כך כלבים טיפוליים משנים את החיים של ילדים עם צרכים מיוחדים

שירה וגדי רונן, בעלי חווה טיפולית, אימצו לפני 14 שנה את אביגייל, ילדה עם תסמונת דאון, שהאירה את עולם הכלבים באור חדש. היום הם מכשירים כלבי ליווי לילדים כמוה

מימין: אביגייל, שירה וגדי רונן.  " "לכלבים יש רדאר לרגשות" (צילום: קורין פאל)
מימין: אביגייל, שירה וגדי רונן. " "לכלבים יש רדאר לרגשות" (צילום: קורין פאל)

לפעמים, כשאני יוצאת החוצה עם אליאב, אנשים פונים אליו ושואלים, 'מה שלומך? איפה בוס?' אני תמיד מתפלאת ושואלת, 'מאיפה אתם מכירים?' ואליאב עונה לי, 'מה את מדברת, אנחנו חברים מהגינה'. זה מדהים. איך הוא בנה לו חיים משלו סביב הגינה והכלב", מספרת חני שרייבר, מורה לאמנות מרעננה, אם לעשרה. לאליאב בנה (22) יש תסמונת דאון. בוס, כלב שירות ממרכז "שבילים" שבחוות "המערב הפרוע", שמשמש גשר בין אליאב לסביבה, אחראי לשינוי הגדול בחייהם.

 

חני שרייבר, הבן אליאב והכלב בוס. "בזכות בוס אליאב עצמאי יותר" (צילום: קורין פאל)
    חני שרייבר, הבן אליאב והכלב בוס. "בזכות בוס אליאב עצמאי יותר"(צילום: קורין פאל)

     

    חוות המערב הפרוע היא מרכז חינוכי טיפולי שהקימו שירה וגדי רונן בשומרון לפני כ־20 שנה. לפני 14 שנים אימצו בני הזוג רונן את אביגייל, ילדה עם תסמונת דאון ש"האירה את עולם הכלבים באור חדש", לדברי שירה רונן. "אביגייל הביאה אש חדשה", היא אומרת. "כל ההתעסקות שלנו עם ילדי תסמונת דאון, הפתיחה של עמותת תסמותק (עמותה שמטרתה לחשוף את החברה לילדי תסמונת דאון ולמנף אותם), הכל עוצמתי. היא פתחה לנו את העולם הזה וממשיכה להיות מעיין מפכה. הכל ממנה".

    גדי: "באמצעות אביגייל ראיתי שהכלבים יודעים לזהות תרחישים והתנהגויות, ולא דווקא מגיבים להוראות ולפקודות, כי אביגייל לא מדברת אבל מצליחה להפעיל אותם בקלות"

     

    "תמיד התעסקנו בכלבים טיפוליים", אומר גדי רונן, "אבל באמצעות אביגייל ראיתי שהכלבים יודעים לזהות תרחישים והתנהגויות, ולא דווקא מגיבים להוראות ולפקודות, כי אביגייל לא מדברת אבל מצליחה להפעיל אותם בקלות. מגיל צעיר היא שיחקה איתם, צחקה איתם, והם שיתפו איתה פעולה בטבעיות. כל ילדי תסמונת דאון נותנים אמון בלי גבולות. אם יבוא פורץ הביתה אביגייל תעזור לו לסחוב את הדברים. אולי האמון הזה יוצר תקשורת עם הכלבים. איב, אחת הכלבות, ממש בחרה את אביגייל. אביגייל אוהבת לנגן ולשיר. זה אמנם לא שלמה ארצי אבל היא נהנית מזה. בכל פעם שהיא לוקחת את הגיטרה הכלבה מתיישבת מולה ומלווה אותה בנביחות. זה הרגע המשותף שלהן".

     

    איך נוצרת השפה הזאת?

    רונן: "לכלבים יש רדאר לרגשות. יש כלבים שהגיעו למרכז הטיפולי שלנו בעקבות חוסר יכולת של המשפחה לגדל אותם. זוהי מחלקת ה'נטושים' שלנו. לעתים כשמגיע כלב כזה אנחנו מבחינים שמצב הרוח שלו ירוד. הוא חסר תיאבון וחסר חיוניות. במקרה כזה אני יודע שגם הבעלים במצוקה. הם לא הצליחו להיפרד מהכלב והרגשות שלהם משפיעים עליו. במצב כזה, אני מבקש מהמשפחה לכתוב לכלב מכתב פרידה שאקריא לכלב. זה אקט של פרידה ותחילת תהליך של ריפוי ומציאת בית חדש לכלב. וזה עובד".

     

    גדי בחווה. "הכלב כעוד מבוגר אחראי" (צילום: קורין פאל)
      גדי בחווה. "הכלב כעוד מבוגר אחראי"(צילום: קורין פאל)

       

      מה היתרונות של כלב שירות בבית של ילד עם צרכים מיוחדים?

      "הכלב הוא עוד מבוגר אחראי בבית, שיכול לתת מענה בתחום הרגשי, החברתי והמוטורי, וכל כלב מביא איתו את המתנה המיוחדת שלו. באחת המשפחות שעבדנו איתן, למשל, יש ילד שסובל מהתפרצויות זעם קשות. רוב כלבי השירות שלנו הם כלבי רטריבר שנולדו וגדלו בלהקה שלנו. במקרה הזה בחרנו לילד כלבה מסוג בורדר קולי, כלבה זריזה, מאספת, 'רועת צאן'. היא למדה לזהות את התקפות הזעם של הילד לפני שהן הופיעו ושם פעלה. היא הזמינה אותו למשחק או לטיול, וניתבה את התסכול והתוקפנות שלו לחשיבה, למשחק ולרגיעה.

       

      "משפחה נוספת פנתה אלינו מפני שאחד הילדים הצעירים במשפחה, ילד עם תסמונת דאון, יצא מהבית ונעלם כמה פעמים למרות ההקפדה של המשפחה על נעילת דלתות. הכלב שהכשרנו עבור המשפחה למד, בין השאר, לזהות את הילד על פי הריח ולמצוא אותו תוך זמן קצר".

      חני: "יש מסביבנו הרבה בעלי כלבים והגינה קרובה, ופתאום נוצרו חיבורים חדשים. אמא של ילד עם צרכים מיוחדים צריכה להיות אמרגן, לא פשוט ליצור קשרים. והנה פתאום זה קורה לבד"

       

      כל כלב יכול להפוך לכלב שירות?

      "הכלב מטבעו הוא בעל חיים מרצה, שמעוניין למלא את רצון בעליו. אנחנו בוחנים את הגורים לאחר ההמלטה לפי תכונות אופי מולדות ותגובות ליצרים ולגירויים, ומוצאים את הכלבים המתאימים ביותר לתפקיד. כלב שירות חייב להיות בעל יצרים מאוזנים, בעל יכולת להתעלם מגירויים בסביבה דוגמת חתולים, אוכל ורעשים חזקים.

      "כלב מאוזן יגיב באופן מידתי לתרחישים כאלה. כלב שירות גדל מגיל צעיר לתוך התפקיד שלו, ואימון החשיפה שלו יתבצע בסביבתו הטבעית של המטופל בשגרת חייו ומחוצה לה. הכלב אוהב את התפקיד שלו, ובזכותו מרגיש חיוני ושייך. התהליך נמשך כשנה, אך הליווי שלנו הוא למשך כל חיי הכלב. אנחנו מלמדים את המשפחה להקשיב לכלב ולהבין אותו. לתקשר עם הכלב בשפה ה'כלבית' וכך להפעיל אותו בהתאם לצורכי המטופל".

       

      אליאב שרייבר שולט כיום בשפה הזאת. "הכרנו את עולם הכלבים כשאליאב התחיל ללכת לחוג בחוות המערב הפרוע", מספרת חני, אמו. "אליאב מאוד התחבר, ראיתי כמה הוא מאושר ונלהב וכך החלטנו להביא הביתה כלב. גדי חיבר אלינו את בוס, ובמשך חצי שנה הגיע אלינו הביתה ואימן את בוס אצלנו. בוס הביא איתו המון שמחה ותרם בהמון מישורים. בזכות בוס אליאב עצמאי יותר, מסוגל ללכת לבד למכולת למשל, דבר שלא קרה בעבר. הוא תקשורתי יותר, כי הוא מדבר עם הכלב, וחוש האחריות שלו התפתח. הוא שואל את הכלב: 'מה שלומך, בוס? אתה רעב? אתה צמא?'. בנוסף, הוא נפתח מאוד מבחינה חברתית. יש מסביבנו הרבה בעלי כלבים והגינה קרובה, ופתאום נוצרו חיבורים חדשים. אמא של ילד עם צרכים מיוחדים צריכה להיות אמרגן, לא פשוט ליצור קשרים. והנה פתאום זה קורה לבד".

       

       

      כל המשפחה בחווה

      ==============

      כלבי שירות מאומנים לעבוד עם אוכלוסיות דוגמת עיוורים, תשושי נפש ואנשים עם אפילפסיה. משפחת רונן מתמקדת בהכשרת כלבי ליווי לילדים בעלי צרכים מיוחדים. מאז שפרצה הקורונה, כל בני המשפחה התחילו לעבוד בחווה: שירה הצטרפה לגדי בשיווק וביחסי ציבור, גאנה (22) מטפלת ומדקרת של בעלי חיים, ונבו (17) מטפל באמצעות בעלי חיים ומדריך את הכלבנים הצעירים. אימון כלבי שירות נמשך זמן רב וכרוך בעלויות גבוהות משום שמדובר בשנים של הכשרה. "החלטנו לשלב את התהליך בקורס כלבנות טיפולית, וכך אנו מורידים את עלות האילוף", אומר רונן.

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד