אלף סטודנטים, שתי טבעות ורמפה אחת: מעונות הענק של אונ' בר אילן

שני מבנים טבעתיים גדולים יאכלסו 1,162 סטודנטים בדירות בודדים, שותפים ומשפחות. הצורות המעוגלות נועדו לעודד מפגשים ומבטים. האם יפרידו בין בנות לבנים?

מיכאל יעקובסון

|

15.05.20 | 07:35

צפו במעונות החדשים של בר אילן מהאוויר
פיק אדריכלים
אחד משני המבנים של מעונות הסטודנטים החדשים בבר-אילן, בתכנון פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים (צילום: עדי אקשטיין)
אחד משני המבנים של מעונות הסטודנטים החדשים בבר-אילן, בתכנון פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים (צילום: עדי אקשטיין)
הדמיה של אחת הדירות. השטח ינוע מ-18 מ''ר ליחיד ועד 54 מ''ר למשפחה (הדמיה: Ddesign 3)
הדמיה של אחת הדירות. השטח ינוע מ-18 מ''ר ליחיד ועד 54 מ''ר למשפחה (הדמיה: Ddesign 3)
עם הרמפה הזו, אפשר יהיה לעלות מהכניסה ועד לקומה המבוקשת, ואפילו לגג. אבל רק לבניין אחד יהיה אותה. המכרז הגדיר הפרדה בין בנים לבנות, אחר כך זה השתנה בלי ידיעת האדריכלים (צילום: עדי אקשטיין)
עם הרמפה הזו, אפשר יהיה לעלות מהכניסה ועד לקומה המבוקשת, ואפילו לגג. אבל רק לבניין אחד יהיה אותה. המכרז הגדיר הפרדה בין בנים לבנות, אחר כך זה השתנה בלי ידיעת האדריכלים (צילום: עדי אקשטיין)
הנהגים רואים אותם היטב מהכביש, והשכנים יוכלו ליהנות מהפארק שיינטע ביניהם. מעונות הסטודנטים של בר אילן (צילום: פיק אדריכלים)
הנהגים רואים אותם היטב מהכביש, והשכנים יוכלו ליהנות מהפארק שיינטע ביניהם. מעונות הסטודנטים של בר אילן (צילום: פיק אדריכלים)
 

בגבול הבלתי נראה בין רמת-גן לגבעת שמואל צמחו לאחרונה שני בנייני-טבעת יוצאי דופן בגודלם ובצורתם, שנראים היטב מהכביש ושייכים לאוניברסיטת בר-אילן. עד לפני שנים אחדות השתרעו כאן שדות של תותים. שיחי הפרי נעקרו, השטח הגדול שימש זמנית לאירועי יום הסטודנט שהפיקה אגודת הסטודנטים, ואז עלו הדחפורים על המגרש.

 

צמד המבנים העגולים, שהקמתם נשלמת בימים אלה, יאכלסו את מעונות הסטודנטים החדשים של האוניברסיטה. אף תלמיד לא נראה באופק עכשיו, בעידן הלימודים-מרחוק בימי קורונה, אבל כשניתן האישור להיכנס לאתר הבנייה מגלים בבנייני המעונות עשרות פועלים מתרוצצים וממוקדי מטרה: לסיים בזמן ולאכלס את המעונות ביותר מאלף סטודנטים לפני פתיחת שנת הלימודים הבאה.

 

 

לאוניברסיטת בר אילן יש שישה מבני מעונות בתחום הקמפוס, שאת אחד מהם תכנן האדריכל הנודע משה ספדיה. חלק מהעבודה של האדריכלים שתכננו את המעונות החדשים הייתה לחדש את המבנים הוותיקים ולהתאימם לדרישות ולתקנים עכשוויים.

 

מבני אקדמיה נוטים להיות "כוכבים", הן בעצמאותם במרחב והן בנראות שלהם. הפריבילגיה הזו עמדה לרשותם של האדריכלים גם בפרויקט הנוכחי, והם ניצלו אותה. בסיור עם ערוץ האדריכלות של Xnet, מספרת האדריכלית ניצה פיק (45) - ששותפה בתכנון עם בעלה יונתן (42) ועם משרדו של האדריכל רני זיס - כיצד שיכנעו את חברת "אלקטרה זכיינות" ואת האוניברסיטה לקבל רעיון לא שגרתי. האדריכלים והחברה זכו יחד בתחרות, וכנהוג במכרזי DBOT, החברה מתכננת, בונה ומפעילה את המעונות במשך 25 שנה, ובתום התקופה מוסרת את המתחם לידי האוניברסיטה.

 

סטודנטים בבר אילן. תמונה שאי אפשר לראות בימי קורונה אלה (צילום: עמית מגל)
    סטודנטים בבר אילן. תמונה שאי אפשר לראות בימי קורונה אלה(צילום: עמית מגל)

     

    צמד מבני הטבעת והפארק הגדול למרגלותיהם (צילום: פיק אדריכלים)
      צמד מבני הטבעת והפארק הגדול למרגלותיהם(צילום: פיק אדריכלים)

      תשע קומות ומרפסת גג גדולה למעלה (צילום: עדי אקשטיין)
        תשע קומות ומרפסת גג גדולה למעלה(צילום: עדי אקשטיין)

         

        ההשראה באה מבניין מעונות הסטודנטים Tietgenkollegiet בקופנהאגן. המבנה הטבעתי, ששוכן בין שתי תעלות מים, הוקם בעשור הקודם בתכנונם של האדריכלים הדנים Lundgaard & Tranberg, שבעצמם קיבלו את ההשראה ממבנה חצר מסורתי בסין. את עיצובו ומורכבותו של הפרויקט הדני קשה לאתר בגרסה הישראלית, בעיקר עקב מגבלת התקציב והעובדה שהבניין הדני קטן ומצומצם יותר במספר האנשים שהוא מאכלס.

         

        המבנה בקופנהאגן שהיווה השראה:

         

         

        עגול זה מסובך

         

        יתרונו של מבנה עגול בכך שהוא לוכד את תשומת הלב ועוזר במיתוג האוניברסיטה; מנגד, הוא מסבך את התכנון ואת הביצוע. מנהלי העבודה ששוחחו עם האדריכלים בזמן הסיור שלנו ביטאו את התמודדותם עם האתגר הלא פשוט, ומנהל ביצוע הגמרים אפילו אמר בישירות, גם אם ברוח טובה: "זה הפרויקט העגול האחרון שאני נכנס אליו, זה מטמטם לי את המוח".

         

        למול החסרונות, הצורה המעוגלת מעודדת מפגשים בין הדיירים, ובמעונות סטודנטים יש לכך יתרון חברתי מובהק. "באוניברסיטה יש מסה של אנשים שלומדים יחד", מזכירה פיק. "הם פחות או יותר בני אותו גיל. אלה חבר'ה שהשתחררו מהצבא או חזרו מטיול, והם מחפשים להכיר". כל הדירות פונות לחצר הפנימית באותו אופן, ומציעות שלל קשרי-מבט פוטנציאליים, בנוסף לעלייה ולירידה במדרגות ולמפגשים ספונטניים או מתוכננים מראש בגינה המרכזית עצמה.

         

        לעלות עם אופניים או קורקינט ברמפה (צילום: עדי אקשטיין)
          לעלות עם אופניים או קורקינט ברמפה(צילום: עדי אקשטיין)

          כך נראית הרמפה מבחוץ. אפשר גם במדרגות ובמעלית (צילום: עדי אקשטיין)
            כך נראית הרמפה מבחוץ. אפשר גם במדרגות ובמעלית(צילום: עדי אקשטיין)

             

            המעונות יציעו מיטות ל-1,162 סטודנטים, בכמה סוגי דירות: דירות יחידים (18 מ"ר), דירות של שניים ושלושה שותפים, וגם דירות משפחתיות (54 מ"ר). כל דירה תאובזר במלואה, החל מחדר הרחצה והמטבחון וכלה במסך הטלוויזיה. נגיעות של צבעים כמו צהוב אוקר, אדום יין, כחול כהה ותכלת יופיעו בריהוט, בריצוף ובחיפויים.

             

             

             תוכנית אחד הבניינים (תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים)
              תוכנית אחד הבניינים(תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים)



                (תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים)
                (תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים)

                 

                הדמיה של אחת הדירות. נגיעות צבע (הדמיה: Ddesign 3)
                  הדמיה של אחת הדירות. נגיעות צבע(הדמיה: Ddesign 3)

                   

                   

                  זוג האדריכלים הצליח לשכנע את הנהלת האוניברסיטה להסיג את גדר הקמפוס, כך שחזיתות המבנים בקומת הקרקע (שם יהיו שטחי מסחר ומשרדים להשכרה) ייפתחו לרחוב העירוני. השכנים יוכלו להיכנס אחרי בידוק בשער, וליהנות מהגן הגדול שניטע בימים אלה בעורף המגדלים. למעשה, צמד בנייני המעונות תופס רק חלק קטן מהמגרש הגדול (47 דונם), וכל השאר הוא פארק. אם יהיה צורך בכך, יינגס הפארק בעתיד לטובת בניין מעונות שלישי, כפי שמאפשרת תוכנית בניין העיר.

                   

                  אם יהיה צורך, ייבנה גם בניין שלישי על הפארק (תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים. אדריכלית נוף חלי אלול צלינקר)
                    אם יהיה צורך, ייבנה גם בניין שלישי על הפארק(תוכנית: פיק אדריכלים בשיתוף רני זיס אדריכלים. אדריכלית נוף חלי אלול צלינקר)

                     

                    בנים ובנות בקומות נפרדות

                     

                    270 מיליון שקלים הושקעו בשני המבנים, שנראים זהים לחלוטין אך אינם כאלה. הזהות מתקיימת באלמנטים הבאים: הם הוקמו בבנייה מתועשת, על בסיס מודול של יחידת מגורים בת 18 מ"ר שחוזרת על עצמה. כל אחד מהם מתנשא לגובה תשע קומות (1,600 מ"ר כל קומה), ומקיף חצר עגולה של כדונם, ושניהם מחופים באריחי אבן בלו-סטון בשני גוונים של אפור.

                     

                    השוני ביניהם קשור במגדר ובדת: אוניברסיטת בר אילן, שצביונה דתי, הגדירה למתמודדים במכרז המעונות שבניין אחד יאכלס סטודנטיות וסטודנטים (בקומות נפרדות); המבנה השני יהיה חד-מגדרי, והמין הנבחר ייקבע לפי מספר הנרשמים והנרשמות. וכך, בבניין השני (שיציע בקומת הקרקע כיתות, אולם אירועים ובית כנסת, מכבסה וחדר כושר) נבנתה רמפה ברוחב 1.30 מטר שמחברת בספירלה בין הקומות. כך יוכלו הסטודנטים לעלות ממפלס הכניסה היישר לגג, בקורקינט או באופניים. האלמנט הזה לא היה דרישת סף של התחרות, אלא רעיון של האדריכלים לעידוד מפגשים, הוספת עניין ואופציה מהנה לתנועה בתוך הבניין, בנוסף למעליות ולחדר המדרגות.

                     

                    בדיעבד, וללא ידיעת האדריכלים, החליטה האוניברסיטה כי היא כן תאפשר לבנים ולבנות להתגורר באותם בניינים. דוברת האוניברסיטה מסרה, כי "איכלוס המעונות יתבצע בהתאם לביקושים". לטענתה, אין יותר הפרדה בין בניייני בנים ובנייני בנות גם במעונות הקיימים, וכך יהיה גם כאן. האם יהיו דירות בנים ובנות באותן קומות, ללא כל הפרדה? ומה קרה להגדרת המכרז, שלפיו "מבואות הבניין והמעליות יתוכננו כך שגם מערכת התנועה בבניין תהיה נפרדת לקומות הבנים וקומות הבנות"? יהיה מעניין לעקוב ולראות מה טיב ההפרדה בין בנים ובנות במציאות.

                     

                    בקומה התשיעית והעליונה, רק מחצית מהשטח מוקצה לחדרים, והמחצית השנייה תשמש כמרפסת משותפת ענקית. בכל שאר הקומות יש מרפסות משותפות קטנות יותר.

                     

                    מחירים: שכר הדירה ינוע בין 1,585 ל-1,865 שקלים לדירת סטודיו. במעונות בתוך האוניברסיטה יהיה זול יותר - החל מ-1,125 שקלים לחודש.

                     

                    הקורונה לא משפיעה על הבנייה. על המשרד כן

                     

                    איך משפיעה הקורונה על פרויקט בנייה גדול עם לוח זמנים צפוף? נראה שלא באופן משמעותי. בכניסה לאתר נתלה שלט גדול שכותרתו "מדיניות נגיף הקורונה באתרי אלקטרה בנייה", המזהיר את הבאים כי הכניסה אסורה למי שמחויב בבידוד, ודורש מהבאים להיות מודעים להנחיות ולצווים מטעם משרד הבריאות.

                     

                    "בגלל שאנחנו אחרי קבלת חומרי הגמר, אז אין בעיה של אספקה והעבודה מתנהלת כמתוכנן", מציינת פיק. גם בימי השיא של ההתפרצות, שבהם ביקרנו באתר, התרשמנו כי הפועלים עובדים בקדחתנות ולא הורגש שינוי בשיטות העבודה. מנהל העבודה סיפר שאחד הספקים מהשטחים לא הצליח לספק את שירותיו בגלל הסגר שהוטל על יהודה ושומרון, וכדי לא להיגרר לעיכובים הם נאלצו למצוא ספק חלופי.

                     

                    ניצה ויונתן פיק נפגשו בלימודי האדריכלות באוניברסיטת תל אביב. את משרדם המשותף פתחו אחרי שצברו ניסיון נפרד כשכירים בענף - הוא אצל רני זיס שהשתתף עימם בפרויקט זה, והיא במשרד כנען-שנהב. בני הזוג כבר הספיקו לשתף פעולה עם זיס, שיודע לגבות אדריכלים צעירים שיוצאים ממשרדו, וראוי שאדריכלים ותיקים ילמדו ממנו פרגון מהו. יחד תכננו שני המשרדים את חידוש המעונות הוותיקים באוניברסיטת בר-אילן (בהם גם מבנה "הביטאט" שתכנן במקור האדריכל משה ספדיה) ושכונת מגורים בסמוך לחוף אכזיב, שאוכלסה לאחרונה. במושבה מגדל הם השלימו בניין דירות מדורג, והם נערכים לבניית צמד מגדלי מגורים בני 23 קומות בגבעת שמואל וכן בנייני מעונות ודירות להשכרה ב"מתחם האלף" במערב ראשון לציון.

                     

                    לדברי פיק, המגפה אילצה להוציא מחצית מעובדי משרדם לחל"ת, כשהאחרים עובדים מהבית. הם עצמם באים כל בוקר למשרדם בבני ברק. יונתן נשאר עד סוף היום וניצה חוזרת לביתם, שם מחכים לה שלושת ילדיה ובהם תינוק בן שנה וחצי ("הגדולים, בני 12 ו-14, שומרים עליו חצי יום"). "אין פרויקטים שנדחו או נפסקו ואין גם כניסה של פרויקטים חדשים", היא מספרת, "אבל אנחנו לא יודעים איך השוק יתנהג. אני לא יודעת אם כמות הפרויקטים תקטן, ואני גם לא יודעת מה יהיה מצבם של היזמים".

                     

                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד