"ניקיון פסח" הוא ביטוי מלחיץ. כמעט כמו "לרדת 20 קילו". למה? כי פסיכולוגית, כשאנחנו לוקחים על עצמנו פרויקטים ענקיים שקשה לראות את סופם, אנחנו לוקים במעין שיתוק פנימי, שלא רק מפריע לנו להשלים אותם עד הסוף, אלא לעיתים קרובות מונע מאיתנו להתחיל.

מצד שני, 3 קילו אין לנו בעיה לרדת, נכון? זה פרויקט קטן שקל לדמיין ולבצע. בדיוק מאותה סיבה יותר קל לדמיין את עצמנו מסדרים ארון - מוציאים את הבגדים, ממיינים, ומחזירים למדפים. קלי קלות, נכון?

עוד מדריכים לארגון הבית

>> 14 כללים לסידור הארון

>> 13 טיפים לסידור חדר הילדים

>>12 עצות לסידור חכם של המטבח

קרן איתן, מומחית לסדר וארגון הבית, בעלת חברת "בלגן" מבקשת שתחשבו על המפלצת הגדולה "סדר פסח" כסידור הארון, רק בכמה פעמים. איתן המציאה את "שיטת האתגרים" המחלקת את המשימה הגדולה לכמה משימות קטנות ומוגדרות, המסייעות להתמודד עם המשימה: "עשיתי אתגר כזה בעמוד הפייסבוק שלי והוא היה הצלחה כבירה", היא מספרת, " נתתי להם 21 יום של משימות יומיות, ואנשים פשוט הודו לי".

לטובת הבלגניסטים ומאותגרי הסדר, ביקשנו מאיתן לחלק את סדר פסח ל- 8 אתגרים קטנים. התוצאה לפניכם:

יום 1

האתגר: טבלת משימות

הכינו טבלה שמחולקת לימים שנותרו עד סדר פסח, ובה רשימת המטלות לפי תאריכים. חלקו לכם את המשימות, אחת לכל יום. בסוף כל משימה, צ'פרו את עצמכם בפינוק כלשהו ומחקו אותה מהטבלה.

תלו את הטבלה על המקרר, ואל תשכחו לזרוק אותה לפח בתום הניקיונות. אחרי הכל, גם חתיכת נייר על המקרר תורמת לבלגן.

יום 2

האתגר: מיונים

איך מתחילים? פשוט, מההתחלה. הדבר הראשון שנוגעים בו בחדר המשחקים, הארון הראשון במטבח, או המדף הראשון בארון הבגדים - שם מתחילים.

קבלו החלטה מיידית לגבי כל חפץ שאתם נוגעים בו, האופציות העומדות לרשותכם הן: לתרומה, לזבל, או חזרה למקום. אל תיצרו ערימת "אחליט מאוחר יותר". החליטו מיד. שאלו את עצמכם שתי שאלות בלבד: מתי השתמשתי בזה בפעם האחרונה? ומתי אשתמש בזה בעתיד? אם התשובה היא "לעולם לא", שימו את הפריט בערימת התרומה. כך, גם יתפנה לכם מקום וגם עשיתם מצווה.

טיפים:

  • האחראי על המיון בחדר מסוים יהיה זה שהפריטים שייכים לו ובשימושו.
  • לעולם אל תקנו יחידות אחסון חדשות לפני המיון. הרבה פעמים נוצר מקום חדש אחרי המיון.

 מיינו את הבגדים לשלושה: לזבל, לתרומה או בחזרה לארון (צילום: אוריה תדמור )
מיינו את הבגדים לשלושה: לזבל, לתרומה או בחזרה לארון (צילום: אוריה תדמור )

יום 3

האתגר: סדר בצעצועים של הילדים

חלקו את החפצים קטגוריות מפורטות, שלילדים קל להתמצא בהן: חיות פלסטיק, פליימוביל, בובות, כדורים, מכוניות וכו',

בדקו אם יש לכם את התשתית המתאימה לאחסון. על התשתית להיות נוחה ומזמינה ובגובה הנכון, כדי שהילדים יוכלו להשתמש בצעצועים ולהחזירם למקום בקלות.

  • טיפ: בחדרי משחקים של שני ילדים ומעלה, הפרידו בין סוגי המשחקים כדי למנוע תקלות וריבים ושאלות של שייכות.

 חלקו את המשחקים לקטגוריות שלילדים קל להתמצא בהן (צילום: עדי שביט)
חלקו את המשחקים לקטגוריות שלילדים קל להתמצא בהן (צילום: עדי שביט)

יום 4

האתגר: מיון וסידור ניירת

אספו את כל הניירת שדורשת מיון, ורכזו אותה במקום אחד. חלקו את הניירת לקטגוריות. התייחסו לאורח החיים שלכם. לדוגמה, הניירת העסקית של מי שעובד בבית תיכלל בחשבונות של הבית. נייר מיותר שימו בערימה שיועדה למחזור. בסוף המיון תדעו מה מספר הקטגוריות ומה כמות הניירת שיש לכם לסדר, ואז ייחדו לכל קטגוריה תיקייה משלה.

חוקי אצבע למיון ניירת:

לעולם לא נזרוק טפסי 106, פוליסות וביטוחים שלא נפדו, רישומים בטאבו, תלושי משכורת, חוזים בתוקף: עבודה, דירה, וכו', מסמכים רפואיים רלוונטיים אודות נושאים שלא נפתרו, תעודות לידה, תעודות שחרור מהצבא, רשיונות רכב, קנסות עירייה ומשטרה

לשמור 5 חודשים אחרונים חשבונות אשראי, חשמל, טלפונים ניידים, טלפון, אינטרנט, גז. אם אתם שוכרים, שימרו את חשבונות המים והארנונה שרלוונטיים למשך כל תקופה השהות בדירה. אם הדירה בבעלותכם, שנה בדרך כלל תספיק.

תמונות - לשמור רק את אלה שנהנים לראות אותן. את השאר השליכו ללא רחמים.

 ייחדו לכל קטגוריה תיקייה משלה (צילום: אוריה תדמור )
ייחדו לכל קטגוריה תיקייה משלה (צילום: אוריה תדמור )

יום 5

האתגר: סידור ארון ונעליים

רכזו את הפריטים על המיטה, מיינו לפי שלושת הקטגוריות: נשאר, לפח, לתרומה, והתחילו לזרוק ולתרום בגדים או זוגות נעליים שלא היו בשימוש, שעבר זמנם או שמעולם לא היו נוחים.

את הערימה שנשארה חלקו לקטגוריות משנה: חורף, קיץ, שבתוכן לתתי קטגוריות: ספורט, ערב, יומיומי, בית.

נקו את יחידות האחסון וסדרו לפי נגישות, בהתאם לעונת השנה. בקיץ מקמו את בגדי ונעלי הקיץ במקום נגיש יותר ולהיפך. בחרו את פתרון האחסון שמתאים למרחב בביתכם ולכמות הפריטים שנותרה אחרי המיון.

 נקו את יחידות האחסון וסדרו לפי נגישות, בהתאם לעונת השנה (צילום: אוריה תדמור )
נקו את יחידות האחסון וסדרו לפי נגישות, בהתאם לעונת השנה (צילום: אוריה תדמור )

יום 6

האתגר: סידור המקרר

הוציאו את הכל החוצה, מיינו לשתי ערימות (נשאר, הולך לזבל), נקו את המקרר והחזירו חזרה תוך שימוש בטכניקת מה שנכנס ראשון - יוצא ראשון. המוצר בעל תאריך התפוגה הישן ביותר יהיה מקדימה, ומוצר עם תאריך תפוגה מאוחר יותר יהיה מאחורנית.

טיפים:

  • מקמו את בקבוקי השתייה בשכיבה, כדי להפחית ממשקל הדלת ולצנן טוב יותר את השתייה.
  • הימנעו מלהכניס סירים למקרר, עדיף להעביר לכלי אחסון שיחסכו מקום.
  • העבירו תכולת קופסת שימורים לקופסת פלסטיק או לכלי זכוכית.
  • הכינו את “מגש ארוחת הערב/הבוקר האולטימטיבי עבורכם”. הניחו על מגש את כל המצרכים שבני הבית אוהבים, ובזמן ארוחת הערב/הבוקר כל שנותר לכם לעשות הוא לשלוף את המגש ולהגיש.
  • אחסנו במקפיא באריזות ואקום.

 סדרו את המוצרים בשיטת מה שנכנס ראשון - יוצא ראשון (צילום: אוריה תדמור )
סדרו את המוצרים בשיטת מה שנכנס ראשון - יוצא ראשון (צילום: אוריה תדמור )

יום 7

האתגר: סידור מגירות בלגן

לכולנו יש "מגירת בלגן". כן כן, המגירה הזו שאנחנו זורקים בה כל מה שאין לנו מושג מה בדיוק המקום שלו. נוכל למצוא שם מפתחות, גומיות וקוקיות, גפרורים, חלקי משחק של הילדים, כרטיס ברכה או הזמנה לאירוע ואפילו שאריות חטיפים.

רוקנו את תכולת המגירה, חלקו הכל לקטגוריות וצאו מנקודת הנחה שלכל דבר יש מקום, כאשר אתם נותנים את הדעת על הכל, אפילו על קיסם שיניים. מיינו ל"נשאר ו"לפח", נגבו את המגירה, ואל תתפתו להכניס למגירה משהו שאין לכם מושג למה או למי הוא שייך.

אל תתפתו להכניס למגירה משהו שאין לכם מושג למה או למי הוא שייך (צילום: אוריה תדמור )
אל תתפתו להכניס למגירה משהו שאין לכם מושג למה או למי הוא שייך (צילום: אוריה תדמור )

יום 8

האתגר: סידור חדר האמבטיה והפיכתו למיני ספא (מסודר!)

הצעד הראשון שתצטרכו לעשות הוא לפנות את האמבטיה מבגדים זרוקים, סלי כביסה לא אסתטיים, ובלגן מיותר כגון קוקיות עם שאריות שיער, פלסטרים, צעצועי אמבטיה ישנים, ותרופות (גם ככה הלחות מזיקה להן, ורצוי שהן יהיו במקום יבש יותר)

דללו דוגמיות מבתי מלון, מברשות ואביזרים קטנים כגון קוצצי ציפורניים, והקצו סלסילות או קופסאות קטנות ואסתטיות לאיפור ואביזרי שיער.

את המגבות גלגלו ושימו בארון או על מדף גלוי בצורה מסודרת. צבע אחיד יוסיף למראה ה"ספא".

עכשיו רק נותר להוסיף נרות ריחניים וצבעוניים, שטיחון אמבטיה חדש ותואם, מתלה חבוי מאחורי הדלת שאינו דורש מסמרים, תאורה נכונה לאיפור וסיימנו.

הקצו סלסילות או קופסאות קטנות ואסתטיות לאיפור ואביזרי שיער (צילום: אוריה תדמור )
הקצו סלסילות או קופסאות קטנות ואסתטיות לאיפור ואביזרי שיער (צילום: אוריה תדמור )

האתגר האחרון: להימנע מבלגן בעתיד

כדי למנוע מהבלגן להסלים בעתיד, כל פעם כשאתם קמים מהספה להביא כוס מים למשל, איספו 5 דברים והחזירו למקום. גרביים של הילדים, כוס קפה שנותרה על השולחן, משקפי שמש שהונחו על השיש, וכרית שנפלה על הרצפה. אומרים שכל הרגל צריך 21 יום כדי להיטמע - התחילו כבר מעכשיו. חג שמח!