התאוששה מאבל כבד ועשתה מוזיקה בעזרת נתניהו ומרטין לותר קינג

המוזיקאית מאי לביא הוציאה בעבר אלבום שעסק בפרידה שלה מאמה, שמתה מסרטן. אחר כך ביקשה ליצור חומרים אחרים ומצאה השראה בנאומים שנכנסו להיסטוריה

נדב גליק

|

07.08.20 | 02:53

מאי לביא. "בחרתי ליצור מוזיקה מחוץ למיינסטרים – כלומר, ליצור משהו שהוא לא מנסה להיות נחמד, אלא מעלה שאלות" (צילום: אביגיל עוזי)
מאי לביא. "בחרתי ליצור מוזיקה מחוץ למיינסטרים – כלומר, ליצור משהו שהוא לא מנסה להיות נחמד, אלא מעלה שאלות" (צילום: אביגיל עוזי)
"לאמא שלי היה קשה עם זה שבחרתי במוזיקה כמסלול לחיים. היא ניסתה להוריד אותי מזה כל הזמן". סטיילינג: Different Vibes Second Hand (צילום: אביגיל עוזי)
"לאמא שלי היה קשה עם זה שבחרתי במוזיקה כמסלול לחיים. היא ניסתה להוריד אותי מזה כל הזמן". סטיילינג: Different Vibes Second Hand (צילום: אביגיל עוזי)

"נכנסתי עם בנימין נתניהו ועם לואי ארמסטרונג לאולפן, הוצאתי שמפניות וסיגרים והתחלנו לעשות מוזיקה יחד", אומרת המוזיקאית מאי לביא, וברור שהיא לא מתכוונת ברצינות: ארמסטרונג כבר לא בחיים זה עשרות שנים, ולנתניהו יש בוודאי עיסוקים דחופים יותר מאשר לעשות ניסיונות מוזיקליים עם אמניות בתחילת דרכן. אבל זה לא משנה את העובדה שלביא הצליחה להוציא לאחרונה אלבום שמכיל הן את קולו של ראש ממשלת ישראל והן שיר שמזוהה עם אמן הג'אז האמריקאי המיתולוגי.

 

>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק

 

"השתמשתי בנאום שביבי נשא בקונגרס האמריקאי ב-2015", מסבירה לביא. "גיליתי את הנאום הזה קצת אחרי סבב הבחירות הראשון שעברנו ב-2019. בסוף הנאום הוא מספר את סיפורו של משה רבנו שגאל את ישראל מהמצרים, אז שמעתי את זה ואמרתי לעצמי: 'זה יהיה מגניב אם אקח את הקטע הזה ואכניס אותו לקאבר שאעשה לשיר של לואי ארמסטרונג 'Let My People Go'. רציתי להציג את המתח בין התפיסה שלו את עצמו כגואל העם לבין האופן שבו תופסים אותו ישראלים רבים".

 

הקשיבו לתוצאה:

 

 

להיות שמחה שוב

 

לביא (34) נולדה וגדלה בחדרה. אמה ציפי ז"ל עבדה במרכז לגמילה מסמים, ואביה יואב הוא רואה חשבון. מיד עם שחרורה מהצבא, שבו שירתה כמש"קית ת"ש בבסיס הכשרה של יחידת נ"מ בדרום, עברה לתל אביב. בגיל 23 גילתה את המוזיקה האלקטרונית, ושנתיים לאחר מכן הקימה הרכב, מאי והלביאות, שהופיע במשך מספר שנים עם חומרים מקוריים. באותה תקופה חזר לאמה סרטן שממנו סבלה 13 שנה קודם לכן, והיא נקרעה בין קידום הקריירה המוזיקלית שלה לבין טיפול באמה החולה. "היה לי מוזר להופיע עם שירים שהתוכן שלהם הוא שברון לב ושיטוט לילי בעיר, כשאמא שלי, תכלס, גוססת בבית, ואני צריכה להתמודד עם הפרידה ממנה", היא אומרת. "באיזשהו שלב פירקתי את ההרכב והתחלתי לעבוד על אלבום שקראו לו 'שנתיים', ובו כתבתי והלחנתי את תהליך הפרידה מאמי. העבודה על האלבום הזה הייתה מאוד טיפולית, ממש מרפאת. פשוט עיבדתי את מה שעברתי תוך כדי העבודה עליו. שנתיים עסקתי בזה עד שמיציתי את הנושא".

 

בשלב מסוים הרגישה שעליה לצאת לדרך חדשה, שההשראה לה צריכה להגיע ממחוזות אחרים. "אני בן אדם אופטימי מטבעי, אז אחרי שנתיים הרגשתי שאני רוצה להיות שמחה שוב", היא נזכרת. "השנתיים האלה ביגרו אותי ושינו לי את הפרספקטיבה כולה. רציתי שהמוזיקה שלי תהיה כיפית, שההופעות שלי יהיו משמחות, כי עד אז הן היו מכונסות יותר ומביאות את הקהל לבכי. זה הביא אותי לשאול את השאלה איך אני עושה את זה. מבחינת טקסטים, הרגשתי שאני לא רוצה להביא את הפתרון מעולם הרגש שלי. חיפשתי פתרון אחר".

 

בהתחלה שקלה ליצור מוזיקה אינסטרומנטלית בלבד, ללא טקסטים, עד שבמקרה נתקלה באינטרנט בנאום של מלאלה יוספזאי, נערה בת 17 מפקיסטן שזכתה בפרס נובל לשלום בעקבות מאבק שניהלה למען זכותם של ילדים ללמוד. הנאום נגע לליבה ויצר את המאש-אפ הראשון:

 

 

לאחר שראתה כי טוב, החליטה להמשיך באותו כיוון ויצרה את הקטע המוזיקלי בכיכובו של ראש הממשלה נתניהו. "הוא בדיוק פיזר את הכנסת אחרי שלא הצליח להרכיב ממשלה, והלך לסיבוב שני של בחירות", היא משחזרת. "אני ניסיתי ללכוד את התחושה של מה שהרגשתי באותם ימים. הרי כל החיים מלמדים אותנו שישראל היא דמוקרטיה, ושנבחרינו משרתים אותנו, ולאט-לאט התחלתי להבין שאולי זה לא ככה, ושאנחנו אלה שמשרתים את הקיסר. גם התחלתי להרגיש שאין פה חופש ביטוי אמיתי, כי ברגע שמישהו חושב אחרת, הוא הופך לבוגד. מתוך המקום הזה יצאתי ליצירת הקטע המוזיקלי שבו שילבתי את השיר של לואי ארמסטרונג". 

 

לאחר מכן יצרה קטע מוזיקלי נוסף, שהתבסס על נאום של מרטין לותר קינג ושהיה שונה לגמרי מזה שנוצר בעקבות דבריו של ראש הממשלה. "מרטין לותר קינג מדבר על גזענות בצורה יפה, שמאוד מחוברת להווה של ישראל", אומרת לביא. "דרך ההתעסקות בנאום שלו והדיאלוג עם התפיסה שלו עלה הצורך שלי לעסוק בחברה שבה אנחנו חיים, בעצמנו. מרטין לותר קינג היה פשוט נואם מדהים, והייתה מוזיקליות בנאומים שלו. יש לו ממש מוזיקה בדיבור. גם ביבי יודע לנאום, ללא ספק, אבל מבחינה מוזיקלית, אם מחפשים מקצב, אז בנאומים שלו יותר קשה למצוא אותו".

 

זו התוצאה:

 

 

למה להם פוליטיקה עכשיו

 

לביא אומרת שנתקלה בתגובות מסויגות לשיר שיצרה בעזרת הנאום של נתניהו. "היו אנשים שהיה להם קשה מאוד להקשיב לקול שלו, אבל אני לגמרי מבינה את זה שלא תמיד אנשים רוצים להקשיב למוזיקה פוליטית בזמנם החופשי", היא אומרת.

 

אם אמך הייתה שומעת את השיר, איך היא הייתה מגיבה, לדעתך?

"נראה לי שהיה לה קשה לעכל את זה, אבל אני חושבת שהיא הייתה אוהבת את הרעיון ואת היצירתיות שעומדת מאחוריו. בסך הכל, היה לה קשה עם זה שבחרתי במוזיקה כמסלול לחיים. היא ניסתה להוריד אותי מזה כל הזמן. הייתה אומרת לי: 'מה את חושבת שיקרה?', 'מי בא להופעה שלך?' היא הייתה אמא פולנייה, שצריך לשמוע אותה ולהגיד לה שיש מצב שהיא צודקת, אבל אני צריכה ללמוד את זה על בשרי".

 

בחודשים האחרונים לביא מגלה על בשרה שאולי אמה צדקה כשהזהירה אותה מפני התמסרות לקריירה בתחום המוזיקה: דווקא כשהיא החלה להרגיש תנופה מקצועית, לה ייחלה כל כך, פרצה מגפת הקורונה, וכל הופעותיה בוטלו. עם זאת, אלבומה החדש נכנס לפלייליסט הנבחר שפלטפורמת המוזיקה ספוטיפיי מעדכנת תדיר, והוא כבר צובר השמעות בכל העולם. "אני שמחה שאנשים יכולים למצוא את עצמם במוזיקה שלי", אומרת לביא. "בסופו של דבר, בחרתי ליצור מוזיקה מחוץ למיינסטרים – כלומר, ליצור משהו שהוא לא מנסה להיות נחמד, אלא מעלה שאלות. אני מקווה שהעולם ישוב להיות מה שהיה, ושאני אוכל להופיע עם המוזיקה שלי ולחשוף אותה לקהלים רחבים יותר. אני מנסה לתקשר עם הקהל שלי דרך המוזיקה, אז הפגישה בהופעות היא חשובה מאוד מבחינתי. העולם מלא בפסטיבלי מוזיקה, ואני אשמח מאוד להגיע אליהם".

 

 

     

    מה בדיוק אמרה הנערה שזכתה בפרס נובל לשלום? הקליקו על התמונה:

     

    מלאלה יוספזאי עם פרס נובל. "ילדה אינה אמורה להיות שפחה". הקליקו על התמונה (צילום: AP)
    מלאלה יוספזאי עם פרס נובל. "ילדה אינה אמורה להיות שפחה". הקליקו על התמונה (צילום: AP)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד