לפני כחודשיים נחנך במרכז תל אביב בית ספר חדש ושמו "ביכורים". הוא הוקם בקרן הרחובות הפטמן ושפרינצק (סמוך לרחוב קפלן ולמתחם שרונה), על חורבותיו של מרכז "ביכורי העתים" הוותיק, שעבר למבנה חלופי עד שייבנה בעבורו מבנה קבע חדש.
זה אינו בית ספר שגרתי. תפישתו היא מכילה – כזו שדוגלת בשילוב ילדים עם מוגבלויות קלות בתוך מערכת החינוך המרכזית. עוד בטרם נחנך הפך לבית ספר מדובר, והספיק לככב אפילו בקמפיין של סגן ראש העירייה אסף זמיר (הממונה על תיק החינוך) במסגרת ניסיונו להיבחר לראש עירייה.
בנוסף לחזון החינוכי, בולט מבנה בית הספר במראהו האופנתי והצעיר, שמשלב היטב בין בטון חשוף לחומרי גמר צבעוניים וקלים, כמו פח גלי ורשת בצבעי צהוב-כתום. מבנה החינוך נבנה בשטח של 8,000 מטרים רבועים בתוך מגרש בן ארבעה דונמים, כדי להכיל 24 כיתות בית ספר, שלושה גני ילדים ואולם ספורט אחד - כולם מחוברים למבנה אחד, אך לכל אחד כניסה נפרדת מהרחוב. בשתיים מהחזיתות, המבנה תוכנן ב"קו אפס" ובכך ביטל – וטוב שכך – את הצורך בגדרות הברזל הגבוהות והמוכרות לשמצה במבני חינוך ברחבי הארץ. דווקא בחזית הראשית לרחוב הפטמן, שם הורחבה המדרכה לצד הכניסה הראשית לבית הספר, חזרו גדרות הברזל הכולאות.
המתכננים הם משרד האדריכלים "ויתקון-ציונוב" (ליאור ויתקון וליאור ציונוב), משרד צעיר שקיבל בשנים האחרונות מעיריית תל אביב-יפו מספר לא מבוטל של מבני ציבור לטיפולו: המרכז הקהילתי דב הוז, מרכז קהילתי בשוק העלייה, מרכז גני ילדים ברחוב אייזיק שטרן, ותכנון המבנה הימי שיחליף את הדולפינריום.
החיפזון נגמר בנפילות
אלא שהמבנה, יפה ככל שייראה מבחוץ, נבנה כנראה מהר מדי. העירייה הייתה להוטה לחנוך את בית הספר בספטמבר - פחות משנה וחצי מאז נהרס המבנה המקורי – והחיפזון התברר כטעות מרה. שבועיים לאחר פתיחת שנת הלימודים נפל חלון, כולל מסגרת החלון, ובנס איש לא נפגע. כתוצאה מכך פונו ילדי בית הספר בסוכות לבית ספר "גבעון" במתחם השוק הסיטונאי (קניון TLV).
לאחר סוכות שבו הילדים לבית ספר "ביכורים", וההורים הניחו כי הבעיות תוקנו. לפני כחודש נפלה תקרה מונמכת, שכללה פתח יציאת מיזוג. הפעם זה נגמר בילדה פצועה ברגלה, שהובהלה לבית החולים, שם עברה סדרת תפרים. ילדי בית הספר פונו שוב לבית ספר "גבעון".
אחת האמהות סיפרה לערוץ האדריכלות של Xnet: "בהתחלה אמרו שמתפנים לשבוע, אחר כך זה היה שבועיים, ועכשיו אומרים לנו חודשיים. אומרים שנחזור אחרי חנוכה, אבל אנחנו כבר לא יודעים אם זה יהיה באמת". הורה אחר סיפר: "לא נותנים לנו תשובות ואף אחד לא לוקח אחריות. לעירייה היתה בהלה לפתוח, לפרסם ולחגוג, אבל מי שמשלם את המחיר על המהירות הם הילדים והצוות. בית הספר נראה מדהים, התשתיות חדשות והקונספט החינוכי מצוין - הכל נורא טוב. חוץ מזה שהתקרה נופלת".
את הבהילות ראו ההורים במו עיניהם לפני פתיחת הלימודים, כשביקשו להתרשם מבית הספר שבו ילמדו ילדיהם. "אם היית עובר שם שבוע לפני הפתיחה", מספרת אחת האמהות, "לא היית מאמין שזה ייפתח בזמן. המבנה היה כולו בעבודות בנייה, ואז, בשבוע האחרון, נתנו עבודה מהירה בטירוף". גם בקשת ערוץ האדריכלות של Xnet לבקר בבית הספר בשבוע האחרון לפני פתיחת שנת הלימודים נענתה בשלילה מצד החברה העירונית "עזרה וביצרון", שאחראית על בניית הפרויקט, וכך גם בימים הראשונים ללימודים עצמם.
חודשיים וחצי לתוך שנת הלימודים, מתברר שהעבודות כלל לא הסתיימו. בגן הילדים נראים צינורות חשמל ירוקים משתלשלים למטה, ליד עמוד לבן בגינת המשחקים של ילדי הגן. "כמו שזה נפתח ראינו שזה לא מוכן", טוען אחד ההורים. "צינורות מים מטפטפים, צינורות חשמל שיוצאים מהקירות, ואז קורות התאונות ואף אחד לא מגלה מה עושים ולא לוקח אחריות. עזרה וביצרון, היזמית של הפרויקט, אמרו לנו שזה יכול לקרות".
לא כל הילדים הועברו מכאן. תלמידות של בית הספר הדתי "פלך", שהוא חלק מהבניין החדש, נשארו ללמוד במבנה, וכך גם ילדי הגנים. לטענת העירייה, אותן תלמידות נמצאות באזור שאין בו ליקויי בנייה, וממילא הליקויים שנמצאו הם נקודתיים – אלא שהעירייה לא הסכימה לפרט מה הם בדיוק ליקויי הבנייה ואילו מהם זוכים לתיקונים כעת.
רוב הגורמים המעורבים בפרויקט סירבו להגיב לשאלותינו: היזמית "עזרה וביצרון", מנהלת בית הספר רוית לוי, האדריכל ליאור ציונוב (שהסכים לומר כי מבחינתו הפרויקט הסתיים), הקבלן המבצע י.ד. עשוש, וגם המפקח מטעם חברת ב.גלניר בע"מ, דוד בר-שי.
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "'ביכורים' הוא בית ספר חדש שנבנה מתוך תפיסת עולם שמובילה העירייה, השואפת להסיר מחיצות ולשלב כמה שיותר ילדי חינוך מיוחד בבתי הספר 'הרגילים'. הקבלן המבצע של הפרויקט הוא י.ד. עשוש בע"מ. בטרם פתיחת שנת הלימודים הבניין קיבל טופס 4 ונערכה בו בדיקת בקרה סופית.
"ברגע שנתגלה כשל נקודתי בחיזוק גריל מיזוג האוויר בתקרה, הוחלט לבצע ביקורת נוספת, יסודית ומקיפה, בהתאם לנוהל. על מנת לטפל באזור שבו היו ליקויים, הוחלט על ידי מינהל החינוך בשיתוף ההורים על העברת התלמידים באופן זמני לבית הספר הסמוך גבעון, אשר מותאם לצרכים המיוחדים של התלמידים.
"תלמידות פלך לומדות כרגע בחלק בו אין ליקויים ולא נשקפת להן סכנה בטיחותית מהמבנה. עבודות גמר להשלמת המבנה מבוצעות כרגע בממשקים שאינם בצמידות לאזורי הלמידה. עבודות אלו תוכננו מראש להיות מבוצעות בהתאם לתוכנית העבודה המקורית והן מתוכננות להסתיים עד אחרי חג החנוכה, אז יחזרו כלל התלמידות והתלמידים למבנה".