פי כמה גדל הסיכון שלכם לחלות אם אתם לא הולכים לישון בזמן?

ולמה דווקא עכשיו עדיף לוותר על אימוני כושר קשים מדי, כסיסת ציפורניים, אלכוהול ועישון. 10 טעויות קטנות ויומיומיות שגורמות לכם להידבק יותר במחלות חורף

יותר מ־90% מאיתנו לא שוטפים ידיים כמו שצריך: לא מספיק פעמים או לא מספיק יסודי (צילום: Shutterstock)
יותר מ־90% מאיתנו לא שוטפים ידיים כמו שצריך: לא מספיק פעמים או לא מספיק יסודי (צילום: Shutterstock)
 

נכון, אי אפשר להאשים אתכם בזה שהתקררתם. אתם חיים בקהילה, פוגשים אנשים, ונתקלים גם בנגיפים שמקננים אצלם ועוברים אליכם. אבל זה לא הסיפור כולו. ההתקררות תוקפת פחות אנשים מסוימים, וזה תלוי במידה מסוימת גם בהתנהגות שלכם. הנה עשר טעויות שכיחות שמגבירות את הסיכון שלכם לחטוף הצטננות.

 

עוד מחלות בחורף:

חליתם בשפעת? תגידו שלום לסיגריות, לדרינקים ולבשר אדום >>

39 מעלות: סכנה לילד או רק "פוביית חום" של ההורים? >>

שלוש חליטות שיעזרו לכם לצלוח את החורף בשלום >>

 

 

1. אתם לא שוטפים ידיים מספיק

 (צילום: Shutterstock)

    נגיפים וחיידקים נשארים על כל משטח שהחולים נוגעים בהם, מתעטשים עליהם או מניחים לידם טישו. שולחנות עבודה, מקלדות המחשב והעכברים, וגם ברזים וטלפונים, מאכלסים הרבה יותר נגיפים וחיידקים מאשר מושבי האסלה בשירותים (פי כמה אלפים יותר).

     

    הדרך היחידה להתגונן מפניהם היא לשטוף ידיים, אבל מחקרים של מחלקת החקלאות האמריקאית (USDA) מראים שיותר מ־90% מאיתנו לא שוטפים ידיים כמו שצריך: לא מספיק פעמים או לא מספיק יסודי. אם אתם באמת רוצים להרחיק את הנגיפים, השקיעו בהקצפת הסבון 20 שניות לפחות (שירו פעמיים "יום הולדת שמח") ואז שטפו ויבשו בנייר או השתמשו במחטא על בסיס אלכוהול.

     

    2. נוהגים לכסוס ציפורניים

    על פי המרכז לבקרות מחלות בארצות הברית (ה־CDC), ההידבקות בנגיפים מתרחשת בעיקר כשאנו מניחים ידיים על משטח שהם התיישבו עליו ואז נוגעים בפה או על השפתיים. אמנם אין הוכחות לכך שכוססי הציפורניים אכן מבלים יותר ימים במיטה בהשוואה לבעלי הציפורניים, אך ההיגיון מלמד שסביר שהם יידבקו במחלות נגיפיות יותר מאחרים.

      

    3. לא נכנסים מוקדם מספיק למיטה

     (צילום: Shutterstock)

      אם אתם מבלים פחות משבע שעות ביממה בין השמיכות, הסיכוי שלכם להתמודד עם נגיפים וחיידקים יורד פלאים. ואם אתם ישנים פחות מחמש שעות בלילה, הסיכון שלכם לחטוף התקררות גבוה פי 4.5 בהשוואה לאלה שישנים שבע שעות. אלה התוצאות שניפק מחקר משכנע למדי שהתפרסם בכתב העת sleep ב־ 2015, שבמהלכו נתנו לטרוטי העיניים, וגם לאלה שישנו לילה מלא, להסניף נגיפים ממשאף והשוו ביניהם.

       

      4. לא מתחבקים מספיק

       (צילום: Shutterstock)

        אם אין לכם מספיק תמיכה, קשרים קרובים ואהדה (וגם אם אתם חשים שאין לכם מספיק תמיכה), הסיכון שלכם לחטוף התקררות גדול יותר. התחושה שיש מי שתומך בכם מתחזקת מאוד כשמישהו קרוב מחבק אתכם. למעשה, החיבוק שלו אחרי שנדבקתם מגדיל את הסיכוי שהמחלה שלכם תהיה חמורה פחות. כך על פי מחקר שנערך ב־2014 במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת פיטסבורג, ארה"ב.

         

        5. מעשנים

         (צילום: Shutterstock)

          העישון חושף אתכם, כך מתברר, גם למחלה הפשוטה הזאת. מחקרים אחדים, כמו למשל מחקר שהתפרסם בכתב העת Annals Epidemiology ב־2001, מראים שמעשנים נוטים יותר להתקרר, והמחלה גם נמשכת אצלם זמן רב יותר בהשוואה ללא מעשנים.

           

          6. חוזרים הביתה ונדבקים לטלוויזיה

           (צילום: Shutterstock)

            אימוני כושר מתונים טובים לא רק לשריפת קלוריות, הם משפיעים גם על מערכת החיסון. מחקר שפורסם ב־2011 בכתב העת British Journal of Sports Medicine הראה שהמתאמנים (ואלה שגרסו שהם בכושר טוב גם אם לא התאמנו) נטו פחות (ב־46%) להידבק במחלות. מחקר אחר, שהתפרסם בכתב העת American Journal of Medicine, מצא שנשים מבוגרות שהלכו חצי שעה ביום נהנו מהפחתה של 50% בסיכון שלהן לחלות. יש גם מחקרים שמראים באיזה אופן הפעילות הגופנית משפיעה על החיסוניות שלנו. נמצא כי המקרופאגים (תאי בולען) ותאי ה־T, השייכים למערכת החיסון, מתרבים כשאנחנו מתאמנים ונשארים שם גם קצת אחר כך אם אנחנו מתמידים בפעילות יום־יום.

             

            7. מגזימים עם האימונים

             (צילום: Shutterstock)

              להתאמן זה טוב אבל אימון יתר הופך אתכם קורבן נוח לנגיפים ולחיידקים. על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת Journal of Strength & Conditioning, שלושה ימים תמימים לאחר אימונים עצימים ארוכים (מעל 90 דקות), מתאמנים נוטים לחטוף יותר התקררות. כפי הנראה ההורמונים שמופרשים בעת ספורט עצים מדכאים את מערכת החיסון.

               

              8. עובדים קשה מדי, או מתמודדים עם צרות גדולות

              אם החיים תוקפים אתכם עם עומס של עבודה, דאגות וצרות ואתם לא מצליחים למצוא זמן למדיטציה, יוגה או מפגשים מאווררים עם חברים, דעו שההתקררות אורבת לכם בפינה. מחקרים רבים הראו שלחץ עלול להוריד את תפקוד המערכת החיסונית, ומחקר שהתפרסם ב־2012 בכתב העת PNAS העיד שייתכן שהסיבה לכך היא שהרמות הגבוהות של הורמון הסטרס קורטיזול שמופרשות בזמן לחץ, משבשות את היכולת של הגוף לאותת למערכת החיסון להפסיק בזמן את התגובה הדלקתית שמעורר הנגיף.

               

              9. לא דואגים לוויטמין D שלכם

               (צילום: Shutterstock)

                אם אתם לא נמצאים די בשמש (10־15 דקות בקיץ ו־20־30 דקות בחורף בשעות החמות) או נוטלים תוסף ויטמין D, בפרט אם אתם מבוגרים וגופכם אינו מייצר די ממנו, אתם חשופים פי שניים להתקררות בהשוואה לאלה שרמות הוויטמין הזה בגופם תקינות.

                 

                 

                10. משתכרים

                 (צילום: Shutterstock)

                  הליכה לבר עם חברים וירידה על 2־3 כוסות בירה חושפת אתכם לסיכון מוגבר להתקררות. עם זאת, דווקא כוס אחת של יין (אך לא בירה) ביום עשויה להפחית את הסיכון שלכם לחלות.

                   

                  ייעוץ מקצועי: ד"ר קובי שדה, מומחה לאלרגיה ואסתמה

                  צילום: Shutterstock

                   

                   

                  הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                  הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד