שתף קטע נבחר

בדיקה: ב-45% מתחנות הדלק יש דליפה למי התהום

650, מתוך כ-1,500 תחנות דלק נבדקו. עפ"י הערכה של מומחה מהטכניון, רק בשנת 2004 הסתכמה דליפת הדלק בתחנות הציבוריות בכ-1.5 מיליון ליטר

ב-45% מתוך 650 תחנות הדלק שנבדקו במהלך 2004-20042 נמצאו דליפות מהמכלים או מהצנרת לקרקע ולמי התהום. כך עולה מבדיקה שערך המשרד לאיכות הסביבה. בישראל כ-1,500 תחנות דלק, מהן כ-850 תחנות ציבוריות.

 

על פי ההערכה, מאוכסנים במכלים התת-קרקעיים בתחנות אלו כמות של כ-100,000 מ"ק דלק מסוגים שונים (המספר אינו כולל את תחנות הדלק המצויות במפעלי תעשייה ואת מכלי הדלק הביתיים).

 

המשרד לאיכות הסביבה התקין בשנת 1997 את תקנות הקובעות שורה ארוכה של דרישות למניעת זיהום ובין השאר הן דורשות כי מפעיל התחנה יבצע בדיקות אטימות לצנרת ומכלי דלק תת-קרקעיים אחת לחמש שנים.

 

לדברי ראש אגף שפכי תעשייה במשרד לאיכות הסביבה, ברוך ובר, ההנחיות לבדיקות אטימות מחייבות את הבודק לקבל אישור הרשות להסמכת מעבדות ולהעביר את תוצאות הבדיקות לרשויות לצורך בקרת איכות. המשרד לאיכות הסביבה דרש מבודקי האטימות את רשימת תחנות הדלק בהן בוצעו הבדיקות, אך בפועל הועברו רק רשימות המכילות את תוצאות הבדיקות של הצנרת ומכלי הדלק ללא ציון שם ומיקום תחנת הדלק בה בוצעה הבדיקה.

 

ובר הוסיף, כי לאור הממצאים שהגיעו למשרד לאיכות הסביבה נמצא כי נכון לסוף 2004 רק 44% מתחנות הדלק (כ-660 תחנות) ביצעו בדיקות אטימות למכלים (רובן תחנות דלק ציבוריות) ורק כ- 13% (כ-200 תחנות) ביצעו בדיקות אטימות צנרת.

 

על פי הערכות של ד"ר חיים מיכלין מהמרכז לאיכות ואמינות בטכניון עבור המשרד לאיכות הסביבה, סך הדליפות מתחנות דלק ציבוריות בלבד בשנת 2004 נע בין 600 אלף ל-1.5 מיליון ליטר.

 

ברוך ובר הדגיש כי צנרת ומכלים תת-קרקעים אינם מהווים המקור היחיד לדליפה מתחנות דלק. וכי מחצית מזיהומי הקרקע ומי התהום מתחנות דלק נובעים כתוצאה ממילוי יתר ושפיכות (בעיקר בעת מילוי המכלים התת-קרקעיים).

 

לדברי ובר, דלק מכיל מרכיבים הידועים כמסרטנים ובעלי פוטנציאל נזק חמור לבריאות האדם. בהתחשב בריכוז מותר של מזהמים במי שתייה, די בליטר דלק המוכנס למכל בן מיליון ליטר מים על מנת לפסול מים אלו מלשמש כמי שתייה. פוטנציאל זיהום זה קיים גם מדלק הדולף מתחנות תדלוק.

 

הידרולוג אדם טבע ודין, שמעון צוק, אומר בתגובה: "המצב הרבה יותר חמור. תקנות למניעת זיהום כבר קיימות יותר משמונה שנים אך האכיפה אינה קיימת כמעט ואינה מרתיעה את מי שמזהם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד הכהן
דליפות מתחנות הדלק
צילום: דוד הכהן
מומלצים