''כפר הילדים'' ביערות הגשם בברזיל נבחר כבניין המצטיין של השנה

צמד אדריכלים צעירים זכו בפרס הבינלאומי של אגודת האדריכלים הבריטית המלכותית, על פנימייה שבנויה מחומרים מקומיים ומשכילה להתמודד עם האקלים המאתגר

מנור בראון

|

25.11.18 | 10:29

הפנימייה החינוכית לבנים ולבנות בכפר Canuanã, בתכנון משרד האדריכלים ''אלפא זירו'' ומשרד העיצוב ''רוזנבאום''  (צילום: Leonardo  Finotti)
הפנימייה החינוכית לבנים ולבנות בכפר Canuanã, בתכנון משרד האדריכלים ''אלפא זירו'' ומשרד העיצוב ''רוזנבאום'' (צילום: Leonardo Finotti)
קירות לבנים יוצרו בשטח עצמו מבוץ ואדמה מקומיים, עם איכות תרמית לוויסות הטמפרטורה, יחד עם סדרת קורות ועמודים מעצי אקליפטוס שעברו למינציה (צילום: Leonardo  Finotti)
קירות לבנים יוצרו בשטח עצמו מבוץ ואדמה מקומיים, עם איכות תרמית לוויסות הטמפרטורה, יחד עם סדרת קורות ועמודים מעצי אקליפטוס שעברו למינציה (צילום: Leonardo Finotti)
מערכת הקונסטרוקציה מעץ נושאת עליה גג מתכת דק, המנותק מהמבנים ומחפה כסככה את המתחם כולו, לרבות שטחי החוץ (צילום: Leonardo  Finotti)
מערכת הקונסטרוקציה מעץ נושאת עליה גג מתכת דק, המנותק מהמבנים ומחפה כסככה את המתחם כולו, לרבות שטחי החוץ (צילום: Leonardo Finotti)
הגג מעניק צל לאזורים הציבוריים בימים הלוהטים, וכך מאפשר לקיים בהם פעילות גם כאשר גשם כבד יורד. קירות מחוררים וחצרות פנימיות מאפשרים לווסת את האקלים השורר בתוך המבנה, מבלי להפעיל את מערכת מיזוג האוויר (צילום: Leonardo  Finotti)
הגג מעניק צל לאזורים הציבוריים בימים הלוהטים, וכך מאפשר לקיים בהם פעילות גם כאשר גשם כבד יורד. קירות מחוררים וחצרות פנימיות מאפשרים לווסת את האקלים השורר בתוך המבנה, מבלי להפעיל את מערכת מיזוג האוויר (צילום: Leonardo Finotti)
הנציג הישראלי בתחרות, שהגיע לישורת האחרונה ונבחר לאחד מ-20 הפרויקטים בעלי המצוינות האדריכלית של השנה (מתחת לזוכה הגדול): היכל הזיכרון הלאומי בהר הרצל, בתכנון קימל-אשכולות בשיתוף קלוש-צ'צ'יק אדריכלים (צילום: עמית גרון)
הנציג הישראלי בתחרות, שהגיע לישורת האחרונה ונבחר לאחד מ-20 הפרויקטים בעלי המצוינות האדריכלית של השנה (מתחת לזוכה הגדול): היכל הזיכרון הלאומי בהר הרצל, בתכנון קימל-אשכולות בשיתוף קלוש-צ'צ'יק אדריכלים (צילום: עמית גרון)

מבנה עשוי קורות עץ ולבני בוץ, בפאתי יערות הגשם בברזיל, גבר בשבוע שעבר על 30 בניינים מרחבי העולם וזיכה את מתכנניו בפרס הבינלאומי של RIBA (המכון המלכותי לאדריכלים בריטים) על מצוינות בעיצוב ואדריכלות שאפתנית.

 

הבחירה להעניק את הפרס היוקרתי למבנה הצנוע ממשיכה מגמה, שמורגשת בשנים האחרונות בקרב שופטי תחרויות אדריכליות חשובות: להוקיר משרדי אדריכלים שמתאמצים להותיר טביעת רגל אקולוגית קטנה, או משתמשים באדריכלות כדי ליצור שינוי חברתי בקהילות מקומיות.

 

"כפר הילדים" הוא מתחם פנימייה כפול, לבנים ולבנות, בכפר Canuanã. המתכננים הזוכים הם אנשי משרד האדריכלים הברזילאי Aleph Zero - גוסטבו אוטרבו (34) ופדרו דושצ'נז (32) - בשיתוף משרד העיצוב הברזילאי Rosenbaum. הם ניצחו אדריכלים מנוסים ומפורסמים מהם, שהתמודדו מולם על הפרס כשבאמתחתם בניינים יקרים עשרות מונים.

 

 

גם לישראל היה השנה נציג בתחרות הבינלאומית. אף שלא זכה בפרס הגדול, הוא רשם הישג בכך שהגיע לישורת האחרונה ונמנה עם 20 המבנים שקיבלו את אות המצוינות העיצובית: זהו היכל הזיכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל, בהר הרצל בירושלים, בתכנון קימל-אשכולות אדריכלים בשיתוף קלוש-צ'צ'יק אדריכלים.

 

דיאלוג עם התלמידים

 

בפנימייה שזכתה בפרס מתגוררים כ-540 בני נוער, בגילאי 13-18. בעבר נאלצו התלמידים לבלות שעות מרובות בכל יום בנסיעה, בצעידה או בשיט, כדי

להגיע לבית הספר (שאותו הקימה קרן המוקדשת לחינוך בקהילות כפריות במדינה). המתכננים מסבירים, בטקסט שכתבו על הפרויקט, כי פיתחו מתודולוגיה הנקראת "שינוי למען אנשים". כחלק מתהליך התכנון נדרשו השניים לסדנאות ולשיתוף פעולה אינטנסיבי בשטח, כדי להבין את צרכיהם של התושבים והמורים, לצד מפגשים עם גורמי ממשל ובעיקר שיחות עם הילדים על מאווייהם. התהליך איפשר לאדריכלים לזהות את הבעיות הקיימות ולתכנן ביחד פתרונות.

 

עמודים דקיקים נושאים את הגג, שמבטיח את תפעול בית הספר גם בימי גשם כבד, כולל בשטחים החיצוניים (צילום: Leonardo  Finotti)
    עמודים דקיקים נושאים את הגג, שמבטיח את תפעול בית הספר גם בימי גשם כבד, כולל בשטחים החיצוניים(צילום: Leonardo Finotti)

    ערסלים על הגג של חדרי המגורים (צילום: Leonardo  Finotti)
      ערסלים על הגג של חדרי המגורים(צילום: Leonardo Finotti)

       

      "היה משמח מאוד לראות את הילדים מתאימים את חללי המבנה לצרכים שלהם", אמר אוטרבו במעמד חלוקת הפרס. "רצינו להנחות מבלי להיות שתלטנים, לתמוך בהם (בקהילה המקומית, מ"ב) מבלי להתנשא מעליהם, ולעודד צמיחה והתפתחות מבלי לחנוק אותה".

       

      מגורי "כפר הילדים" מתאפיינים בחומריות מקומית ובמערכת קונסטרוקטיבית אסתטית להפליא, נטולת חיפויים וקישוטים. שני מתחמי המגורים, ששטחם הכולל הוא 25 אלף מטרים בנויים, נבנו בעיקרם מקירות לבנים שיוצרו באתר מבוץ ומאדמה מקומית, בעלת איכות תרמית, ומסדרה של קורות ועמודים עשויים עצי אקליפטוס שעברו למינציה. מערכת הקונסטרוקציה מעץ נושאת עליה גג מתכת דק, המנותק מהמבנים ומחפה כסככה את המתחם כולו, לרבות שטחי החוץ. בכל אחד ממתחמי המגורים נבנו, תחת הסככה, תשעה מבננים שמקיפים את שלוש החצרות הפנימיות.

       

      בקומת הקרקע מוקמו חדרי המגורים, שבהם מתגוררים שישה תלמידים בכל חדר. על הגגות של החדרים האלה תוכננה סדרה של חללים ציבוריים גמישים שנועדו לקריאה, לצפייה בטלוויזיה ולהתנדנדות בערסלים. הגג הרחב, אופן סידור המבנים ובחירת החומרים – כל אלה אינם מקריים. באזור שבו הטמפרטורות יכולות לנסוק ל-40 מעלות צלזיוס ויותר, יחד עם תנאי לחות קיצוניים, נדרש מהמתכננים לספק פתרונות יצירתיים של בקרת אקלים. הגג מעניק צל לאזורים הציבוריים בימים הלוהטים, וכך מאפשר לקיים בהם פעילות גם כאשר גשם כבד יורד. קירות מחוררים וחצרות פנימיות מאפשרים לווסת את האקלים השורר בתוך המבנה, מבלי להפעיל את מערכת מיזוג האוויר וכך לחסוך באנרגיה.

       

      ''ממציא מחדש את שפת הבנייה המקומית''

       

      צוות השיפוט, שבראשו עמדה האדריכלית אליזבת דילר (ממתכנני טיילת היי-ליין בניו יורק, ומי שנבחרה השנה לאדריכלית המשפיעה בעולם מטעם מגזין "טיים"), כשלצידה שמות גדולים כמו קזויו סג'ימה (מתכננת "בצלאל" החדש במגרש הרוסים בירושלים), פיטר קלג הבריטי וגלוריה קבראל הברזילאית, נימקו את בחירתם: "כפר הילדים מספק מרחב יוצא דופן, שעוצב כדי לשפר את חייהם ורווחתם של הילדים הלומדים בו. הוא ממחיש את הערך של עיצוב טוב בסביבות חינוך". השילוב בין טכנולוגיה עכשווית לטכניקות בנייה מסורתיות תואר על ידי השופטים כ"ממציא מחדש את שפת הבנייה המקומית".

       

      שיפור משמעותי בחיי הקהילה (צילום: Leonardo  Finotti)
        שיפור משמעותי בחיי הקהילה(צילום: Leonardo Finotti)

         

        RIBA – אגודת האדריכלים הבריטית המלכותית – מחלקת מדי שנה פרס למבנה הטוב ביותר בבריטניה. הפרס הבינלאומי הוא חדש יחסית, ומוענק מדי שנתיים לבניין שמדגים מצוינות בעיצוב, אדריכלות שאפתנית ובעל משמעות והשפעה חברתית. 30 פרויקטים מ-16 מדינות התמודדו השנה בתחרות, ובחודשים האחרונים ביקרו בהם צוותי השיפוט כדי לחוות אותם מקרוב ולא להסתפק בתיאורים הכתובים והמצולמים שנשלחו אליהם.

         

        עוד לא בני 35: צמד האדריכלים הזוכים ממשרד ''אלפא זירו'' הברזילאי (צילום: Vinicius Postiglione)
          עוד לא בני 35: צמד האדריכלים הזוכים ממשרד ''אלפא זירו'' הברזילאי(צילום: Vinicius Postiglione)

           

          הזכייה עשויה להיות קרש קפיצה לקריירה בינלאומית של הזוכים הצעירים, שהוכתרו גם כ"תגלית השנה". כך קרה לזוכות הקודמות, איבון פרל ושלי מקנמרה (משרד גרפטון), שזכו לפני שנתיים על בניין האוניברסיטה בלימה, בירת פרו. הזכייה סללה את דרכן של צמד האדריכליות להכרה עולמית, ובוודאי סייעה להן – שנה מאוחר יותר – להיבחר לאוצרות הבינאלה לאדריכלות בוונציה, שננעלת בימים אלה.

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד