שומן הוא כמו נדל"ן: הכל עניין של מיקום, מיקום, מיקום. השומן יכול להתמקם בשלושה אזורים בגוף: ברמה גבוהה בדם בצורת טריגליצרידים, מתחת לעור כשהוא מפוזר בגוף, או במרכז הגוף – בבטן. זה האחרון מכונה על-ידי אנשי המדע במגוון שמות: שומן בטני, שומן ויסצרלי, רקמת שומן תוך בטנית, שומן מרכזי. הוא שכיח בעיקר אצל גברים, ומופיע גם אצל חלק מהנשים לאחר הפסקת המחזור.
קל להסתיר את השומן הבטני בעזרת חולצות גבריות שמתרחבות בדיוק באזור הבטן, אבל כך מסתירים גם בעיה בריאותית: גם אם אתם לא סובלים ממשקל יתר, שומן יתר בבטן מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר אמריקאי חדש מראה שאנשים בעלי משקל רגיל עם שומן "בטני", נמצאים בסיכון גבוה ב-50% למות מוקדם יותר מכל סיבה שהיא, בהשוואה לאנשים הסובלים מהשמנת יתר שבה השומן מפוזר בגוף.מהו שומן בטני?
המחקר נערך במרכז הרפואי האמריקאי מאיו קליניק בניו יורק, על נתונים שנאספו מ-12,785 אמריקנים במשך כ-14 שנה. החוקרים בדקו את נתוני ה-BMI (מדד השומן ביחס לגובה – משקל חלקי הגובה בריבוע) ואת ה-WHR (מדד השומן הבטני על פי יחס היקף הבטן לעומת היקף הירכיים). קחו לדוגמה דוגמניות: אצלן היחס האידאלי הוא 60 ס"מ להיקף המותניים ו-90 ס"מ להיקף הירכיים, וכשמחלקים את היקף המותניים בהיקף הירכיים מקבלים 0.66. כל מי שאינו דוגמן, צריך לשים לב למדדים הבאים: יחס גבוה מ-0.85 בנשים וגבוה מ-0.90 בגברים, מגדיר את האדם כסובל מהשמנה בטנית.
מחסלים את השומן הבטני
מחקרים שונים מראים כי אכילה מרובה של פחמימות ריקות כמו סוכרים וקמחים לבנים מגדילים את ייצור השומן הבטני. במחקר שנעשה באוניברסיטת ברמינגהם התבקשו נבדקים שמנים בריאים לבצע שתי דיאטות שונות במשך שמונה שבועות: האחת דלה בפחמימות והשנייה מכילה אחוז פחמימות מאוזן. בתום שמונה שבועות של הדיאטה ירדו במשקל שתי הקבוצות, אך מתברר שקבוצת הדיאטה דלת הפחמימות הפחיתה ב-11% יותר שומן בטני בהשוואה לקבוצת הדיאטה שהכילה יותר פחמימות. כמו כן, קבוצת הדיאטה דלת הפחמימות הפחיתה יותר אינסולין. מהמחקר מתברר הקשר בין כמות הפחמימות בתפריט לאינסולין ולייצור השומן הבטני. ככל שכמות הפחמימות בתפריט גבוהה יותר, גדל הרעב לפחמימות ובמקביל גדל ייצור השומן הבטני.המזונות שתורמים לבטן שטוחה
מומלץ שבנוסף להפחתת הפחמימות מהתפריט, תאמצו את הצעדים הבאים:
• שלוש ארוחות עיקריות ושלוש ארוחות ביניים.• אכלו בארוחות העיקריות חלבונים וירקות בלבד ובארוחות ביניים ירקות, פירות ופיצוחים בלבד. במזונות החלבוניים הכוונה היא לעוף, הודו, בקר רזה, דגים, גבינות עד5%, ביצה, טופו.
• אכלו חמישה-שישה ירקות ושלושה פירות במשך היום.
• התחילו את הארוחות העיקריות בירקות ורק לאחר ששבעתם המשיכו עם החלבונים.
• הקפידו על בין 2-4 כפיות שמן זית ביום באוכל.
• אכלו בסוף היום 100 גרם גרעינים ללא מלח או 50 גרם אגוזים או שקדים טבעיים.
• שתו שתי כוסות מים או שתייה אחרת ללא קלוריות לפני כל ארוחה.
• אפשר לשתות קפה עם חלב ללא הגבלה ללא המתקה או המתקה עם ממתיק טבעי (סטיביה).
• שלבו מזון המכיל רכיבים תרמוגניים, שמגבירים את ייצור החום ושריפת השומן בגוף.
• הרכיבים הטרמוגנים: מתיל קסנטינים, חומצה כלורוגנית בקפה; קטכינים בתה הירוק/תה לבן, הפועלים בעוצמה רבה יותר בשילוב עם צריכת קפה; פוליפנולים מסיבים לא מסיסים שבקליפת חרוב; רסברטרול מקליפות ענבים; אולאורפין משמן זית; היספרידין מקליפת לימון; סירקומין מכורכום; איזופלבונים מסויה; קמפפרול מברוקולי, תרד, תותים; קפסאיצינואידים וקפסינואידים מפלפל חריף; ג'ינג'ראולים – מג'ינגר.