חולדאי צופה גל עזיבה של ת''א בגלל משבר הקורונה ויוקר המחיה

מקפיא ההשקעה בגיל הרך ומבטל פרויקטים ציבוריים, על רקע המשבר. בינתיים הואט הגידול במספר הילדים בעיר. 'חולדאי משער שלהרבה אנשים לא יהיה כסף לשכר דירה'

איתי כ"ץ

|

11.05.20 | 06:41

רחוב דיזנגוף בתקופת הסגר. בענפי הבידור, המזון, הבילוי והתיירות יש פגיעה משמעותית, שלא ברור מתי תיפסק (צילום: טל שחר)
רחוב דיזנגוף בתקופת הסגר. בענפי הבידור, המזון, הבילוי והתיירות יש פגיעה משמעותית, שלא ברור מתי תיפסק (צילום: טל שחר)
אשכול העבודה בלב ת''א. תוכנית הריסה ובנייה בעשרות מיליוני שקלים בוטלה, הגן ישופץ ומספר הכיתות יקטן (צילום: Drone Image Bank)
אשכול העבודה בלב ת''א. תוכנית הריסה ובנייה בעשרות מיליוני שקלים בוטלה, הגן ישופץ ומספר הכיתות יקטן (צילום: Drone Image Bank)

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, צופה עזיבה של משפחות שמתגוררות בעיר בעקבות משבר הקורונה - כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet. 

 

לאחרונה, על רקע משבר הקורונה שהחריף את מצוקת יוקר המחיה בעיר, הביע חולדאי בדיונים בעירייה את דאגתו מגל עזיבה של העיר. צעירים רבים שאיבדו את עבודתם לא יוכלו להמשיך ולשכור דירה בעיר, ומשפחות שזקוקות לדירות גדולות יותר יתקשו אף הן לממן את שכר הדירה הגבוה. לכך צריך להוסיף את יוקר החינוך לגיל הרך, שמגיע בתל אביב לכדי 5,000 שקלים בחודש לגן פרטי. בשעה שהביקוש למעונות מסובסדים הוא עצום, אין כמעט סיכוי למצוא בהם מקום.

 

העיר כבר חוותה עזיבה מאסיבית של תושבים מאמצע שנות ה-60 עד סוף שנות ה-80, והאוכלוסייה שלה הצטמקה מאוד, אך מאז 1990 התהפכה המגמה. מאז ועד היום, יוקר המחיה בעיר הגיע לפסגות חדשות, שמיקמו אותה בצמרת הערים היקרות בתבל, בשעה שקופת העירייה מתמלאת והולכת. ייתכן שכעת מתחיל מחזור חדש בחיי העיר, של עזיבה ליישובים זולים יותר. האפקט על דמותה של העיר, שממתגת את עצמה כ"עיר עולם" אטרקטיבית, עשוי להיות משמעותי.

 

בתשובה לשאלת Xnet, אם חולדאי מבסס את הערכתו על עזיבה שכבר התחילה בפועל, נמסר מדוברות העירייה: "התבטאותו של ראש העיר לגבי החשש שמשפחות צעירות ייאלצו לעזוב את העיר בעקבות השלכותיו הכלכליות של המשבר - היא צפי שהתבסס על ניסיון חיים והערכת מצב".

 

"ראש העיר משער שתהיה עזיבה של משפחות עם ילדים", מאשרת ראש מינהל החינוך העירוני, שירלי רימון-ברכה, "כי הוא משער שלהרבה אנשים לא יהיה כסף לשכר דירה. אנחנו עדיין לא רואים את הנתונים האלה. בתי הספר מפוצצים, אין גנים שנשארים ריקים". 

 

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי. הקפיא גם בנייה חדשה של מרכזים קהילתיים (צילום: מיכאל יעקובסון)
    ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי. הקפיא גם בנייה חדשה של מרכזים קהילתיים(צילום: מיכאל יעקובסון)

     

    בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בוועדת הכספים העירונית, הוחלט לעצור פרויקטי בנייה ציבוריים שהקמתם טרם התחילה, בהם כל המרכזים הקהילתיים וכן המרכז הגאה החדש בגן מאיר. בוטלה גם הבנייה המאסיבית בשני אשכולות גני ילדים, שהבנייה שלהם עוררה מחלוקת רבה, ואולי הקורונה איפשרה כעת לעירייה ליהנות מתירוץ אקטואלי לביטולם: אשכול העבודה בלב העיר ואשכול לוי יצחק בצפון הישן. בולטת עוד יותר ההחלטה לעצור הקמה של מעונות מסובסדים לגיל הרך, שמשמעותה המשך הנטל הכספי על ההורים.

     

    ההחלטה, שטרם אושרה במועצת העיר אך סביר שתאושר לנוכח הרוב הסוחף של חולדאי שם, מחזקת נתון נוסף שהגיע מהעירייה השבוע, ושלפיו יש עצירה במספר הילדים הקטנים בעיר. בעשור האחרון ניכר גידול דרמטי במספר הילדים במוסדות החינוך העירוניים של תל אביב-יפו, אחרי שנים ארוכות של דעיכה והזדקנות האוכלוסייה. אפשר לראות זאת במספר הכיתות שנפתחו ברחבי העיר: 

     

    311 כיתות גן בשנת הלימודים תשס"ו (2005-2006)

    530 כיתות גן בשנת הלימודים תשע"ו (2015-2016)

    638 כיתות גן בשנת הלימודים הנוכחית.

     

    אלא שהגידול המואץ, שמשמעותו משפחות שבוחרות להתגורר בעיר, נבלם ברישום לשנת הלימודים הקרובה, עוד לפני פרוץ הקורונה. השנה לומדים בגנים העירוניים 17,404 ילדים, ולשנה הבאה נרשמו 17,779 - גידול של 375  ילדים (כעשר כיתות גן, הרבה פחות מב-15 השנה האחרונות). לדברי רימון-ברכה, יש ירידה תלולה במספר הילדים מהקהילה הזרה שנרשמו לשנה הבאה: במקום אלף שנרשמו לגנים לפני שלוש שנים, נרשמו רק 400 בשנה הבאה. היא מאשרת שבמרכז תל אביב נעצר הגידול במספר הילדים.

     

    ברנד: חייבים לשמור על המשפחות

     

    סגנית ראש העירייה והממונה על תיק הגיל הרך, ציפי ברנד, מתקוממת על ההחלטה להקפיא בנייה של גני ילדים (3-6) ומעונות ילדים (0-3), ומזהירה כי דווקא בתקופת המשבר שמתחילה עכשיו, עצירת ההשקעה בילדים מסוכנת לעתיד העיר. ברנד ניסתה לקדם מהלך של בניית עשרות כיתות לגיל הרך כדי לבלום את יוקר המחיה מבחינת ההורים; המהלך הזה הוקפא, כאמור, עד הודעה חדשה.

     

    ברנד הציעה השבוע להשמיש באופן זמני שטחים ציבוריים, כמו מתנ"סים, לגני ילדים לגיל הרך כדי לפתור את המצוקה ולהקל על משפחות להישאר בעיר. "לעיר יש אתגר גדול עכשיו", היא אומרת, "עם היעלמותם הכמעט מוחלטת של התיירים כמקור הכנסה, ושינוי שהיקפו עדיין לא ברור בהרגלי הצריכה. על מנת שהעיר תחזור לשגרה, חשוב להשקיע במשפחות הצעירות כדי שיוכלו להמשיך ולגור בעיר ולאפשר להן שירותים עירוניים, גם כאלו שהמדינה לא מחייבת את העירייה לתת".

     

    סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק החינוך לגיל הרך, ציפי ברנד. הציעה להשמיש מבנים ציבוריים כמו מתנ''סים לשימוש של מעונות לגיל הרך. הצעתה לא התקבלה לפי שעה (צילום: ריאן)
      סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק החינוך לגיל הרך, ציפי ברנד. הציעה להשמיש מבנים ציבוריים כמו מתנ''סים לשימוש של מעונות לגיל הרך. הצעתה לא התקבלה לפי שעה(צילום: ריאן)

       

      "הקסם של תל אביב זה הקצב שלה, ההתערבבות של ילדים לצד מבוגרים, חיי משפחה לצד תיירים, טיפת חלב לצד שוק ססגוני. זה המקצב של העיר ומה שעשה אותה למה שהיא, וכדי שזה יישמר חייבים לוודא שמשפחות יוכלו לגור בעיר. בהעדר תיירים ובלי צפי לחזרה שלהם בעתיד הנראה לעין, אנו צריכים להפנות את המשאבים העירוניים לטובת התושבים והמשפחות, כי גם התזרים והחוסן של המסעדות והעסקים בעיר יתבססו על תושבי העיר".

       

      מסתמנת עצירה במספר הילדים בעיר, בעיקר במרכזה. איך את מפרשת את הנתון הזה?

       

      "אני חושבת שהעיר יקרה. מורכב יותר לגדל משפחות של 3-4 ילדים במרכז העיר, ההתניידות קשה, לא כל השירותים סמוכים מספיק לבית כדי שניתן יהיה לקיים משפחה רק עם תחבורה בת קיימא, אפילו לא קופות החולים. כלכלית פשוט יקר, הדיור והמחיה, ולכן משפחות יוצאת ממרכז העיר".  

      ציפי ברנד: ''בהעדר תיירים ובלי צפי לחזרתם בעתיד הנראה לעין, צריכים להפנות את המשאבים העירוניים לטובת התושבים והמשפחות, כי גם התזרים והחוסן של המסעדות והעסקים יתבססו על תושבי העיר''

       

       

      ראש העירייה העריך לאחרונה שמשפחות יעזבו את העיר. את שותפה לתחושה שלו?

       

      "אני מקווה מאוד שראש העיר יתבדה. אני מכירה משפחות רבות שיעשו הכל כדי להישאר כאן ולגדל את הילדים בעיר הזו, שהיא פלורליסטית, חופשייה ורב-תרבותית. אבל יש לנו אתגר לספק שירותים טובים, להצליח לתת מענה אמיתי ולהתמודד עם יוקר המחיה בעיר במיוחד עבור משפחות צעירות, שרבים מהמשאבים והחסכונות שלהם הולכים לטובת גידול וחינוך הילדים".

       

       

       

      ראש מינהל החינוך: בגני הילדים הגידול נעצר

       

      מוקדם יותר השנה, התעקשה רימון-ברכה ואיתה הנהלת העירייה לבצע בנייה מאסיבית באשכול הגנים ברחוב העבודה, בניגוד לדעתם של ההורים ושל הגננות, בטענה שמוכרחים להגדיל את מספר הכיתות. כעת, הדברים נשמעים אחרת, והבנייה מוקפאת לשנה אחת לפחות - אך ייתכן שהיא מבוטלת לחלוטין, ושהאשכול רק יעבור שיפוץ. מספר הכיתות בו יקטן (מתשע לשבע) - עדות להתכווצות של הדור הצעיר במרכז תל אביב.

       

      "בגני הילדים הגידול נעצר", אומרת רימון-ברכה. "לא דומה למה שראינו ב-15 השנה האחרונות". היא סבורה שהמשפחות שכבר מתגוררות בתל אביב-יפו לא עזבו, אלא ש"הילדים גדלו. אנחנו רואים גידול בבתי הספר היסודיים ולכן אנו בונים בתי ספר יסודיים, וכן חמישה תיכונים במקביל".

       

      מוקפא: המרכז הגאה בגן מאיר (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
        מוקפא: המרכז הגאה בגן מאיר(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

         

        סגנית ראש העירייה ומחזיקת תיק התחבורה, מיטל להבי, אומרת שבעירייה "שוברים את הראש בהרבה תחומים. הידקו את הרסן, ותל אביב בדרך כלל לא עושה את זה". לדבריה, יש מחזורים שונים בחייה של העיר, וכך גם עתה: "כל מי שמבין באורבניות יודע שעיר מצעירה ומזדקנת. אחרי גל של מעונות יום, מגיע גל של נוער. צ'יץ' (ראש העירייה שלמה להט, א"כ) לא היה אשם בזה ששינקין ננטשה וחזרה. בשכונות שונות אתה רואה מערכות איזונים חדשות. צמרות (אזור המגדלים החדש במקום גבעת עמל, א"כ) תהיה בבום גדול, אבל מרכז העיר זה אנשים בני 50 או אנשים שגרים בשכירויות. מרכז העיר נורא יקר".

        סגנית ראש העירייה, מיטל להבי: אם לא תהיה תמיכה בגנים הפרטיים - תהיה קריסה. במרכז העיר גרים רק בני 50 או אנשים בשכירויות

         

        בנוגע להערכות של חולדאי, היא אומרת: "רון גם צופה סגירה של משרדים, ושצעירים בשכירות יעזבו את העיר. הוא קצת אפוקליפטי". כמי שהחזיקה בעבר את תיק החינוך לגיל הרך, היא מדגישה כי אם לא תהיה תמיכה עירונית בגנים הפרטיים - תהיה קריסה. "יותר נכון לדאוג שהם יישארו", היא אומרת. "לפני שאתה בונה לפרטיים, בוא תדאג שהפרטיים ישרדו כרגע".

         

        להבי סבורה שהחיים במרכז העיר יהיו קשים עוד יותר בקרוב, עם תחילת העבודות על הקווים הבאים של הרכבת הקלה ברחובות המרכזיים של תל אביב, בהם ארלוזורוב, אלנבי ובן יהודה.

         

        אז אולי חולדאי צודק. החיים בעיר הופכים לבלתי נסבלים ואנשים יעזבו.

         

        "צריך לייצר יותר מתחמי חיים. דווקא עירוב השימושים יכול לייצר שכונות שמספקת את כל השירותים, כאלה שלא צריך להתנייד מהן החוצה".

         

        מדוברות העירייה נמסר: "בניגוד לנטען ועל פי נתוני הרישום שהועברו אליכם, קיים גידול במספרי הילדים בעיר בכל שכבות הגיל. ההחלטה להקפיא זמנית חלק מהפרויקטים שנמצאים בשלבים מוקדמים נובעת משיקולים תקציביים בלבד, וזאת לאור אי הוודאות שיצר משבר הקורונה".

         

        ''יהיה גיהנום בהתחלה, לא נוכל להכיר את מרכז תל אביב'': בקרוב הרכבת הקלה. לחצו

         

        פרויקט הענק שמתוכנן באבן גבירול (הדמיה: AA studio ltd)
        פרויקט הענק שמתוכנן באבן גבירול (הדמיה: AA studio ltd)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד