ב־2019, כך הולך ומתברר, מרפסת היא בדיוק מה שנחוץ ל־Well Being שלנו. האופק הנוכחי שהמרפסת מציעה הוא לא רק ציפורים ואנפות אלא עירוניות חדשה שמכניסה גם את הטבע לתמונה - יצירה של טבע עירוני ומקום להתחיל להטליא בו את הקרע שנפער בינינו ובין הסביבה.
למעשה, נראה שאנחנו לא רק יכולים להתחבר לסביבה ולהמציא את העירוניות מחדש, אנחנו חייבים לעשות זאת. כי עכשיו, כשהערים הולכות ומכסות את פני הגלובוס, והטבע הפראי הולך ומתכווץ, העיר היא כל מה שנשאר לנו. ולא זו בלבד, אם לא נגור בעיר, הטבע ילך ויצטמצם עוד יותר. "החיים העירוניים הם חיים מקיימים יותר מחיי הכפר", מסביר ד"ר ניר ברק, מומחה לערים ולעירוניות מהטכניון. "כשאתם חיים במקום מבודד, אתם נוסעים אליו במכוניות, סוללים אל ביתכם כביש, מביאים אליו חשמל ותקשורת, ובדרך הורסים את ביתם של בעלי החיים והצמחים שחיים שם. למעשה, אם אתם אוהבים טבע, זו בדיוק הסיבה לחיות בעיר".
17 צעדים מוכחים מחקרית לחיים צעירים וארוכים >>
צמחים מטהרים: איך לנטרל בקיץ כימיקלים מזיקים שמצטברים בבית >>
אם גם אתם רוצים להשתתף במהפכה שתשקם את הטבע ואת החברה בעידן הנוכחי, אולי כדאי שתשקלו לטפח מרפסת. על הדרך אתם עשויים לגלות שהצעד הזה עשוי להוליך רחוק גם את ה־Well Being שלכם.
הנה כמה דברים שמרפסת עירונית צנועה יכולה לעשות לחיים שלכם:
1. להאכיל אתכם
במצב הנדל"ן של ימינו תם עידן ערוגות הגינה. אם אתם רוצים לעסוק בחקלאות עירונית, או שחקלאות תהיה חלק מחיי העיר שלכם, הרי שהמרפסת או הגג הם מן הסתם המקומות שבהם תעשו זאת. אחד הדברים שתוכלו לגדל במרפסת, וכנראה בהצלחה, הוא ירקות, בעיקר ירקות עליים כמו חסה, בזיליקום, מנגולד ופטרוזיליה, אבל גם עגבניות, קישואים ומלפפונים ישמחו לדור במרפסת.
למה לעשות את זה: "לגדל אוכל במרפסת זה לייצר מחדש את החיבור לטבע, להחיות את התחושה של לגעת באדמה, להחזיר לחיים את העונתיות, להתחבר לתהליכים ולראות את הפריחה והצמיחה, הקטיף והקיצוץ", מסביר ישראלי. "בנוסף, זו דרך להפריח את המדבר התזונתי שבעיר, מדבר שהאוכל שמזין את אנשיו גדל רחוק ומשונע לאורך קילומטרים כדי להגיע אליהם". מעבר לכל אלה, אחד היתרונות הגדולים בהפיכת המרפסת לספק הירקות שלכם הוא שתוכלו ליהנות מירקות טריים ולא מרוססים ולחסוך מעצמכם ומבני ביתכם את חומרי ההדברה המסוכנים שאורבים לא אחת בפרט בירקות העליים, ובפרט בישראל שמדורגת במקום גבוה בטבלת המדינות הכי מרוססות.
איך מתחילים: ובכן, חיינו הנוכחיים מספקים לא רק ערי ענק ושדות בניינים אלא גם טכנולוגיות מתקדמות שמאפשרות השקיה וגינון במרפסת. "אם אתם רוצים לגדל ירקות, אחד הפתרונות הטובים הוא ההידרופוניקה – צינורות מים מסתרקלים, שהמים נעים בהם ללא הרף", מסביר נדב אורן, הנדסאי נוף מפרויקט המרפסת. "הם עשירים בוויטמינים ובמינרלים שמאפשרים לגדל צמחים בקצב מהיר, ויוכלו לספק לכם שפע של חסה, מנגולד ופטרוזיליה לסלט כמעט בכל ימות השנה". אם לא תרצו להתקין על קיר המרפסת צינורות מים, תוכלו גם להישאר נאמנים לאדניות ולעציצים. "אם אתם בוחרים באפשרות הזאת חשוב להקפיד שיהיה עומק מינימלי של 20 סנטימטר של אדמה", מייעץ אורן. "אם תזרעו או תשתלו כל דבר בזמנו (בפרט באביב ובסוף הקיץ), תוכלו לגדל לא רק חסות ועלים אחרים אלא גם פלפל, גמבה, עגבניות, קישואים ושעועית".
2. לשמש ריאה ירוקה
אם בזיליקום, עגבנייה וחסה מהמרפסת לצלחת נשמעים לכם רעיון נפלא, ישראלי חושב שאולי כדאי שתיקחו את זה צעד קדימה. לדבריו, אם אתם באמת רוצים ליצור סביבכם מרקם של טבע עירוני, כדאי לכם לשקול לנטוע גם עץ.
למה לעשות את זה: "עצים מעמיקים ומרחיבים את הקשר שלכם לסביבה", מסביר ישראלי. עצים הם למעשה הטכנולוגיה הכי טובה להתמודדות עם משבר האקלים ויכולים לקרר את סביבתם. בשכונות שהן בית לריבוי עצים הטמפרטורות נמוכות ב־5־10 מעלות בהשוואה לעירוניות צחיחה. מעבר לאלה, העצים טורפים את הכללים של הציבורי והפרטי - הם שולחים ענפים לשכנים, מצילים על הרחוב ומאפשרים לאחרים לקטוף פירות".
איך מתחילים: לא כל מרפסת יכולה לשאת כל סוג של עץ, בפרט מכיוון שכמות גדולה של אדמה ספוגה במים עשויה להיות כבדה למדי. אבל גם במקרה הזה, לדברי אורן, יש כיום מגוון פתרונות. "כיום יש סוגי מצע קלים במיוחד שמחליפים אדמה, כמו למשל פרלייט, שלא סופח מים ומאפשר גידול עצים במרחבים עירוניים", הוא מסביר. "הדרים הם כנראה ההימור הכי בטוח לגידול עץ צמוד לסלון". כך תוכלו לשלוח יד (בעונה) מהמטבח ולקטוף לימון לרוטב של הסלט, או תפוז לתיק האוכל של הילדים, ומעבר לכך להפוך את העיר שאתם גרים בה לסוג של פרדס המשתרע לגובה.
3. להפיג סטרס ולהטעין באנרגיות
שתלתם או זרעתם פרחים, ירקות או עצים? זה הזמן לצאת אל המרפסת ולשבת בה. לאחרונה אימצו במערב את פרקטיקת "מקלחת היער" היפנית מתוך הבנה שהשהות בין צמחים משרה שלווה, מפחיתה מתח, טוענת באנרגיה ומחדדת את החשיבה. מתברר שאת חלק מהאפקטים האלה אפשר להשיג מרחק צעד אחד מהסלון.
כאדריכל נוף איזנברג מעסיק את עצמו במשך שנים בשאלה באילו מקומות אנשים נוטים להיות מאושרים יותר, כדי שיוכל לתכנן גנים ומרחבים ש"בהם לאנשים תהיה חוויה מיטבית". וזה מה שהביא אותו לערוך מחקר בטכניון על תחושת הטוב שבטבע. "במחקר ביקשתי מאנשים להיזכר במקום שהשרה עליהם טוב", הוא מספר. "רוב האנשים סיפרו על חוויה שהייתה להם בטבע. מתברר שמרחבים פתוחים - שבהם אנחנו חווים את עצמנו כחלק ממשהו גדול יותר וחשים פרופורציה לגבי עצמנו - גורמים לנו לחוש טוב".
למה לעשות את זה: כי את הטוב הזה שבטבע, כך מתברר, יש לנו סיכוי לחוות גם במרפסת, וקנה המידה הקטן הוא לא תמיד חיסרון. "במרפסות יש משהו מיוחד", מסביר איזנברג, "הן מאפשרות מגע עם משהו גדול מאיתנו, ועם זאת מאפשרות לעשות זאת על פי התנאים שלנו. במרפסת שלי אני נחשף אל המרחב הציבורי, אבל עדיין נשאר במקום שבו אני מרגיש נוח. אני פתוח, אבל עדיין בתוך שלי. מעבר לזאת, בעצם העובדה שאדם קם בוקר ומתעסק בעציצים יש משהו מרגיע, אפילו מדיטטיבי. היכולת לראות אם החצב נבט, אם הפיטנה פרחה, או אפילו אם עלה אחד נבל מספקת אפשרות לטפח ולהיות במגע עם משהו חי".
4. לחבר אתכם לקהילה
בנוסף, כשאתם יושבים במרפסת, בקומות הנמוכות, מרחק לא גדול מראשי האנשים העוברים ברחוב, אתם הופכים (וגם הם) לחלק מהמרקם האנושי שמרכיב את העיר. "אנחנו נוטים לחשוב על עיר טובה כעל עיר שהכלכלה והמסחר בה משגשגים", מסביר ד"ר ברק, "אבל עיר חיה על הרחוב שלה ועל התקשורת האנושית בה. בסופו של דבר מה שהופך עיר לטובה הוא מקומות שיש בהם אנשים. כי אנשים נמשכים לאנשים. במילים פשוטות, הערים הטובות הן אלה שברחובותיהן יש פאב ומכולת, בית קפה, מתנ"ס וקיוסק, ולא ערים שיש בהן רק חזיתות בניינים אטומות ואוטוסטרדות או שממה של בטון".
למה לעשות את זה: למרפסות ולחלונות, שמאפשרים לדיירי הבניינים להסתכל על הרחובות, יש תפקיד מפתח באינטראקציה האנושית הזאת. גם החולפים ברחוב רואים את המרפסת, והיא מעוררת בהם סקרנות וחום אנושי. "במחקר שערכנו בעיריית תל אביב בניסיון להבין מה גורם לאנשים ללכת ברגל בעיר, כלומר מה הופך שכונה ל'הליכתית', גילינו שאחד הדברים הוא המרפסות", מספר איזנברג. "המרפסות מאפשרות להולכים ברחוב הצצה קטנה למקום שיש בו אנשים. כל מרפסת נראית אחרת. כל מרפסת היא קצה של סיפור. כל מרפסת מלמדת שמאחוריה יש חיים".
איך מתחילים: הציבו במרפסת כיסאות קטנים ושולחן. אם היא גדולה יותר, תוכלו אפילו לתלות שם ערסל. במרפסת של מוסללה פיתחו לאחרונה אפילו סוג של מתקן שינה, שיוכל להפוך מרפסות גדולות וגגות, למקום שינה ואפילו לאכסנייה.
5. לעזור לכם להציל את הדבורים
יציאה של ממש מאזור הנוחות של פינת הטלוויזיה והתחברות לגלובוס כולו דרך המרפסת העירונית תקרה אם תקימו בה כוורת דבורים. "דבוראות עירונית היא תחביב מתפתח שהמוני אנשים בבירות העולם, החל בברלין, דרך פריז ועד קהיר וטוקיו, עוסקים בו בשנים האחרונות", מספר יוסי אוד, מוביל המיזם להשבת הדבורים הנעלמות לעיר בישראל.
היעלמות הדבורים מהעולם מקרבת בפועל את קיצו של המין האנושי, מכיוון שבמהלך איסוף צוף לייצור דבש הדבורים מאביקות את הצמחים ומשחקות תפקיד מפתח ביצירת מזון למין האנושי. על פי הערכות, הדבורים אחראיות לכ־40% מהמזון של המין האנושי, ומחירי המזון המאמירים הם בין היתר תוצאה של היעלמות הדבורים.
למה לעשות את זה: גידול דבורים עירוניות יהיה לא רק מחווה לדבורים שמהגרות אל העיר. מתן ישראלי, יוסי אוד ועוד הרבה דבוראים עירוניים יגידו לכם שהצפייה בדבורים מעוררת במגדלים השראה וריפוי. "דבורים הן מורות מעולות לחיים עירוניים. הן חיות בקהילה בשיתוף פעולה מופלא, וכל מעשיהן הן מעשי ריפוי ואהבה",
איך מתחילים: הציבו במקום מוצל במרפסת כוורת. תוכלו להכין או לקנות כוורת מקש או מאדמה, או לחלופין לרכוש כוורת סינתטית. לתוך הכוורת הזאת תוכלו להכניס נחיל שניתן לקנות אצל דבוראים. כל מה שצריך אחר כך, על פי המומחים, זה לכבד את הדבורים, ובקיץ למלא קערת מים ליד הכוורת. לטענתם, מי שאינו לוקח לדבורים את מזונן (ומזונן היחיד הוא דבש), לא נעקץ על ידיהן.
6. להפוך זבל לאדמה
דבר נוסף שתוכלו לעשות במרפסת הוא להפוך את הפסולת הרטובה שיוצאת מהמטבח שלכם לאדמה.
למה לעשות את זה: בכך תוכלו להפסיק את האיוולת שבה אתם משלמים מדי יום בכסף ובזיהום אוויר כדי לשנע את הפסולת הביתית שלכם למזבלות עמוסות לעייפה שבאין ברירה הולכות ומורחקות מהעיר. ואם זה לא מספיק, כשקליפות המלפפונים ושאריות הסלט שלכם מסיימות את הסיור שלהן ברחבי הארץ ומגיעות למזבלה, הן מתערבבות שם עם פסולת פלסטיק והופכות לתערובת רעילה שמחלחלת למי התהום והשתייה.
איך מתחילים: ייצור קומפוסט במרפסת עשוי להיות איטי ולמשוך חרקים שאולי לא תשמחו שיבקרו במרפסת. אחד הפתרונות המעניינים לניצול פסולת ביתית ליצירת אדמה הוא באמצעות עציצים בשם "חביתותים" שהם מעין מגדל דירות לצמחים. במרכזם צינור שבו תולעים אדומות ישמחו לאכול את קליפות הירקות שלכם ולהפוך אותם לאדמה שתתפזר ישירות לחבית שמסביב ותזין את הצמחים (ירקות, חסות, עשבי תיבול ועוד), שגדלים בין חריצי החבית.