יהודית אלקובי, בת 52, נולדה וגדלה בבאר שבע. נשואה לניסים ואמא לזוהר, בת 26 ולשיר, בת 25. אלקובי השתתפה ב'מירוץ למיליון' עם בתה, זוהר. כיום היא מאמנת לשינוי בחיים באמצעות סידור הבית ובעלת עסק "אמנות הסדר - להרגיש בבית", במסגרתו היא מסדרת בתים וגם מספרת על זה בהרצאות המצחיקות שהיא מעבירה. "אני מאוד אוהבת להשתמש בהומור בתהליך הסדר, כי זה משחרר את הלקוחות, תרתי משמע".
את מסודרת מילדות?
"בתקופת ילדותי בשנות ה-70 שיחקנו ברחוב תופסת, גומי, חמש אבנים, לא היינו צריכים הרבה חפצים בכדי ליהנות. מעל הדירה בבניין שבו גרתי, גרה ד"ר רבינוביץ, שביקשה שאעשה בייביסיטר לילדים שלה. בערב הראשון שבו שמרתי עליהם נדהמתי מרמת הבלגן בבית. כשהילדים הלכו לישון אספתי את המשחקים, סידרתי את הספרים, הדחתי את הכלים, קיפלתי את הכביסה, עשיתי כל מה שאני יכולה, כי לקחתי ברצינות את הכסף שמשלמים לי, בעצם זו היתה העבודה הראשונה שלי.
"כשבני הזוג חזרו הביתה הם היו המומים. ד"ר רבינוביץ חיבקה אותי ואמרה שסדר ברמה הזו לוקח לה בדרך כלל חודש לבצע. מאז היא שכרה את עזרתי בסידור הבית פה ושם, וכשעזבה את העיר נפרדה ממני וביקשה שאשאר מסודרת, כמו שאני. היא הסבירה שאמנם היא מסודרת, מבחינה כלכלית, אבל ממש לא מסודרת כמוני בחיים.
"המשפט שלה ליווה אותי כל חיי, ואכן הייתי תלמידה מאוד מסודרת, וגם בצבא, בחיל האוויר, מהר מאוד עלו על כישורי הסדר שלי, ונתנו לי לסדר את ארכיון חיל האוויר. כשהשתחררתי מהצבא עבדתי במשך 22 שנה בחברת HP כמנהלת מכרזים ופרוייקטים, שזו עבודה לאנשים מסודרים כמוני. טעות בניהול מכרז או פרוייקט יכולה לעלות לחברה במיליונים, ואני, אני מסודרת. הכל היה מדויק.
"רק כשבעלי פרש מצבא קבע החלטתי שבעצם העבודה הזו היא לא החלום שלי. היו לי שני חלומות שרציתי להגשים – האחד – לרוץ מרתון, למרות נכות בת שנה, כתוצאה מתאונה. למדתי שהריצה היא לא מהרגליים, אלא מהראש, ובזכות התמדה ועקשנות – כעבור שמונה חודשים צלחתי את החלום הזה. החלום השני היה לפתוח את עסק לסידור בתים וארונות. התעלמתי מרעשי הרקע של הסביבה, שלא הבינו למה לי לעזוב עבודה קבועה והכנסה טובה, ופשוט קפצתי למים העמוקים.
"באותה תקופה יצא הספר של מרי קונדו 'סוד הקסם היפני', ולקוחות ידעו גם מה זה פאנג שווי, ושאלו אותי באיזו שיטה אני מסדרת. לא ידעתי להגדיר אותה, וידעתי שאני רוצה להעניק ערך מוסף ללקוחותיי, לכן פיתחתי שיטה ייחודית ליצירת סדר בחיים, שמורכבת משמונה שלבים".
יש קשר בין מירוץ למיליון למינימליזם ?
"יצאתי למירוץ למיליון עם תרמיל על הגב, שבו כל מה שאני צריכה למשך תקופת הצילומים, בארץ ובחו"ל. הייתי צריכה לבחור מה לקחת ומה לא, ולהחליט מה יותר חיוני ומה פחות, כי בסופו של יום אפשר להיות רק עם התרמיל, אין אפשרות לקחת תיקים נוספים, והכל על הגב, וכבד וקשה לא פחות מהמשימות במירוץ. האמת, שלא היה חסר לי כלום. הבנתי, עוד יותר מתמיד, שהצרכים שלנו הם כל כך בסיסיים, כל כך מינימליסטיים".
ספרי על אתגר גדול בעבודה.
"תהליך השחרור לא ממש קל לביצוע ומצריך המון סבלנות ורגש. לקוחה שלי, בת 70, אישה עשירה מאוד, אגרה בביתה הענק חפצים רבים ומגוונים כמו שיירי בדים, עשרות גלילי צמר, נעלי עקב ועוד ועוד. כשהתחלנו את התהליך, היא הודיעה לי חגיגית שהיא לא זורקת כלום, ושהיא מבקשת ממני רק לסדר יפה.
"לאט ובסבלנות תוך שאני שואלת שאלות ומראה לה כל חפץ, היא התחילה לבקש שאת זה אמסור, ואת זה אזרוק וכך הלאה. בסופו של תהליך היא הבינה שיש המון חפצים שאינה זקוקה להם. אחת הבובות שלה, מימי ילדותה, גרמה לה לפרוץ בבכי, כי פתאום הבינה שהעובדה שגדלה בתנאי עוני מחפיר, היא זו שהביאה אותה לה לאגור במשך כל החיים. הלקוחה הזו נכנסה לי ללב, גם בזכות משפט שכתבה לי: "רופאים צריכים לשלוח אלייך פציינטים, את ריפאת אותי".
טיפים לסדר בימי סגר
"אני מנהלת את הכל באמצעות רשימות: רשימת קניות לחג, רשימת מטלות, איזורים לארגן ואיזורים לנקות. אני תמיד מתחילה מסידור המחסן, כיוון שלרוב יש סיכוי שיש שם חפצים מיותרים. אני דואגת לסדר את הארונות והמגירות בכל חדרי הבית, שולחת את השטיחים לניקוי יבש, ומכבסת את כל הוילונות.
"אביב זו גם הזדמנות לרענן את הבית, אני קונה מגבות או מצעים חדשים, לאחר שאני משחררת כאלה שכבר פחות משמשים אותי. אני גם אוהבת לקנות נרות ריחניים, ולהציב אותם במוקדים שונים בבית. את ניקיון הבית אני משאירה לימים האחרונים שלפני החג, כיוון שלרוב תהיה איזה סופת אבק שתלכלך את כל החלונות".
חדר הילדים
סידור חדר הילדים יכול להפוך למשחק. בין אם יש כמה ילדים, או רק הילד וההורים, אפשר ליצור מעין תחרות נושאת פרסים. כדאי וחשוב מאוד לשתף את הילדים בסידור חדרם, ולבצע איתם מיון מדוקדק של כל הצעצועים, פריטים קרועים, שבורים, בלויים ולא בשימוש, ולדאוג להעביר הלאה לתרומה, לשחרר ולפנות מקום.
כדאי לשמור משחקי ילדים בקופסאות שקופות, שאז יהיה להם קל יותר להחזיר לקופסה או לבחור במה לשחק. קבעו מקום לכל משחק בחדר, כך שיהיה קל למצוא ולהחזיר למקום. רעיון לשימור הסדר בחדר הוא לצלם אותו לאחר הסידור, להדפיס את התמונה ולתלות באיזור המשחקים.
מטבח
מה שלא רואים לא קיים. השתדלו שלא להעמיס מדי על המדפים כדי שאפשר יהיה לראות ויזואלית את כל מה שיש.
ארונות הבגדים
תכולת הארון חייבת להיות פחות מגודלו. הרי ברור לנו שלא משנה מה גודל הארון, תמיד נמצא במה להעמיס אותו, ואם הוא עמוס מדי, לא נראה את כל מה שיש לנו, ונהיה בתחושה שאין לנו מה ללבוש.
"שיטת המגירה הריקה שפיתחתי מציעה להשאיר מדף או מגירה ריקה בכל מקום אחסון בבית. בארון, במטבח, בסלון, במקלחת. באופן כזה יש תזכורת תמידית לא להעמיס, ולדאוג שאם קונים משהו חדש - שמשהו ישן יצא החוצה".
למיון הבגדים אמצו את נוסחת המרץ:
- מ - משתמשת
- ר - רוצה
- צ - צריכה
מענה על שלוש השאלות יסייע להחליט איזה בגד ימשיך איתנו לעונה הבאה. לרוב בגד שלא נלבש העונה, לא יילבש בעונה הבאה.
טיפ למוטיבציה?
"אני מאמינה ששחרור של חפצים מיותרים מפנה מקום לאנרגיה חדשה. אם אתם מרגישים קצת עומס ומועקה, אם אתם מבזבזים הרבה זמן בחיפוש חפצים, ומבזבזים כסף בקניית חפצים דומים - סימן שהגיע הזמן להתחיל בתהליך סדר".
יהיה בסדר: המדריך לניקוי וסידור הבית. הקליקו על התמונה: