עמית אור־מצליח, 34, מאמן אישי לשינוי דפוסי חשיבה, היה ילד שמן, שהתבגר להיות מבוגר שמן. בגיל 25 הוא כבר שקל 125 ק"ג (גובה: 1.73 מטר) וסבל מבעיות בריאות רבות כמו לחץ דם, כולסטרול ורמות סוכר גבוהות בדם. רופא המשפחה המליץ לו ליטול תרופות והבהיר לו שמדובר בטיפול לכל החיים.
"החלטתי מיד שאין סיכוי שבגיל 25 אתחיל לקחת תרופות", הוא מספר. "ניסיתי כל מיני דיאטות והצלחתי לרדת במשקל, אבל תמיד היה שלב שבו נתקעתי ולא הצלחתי לרדת יותר. באחד מהשיטוטים שלי באינטרנט נתקלתי בדיאטת הסטארץ'. בהתחלה זו נראתה לי דיאטה דמיונית, אבל הרעיון שאפשר לאכול פחמימות ללא הגבלה מצא חן בעיניי. החלטתי, ביחד עם בת הזוג שלי, בל, לנסות אותה.
"התוצאות היו מדהימות. בתוך שלושה חודשים ירדתי למשקל שרציתי - 80 ק"ג - ובלי להתאמץ בכלל. בל ירדה למשקל שלה בגיל 18 - 46 ק"ג (לפני כן היא שקלה בסביבות 55 ק"ג וגובהה 1.48 מטר). אבל מה שהיה הכי טוב הוא שהרגשנו שזו הדיאטה הכי קלה בעולם. אוכלים ממש טוב, שבעים, אין הגבלת כמויות, והקילוגרמים פשוט עפים ממך". את הניסיונות שלהם בירידה במשקל החליטו עמית ובל לתעד בבלוג שלהם ביוטיוב, "לאכול מחוץ לקופסה", שכולל מתכונים רבים ואת ניסיון האישי שלהם עם הדיאטה.
לא היה לכם קשה להכין אוכל בלי שמן?
"בהתחלה זה היה מוזר. כל תבשיל שאני מכין מתחיל בבצל מטוגן. אבל אחרי שטעמתי את התבשיל הראשון שהכנתי בלי שמן הבנתי שטעיתי".
מה אתם אוכלים?
המון טורטיות שהן תחליף הלחם שלנו עם סלסה וגווקאמולי או תבשיל בטטות הודי, ואם בא לנו משהו מתוק - עם דבש או ריבה".
אתם אוכלים בלי הגבלה?
"בלי הגבלה. בל יכולה לאכול אפילו עשר טורטיות ביום. הדבר המדהים הוא שאני תמיד אהבתי מאוד מתוק. מתוקים תמיד שברו אותי. אבל מאז דיאטת הסטארץ' אין לי חשק למתוק".
בחזרה לפחמימות
קשה לעקוב אחרי עשרות שיטות ההרזיה הטרנדיות שצצו בעולם בשנים האחרונות, אבל אין ספק שהמילה הכי גסה כיום בתחום הדיאטות היא "פחמימות". מה לא אמרו עליהן? הן האשמות בהשמנה, גורמות לסוכרת, מגבירות תיאבון ומובילות לתהליכי דלקת. עם כאלה יחסי ציבור, לא פלא שהדיאטות דלות הפחמימות, בווריאציה כזאת או אחרת, כבשו כל חלקה טובה והן שולטות בכיפה. לא משנה אם תחליטו לרזות בעזרת הדיאטה הקטוגנית, פליאו, אטקינס, סאות' ביץ' או 17 הימים, בסופו של דבר תקבלו כמעט את אותו הדבר: הרבה שומן וחלבון מהחי (גבינות, בשר, עוף, דגים) ומעט עד כמעט בלי פחמימות.
אלא שבתקופה האחרונה נרשמה בארצות הברית תופעה חדשה - חזרה לפחמימות. בראשה תמצאו את דיאטת הסטארץ' (דיאטת העמילן), שכל כולה פחמימות. את הדיאטה הזאת מוביל ד"ר ג'ון מקדוגל, מומחה לרפואה פנימית מפורסם, שספרו החדש The Healthiest Diet on the Planet: Why the Foods You Love - Pizza, Pancakes, Potatoes, Pasta, and More - Are the Solution to Preventing Disease and Looking and Feeling Your Best ("הדיאטה הכי בריאה בעולם: למה המזון שאתם אוהבים - פיצה, פנקייק, תפוחי אדמה ופסטה - הם הפתרון למניעת מחלות ולמראה והרגשה נפלאים") הפך לרב מכר היסטרי, נמכר ביותר מחצי מיליון עותקים ומככב בכל רשימות רבי המכר היוקרתיות ביותר בארצות הברית.
ד"ר ג'ון מקדוגל עם אשתו מרי:
ברשתות החברתיות אפשר למצוא אלפי עדויות של אנשים שמדווחים כי הם הצליחו להפחית בקלות במשקל בדיאטת הסטארץ' ואפילו להחלים מסוכרת ולהוריד את רמת הכולסטרול והטריגליצרידים.
וכל זה בדיאטה קלה להפליא, כי בדיאטת הסטארץ' אוכלים כמה שרוצים. ואם זה לא מספיק: אנשים רבים שהיו מכורים למתוקים מדווחים על גמילה מהצורך במתוק, כנראה בגלל שעיקר התזונה מבוסס על דגנים. כדרכן של דיאטות יש כמובן גם קאץ': בדיאטה הזאת אין מאכלים מהחי, ואסור לאכול מזון מעובד בשום צורה, כולל כל השמנים הנוזליים או המוצקים. למה? כי לטענת ד"ר מקדוגל, "השמן שאתם אוכלים זה השומן שאתם נושאים על הגוף שלכם".
"השינוי הגיע רק בהמשך. כשסיימתי את לימודי הרפואה עברתי לעבוד בבית חולים בהוואי, שם הייתי אחראי על 5,000 עובדי מפעל וטיפלתי בהם ובבני משפחותיהם ופעמים רבות בארבעה דורות של אותה משפחה. שמתי לב שדווקא המבוגרים יותר מבין המטופלים שלי, בני ה־70 ואפילו 90, היו בריאים יותר מהצעירים. לא היו להם מחלות לב, דלקות מפרקים או סוכרת, ובאופן כללי הם היו בריאים. הם אכלו לפי עקרונות התזונה הסינית או היפנית המסורתיות - הרבה אורז וירקות ומעט מאוד מזונות מהחי, אבל הילדים שלהם כבר אכלו לפי התזונה המערבית האמריקאית - הרבה מזונות מהחי, הרבה סוכר ומעט ירקות ופירות.
"בעקבות הממצאים האלה התחלתי דיאטה בעצמי כדי להפחית במשקל. בהתחלה הפסקתי לאכול בשר ואחר כך הפסקתי לאכול מוצרי חלב. התמקדתי בתזונה צמחית והמשכתי לחקור את הנושא. התוצאה הייתה בולטת ומהירה - ירדתי במשקל במהירות והגעתי למשקל המומלץ שלי בלי להתאמץ יותר מדי. כך נולדה דיאטת הסטארץ' עתירת הפחמימות שבהמשך פיתחתי עבור המטופלים שלי".
הסיבה להשמנה איננה הפחמימות אלא זיקוק האוכל
לכן כשד"ר מקדוגל שומע את ההשמצות השכיחות כלפי הפחמימות הוא צוחק. "אם זה נכון שהפחמימות הם הרשע בתזונה שלנו, אז למה האסייתים, שאוכלים בעיקר פחמימות (אורז), הם ברובם הגדול רזים, ואילו האמריקאים, שאוכלים בעיקר גבינות שמנות ובשר - שמנים? זה נשמע לך הגיוני?".
אולי האסייתים רזים בגלל גנטיקה טובה?
"מחקרים רבים שנערכו, שבאופן אישי הייתי מעורב בכמה מהם, הוכיחו שכשהאסייתים עוברים לתזונה אמריקאית, הם משמינים. הבעיה בתזונה המערבית איננה הפחמימות. הגוף והמוח שלנו עובדים על גלוקוז. אנחנו זקוקים לפחמימות כדי לייצר גלוקוז שהוא הדלק של הגוף שלנו. אנחנו לא יכולים לשנות את הדלק שלנו. אם תיתני לאוטו שלך מים במקום דלק, הוא לא יעבוד. כל ההשמצות נגד הפחמימות הן טעות אחת גדולה, הסקת מסקנות לא נכונה. האנושות חיה על פחמימות במשך אלפי שנים. בדרום אמריקה, למשל, התזונה העיקרית במשך 7,000 שנה הייתה מבוססת על תירס. ממצאים ארכיאולוגיים מוכיחים שגם במזרח התיכון התזונה הייתה מבוססת על שעורה במשך 11 אלף שנה. האסייתים ניזונים בעיקר מאורז כבר יותר מ־11 אלף שנה, והם לא היו שמנים.
"הסיבה להשמנה איננה הפחמימות אלא זיקוק האוכל. שמנים צמחיים כמו סויה, תירס או חמניות הם מוצרים מזוקקים, בדיוק כמו סוכר לבן. למעשה, גם שמן זית הוא מוצר מזוקק. אנחנו לוקחים את הזית השלם (הפרי) ומוציאים ממנו מרכיב עתיר קלוריות ומרוכז ביותר - השמן, שמכיל כ־900 קלוריות ל־100 גרם! לא משנה אם זה סוכר או שמן, כשמשלבים זיקוק עם טיגון בטמפרטורות גבוהות ומוצרים מהחי מקבלים השמנה ומחלות".
ואיך הפחמימות מועילות לדיאטה?
"מחקרים שערכנו על דיאטת הסטארץ' הראו שרוב האנשים הפחיתו במשקל שני ק"ג כבר בשבוע הראשון כשהם מדווחים שזו הדיאטה הקלה ביותר שהם עשו אי פעם. הם היו שבעים ומרוצים, כי פחמימות משרות רוגע ותורמות למצב רוח טוב. הן מספקות את האנרגיה הטובה ביותר למערכת העצבים שלנו ולמוח. האדם אוהב פחמימות מטבעו. מזון צמחי מלא וטבעי כמו תפוחי אדמה, בטטה, קינואה, שהעיכול שלהם איטי והם מספקים אנרגיה קבועה לדם - הוא המזון הטוב ביותר עבורנו. 90% מהמטופלים שלי הפסיקו ליטול תרופות ליתר לחץ דם, סוכרת ובעיות עיכול, ורבים מהם אף החלימו לגמרי מסוכרת בעקבות הדיאטה הזאת".
יש אנשים שהדיאטה לא מתאימה להם?
"בעיקרון היא מתאימה לכולם. יש מקרים נדירים מאוד של מטופלים, בעיקר חולי סוכרת, שרמת הסוכר שלהם לא יורדת מספיק. במקרים האלה אני ממליץ להוריד את הפירות מהתפריט".
עודף חלבון הוא אסון
ד"ר מקדוגל לא מתרגש מהעובדה שהמלצה על פחמימות מהווה כיום סוג של פרדוקס. "החלבונים מהחי לא בריאים", הוא חורץ. "דוגמה מצוינת לכך היא 'מחקר סין' שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת אוקספורד והאקדמיה הסינית לרפואה מונעת, ותיעד במהלך שנות ה־80 וה־90 של המאה הקודמת את הקשר בין הרגלי תזונה, מאפייני אורח חיים, תחלואה ותמותה.
ובכל זאת, התחושה היא שחלבון מהחי חיוני לנו ושאנחנו לא צורכים מספיק ממנו.
"הבעיה בחברה המערבית היא שאנחנו אוכלים יותר מדי חלבון - פי שישה ולפעמים אפילו פי עשרה יותר מהמומלץ. עודף חלבון גורם להיווצרות אבנים בכליות, ובאופן כללי הוא רעיל לכבד ולכליות. דגנים וצמחים מכילים מספיק חלבון ואת כל חומצות האמינו הדרושות לנו. שעועית מכילה 24% חלבון, תירס - 12%, תפוח אדמה אפוי - 10%, אורז מלא - 8%, כך שאין לנו בעיה אמיתית עם חלבון. אם כבר, הבעיה היא עודף ממנו".
יש לא מעט מחקרים שתומכים בדיאטה הקטוגנית להרזיה, לטיפול באוטיזם, באלצהיימר ואפילו לריפוי סוכרת, ואנשים רבים טוענים שעם דיאטת הפליאו הכי קל להפחית במשקל ולשמור עליו. מה דעתך?
"דיאטות עתירות חלבון כמו אטקינס, קטוגנית או פליאו גורמות למצב של קיטוזיס בגוף. מאחר שהגוף לא מקבל פחמימות לייצור אנרגיה, הוא עובר להשתמש במאגרי השומן, ותהליך זה גורם לייצור מוגבר של קטונים. בלית ברירה ובהיעדר מקורות לפחמימות אנחנו מאלצים את הגוף לעבור למצב חירום ולהשתמש בשומן כדלק. הדיאטות האלה יוצרות בעצם מצב של מחלה בגוף. אני חושב שלהפוך לחולה כדי לרדת במשקל זה חוסר אחריות. מעבר לכך, לאכילת כמות גדולה של מוצרים מהחי ושומן בעלי חיים יש משמעויות בריאותיות קשות של תחלואה במחלות לב, שהן הרוצח מספר אחת בחברה המערבית".
הדיאטה הים תיכונית משמינה
ואם הביקורת שלו על עודף החלבון בתזונה שלנו לא מספיק משכנעת כדי להחזיר את הפחמימות לצלחת, חכו שתשמעו מה דעתו על הדיאטה הים תיכונית, דיאטה מאוזנת שמומלצת על ידי רשויות בריאות רבות ברחבי העולם, כולל ישראל. "ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם לאחרונה דו"ח על השמנת ילדים בעולם", הוא אומר. "במקום הראשון נמצאת יוון עם 31.4% מהילדים שמנים. במקום השני - ארצות הברית (29.2%) ובמקום השלישי - ישראל (28.8%). ממוצע הילדים השמנים באירופה הוא 23%, כך שלמעשה ביוון, מדינה שבה נהוגה הדיאטה הים תיכונית, יש ילדים שמנים יותר מאשר בארצות הברית.
"גם ישראל נחשבת למדינה עם תזונה ים תיכונית. האם אחוז גבוה כל כך של ילדים שמנים מצביע על תזונה בריאה? אני לא חושב כך. אני מאמין שהדיאטה הים תיכונית היא לא יותר מפרסומת אחת גדולה לשמנים הצמחיים, כולל שמן זית. מבחינתי גם שמן זית איכותי הוא מוצר מעובד. כשאנחנו אוכלים שמן, הגוף מאחסן אותו כשומן באופן מיידי כאנרגיה לשעת חירום. הבעיה היא שבחברת השפע המערבית אין לנו שעת חירום, והשומן נאגר ונאגר".
אז מה הפתרון?
"אני ממליץ למטופלים שלי לא להשתמש בשמנים בכלל. אין לנו צורך בהם והם מעודדים השמנה. אנחנו לא יכולים לקחת מאכל כמו שמן זית, להלל אותו ולספר כמה הוא בריא כי הוא מכיל כך וכך ויטמינים, חומצות שומן ומינרלים בלי להתייחס לעובדה שהוא מכיל כמות עצומה של קלוריות. בתפוחי אדמה יש 1% שומן, בתירס - 2%, והכמות הזאת מספיקה לנו. בדיאטה שלי אפשר כמובן לאכול אבוקדו שלם, זיתים וגם מעט אגוזים.
פחמימות 24/7: התפריט היומי של ד"ר מקדוגל ואשתו
ומה אוכלים ד"ר מקדוגל ואשתו מרי (שפרסמה ספרי מתכונים רבים לפי השיטה) כדי לשמור על המשקל? פחמימות כמובן!
בבוקר: דייסת שיבולת שועל עם בננה וקצת סוכר חום
בצהריים: פירה מתפוחי אדמה ותבשיל אורז עם ירקות בסגנון סיני או הודי
בערב: תבשיל ירקות עם תפוחי אדמה ובטטות
בין הארוחות: לחם, קרקרים, פירות
___________________________________________________
מהפכה בתזונה: נטול לקטין הוא הנטול גלוטן החדש, הקליקו לכתבה: