"דוקטור עמוסי, אני מרגיש
שאתה חוסך עלי בבדיקות"

מטרת בדיקות הדם הכלליות, בסופו של דבר, היא להקטין תחלואה ותמותה. אז איזו בדיקה חשוב לבצע לאדם בריא ללא תלונות? יש לי תשובה בדוקה, שאולי תפתיע אתכם

ד"ר דורון עמוסיפורסם: 09.09.20 08:36
יש אחד שישמע את ההסבר שלך וישתכנע ולעומתו יש את זה שמיד יספר על חבר בעבודה שניצל ממחלה נוראית שהתגלתה בבדיקה עליה התעקש מול הרופאה שלו, שניסתה לחסוך (צילום: Shutterstock)
יש אחד שישמע את ההסבר שלך וישתכנע ולעומתו יש את זה שמיד יספר על חבר בעבודה שניצל ממחלה נוראית שהתגלתה בבדיקה עליה התעקש מול הרופאה שלו, שניסתה לחסוך (צילום: Shutterstock)

ברשימה האינסופית של בקשות אונליין יש בקשה של אמיר ב' לבדיקות כלליות. אין בזה שום דבר חריג. בדיקות כלליות זו בקשה שכיחה מרופא המשפחה. אין יום העובר ללא כמה מטופלים המבקשים בדיקת כלליות. אמיר ב' הוא גבר בן 55, ללא מחלות כרוניות או טיפול קבוע. במעבר על הגיליון הרפואי אני רואה שבדיקות מלפני שנה וחצי היו ללא כל חריגה משמעותית. לפני שלוש שנים ביצע קולונוסקופיה לסיקור מחלות במעי הגס. בדיקה תקינה. אני מכין לו טופס למעבדה עם ספירת דם, בדיקת סוכר בצום ובדיקה של שומני הדם, טריגליצרידים וכולסטרול.

 

למחרת מופיעה בקשה נוספת מאמיר, מפורטת יותר. ד"ר עמוסי, בקשתי בדיקות כלליות. הרבה זמן לא ביצעתי בדיקות דם. אנא הוסף לי את ברזל, פריטין, ויטמינים B1, B6, B12,C ו-D, תפקודי כליה וכבד, בדיקות הורמונאליות, בדיקות לב, אבץ. אני מתלבט לרגע האם להתחיל דיון מקוון ומחליט להרחיב לו את הבדיקות. אני מוסיף בדיקה למחסני ברזל, תפקודי כליה, תפקודי בלוטת התריס, וויטמין D שהפך פופולרי בתקופת הקורונה.

 

למחרת בקשה נוספת, תקיפה ונוזפת. ביקשתי את כל הבדיקות. הרבה זמן לא ביצעתי ואני מרגיש שאתה חוסך עלי. הפעם ברור לי שזה לא יוכל להיסגר אונליין ואני מבקש שיקבע תור טלפוני.

 

אז מה באמת צריך לבדוק לאדם בריא ללא תלונות? ברור לכולנו שאם מגיע מטופל עם תלונה בריאותית כלשהי נוציא לו בדיקות בהתאם. אדם שיתלונן על חולשה נבצע בדיקה גופנית ובהמשך נוציא בדיקות דם. אולי יש לו אנמיה, אולי חוסר תזונתי ואולי בלוטת התריס מעט עצלה. אדם שמגיע עם תלונות על חום ושיעול, אחרי הבדיקה הגופנית נשלח לצילום חזה ובדיקות דם לחפש סימני זיהום. אבל מה עושים עם אדם ללא תלונות. אדם החי את חייו ורוצה בדיקות כלליות?

 

אנו, אנשי העולם הרפואי, שואלים את עצמנו לא מעט מה נכון לבדוק לאדם בריא כמו אמיר ב'? הרי מטרת בדיקות הדם, בסופו של דבר, היא להקטין תחלואה ותמותה. אז איזו בדיקה חשוב לבצע לגבר בריא בן 55? במהלך השנים בוצעו מחקרי מעקב אחרי אוכלוסיות גדולות. לחלק מהנבדקים בוצעו בדיקות מרובות ולחלק בדיקות מצומצמות. עקבו אחרי שיעורי התמותה והתחלואה בקבוצות המטופלים במשך שנים ארוכות ועל סמך נתונים אלה פרסמו המלצות לבדיקות דם שיש לבצע לאנשים בריאים ללא תלונות רפואיות.

 

לאנשים בריאים, ללא תלונות יש לבצע מעט מאוד בדיקות

מפתיע מאוד, אבל לאנשים בריאים, ללא תלונות יש לבצע מעט מאוד בדיקות. לגברים בריאים אין צורך לבצע בדיקות "כלליות" עד גיל 35. מגיל זה יש לעקוב רק אחרי רמת הכולסטרול. אם רמת הכולסטרול תקינה, יש להמשיך לעקוב אחריה אחת לשלוש שנים. אצל נשים התמונה מעט שונה, בשל העובדה שהן נמצאו במעקבים רפואיים עוד קודם, סביב הריונות ולידות.

 

מעניינים במיוחד הם חיילים המשתחררים משירות קרבי בצבא ורוצים לעשות בדיקות אחרי שלוש שנים במדים. מגיע בחור שהיה לוחם בגולני. הסתובב שלוש שנים עם משקלים על גופו, ללא כל מאורע או בירור רפואי במהלך שירות. בבדיקה הוא מקרין בריאות ועוצמה, ועדיין הוא מבקש בדיקות כלליות לראות "שהכל בסדר"
למרות ההמלצות המדעיות המאוד ברורות אנו נתקלים כמעט בכל יום בבקשות כמו של אמיר ב', והן מופיעות בכל גיל ומין. מעניינים במיוחד הם חיילים המשתחררים משירות קרבי בצבא ורוצים לעשות בדיקות אחרי שלוש שנים במדים. מגיע בחור שהיה לוחם בגולני. הסתובב שלוש שנים עם משקלים על גופו, ללא כל מאורע או בירור רפואי במהלך שירות. בבדיקה הוא מקרין בריאות ועוצמה, ועדיין הוא מבקש בדיקות כלליות לראות "שהכל בסדר". סיפור הבדיקות הוא דוגמא נוספת לפערים בין ההנחיות הרפואיות לבין דרישת הציבור.

 

אז מה עושים? שאלה טובה. כשאתה רופא צעיר, במהלך ההתמחות או בשנים שאחריה, אתה מתקוטט עם המטופלים מתוך אמונה אמיתית בצדקת המדע. עם השנים אתה מבין שאין פה אמת אחת. ההמלצות של צוותי הפעולה השונים נכונים מדעית, והדרישה של הציבור, גם אם היא מוטעית, נובעת מצורך בשליטה, גם אם מדומיינת, בבריאות שלהם. ובתווך הזה שבין האמת המדעית לפנטזיית השליטה בבריאות נכנס רופא המשפחה שממקם את עצמו ואת מטופליו בנקודה הנכונה עבור כל אחד ואחד. יש אחד שישמע את ההסבר שלך וישתכנע ולעומתו יש את זה שמיד יספר על חבר בעבודה שניצל ממחלה נוראית שהתגלתה בבדיקה עליה התעקש מול הרופאה שלו, שניסתה לחסוך.

 

כל מטופל וכל רופא עם העמדה והאמונה שלו לגבי בריאות, חולי ובדיקות כלליות. לאור יכולת המעבר של מטופל בין רופאים, עם השנים כל מטופל מוצא את הרופא שמתאים לו, ואם יש פערים גדולים בין שני הצדדים, מערכת היחסים לא מתקיימת.

 

הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר דורון עמוסי
דורון עמוסי הוא רופא משפחה. ספר הביכורים שלו "רופא משפחה. יומן" ראה אור בשנת 2019 בהוצאת עולם חדש