם שמן זית.

           

          6. האם לאכול מוצרי חלב דלים או עתירי שומן?

          כולנו מכירים את ההנחיה לצרוך מוצרי חלב דלים בשומן, אבל ד"ר מוסלי מצהיר בכל הזדמנות שהוא אוכל בכל יום יוגורט מלא ושמן (10%), וכך גם גבינות עתירות שומן. האם מוצרי חלב שמנים מכילים שומן רווי ולכן מעודדים התפתחות מחלות לב?

           

          שומן שמקורו במוצרי חלב הוא שומן טוב (צילום: Shutterstock)
            שומן שמקורו במוצרי חלב הוא שומן טוב(צילום: Shutterstock)

             

            לדבריו, אין כיום הוכחה מדעית לכך שמוצרי חלב דלי שומן בריאים יותר ממוצרי חלב שמנים. לחיזוק טענתו הפעם, ד"ר מוסלי לא ערך ניסוי בעצמו אלא בחר לראיין את פרופ' קאיי טי קוהה מאוניברסיטת קיימברידג', שפרסמה לאחרונה סקירת מחקרים נרחבת בכתב העת BMJ שבה לא נמצא קשר בין אכילת מוצרי חלב שמנים למחלות לב.

             

            בשורה התחתונה: ד"ר מוסלי ממליץ להתייחס לשומן כאל שומן "טוב" או שומן "רע", ולטענתו שומן שמקורו במוצרי חלב הוא שומן טוב.

             

            7. האם כדאי לי לעשות בוטוקס?

            במסגרת ניסוי שנערך בתוכנית הטלוויזיה שהוא מנחה, החליט ד"ר מוסלי לבדוק בעצמו אם הזרקות בוטוקס יגרמו לו להיראות צעיר יותר. לאחר ההזרקות היה עור פניו מתוח יותר, אבל באופן מפתיע זה לא גרם לו להיראות צעיר יותר. כשהוא שאל את הסובבים אותו על התוצאה, כולם אמרו לו שהוא לא נראה צעיר יותר אלא שונה. אבל הניסוי לא נגמר רק במוסלי. בניסוי שנערך בתוכנית הטלוויזיה שלו הציגו בפני 150 מתנדבים תמונות של אנשים לפני הזרקות בוטוקס ואחריהן. המתנדבים התבקשו להעריך את גילם של האנשים בתמונות.

             

            מה היו הממצאים: למרות מראה עור הפנים המתוח יותר, ההזרקות לא גרמו לאנשים לחשוב שהמצולמים צעירים יותר. ממצא מעניין עוד יותר היה כשהמתנדבים התבקשו לומר עד כמה הם מחבבים את האדם בתמונה. נמצא כי התמונות של המשתתפים אחרי הזרקות הבוטוקס זכו להרבה פחות אהדה, ורוב המשתתפים אמרו שהם לא מחבבים את המצולם, אולי בגלל הבעת הפנים הקפואה.

             

            בשורה התחתונה: בעיני רוב האנשים בוטוקס לא יגרום לכם להיראות צעירים יותר אלא שונים. ד"ר מוסלי עצמו הצהיר שאינו מתכוון לעבור פרוצדורות כאלה בעתיד.

             

            8. מה יגרום לעור שלי להיראות צעיר ויפה?

            הגורם הפוגע ביותר במראה עור הפנים הוא החשיפה לשמש. כתוצאה מקרינת השמש נוצרת שרשרת של תהליכים שבסופם מתרחשים הרס ושבירת הקולגן והסיבים האלסטיים בשכבת הדרמיס. התוצאה היא עור מקומט ובעל מרקם גס ולא אחיד.

            גם במקרה הזה ד"ר מוסלי לא ערך ניסוי טלוויזיוני אלא המליץ לנסות להימנע מחשיפה לשמש בין השעות 11:00 ל־15:00 ובכל מקרה למרוח קרם הגנה בעל מקדם גבוה לפני היציאה לשמש, גם בימים מעוננים.

             

            כדי לשפר את מראה העור הוא ממליץ על צריכה גבוהה של ויטמין C וליקופן, שמצויים בשפע בפלפל אדום ובעגבניות. הליקופן ידוע כבעל יכולת לתיקון נזקי השמש בעור, וכדי שהעור יוכל לייצר קולגן הוא זקוק לוויטמין C, שמצוי גם הוא בעגבניות.

             

            בשורה התחתונה: בלי ויטמין C הגוף לא יכול לייצר קולגן שחיוני למראה מתוח של העור, לכן מומלץ לאכול בכל יום פלפל אדום וכמה עגבניות טריות ומבושלות, כי תכולת הליקופן בעגבניות שבושלו בשמן זית גבוהה יותר.

             

            9. מהי הדרך היעילה ביותר להרזיה?

            ד"ר מוסלי לא מאמין בהגבלת פחמימות או שומנים אלא בדיאטה שכוללת את כל סוגי המזון. שיטת ההרזיה שלו ממליצה כאמור על שני ימי צום בשבוע בימים לא עוקבים. בימי הצום מפחיתים את הצריכה הקלורית ל־500 קלוריות לאישה ו־600 קלוריות לגבר. אם קשה לעמוד במשימה, אפשר לעלות ל־800 קלוריות. גם במקרה הזה ד"ר מוסלי לא ערך ניסוי בתוכנית אלא גייס לעזרתו את פרויקט המיקרוביום הבריטי.

             

            מה היו הממצאים: מחקרים הראו שהיתרון הגדול של הצום הוא עלייה בנוכחות החיידק הטוב Akkermansia שמשגשג בתגובה לצום. בשונה מחיידקים טובים אחרים, היתרון של החיידק הספציפי הזה הוא שהוא לא ניזון משאריות המזון במעי הגס, אלא מהריר שמצפה את קירות המעי הגס ובכך מחזק את דופנות המעי. בדיקות אחרות שנערכו במסגרת פרויקט המיקרוביום הבריטי מצאו שלאנשים עם תכולה גבוהה של החיידק הזה במעיים קל יותר לרדת במשקל וכי הנוכחות שלו גורמת לירידה ברמת הסוכר בדם. עוד יתרון לשיטה שלו: אין פגיעה בחילוף החומרים הבסיסי של הגוף. דיאטות "כאסח", שכוללות פחות מאלף קלוריות ביום, מאיטות את חילוף החומרים, כי הגוף נכנס למצב חיסכון קלורי בשל ההפחתה הקלורית. מכיוון שבמקרה הזה הצום נמשך רק יום אחד ולאחריו אוכלים כל מה שרוצים, אנחנו מונעים מהגוף להיכנס למצב של חיסכון קלורי, וחילוף החומרים לא נפגע.

             

            בשורה התחתונה: צום בשיטת 5:2 עוזר להרזיה ולשמירה על משקל.

             

            10. האם חומץ תפוחים מרזה?

            לפני כמה שנים נפוצה דיאטת חומץ תפוחים, ובמשך השנים התפרסמו טענות רבות שחומץ תפוחים יעיל להרזיה ואפילו להורדת הכולסטרול ורמת הסוכר בדם. האם זה נכון?

             

            חומץ תפוחים: תורם לירידה ברמת הסוכר בדם (צילום: Shutterstock)
              חומץ תפוחים: תורם לירידה ברמת הסוכר בדם(צילום: Shutterstock)

               

              צוות התוכנית, בשיתוף עם ד"ר ג'יימס בראון, מומחה למטבוליזם מאוניברסיטת אסטון באנגליה, ביקשו משבעה מתנדבים להגיע למעבדה בבוקר בלי לאכול דבר. הם מדדו להם את רמת הסוכר בדם וביקשו מהם לאכול שני בייגלס, שכל אחד הכיל 44 גרם פחמימות (כל בייגל שווה ערך לפיתה). רמת הסוכר שלהם בדם נמדדה שלוש פעמים לאחר האכילה — בכל חצי שעה. למחרת הם עשו את אותו הדבר, אבל לפני האכילה הם שתו כוס מים מהולה בשתי כפות חומץ תפוחים אורגני (30 מ"ל).

               

              מה היו הממצאים: התוצאה הייתה ירידה משמעותית מאוד בעליית הסוכר בדם לאחר שתיית החומץ — פחות 36%. בשלב השני של המחקר הרחיבו את הבדיקות וכללו בדיקות משקל, כולסטרול, HbA1C (המוגלובין מסוכרר שבודק את רמת הסוכר הממוצעת בדם בשלושה חודשים) ומדדי דלקת. הבדיקה נמשכה שמונה שבועות, כאשר קבוצה אחת התבקשה לשתות כוס מים מהולים בשתי כפות חומץ תפוחים פעמיים ביום, לפני הארוחה העיקרית. בקבוצת החומץ נמצא כי משקל המשתתפים לא פחת, וכך גם רמת ההמוגלובין המסוכרר וסמני הדלקת. הדבר היחיד שהשתנה לטובה היה ירידה של 13% בכולסטרול הכללי בקרב קבוצת חומץ התפוחים.

               

              בשורה התחתונה: חומץ תפוחים לא גורם לירידה במשקל, ייתכן שהוא תורם לירידה ברמת הסוכר בדם, אבל היא כנראה נקודתית ולא מתמשכת. גם הירידה ברמת הכולסטרול אינה משמעותית במיוחד.

               

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד