מה אתם יודעים על "מעיל
הגשם האנגלי" של קזנובה?

ממה הוא היה עשוי במצרים העתיקה, מה הקשר שלו לכפפות, איפה קנו אותו במאה ה-17 ומתי המכירות שלו הגיעו לשפל חסר תקדים? עשר עובדות מרתקות על הקונדום

המכירות הגיעו לשפל חסר תקדים בשנות ה־70, לאחר שיותר ויותר נשים ברחבי העולם אימצו את הגלולה כדרך למניעת היריון  (צילום: Shutterstock)
המכירות הגיעו לשפל חסר תקדים בשנות ה־70, לאחר שיותר ויותר נשים ברחבי העולם אימצו את הגלולה כדרך למניעת היריון (צילום: Shutterstock)
 

בעולם המערבי הוא נחשב לאנצעי הגנה זול, יעיל ונפוץ, אבל רק חמישה אחוזים מהגברים בעולם משתמשים היום בקונדום, שעיצובו הבסיסי לא השתנה מהותית מאז שהומצא. הקרן של ביל ומלינדה גייטס, משקיעה בחמש השנים האחרונות במחקר שנועד לייצר את קונדום העתיד. והנה עוד 10 עובדות על הקונדום:

 

1. כבר במצרים העתיקה נהגו גברים לכסות את איבר המין שלהם. זאת כדי למנוע הפריה של נשים ממעמד נמוך וכדרך לתכנון משפחה. כיסויי איבר המין היו עשויים ממעיים ומשלפוחיות שתן של חיות או מפפירוסים, ולא פעם נהגו לקשט אותם בפרווה או לצבוע אותם בצבעים מרהיבים.

 

2. אף על פי שברומא לרוב האחריות על מניעת היריון הוטלה על נשים, גברים נעזרו לעתים בקונדומים. זה היה המקרה עם גלדיאטורים, וגם עם אדונים וחיילים שהלכו לזונות ופחדו להידבק במחלות. אחד הקונדומים שהיו בשימוש ברומא היה עשוי מרעמה של פרדה.

 

יצרני נקניקים ותופרי כפפות היו אלה שייצרו קונדומים וסחרו בהם במאות ה־13־17 (צילום: Shutterstock)
    יצרני נקניקים ותופרי כפפות היו אלה שייצרו קונדומים וסחרו בהם במאות ה־13־17(צילום: Shutterstock)

     

    3. במאה השמינית ביפן הכינו כוהני שינטו קונדומים מקיפולי נייר בצורת נמרים, דובים ואריות. הקונדומים הגיעו עם ספרי מדריך שהורו למשתמשים איך להתנהג במהלך המשחק המקדים כמו החיה המפוסלת.

     

    4. יצרני נקניקים ותופרי כפפות היו אלה שייצרו קונדומים וסחרו בהם במאות ה־13־17 באירופה. אלה היו קשורים בקצה ובבסיסם בסרט שהיה אמור להשאיר את הכיסוי על בעליו. במאה ה־17, כשנוסד מוסד בית הקפה, הוא הפך לתחנה לרכישת קונדומים.

     

    5. המאהב האיטלקי בן המאה ה־18, ג'קומו קזנובה, היה משתמש אדוק בקונדום, או כמו שהוא קרא לו: "מעיל גשם אנגלי". הוא היה גאה בקונדומים שלו, נהג לנפח אותם לפני כן כמו בלון ונתן למאהבות שלו לבחור את הצבע ואת הגודל.

     

     "גומי" הפך להיות שם נרדף ל"קונדום" בארצות רבות (צילום: Shutterstock)
      "גומי" הפך להיות שם נרדף ל"קונדום" בארצות רבות(צילום: Shutterstock)

       

      6. באמצע המאה ה־19, לאחר שהומצאה השיטה לייצב את צמח הגומי ולהפוך אותו לחומר עמיד, אלסטי וחזק, קמו חברות לייצור מוצרי פלסטיק. בין המוצרים הראשונים שיוצרו היו דיאפגרמות, ויברטורים וגם קונדומים. הקונדומים הותאמו אז באופן אישי על ידי רופא, היו קצרים (כיסויים לעטרה) ונטו לנשור באמצע קיום יחסי המין. קצת אחר כך הופיעו הקונדומים באורך מלא ובמידה אחת לכל, ו"גומי" הפך להיות שם נרדף ל"קונדום" בארצות רבות.

       

      7. לאחר המצאת הגלולה בשנות ה־60, מכירות הקונדומים בארצות הברית ובבריטניה צללו. הן הגיעו לשפל חסר תקדים בשנות ה־70, לאחר שיותר ויותר נשים ברחבי העולם אימצו את הגלולה כדרך למניעת היריון.

       

      החזירה את הקונדום לגדולתו (צילום: Shutterstock)
        החזירה את הקונדום לגדולתו(צילום: Shutterstock)
         

         

        8. מחלת האיידס, שנחשפה בעיתונות לראשונה ב־1981, החזירה את הקונדום לגדולתו. מכירות הקונדום, שהוצג על ידי רופאים ומפרסמים כדרך היחידה להפחית את הסיכון להידבקות במחלה שהייתה אז קטלנית, הרקיעו שחקים בסוף שנות ה־80 ותחילת שנות ה־90.

         

        9. הקונדום מפחית את הסיכון להידבקות בשלל מחלות מין. הוא מפחית ב־95% ויותר את הסיכון להידבק באיידס ובזיבה וב־70% את הסיכון להידבק בעגבת. הוא יעיל פחות במניעת העברת הרפס וקונדילומה, אבל עדיין מקטין את הסיכון באופן ניכר. יעילותו במניעת היריון גם היא גבוהה למדי - 85%־95%. הביטחון כמובן נפגע כשהוא נקרע או נופל.

         

        10. על פי מחקרים שנערכו בישראל בעשור האחרון, 60%־70% מהגברים (גייז וסטרייטים) משתמשים בקונדום באופן קבוע. עבור הומואים שנמצאים ביחסים עם מישהו שהם אינם יודעים את סטטוס ה־HIV שלו, השיעור עולה ל־80%. אצל נשאי HIV (הנגיף הגורם למחלת האיידס), שיעור השימוש מטפס כמעט ל־90%. לאחרונה, עם כניסת ה־Prep, הגלולה המונעת את ההידבקות באיידס, אחוזי השימוש בקונדום אצל הומואים ירדו מעט.

          

        ייעוץ מקצועי: ד"ר איציק לוי, מנהל יחידת האיידס ומחלות המועברות במגע מיני בבית החולים שיבא; ד"ר זוהר מור, מומחה לבריאות הציבור, משרד הבריאות /// מקור: (The Humble Little Condom: A History, Aine Collier, Prometheus Books (2007

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד