נפלאות הסריגה: מורידה לחץ דם, מפחיתה חרדה ומקלה על הבדידות

מחקרים מצאו שביכולתה של הסריגה להאט תהליכים של אובדן זיכרון, כמו גם להקל על תחושות הבדידות ואפילו על כאב כרוני. 11 עובדות רכות שיעשו לכם חשק לסרוג עכשיו

 81% מהסורגות העידו שהן חשות שמחות יותר בזמן הסריגה, ו־54% מהסורגות שהיו בדיכאון קליני העידו שהסריגה שיפרה את מצבן הנפשי (צילום: Shutterstock)
81% מהסורגות העידו שהן חשות שמחות יותר בזמן הסריגה, ו־54% מהסורגות שהיו בדיכאון קליני העידו שהסריגה שיפרה את מצבן הנפשי (צילום: Shutterstock)
 

1. סריגה היא התפתחות ושכלול של פעולת הקשירה. זה ניכר בקירבה שיש באנגלית בין המילה "קשר" (Knot) למילה "סריגה" (knit). ככל הנראה "הסרגניות הראשונות" היו מלחים, שהתמחותם בקשרי חבלי מפרשים הקנתה להם יכולת לייצר "בדים" מסדרה של קשרים בחוטים רכים.

 

2. כיום מבינים יותר ויותר שלסריגה יש איכויות תרפויטיות. סקר שנערך על ידי אוניברסיטת קארדיף בשיתוף עם Stitchlinks (ארגון לקידום רווחה ובריאות נפשית באמצעות סריגה), מצא ש־81% מהסורגות העידו שהן חשות שמחות יותר בזמן הסריגה, ו־54% מהסורגות שהיו בדיכאון קליני העידו שהסריגה שיפרה את מצבן הנפשי.

 

 

הרוך של הצמר, הצבעוניות והחום שלו יוצרים חוויה גופנית נעימה (צילום: Shutterstock)
    הרוך של הצמר, הצבעוניות והחום שלו יוצרים חוויה גופנית נעימה(צילום: Shutterstock)

     

    3. מחקרים אחרים הראו שהסריגה מרגיעה גם עבור אנשים שאינם בדיכאון, ושהיא מפחיתה חרדה ומתח. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד ב־2007, הרגיעה באה לידי ביטוי גם בירידה בלחץ הדם בכ־11 פעימות לדקה.

     

    עוד עובדות מרתקות במנטה:

     

    4. ביכולתה של הסריגה להאט תהליכים של אובדן זיכרון אצל קשישים, כמו גם להקל על תחושות הבדידות ואפילו על כאב כרוני. כך נמצא במחקר שנערך על ידי המרכז הרפואי מאיו קליניק ב־2011.

     

    מעניקה תחושת מסוגלות (צילום: Shutterstock)
      מעניקה תחושת מסוגלות(צילום: Shutterstock)

        

      5. החזרתיות והמקצב של הסריגה, שמגולמים בקליק של מפגש המסרגות החוזר על עצמו, מסייעים להיכנס למצב פסיכולוגי הקרוי "זרימה". מצב זה גורם לנו לשקוע בפעילות, להאט את הקצב, להתרוקן ממחשבות ולעתים להיכנס למצב מדיטטיבי.

       

      6. הרוך של הצמר, הצבעוניות והחום שלו יוצרים חוויה גופנית נעימה. הסריגה היא חוויה גופנית גם מכיוון שהיא מערבת תנועתיות סימטרית ואוטומטית שמפעילה את שתי האונות של המוח.

       

      קולקטיב נשים אפריקאיות. קונצ'יטה (צילום: מירי דוידוביץ, איה וינד)
        קולקטיב נשים אפריקאיות. קונצ'יטה(צילום: מירי דוידוביץ, איה וינד)

         

        7. הסריגה מעניקה גם תחושת מסוגלות. בסופה של הפעילות יש תוצר וגם לזה יש ערך. העובדה שאת הצעיף, הכובע או הכפפות שאנחנו יוצרים במו ידינו אפשר לתת במתנה לאנשים יקרים מעצימה את הסורג.

         

        8. בשנים האחרונות השתבצה הסריגה ככלי בידי אקטיביסטים סביבתיים, והיא משמשת למטרת החייאת התיקונים של מוצרים ובגדים כדרך להאריך את חיי המוצר ולהקטין צריכת יתר ובזבוז משאבים.

         

         

         טרנד ה-Yarn Bombing נחשב לתשובה הנשית לגרפיטי  (צילום: eFesenko/Shutterstock)
          טרנד ה-Yarn Bombing נחשב לתשובה הנשית לגרפיטי (צילום: eFesenko/Shutterstock)

           

          9. בעשור הקודם החלו נשים ברחבי העולם לסרוג סוודרים לשלטי רחוב, למנורות, לאופניים, לאוטובוסים וגם לעצים. הטרנד, שנקרא Yarn Bombing, נועד בתחילה להפוך חללים קרים ומכוערים לנעימים ונאים, והוא נחשב לתשובה הנשית לגרפיטי (נקרא גם "קרפטי ביזם" או "ניטיזם"). פמיניסטיות ראו במופיע הסריגה שברחוב אקט פמיניסטי שמוציא את המלאכה הנשית המסורתית אל המרחב הציבורי ומציב אותה במקום שבו היא זוכה לכבוד ולתשומת לב.

           

          10. סריגת ריף אלמוגים ענקי על ידי המוני סורגות קרושה הוא אחד ממפעלי הסריגה שסייעו לבטא מחאה סביבתית. זאת כמחווה למושבות האלמוגים שמתות כתוצאה מההתחממות הגלובלית. את הפרויקט הבינלאומי הזה יזמה מרגרט ורטהיי,ם כתבת מדע אמריקאית יחד עם אחותה התאומה שהיא מרצה לאמנות. סריגת הקרושה שירתה אותן טוב מכיוון שהמבנה הגאומטרי (ההיפרבולי) של האלמוגים הוא בדיוק המבנה של מפיות סרוגות בסריגת קרושה.

           

          11. קונצ'יטה, שזה "סריגה במסרגה אחת" בטיגרינית, הוא שם של מיזם חברתי ישראלי. מדובר בקולקטיב של נשים אפריקאיות המאפשר להן להתפרנס מסריגה מסורתית של סלים, פופים, שטיחים ועוד.

           

          ייעוץ מקצועי: חמוטל ארבל, מטפלת באמנות וב־EMDR; יובל עציוני, מעצבת טקסטיל, מרצה במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר

           

          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד