גינה למאכל (Edible garden), כשמה כן היא: היא משלבת בתוכה צמחים שניתן להשתמש בעליהם ובפירותיהם למאכל. המוכרים והשימושיים ביותר הם צמחי הירקות והתבלינים. רצוי לשלב ולהוסיף בין שתילי הירקות גם צמחי נוי דוגמת טגטס, טולבגיה, ותבלינים דוגמת בזליקום ונענע חריפה. צמחים אלו הם בעלי ארומה חזקה המרחיקים את מזיקים מהגינה בצורה טבעית.

עוד בגינה ומרפסת

>> סוד הגן המרגיע

>> מה כדאי לשתול בגינה

>> עשרת הדברות לגינון חסכוני במים

ערוגה מוגבהת יכולה לעזור לכם לגדל ירקות בהצלחה ובקלות יחסית. הגודל הסטנדרטי של ערוגה מרובעת נע בין 1.20 מטר ל-2.40 מטר.

למה דווקא ערוגה מוגבהת?

איוורור וניקוז: הירקות שלכם זקוקים לאדמה אוורירית, בעלת אחיזת מים גבוהה, שתנקז את עודפי המים ותאפשר לבית השורשים להתפתח, ולירקות שלכם לצמוח יפה. האדמה בגינה לרוב דחוסה ואינה מאפשרת ניקוז טוב של עודפי מים, אם בשל סוג האדמה (אדמה כבדה) ואם בגלל שדרכנו עליה או שלא תהיה ברירה ונדרוך עליה בהמשך במהלך הטיפול בצמחים.

אדמה איכותית: ירקות בפרט זקוקים לאדמה עשירה ואיכותית, אדמה שעשירה בחומרים אורגניים טבעיים (דוגמת כבול וסיבי קוקוס) ובדשן המשוחרר בצורה איטית ומבוקרת על מנת לספק לצמחי הירקות את חומרי ההזנה הדרושים להתפתחות תקינה. בערוגה מוגבהת קל יותר לשלוט בסוג, איכות וכמות האדמה והקומפוסט שנוסיף.

מיקום נוח: הערוגה מביאה את הגינה קרוב יותר אליכם. ניתן למקם את הערוגה בכל מקום, אפילו במרפסת.

עיצוב: הגובה הוא מרכיב חשוב בתכנון הגינה. הערוגה המוגבהת מוסיפה גובה ומראה מוגדר ומעוצב לגינה.

נוחות: אפשר לשבת על כסא נמוך או ספסל בזמן העבודה, במקום לכרוע על הברכיים.

 בזיליקום (צילום: שושן דגן)
בזיליקום (צילום: שושן דגן)

למה לשים לב כשמגדלים ירקות או תבלינים?

מילוי הערוגה: יש למלא את הערוגה בתערובת שתילה איכותית בתוספת קומפוסט, ממקור מוסמך ומוכר. רוב המשתלות מחזיקות תערובות שתילה איכותיות של חברות מקצועיות ארוזות בשקים של 30-80 ליטר. יש למלא את הערוגה בגובה מינימלי של 30 ס"מ תערובת שתילה. אם שותלים צמחי עלים ירוקים דוגמת פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, רוקט, חסה וכדומה ניתן להסתפק ב 20 ס"מ תערובת שתילה.

שמש ישירה: הצמחים צריכים ארבע-חמש שעות שמש ישירה ביום. לכן, חשוב למקם את הערוגה בצד דרומי, מזרחי או מערבי.

השקייה: שתילי ירקות צעירים זקוקים לקרקע לחה ולכן כדאי להשקות מדי יום כמות קטנה של מים. עם הזמן רצוי להגדיל את מרווחי ההשקייה. זכרו: עודף מים גורם לרקבון, והתפתחות מחלות. לכן חשוב להשקות, מומלץ באמצעות טפטפות ובשעות הבוקר, כדי לאפשר לשמש לייבש את העלים מעודפי הלחות והמים. במידה שלא חיברתם צינורות טפטוף לערוגה מומלץ להשקות בשעות הבוקר המוקדמות באמצעות צינור או משפך את האדמה, ולהשתדל שלא להרטיב את העלים אם אין צורך.

שמירה על הלחות: דרך נוספת למנוע התאיידות של מים מהקרקע ושמירה על הלחות היא שימוש בחיפוי לקרקע מחומרים אורגניים כמו שבבי עץ, גזם, עלים, קש ונסורת. בנוסף, חיפוי מונע עשבייה ומעשיר את הקרקע.

 פלפל (צילום: שושן דגן)
פלפל (צילום: שושן דגן)

איך שותלים?

1. מומלץ לשתול את הירקות לפי גריד מתאים. בערוגה מלבנית נשתול בשורות שתי וערב בגריד של 50 ס"מ בין השורות ובין צמחי הירקות המשתרעים דוגמת: דלעת, אבטיח, מלון, קישוא, מלפפון וחציל.

2. צמחי ירקות קטנים יותר דוגמת פלפל ניתן לזרוע או לשתול במרווחים של 25 ס"מ בין השורות ובין הצמחים.

3. צמחי עלים ירוקים דוגמת חסה, רוקט, פטרוזיליה, בזליקום או נענע שותלים במרווחים של 25 ס"מ בין השורות ובין הצמחים.

4. אם מחליטים להוסיף צמחים ארומטיים להרחקת מזיקים, שותלים במרחק של 25 ס"מ מצמחי הירקות או שמשתמשים (כמו בדוגמת הבזליקום) כחלק מהערוגה.

  (באדיבות שושן דגן)

מה שותלים?

בעונת הקיץ מומלץ לשלב צמחים ממשפחת הדלועיים: דלעת, קישוא, מלפפון, אבטיח ומלון, וממשפחת הסולניים: עגבניה, חציל ופלפל במינים וצבעים שונים. צמחים אלו, בנוסף לפירותיהם הקישוטיים, הם בעלי עלים ופרחים יפים וגדולים ההופכים את הערוגה למרשימה במיוחד.

צמחים אלה נוטים לסבול מעודף רטיבות ולחות ולכן מומלץ להרחיק את הפירות מהאדמה כלפי מעלה באמצעות אלמנט מעץ או מתכת ("הדלייה").כאן זה המקום ליצירתיות שלכם. ניתן לבנות רשת מעץ באמצעות סרגלי עץ ברוחב 25-40 מ"מ. מחברים את הסרגלים באמצעות מסמרים קטנים, כרשת של שורות בשתי וערב, את הרשת תוקעים באדמה לצד הצמח, ואז מלפפים את ענפי הצמח בין השורות. רצוי לקשור את הענפים בצורה רופפת באמצעות חוט לבן או שחור או חוט פשתן או חוט יוטה לסרגלי העץ.

אופציה אחרת היא לאגוד כחמישה ענפים או מקלות במבוק בעובי של כ-1 ס"מ בקצה אחד, באמצעות חוט מתכת דק. את הקצוות האחרים תוקעים מסביב לצמח כפעמון ואליו מחברים ומלפפים את הענפים.

אופציה נוספת היא לקחת רשת בניין, לצבוע או לרסס בספריי למניעת חלודה. את הרשת תוקעים באדמה, ואליה מלפפים וקושרים את ענפי הצמחים.

חשוב לאוורר את הצמח ולהרחיק את העלים מהאדמה. עלים שנותרים קרובים ניתן לגזום ועל-ידי כך להרים את הנוף מעל לאדמה הלחה.

מי שאוהב לאכול עלים ירוקים כתוספת לסלט או לרוטב, יכול לשתול בעונת הקיץ בזליקום, פטרוזיליה, כוסברה ושמיר. בקיץ לא כדאי לנסות לזרוע , אלא לקנות שתילים ולשתול בערוגה. צמחים אלו זקוקים להשקייה מתונה. גם כאן אין צורך להשקות בכמויות גדולות אלא לשמור על אדמה לחה. היות והשתילים נמצאים בערוגה יש סיכוי גדול שיעברו את הקיץ החם אם תקפידו שהאדמה תשאר לחה.

ולבסוף, נגיעה אחרונה לערוגה היא הבטטה. ניתן לשפד שורש של בטטה בצנצנת עם מים, ואחרי שצומחים העלים והגבעולים, לחתוך 'פרק' של עלה וגבעול ולהכניס לצנצנת עם מים. ברגע שיוצאים שורשים ניתן להעביר לערוגה ולגדל פקעות של בטטה.

הדלייה של צמחי ירקות בערוגה (צילום: שושן דגן)
הדלייה של צמחי ירקות בערוגה (צילום: שושן דגן)

מתי קוטפים את הירקות?

קטפו את העגבניות והפלפלים כשהם מחליפים את צבעם מירוק לאדום, ולעגבניות תנו להבשיל על השיש במטבח. את הקישואים והמלפפונים קטפו קטנים עם הפרח בקצה, אל תחכו שיהפכו לגדולים. הדלעת הופכת כתומה לאחר שהבשילה, מחליפה את צבעה מירוק לכתום.

כדי שההנאה מהירקות שבשלו תהיה מושלמת, קטפו אותם שהם צעירים, יפים וטריים!

 עגבנייה מהגינה (צילום: שושן דגן)
עגבנייה מהגינה (צילום: שושן דגן)

  • הכותבת היא מתכננת נוף,אגרונומית ובעלת הבוטיק שושנ'ס - למוצרים ייחודים לגינה.