שנה וחצי בלבד לאחר שנכנסה לתפקידה, התפטרה במפתיע האדריכלית ד"ר אפרת בלומנפלד-ליברטל מתפקידה כראש בית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב. כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet.
ההתפטרות הפתאומית, בעיצומו של הסמסטר, הדהימה את סגל המרצים ותלמידי בית הספר. איש מהם לא קיבל כל נימוקים למהלך הדרמטי מצדה של בלומנפלד-ליברטל, וגם לא מהממונה שלה – מי שגם היה קודמה בתפקיד – פרופ' ערן נוימן, כיום דקאן הפקולטה.
"אני מעדכנת כי בעקבות חילוקי דעות שאינם ניתנים לגישור בין ערן וביני, הגשתי את התפטרותי והוא קיבל אותה החל מהערב", כך הודיעה בלומנפלד-ליברטל בהודעת מייל שהופצה השבוע. כעבור יומיים, שוב הפיצה ראש בית הספר המתפטרת הודעה נוספת במייל: "ביומיים האחרונים קבלתי מכם הרבה הודעות מחממות לב ואני מודה על התמיכה. כמו שכתבתי, ערן ואני הגענו לחילוקי דעות מקצועיים שלא ניתן היה לגשר עליהם ולכן החלטתי להתפטר. הצעתי להישאר בתפקידי עד לחופשת פסח, ערן העדיף שההתפטרות תיכנס לתוקף עכשיו".
ביום ראשון השבוע כינס נוימן את סגל המחלקה הנרעש. בדברים קצרים החמיא למנהלת בית הספר הפורשת, אך דאג לציין כי הנהלת המוסד לא הסכימה עמה על אופן הניהול שלה. הוא התחמק מלומר מה באמת קרה שהביא להפסקת כהונתה הקצרה, ואפילו כאשר חברי סגל הטיחו בו שאלות ודרשו להבין מדוע אינם מקבלים כל הסברים, הוא התעקש להמשיך ולסכור את פיו. מרצים סיפרו לערוץ האדריכלות של Xnet, כי נוימן תבע מהקהל שלו שלא לנסות ולקבל הסברים.
''כנראה שלא הייתה בכלל סיבה''
בשיחה עם Xnet, אישרה בלומנפלד-ליברטל את דבר התפטרותה. "כולם בהלם וגם אחרי השיחה (עם נוימן, מ"י) לא ברור מה קרה", סיפרה אתמול חברת סגל. "זה תמוה. מדובר במנהלת בית ספר שמובילה מהלכים דרמטיים של שינוי תוכניות לימודים, אבל פתאום אומרים בהנהלה שזה לא בסדר. אם היא לא הייתה בסדר, אז למה לא פיטרו אותה? כנראה שלא הייתה בכלל סיבה, כי היא הרי זו שהתפטרה. על מה כבר יכול להיות מדובר?"
בשיחות עם חברי סגל נוספים, לא הצטיירה התנהלות בעייתית מצדה של בלומנפלד-ליברטל. אדרבא: "אני לא מכירה אנשים כל כך ישרים, הגונים, צנועים וערכיים ומגויסים לתפקידם כמוה", ציינה אחת מחברות הסגל.
משהו על הדינמיקה שמאפיינת את הנהלת בית הספר לאדריכלות ע"ש דוד עזריאלי באוניברסיטת תל אביב, ניתן ללמוד מאתר האינטרנט שלו. בעמוד המוקדש לראש בית הספר, תמונתו של הדקאן נוימן מקדימה בהיררכיה את זו של בלומנפלד-ליברטל, באופן תמוה וחריג.
נוימן בעצמו ידע על בשרו מקרה שמזכיר זאת. הוא התפטר מכהונתו באוניברסיטה ב-2017, לאחר שזכה בתפקיד הבכיר של מנכ"ל מוזיאון ישראל. אלא שבמהרה הוא נסוג נוימן מהמשרה הנחשקת וחזר לבסיס הקודם באקדמיה, לאחר שגילה כי קודמו בתפקיד ג'יימס סניידר נותר מעורב בניהול המוזיאון. וכך, הוא חזר לנהל את בית הספר עד לסיום הקדנציה שלו ב-2018.
אתמול התמנה האדריכל ד"ר רועי קוזלובסקי, מרצה בכיר בבית הספר, לתפקיד ממלא מקום ראש בית הספר. "אני מנוע מלהגיב, וגם לא יודע את הפרטים", הגיב קוזלובסקי לפניית Xnet. הוא בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל, בעל תואר שני מאוניברסיטת ייל ותואר שלישי מאוניברסיטת פרינסטון. בשנה וחצי האחרונות ליווה וסייע לבלומנפלד-ליברטל במהלכים שקידמה. כעת הוא מחליף אותה – רק זמנית, כאמור – והדקאן נוימן יישאר מן הסתם בשליטה על המינוי הקבוע.
"אפרת והדקאן העדיפו את טובת בית הספר שהיא לא לערב את הסגל בחילוקי הדעות ביניהם", כתב קוזלובסקי, מבלי לספר מה סיבת ההתפטרות או ההדחה. "אני יכול רק להגיד שהיה לי הכבוד לעבוד עם אפרת, שקידמה כמה רפורמות חשובות בבית הספר. הכי מעניין עבורי היה המודל שפיתחה ליצירת שינוי מערכתי - רתימת הידע והיצירתיות של הסגל באופן שיתופי לחשוב מחדש על תכני ושיטות ההוראה ולבנות מערכת לימוד איכותית ומעודכנת הקשובה לצרכי התלמידים שלנו. בשנים הבאות נוכל להעריך אם המערכת החדשה אכן נותנת מענה לאתגרים שבהוראת מקצוע האדריכלות שצריך להתמודד עם המורשת הבעייתית של העבר, הדרישות של ההווה, ובעיקר החששות והאפשרויות שמציב העתיד למקצוע".
את תגובתו של נוימן לא ניתן היה להשיג עד שעת פרסום הכתבה.