צילומי האדריכלות הטובים של 2019: מגורדי שחקים נוצצים לדיור ציבורי שוקע

חודש לפני ההכרזה על הצילום האדריכלי הטוב של השנה, מתפרסמת רשימת 24 המעפילים לגמר. הנה הבולטים שבהם, כולל צלם שמועמד על 3 פריימים שונים

מנור בראון

|

10.11.19 09:03

לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (מגדל ג'נרלי במילאנו, בתכנון זאהה חדיד אדריכלים. אחד מארבע המתמודדים על הפרס בקטגוריית צילומי חוץ)
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (בניין המטה של China Resources בעיר הסינית שנג'ן, בתכנון משרד האדריכלים Kohn Pedersen Fox, שמתכננים את מגדל עזריאלי הרביעי בת''א)
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (הצלם הרומני לאוריאן גיניצויו העפיל לגמר עם 3 תצלומים, שניים מהם של אותו מבנה: המוזיאון בעיירה הנורווגית Jevnaker, בתכנון משרד האדריכלים הדני Big)
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (הנה צילום נוסף של גיניצויו: הכיכר שלמרגלות בית האופרה של טיראנה, בירת אלבניה. פרויקט של 51N4E)
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (מפעל הכבשנים הוותיק בכפר הסיני Qiancheng עבר חידוש, בתכנון משרד האדריכלים AZL. הנה תיעוד שהעפיל אף הוא לגמר)
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019
לשימוש הכתבה בלבד תחרות צילומי אדריכלות 2019 (הצלם ההולנדי מרקו דה חרוט תיעד מהאוויר את מגדל התצפית ביער Gisselfeld Klosters בדנמרק. פרויקט של EFFEKT)

מה יהיה צילום האדריכלות הטוב של השנה? השאלה הזו תוכרע בעוד חודש (6 בדצמבר), בטקס הפתיחה של "פסטיבל האדריכלות העולמי" שייערך באמסטרדם, וכהכנה להכרזה התפרסמה השבוע רשימת 24 המעפילים לגמר ("שורטליסט") בשש קטגוריות שונות.

 

בין העבודות הבולטות: הצלם האיטלקי מרקו טליארינו (Marco Tagliarino) תיעד את מגדל ג'נרלי שבמתחם "סיטי לייף" במילאנו, בתצלום שמתמודד על המקום הראשון בקטגוריית צילום החוץ. המגדל תוכנן במשרדה של האדריכלית המנוחה זאהה חדיד, ובצילומו מדגיש טליארינו את הקימור והפלסטיות של המבנה.

 

מתמודד בולט נוסף הוא לאוריאן גיניצויו (Laurian Ghinițoiu) מרומניה, שלא פחות משלושה תצלומים שלו העפילו לגמר. גם אם שמו אינו ידוע במיוחד לקהל הישראלי, הרי שקוראי מגזיני אדריכלות או עוקבים מיטיבי לכת אחר אדריכלים אהובים באינסטגרם כבר נתקלו בכמה וכמה תמונות שלו.

 

גיניצויו מצלם בעבור משרדי אדריכלות משפיעים כמו OMA ו-SANAA, ומי שהעלו אותו לגמר התחרות הם שני תצלומים של אותו מבנה בנורווגיה. המוזיאון המפותל בעיירה Jevnaker, שנמצאת מצפון לאוסלו, נחנך השנה ותוכנן על ידי "big architects" הדנים. שתי זוויות המבט של גיניצויו מתמודדות בקטגוריות "צילום החוץ" ו"תחושת המקום", והן מתארות מבנה שייחודו בעצם היותו מוזיאון מתפתל הבנוי על גבי גשר. הפריימים מתעדים מבנה שמחבר שתי גדות מיוערות וערפיליות, כיאה לאידאת היער הנורווגי.

 

צילום נוסף שלו מתמודד בקטגוריית "בניין בשימוש", וצולם בכיכר סקנדרבג, למרגלות בית האופרה של טיראנה, בירת אלבניה. בתמונה מתועדים מבקרים יושבים ונחים בשמש על גבי כסאות, שממוקמים במקצב אחיד בין עמודי המבנה הציבורי.

 

צילום: Thomas Knowles/APA19/Sto
השתקפות של האולם המרכזי במוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון (צילום: Thomas Knowles/APA19/Sto)

 

צילום: Tzu Chin Yu/APA19/Sto
בקטגוריית הצילום הסלולרי: ביתן הרחצה Tossols-Basil בתכנון RCR, זוכי פרס פריצקר (צילום: Tzu Chin Yu/APA19/Sto)

 

מי שעוד עלה לגמר הוא אחד ממיליוני התצלומים של The Vessel, הספק-מבנה ספק-פסל של המעצב הבריטי תומס הת'רוויק, שנחנך השנה כחלק ממתחם "האדסון יארדס" במערב מנהטן וגרף ביקורות קטלניות ועניין עצום בו בזמן. חואן מוניוז אראנגו מקולומביה, שצילם את התמונה, כנראה ישמח מאוד לזכות בתחרות, אך אם יזכה – מפעילי המקום עלולים לדרוש ממנו את הזכויות לתמונה שצילם. זאת, לאחר שמוקדם יותר השנה התפרסמו תנאי הכניסה ל"Vessel", המקנים את הזכויות לבעלי המקום לכל תמונה שמצולמת במתחם ו/או כוללת את המבנה.

 

לארבע הקטגוריות המרכזיות של התחרו (צילום חוץ, פנים, בניין בשימוש ותחושת מקום) נוספו השנה שתי קטגוריות-משנה חדשות: תיק עבודות וצילום במכשיר סלולרי- הקטגוריה היחידה שפתוחה להצבעת הקהל. לכל אחת מהקטגוריות החדשות ניתן נושא חברתי שונה, וכך התבקשו משתמשי הסלולר להתייחס לנושא "מקלט", בעוד שקטגוריית הפורטפוליו דרשה סדרה של ארבעה עד שישה צילומים בנוגע לדיור ציבורי.

 

צילום: Claire Tucker/APA19/Sto
דיור ציבורי: הפרויקט של אלווארו סיזה בפורטו משנות ה-70 (צילום: Claire Tucker/APA19/Sto)

 

אחת העבודות בקטגוריה זו מגיעה מהצלמת הבריטית קלייר טאקר. היא העפילה לגמר עם סדרה של שש תמונות, שמתעדות את Bairro da Bouça, מבנה הדיור הציבורי שתכנן האדריכל הפורטוגלי אלוורו סיזה בפורטו בשנות ה-70. בניגוד לעמיתיה שעלו לגמר בקטגוריה הזו, קלייר התמקדה פחות בעליבותו של הדיור הציבורי מסביב לעולם, והעמיקה בארכיטקטורת המבנה תוך שהיא חוקרת את הדרך שבה האור חודר לחללי הפנים.

 

צוות השיפוט בתחרות השנתית מונה שמונה שופטות ושופטים, בהם אדריכלים (הבולט בהם הוא ההולנדי בן ואן ברקל מ-UNStudio), צלמים מקצועיים, עיתונאים ואנשי יחסי ציבור המתמחים בתחום האדריכלות. הזוכים בארבע הקטגוריות הראשיות יקבלו 3,000 דולר כל אחד, בעוד שזוכי שתי הקטגוריות המשניות יקבלו מחצית מהסכום.

 

זה הצילום שזכה לפני שנתיים. מי עוד זכה איתו?

 

צילום: Terrence Zhang
לשימוש הכתבה בלבד צילומי אדריכלות תחרות WAF (צילום: Terrence Zhang)

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד