יזמי כיכר אתרים: שלטים שמשווים את הפרויקט להולילנד הם לשון הרע

תושבים שעל מרפסותיהם תלויה הסיסמה ''הולילנד 2 לא בכיכר אתרים'' קיבלו מכתב התראה לפני תביעת דיבה. במקביל, הגישו התושבים עתירה בעקבות תחקיר Xnet

מיכאל יעקובסון

|

11.01.18 | 19:12

האם שלט מחאה על מרפסת הוא עילה לתביעת דיבה? אחת המרפסות באזור כיכר אתרים, כפי שצולמה השבוע (צילום: מיכאל יעקובסון)
האם שלט מחאה על מרפסת הוא עילה לתביעת דיבה? אחת המרפסות באזור כיכר אתרים, כפי שצולמה השבוע (צילום: מיכאל יעקובסון)
כיכר אתרים. היזמים קיבלו החרגה של ייעוד וקומות, מבלי שהוועדה לשמירת הסביבה החופית תעודכן בשינויים (צילום: מיכאל יעקובסון)
כיכר אתרים. היזמים קיבלו החרגה של ייעוד וקומות, מבלי שהוועדה לשמירת הסביבה החופית תעודכן בשינויים (צילום: מיכאל יעקובסון)
לכתבות הקודמות בסדרת הגילויים על כיכר אתרים - לחצו כאן
לכתבות הקודמות בסדרת הגילויים על כיכר אתרים - לחצו כאן

הסלמה במאבק נגד התוכנית להקמת מגדלים בכיכר אתרים בתל אביב: קבוצת תושבים עתרה לבית המשפט, כדי שיורה על תוכנית המתאר העירונית בחלקים המתייחסים לכיכר אתרים. בבד בבד, שלחו היזמים לתושבים מכתב התראה לפני תביעת דיבה.

 

על מרפסות ברחובות הסמוכים לכיכר אתרים נתלו בשבועות האחרונים שלטים, שעליהם מתנוססת הסיסמה "הולילנד 2 – לא בכיכר אתרים". התופעה הרתיחה את היזמים המקדמים את פרויקט הריסת כיכר אתרים והקמת פרויקט מגורים יוקרתי, מלונאות ומסחר על חורבותיו. היזמים הם אנשי חברת JTLV, שבראשה עומדים עמיר בירם ואריאל רוטר (שהוא גם חברו הקרוב של סגן ראש העירייה ויו"ר דירקטוריון חברת "אתרים", אסף זמיר), ואת מכתב ההתראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, שנמסר אתמול לעמותת התושבים "לא למגדלים בכיכר אתרים", הגישו באמצעות משרד עורכי הדין בעז בן צור, המתמחה לרוב בהגנה על אנשי צווארון לבן.

 

במכתב נטען, כי בעמוד הפייסבוק של העמותה "הוצע לכל המעוניין לקבל שלט לתלייה על מרפסת ביתו", וכי ההשוואה בין עסקת כיכר אתרים לבין פרויקט הולילנד היא בגדר לשון הרע. לטענת נציגי היזמים, "פרשת הולילנד התפרסמה ברבים כפרשה שעניינה שחיתות ציבורית ותשלומי שוחד לבכירים בעיריית ירושלים כדי לקדם פרויקט בנייה בעיר (...) להבדיל, באופן ברור: מרשתנו רכשה את הזכויות מבעלי הקרקעות הקודמים כדין, והיא פועלת על פי חוק לקידום הליכי תכנון במקום".

 

אחד השלטים שהרתיחו את חברת JTLV (צילום: מיכאל יעקובסון)
    אחד השלטים שהרתיחו את חברת JTLV(צילום: מיכאל יעקובסון)

     

    היזמים אינם דורשים את הסרת השלטים

     

    למרות העובדה שנציגי היזמים אינם דורשים פיצוי כספי ואף לא את הסרת השלטים, יש כאן לכאורה ניסיון להרתיע תושבים אכפתיים שמעורבים בהתנגדות לפרויקט תכנוני עצום ושנוי במחלוקת. נציגי היזמים דורשים את פרסום מכתבם בדף העמותה בפייסבוק, את הסרת הפוסט הקורא לתליית השלטים, וכן לפרסם התנצלות.

     

    מהעמותה נמסר לערוץ האדריכלות של Xnet, כי תושבים הדפיסו את השלטים על חשבונם, וכי אחד מחברי העמותה - שלא על דעת העמותה - סייע לאותם תושבים בהפצת השלטים. בנוסף מסבירים בעמותה, כי האסוציאציה של כותרת השלטים היא לפרויקט הולילנד כמפגע נופי בעיר, ולאו דווקא לפרשת השחיתות שהובילה שורה של בכירים לבית הסוהר, בהם האדריכל אורי שטרית.

     

    "כל ניסיון להשתקת המאבק לא יצלח אלא להיפך, יקומם את הציבור על ההתנהלות הכוחנית של היזמים תוך שימוש באמצעיהם הבלתי מוגבלים כדי להפחיד, להשתיק ולאיים על תושבים שמקדישים מזמנם היקר כדי להתנגד לתכנית הזויה על שפת ימה של העיר תל אביב, העיר שאותה הם אוהבים ועליה הם רוצים לשמור פתוחה לים ולא חסומה בחומות של 40 קומות", נמסר מהעמותה.

    ''מבלי להיכנס לגוף הדברים, התבטא מהנדס העיר במפגש עם התושבים כי לא נכון לפעול בדרכי איום בהקשר זה, וכי יפנה ליזמים לברר העניין"

     

    אמש (ד'), בדיון "שולחן העגול" שיזמה העירייה בנוגע לעתיד כיכר אתרים, בהשתתפות נציגי התושבים והיזמים, הובאו הדברים בפני מהנדס העיר עודד גבולי. ל-Xnet נודע, כי גבולי הגיב באמרו כי גישת היזמים אינה הולמת, וכי ידבר איתם כדי לבלום את דרישתם. בעירייה מאשרים את הדברים: "עיריית תל אביב-יפו ומהנדס העירייה מכבדים את השיח הציבורי, לרבות התנגדויות והשמעת דעות הסותרים את עמדתם המקצועית. בהתאם לכך, ומבלי להיכנס לגוף הדברים, התבטא מהנדס העיר במפגש עם התושבים כי לא נכון לפעול בדרכי איום בהקשר זה, וכי יפנה ליזמים לברר העניין".

     

    בעקבות תחקיר Xnet: עתירה משפטית

     

    עתירת התושבים נשענת על תחקיר Xnet, שגילה כי תוכנית המגדלים קודמה שלא כחוק, תוך החרגה של כיכר אתרים מתוכנית המתאר העירונית, שאוסרת להקים בקו החוף של תל אביב מגדלי מגורים, ומגבילה את גובה המגדלים בכלל ל-25 קומות בלבד. השינויים קיבלו את אישור הוועדה המחוזית, מבלי להביאם לאישור בפני הוועדה לשמירת החופים (הולחו"ף), כנדרש בחוק התכנון והבנייה.

     

    התחקיר שהוביל לעתירה
      התחקיר שהוביל לעתירה

       

      "משמעות התרת שימושי מגורים במתחם כיכר אתרים הינה למעשה הפקעת הסביבה החופית לטובת גורמים פרטיים", טוענים התושבים בעתירה לבטל את תוכנית המתאר כתוצאה מהגילויים בתחקיר. "כך, חלף שהבנייה בחוף הים תהיה לשימוש מלונאי-ציבורי (...) כפי שתוכנן במתכונת המופקדת של התוכנית הכוללנית, הרי שכעת (עם הטמעת השינויים בתוכנית הכוללנית המאושרת), למעשה אך קומץ תושבים שיתגורר במגדלי המגורים המתוכננים ייהנה מחוף הים".

       

      מאחר שהשינויים בתוכנית לא היו מתגלים, לולא החשיפה ב-Xnet, מלינים העותרים על חוסר השקיפות והסתרת המידע מהציבור, בניגוד לחוק שדורש גילוי מוקדם בפני כל גורם שעלול להיפגע משינויים עתידיים כתוצאה מתוכנית מתאר. הם מצטטים את פרוטוקול הישיבה שנערכה בוולחו"ף ב-31 ביולי 2013. שם נשאלו נציגי עיריית תל אביב-יפו, אם המגדלים בכיכר אתרים ישמשו למגורים. תשובת העירייה הייתה חד משמעית: "לא לא". בישיבה נוספת, שנערכה באוקטובר 2013, הבהירה העירייה כי האזור יהיה "מוטה מלונאות בלבד". בפועל, היזמים קיבלו זכויות-יתר, והוולחו"ף כלל לא ידע עליהן.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד