המחאה החברתית של קיץ 2011 הביאה עימה מודעות מחודשת לא רק לפערים החברתיים ומחירי הדירות, אלא גם ליכולת שלנו כצרכנים לבחור טוב יותר במגוון מישורים, כולל המזון שעולה על צלחתנו.

אביגיל רוביני, בוגרת טרייה של המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, רתמה את המודעות הזו לפרויקט הגמר שלה, עם תוצאה מרשימה ומרעננת: הכנת גינת ירק ביתית בסגנון "עשה זאת בעצמך" בדירת שותפים ממוצעת. מהתהליך והתוצאות יכול ליהנות כל אדם, כולל צעירים עם מעט אמצעים. כל מה שצריך הוא להשתמש בגרוטאות שמוצאים ברחוב, לרכוש את זרעי הירקות האהובים עליכם – ולהתחיל לגדל את הסלט שלכם בעצמכם.

עוד במדור גינה ומרפסת

>> בניית חממה קטנה למרפסת

>> תכנון גינה במרפסת צפונית

>> 10 דרכים לטיפול והחייאת עציצים

רוביני מספרת שהרעיון לפרויקט נולד מתוך שקית זרעים קטנה שהיא ובן זוגה קיבלו: "זה קרה לפני קצת פחות משנה, ומשם הכל התגלגל. לא היה לנו מושג מה לעשות עם השקית הקטנה הזו, ולאט לאט התחלנו להתנסות: חיפשנו ברשת, שאלנו המון שאלות ב"גוגל", עברנו הרבה בתהליך של ניסוי וטעייה תמידי. רצינו לחסוך כסף וגם לאתגר את הסביבה שאנחנו חיים בה, ומשם הנס הזה – ליצור משהו ולראות שאתה מצליח לגדל משהו שבסוף מגיע לצלחת שלך – קרה".

היא לא נעצרה ב"גוגל", אלא נרשמה לקורס של פרמקלצ'ר ב"דרך היער", שם קיבלה כלים שסייעו לה לאחר מכן בגידול קומפוסט, הדלייה ועוד. מהידע שרכשה שם נולד פרויקט הגמר במחלקה בבצלאל, הכולל סרטון המסביר כיצד ניתן לגדל ירקות בבית בעזרתם האדיבה של שלושה חברים, המתגוררים בדירת שותפים, והיום יכולים לגדל את הסלט שלהם בעצמם. השותפים – אבי אליהו, הדס בנדל ואהוד מוריס - מתנסים בהכנת מצעי שתילה שונים: רפסודת מזון ורטיקלית, מדפים חיים וגינה מרחפת. בסרט מוצגים חומרי הגלם ושלבי ההכנה, לצד עקרונות אקולוגיים וכלכליים רלוונטים.

רוביני ממשיכה להתחבר לנושא ולעדכן אחרים גם דרך בלוג שפתחה, העוסק בחקלאות עירונית. "אנשים רוצים לחסוך כסף, וללמוד איך לחיות נכון יותר בסביבה שלהם" היא מסבירה, "ומאז קיץ 2011 יש התעניינות גוברת והולכת בנושא. זה פשוט מרגיש נכון. שיתלו משהו ותנו לו אהבה, ותראו שזה גם טעים יותר".

רוביני מדגישה שלא צריך להיצמד להדרכה שבסרט, אלא לפתח את היצירתיות עם רהיטים ישנים שמוצאים ברחוב, ויכולים לשמש ככלי קיבול לגידול מזון.

אילו צמחים את ממליצה לגדל בבית?

"כל מה שגדל מהר ולא דורשת הרבה עבודה או השקייה – עגבניות שרי צומחות מהר, חסה היא קלה לגידול – רומית או מסולסלת. אני ממליצה גם על פלפלים, שנתפסים מהר ולא דורשים המון מרחב, וכן עלים ירוקים (מנגולד, עלי בייבי, כרובים ירוקים למיניהם), מלפפונים וסלרי. ותרו על קולורבי, שהוא מפונק במיוחד, וכן על צנוניות למיניהן, הדורשות הרבה שטח גידול וטיפול".

איך נזהרים ממזיקים כשלא מרססים?

"קנו קומפוסט טוב, שמעניק איזושהי חסינות לצמח. אישית, אם אני רואה שצמח מסוים נחלש או זקוק להגנה, אני משתמשת בחליטת רוזמרין. אני פשוט מכינה חליטה, מכניסה לבקבוק עם ספריי, ומרססת את האדמה וטיפה את הצמח".

חייבים מרפסת לפרויקט ביתי כזה?

"ממש לא. רצוי לגדל את הירקות במקום בבית שיש בו צל ושמש לכמה שעות במהלך היום. אם זה לא מתאפשר, ניתן לבחור בצמחים שאינם זקוקים להרבה שמש, או להתקין נורת פלורסנט מסולסלת מעל מצעי השתילה. אם יש לכם מרפסת שירות, אפשר אפילו מעל מכונת הכביסה".

איך תעשו זאת בעצמכם?

עקבו אחר ההוראות בסרטון, התחילו לחפש לכם גרוטאות משלכם – והפכו אזורים בבית לגינה קטנה עם מזון בריא, מזין ואקולוגי יותר.

החומרים הדרושים

  • קומפוסט (אין צורך לקנות. פשוט גשו לגינה הקהילתית הקרובה לביתכם, והם ישמחו לעזור).
  • אדמה
  • משטחי עץ וקרשים דקים
  • בדי יוטה או שקי אורז משומשים
  • קערות
  • חוטים דקים
  • פטיש, מסמרים
  • שקיות זרעים של הירקות האהובים עליכם

ההכנה

1. כדי שהזרעים הקטנים יהפכו לצמחים גדולים יפים, מטפחים אותם במנבטה. ממלאים כל תא באדמה, ממקמים זרע אחד בכל תא ומכסים בשכבת אדמה נוספת.

 ממקמים זרע אחד בכל תא  (צילום: אביגיל רוביני)
ממקמים זרע אחד בכל תא (צילום: אביגיל רוביני)

2. מערבבים כמות גדולה של קומפוסט (1/3) עם אדמה (2/3). הקומפסט מעשיר את האדמה במינרלים וחיידקים טובים, ללא שימוש בחומרים מלאכותיים.

מערבבים את האדמה עם קומפוסט (צילום: אביגיל רוביני)
מערבבים את האדמה עם קומפוסט (צילום: אביגיל רוביני)

3. בעזרת החומרים והגרוטאות שאוספים, מתחילים בבניית מצעי השתילה: רפסודת מזון ורטיקלית, מדפים חיים וגינה מרחפת. איך עושים זאת? ראשית, מומלץ לתכנן מראש היכן יונחו כל השתילים על המצעים, על מנת שכל אחד יקבל את המרחב האישי שלו. למשטח העץ מהדקים בד יוטה או שקי אורז משומשים, וממלאים עם אדמה עד הסוף. למבנה המדפים החיים תוחמים את הצדדים עם קרשים דקים, ומניחים אדמה בכל מדף. לגינה המרחפת מכינים בסיסי אחיזה במקומות שונים בבית, יוצרים בסיס חוטים במספר קערות, וגם פה ממלאים באדמה.

רפסודת מזון ורטיקלית ממשטחי עץ (צילום: אביגיל רוביני)
רפסודת מזון ורטיקלית ממשטחי עץ (צילום: אביגיל רוביני)

4. כעת, הגיע הזמן להעביר את השתילים מהמנבטה למצעי השתילה שיצרנו. שימו לב: המעבר הוא טראומטי עבור השתיל הקטן ולכן יש לנהוג בזהירות: לא לחשוף את השורשים לשמש ישירה ולא להדק את האדמה יתר על המידה.

5. ההשקיה נעשית פעם ביום או לפי הצורך. חשוב שהאדמה תישאר מספיק לחה בכל רגע נתון.

מקפידים להשקות פעם ביום לפי הצורך (צילום: אביגיל רוביני)
מקפידים להשקות פעם ביום לפי הצורך (צילום: אביגיל רוביני)

>> עוד בנושא במדור גינה ומרפסת