דיאטות צום
דיאטות המשלבות צום לסירוגין או מגבילות משמעותית את כמות הקלוריות היומית (500־800) תפסו תאוצה רבה בשנה החולפת. ההיגיון המדעי שעומד מאחוריהן הוא שבעת צום רמות הסוכר והאינסולין יורדות, וזה מאפשר לגוף להשתמש במאגרי השומן לצורך ייצור אנרגיה. כמו כן, מחקרים הראו שצום מוביל גם לשגשוג אוכלוסיית חיידקי המעי שנמצאו אצל אנשים רזים. דיאטות הצום זכו לגרסאות שונות. אלה המרכזיות שבהן:
שיטת 8:16
אוכלים במשך 8 שעות בלבד, וב־16 השעות האחרות צמים. המשמעות היא דילוג על ארוחה אחת ביום – בוקר או ערב.
שיטת 5:2
צמים פעמיים בשבוע, בדרך כלל בימים הצמודים לסוף השבוע, ובשאר הימים אוכלים כרגיל. מי שחתום עליה הוא ד"ר מייקל מוסלי, רופא בריטי מפורסם, שטוען שצום פעמיים בשבוע (לא בימים עוקבים) גורם לירידה במשקל ולשיפור בהרכב אוכלוסיית חיידקי המעי.
צום לסירוגין (יום צמים ויום אוכלים)
גם כאן יש שתי גרסאות. האחת: בימים שצמים אפשר לצרוך עד 500 קלוריות. השנייה: בימי הצום שותים רק משקאות נטולי קלוריות (מים, תה צמחים).
הדיאטה הקטוגנית
שכלול מתקדם של הרעיון העומד מאחורי כל הדיאטות דלות הפחמימות. היא מבוססת על אכילת המון שומן - 70% מהקלוריות, כמות מדודה של חלבונים וכמות מצומצמת מאוד של פחמימות. המטרה היא להביא את הגוף למצב של קטוזיס - ייצור מוגבר של קטונים, תוצרי פירוק של שומנים. ההבדל בין הדיאטה הקטוגנית לדיאטת אטקינס הוא הדיוק בכמות החלבונים שמותר לאכול. באטקינס אין הגבלה על צריכת החלבון, ואילו בקטוגנית יש הגבלה כזאת כי הגוף יכול להפוך את החלבון לגלוקוז.
הקטוגנית הטבעונית
הגרסה הטבעונית של הדיאטה המקורית והמאוד לא ידידותית לסביבה. בגרסת הקיטו הטבעונית אחוזי השומן הגבוהים מגיעים ממקורות צמחיים כמו אבוקדו, אגוזים ושמן קוקוס. מומחים חוזים שהגרסה הטבעונית תהפוך לכוכבת הלוהטת בגזרת הדיאטות בשנת 2019.
דיאטת סטארץ' (דיאטת העמילן)
הדיאטה שסימנה בגדול את השיבה של הפחמימות לצלחת. חתום עליה ד"ר ג'ון מקדוגל, מומחה אמריקאי לרפואה פנימית, שטוען שפחמימות הן לא האויב אלא המזון המזוקק. בדיאטת הסטארץ' הטבעונית אוכלים דגנים, קטניות וירקות עמילניים כמה שרוצים, אבל חל איסור מוחלט על מזונות מהחי (דגים, בשר, עוף, ביצים ומוצרי חלב) ועל מזון מעובד בכל צורה שהיא, כולל כל השמנים הבריאים ותחליפי הסויה והסייטן הטבעוניים.
חוקי דיאטת הסטארץ':
דיאטת תפוחי האדמה
עוד דיאטה פחמימתית טבעונית שנותנת פייט לדיאטות החלבון או השומנים ומזכירה מאוד את דיאטת העמילן. היא הומצאה על ידי השפית האמריקאית AJ שרזתה 30 ק"ג בעזרתה. כוכב הצלחת כאן הוא תפוח האדמה, והרציונל הוא שהוא ישאיר אתכם שבעים ומרוצים.
בדיאטה הזאת אין הגבלה על כמויות המזון, אבל אסור לאכול מזון מעובד בשום צורה (כולל שמנים בריאים), והדרך לשובע עוברת בכמות גדולה של מזונות בעלי צפיפות קלורית נמוכה – ירקות לא עמילניים בתרגום פשוט. צריך להתחיל את היום עם חצי ק"ג ירקות ולסיים אותו עם צריכה כוללת של 2 ק"ג ירקות.