זה היה אמור להיות בית כנסת חדש, שיקום במרכז העסקים הראשי של מודיעין. האדריכל צבי (צביקה) תמרי, תושב העיר, זכה בתחרות המוזמנים לתכנון בית הכנסת הזה, אבל בסוף החליטו בעירייה שבית כנסת לא יתאים לסביבת עסקים – והוחלט לבטל את הקמתו.
מה כן ייבנה במקומו? מוזיאון, שנראה בדיוק כמוהו. "מודיעין כבר בת 20 ואין בה מוזיאון אחד לרפואה", מזכיר תמרי, "וסיפור החשמונאים והמכבים לא סופר". וכך, לפני כשנתיים הוחלט לשנות את ייעוד המגרש מבית כנסת למוזיאון, בלי לגעת בעיצוב החזותי שהוצע בתחרות. המזמינים אהבו את העיצוב, מתברר, וביקשו מהאדריכל לתכנן מוזיאון במעטפת בית הכנסת שהציע להם.
מודיעין היא לא יעד תיירות של אף אדם, לא ישראלי ולא זר, והיא ידועה כעיר שינה של כמעט 100 אלף בני אדם. אבל בעירייה חושבים שאחרי 20 שנה אפשר לשנות את המצב, ולמשוך מבקרים באמצעות ניכוס סיפור החשמונאים ומודיעין ההיסטורית וקשירתו למודיעין של ימינו, כאילו היו שתי חוליות בשרשרת. יש גם תוכניות נוספות, כפי שנראה בסוף הכתבה.
בין דם המכבים לשדרות החשמונאים
גם אם זה נשמע מלאכותי, לפחות מיקומו של המגרש שבו יוקם המוזיאון שיוקדש למורשת החשמונאים והמכבים נראה סמלי: בין רחוב דם המכבים לשדרות החשמונאים. במגרש הסמוך ייבנה מטה המשטרה המקומית, ולפי אותה סמליות, כדאי לפקח שאף אחד מהמבקרים והעובדים לא ימרוד בשלטון, כפי שעשו החשמונאים והמכבים.
עבודות עפר כבר מתבצעות במגרש בן 3 הדונמים, שבו אמור – בתקציב הקמה של כ-12 מיליון שקלים, לרבות עלות התצוגה - לקום בניין דו-קומתי (750 מ"ר בנוי). החזיתות יורכבו ממסגרות בטון מוחלק בגדלים שונים בצורת האות ח', כשהקטנה שבהם תשמש כספסל לצד הרחוב. מסגרות אלה יוצבו בזו אחר זו וייצרו את גוש הבניין, כשבמרווחים שבין המסגרות יותקנו מסכי זכוכית לצורך שקיפות והחדרת אור שמש פנימה, ואילו באזורי תצוגה שדורשים איטום מהשמש יותקנו לוחות HPL.
במרווח שיפנה לכיוון הרחוב הראשי תותקן סבכת פלדת קורטן חתוכה בסגנון משרבייה, שתהווה אלמנט עיצובי ביום, ועם חשיכה תסנן כלפי הרחוב את האור המלאכותי שיבקע מהבניין. עיצוב זה של האדריכל תמרי מתייחס לתוכניות של מבנים קדומים, שבהם העמודים היו עיקר הבניין והיוו את השלד וגם את החזיתות. אלא שתמרי מדגיש כי אינו מנסה להעתיק את העבר, אלא רק לאזכר אותו במבנה לא שגרתי בעיר מודיעין, תוך שימוש בחומרים עדכניים.
המוזיאון אמור להיחנך בתחילת 2021, ולשמש כאטרקציה בידורית לכל המשפחה ללא יומרות גבוהות מדי – תרבות עממית וקלילה, בדומה להיכל התרבות העירוני. "הרעיון הוא לייצר קשר בין מודיעין של פעם ומודיעין של היום, תוך מחווה לעבודת הארכיאולוג והפחת עניין ופעילות סביב למוצגים הארכיאולוגיים", מסביר מיקי וולף, מנהל חברת "קומפיוגרפיק" האמונה על התוכן והעיצוב של התצוגה.
לאחרונה השלימה החברה את הקמת התצוגה במרכז המבקרים החדש באגמון החולה, ובעבר תכננה מרכז המבקרים באתר שילה הקדומה. וולף מספר, כי התצוגה תכיל מוצגים טיפוסיים למוזיאון לצד פעילות אינטראקטיבית, אמורה למשוך ישראלים ותיירים גם יחד, וכי הביקור אמור להימשך כשעה ורבע.
התנסות בארכיאולוגיה
במבואת הכניסה ייחשפו המבקרים לקיר שעליו תצוגת רקע וציר הזמן של מודיעין והאזור, מאז ימי קדם ועד ימינו אנו. משם ייכנסו לאולם אינטראקטיבי, ויעברו על פני ארבע תחנות פעילות אינטראקטיביות, שינסו להנגיש להם מוצגים ארכיאולוגיים שבדרך כלל אינם מצליחים למשוך את תשומת לבם.
כך, לדוגמה, באזור שיוקדש למטבעות יוזמנו המבקרים לנבור במגרש חול ולאתר מטבעות, ואז לחקור אותם בעמדות מידע. בתחנה אחרת יוצבו ארגזים ובהם שברי חרסים, שמהם יוכלו המבקרים להרכיב כדים. כאשר הכד מוכן, ייגשו המבקרים לעמדת מידע שתציג בפניהם מידע על הכלי שהרכיבו זה עתה, כמו גם על התכולה שאחסן (האם היה זה כד יין או כד גרעיני חיטה). בתחנה אחרת יצוידו המבקרים בפנסים, כשהם עומדים סביב חפירה ארכיאולוגית חשוכה, ובאמצעות הארת אזור או מוצג יתקבל הסבר רלבנטי. תחנת פעילות רביעית תתמקד במפת האזור.
התצוגה הארכיאולוגית והממצאים יובאו למוזיאון באמצעות רשות העתיקות, ועבודת האוצרות נעשית על ידי אוצרי וארכיאולוגי רשות העתיקות במודיעין.
בקומה השנייה יוכלו המבקרים לצפות בסרט בסגנון "מעלית הזמן", שבו הרצפה והמושבים נעים בהתאם להקרנה. לקראת סיום הם ייכנסו לאזור התערוכות המתחלפות, שיוקדשו לחיים הנוכחיים במודיעין, ורגע לפני היציאה יעברו בחנות המוזיאון, כמקובל. מחוץ לבניין יוקמו תיאטרון פתוח וגן, שאותו מתכנן מיכאל עוזרמן, ובו יוצגו מוצגים הקשורים לתכני המוזיאון.
תכנון הבניין הוא גאווה מקומית. משרד האדריכלים "תים" של צבי תמרי פועל במודיעין מאז 2007. בין השאר תכנן המשרד את מרכזי המבקרים ב"בית זינאתי" בפקיעין, "חומה ומגדל" בניר דוד (תל-עמל) שבעמק בית שאן, ובקרוב ייפתח מרכז מבקרים חדש בתכנונו למרגלות תל לכיש. לפני כשנתיים השלים משרדו של תמרי את הקמתו של קמפוס "הביתה" בקיבוץ שדה אליהו, שהוא אולפן לעברית ובית לחיילים בודדים.
בקרוב: בית מלון ראשון
שאלנו את ראש עיריית מודיעין, חיים ביבס, האם מתוכננות אטרקציות נוספות שיביאו תיירים לעיר, והאם מקודמת תוכנית להקמת בתי מלון בעיר. בתשובתו, דרך דוברות העירייה, אמר ביבס כי "כמחצית משטחה של מודיעין מכבים רעות הוא ירוק עד, וכעיר המשופעת באתרי מורשת מצד אחד ופארקי ילדים מהצד השני ויחד עם התמהיל של מסעדות ובתי קפה ופתיחת מרכז העסקים החדש של העיר, אני מאמין שהעיר תהיה אטרקטיבית למשפחות שיבואו לבקר - להיות מצד אחד באתר מורשת, בין אם בחוץ באתרי הטבע ובין אם במוזיאון שלנו, ללכת לאכול בקניון או במסעדות, ולסיים את היום בביקור בפארקי השעשועים שלנו, ובראשם פארק ענבה שבחגים ובקיץ נחשב לאטרקציה מושכת מבקרים רבים מהעיר ומהסביבה".
"בימים אלה נבנה המלון הראשון של העיר מודיעין מכבים רעות. הוא יהיה מלון בוטיק שיכיל כ-70 חדרי מלון, סמוך לקניון עזריאלי מודיעין ולתחנת הרכבת מודיעין מרכז. אנו מתכננים מלון נוסף שימוקם באזור יער בן שמן, ויהיה מעין מלון בוטיק המיועד לתיירים המעוניינים לשלב טיולים בטבע".
"בין האתרים ההיסטוריים שאנחנו מטפחים ניתן למצוא את בית הכנסת החשמונאי העתיק – אתר מורשת לאומי, בעל חשיבות יוצאת דופן - בו נמצאו שרידי יישוב יהודי ושרידי בית כנסת עתיק מתקופת החשמונאים".