25 שנה לרצח רבין: "שיר לשלום" מוכיח שמוזיקה היא לא מותרות

הלהיט של רוטבליט ורוזנבלום מדגים איך התרבות מספרת את הסיפור שלנו, צובעת את ההיסטוריה שלנו כאן, מגדירה אותנו כעם. וכמה חבל שהמסר שלו הולך ומתרחק

לירון לבפורסם: 29.10.20 00:02
4 בנובמבר 1995, דקות לפני הרצח: מירי אלוני שרה את "שיר לשלום" עם רבין ופרס על הבמה בכיכר מלכי ישראל (צילום: מיכאל קרמר)
4 בנובמבר 1995, דקות לפני הרצח: מירי אלוני שרה את "שיר לשלום" עם רבין ופרס על הבמה בכיכר מלכי ישראל (צילום: מיכאל קרמר)
יעקב רוטבליט. מעטים השירים שמצליחים להדהד מסר כל כך חזק ולהפוך לסמל שהוא הרבה מעבר לשיר עצמו (צילום: צביקה טישלר)
יעקב רוטבליט. מעטים השירים שמצליחים להדהד מסר כל כך חזק ולהפוך לסמל שהוא הרבה מעבר לשיר עצמו (צילום: צביקה טישלר)

25 שנים עברו מאז העצרת "כן לשלום, לא לאלימות" בכיכר מלכי ישראל בתל אביב, שהסתיימה בשלוש יריות שרצחו את ראש הממשלה יצחק רבין. 25 שנים, והפצע עדיין מדמם. בשבוע שעבר התנפלו רבים על השרה אורלי לוי-אבקסיס, שאמרה: "רבין זה שלכם, לא שלי". אפשר לכעוס על הדברים שלה, בעיקר לנוכח העובדה שהיא נבחרה לכנסת מטעם מפלגת העבודה, מפלגתו של רבין, אבל חייבים להודות שהמילים שלה מבטאות מה שהרבה ישראלים מרגישים. הייתי רוצה לכתוב שהיום הזה, יום הזיכרון לרבין, נוגע בכולם, שהוא מצליח לטשטש את ההבדלים שבין שמאל וימין, דתיים וחילונים, ישראל ה"ראשונה" וה"שנייה"; הייתי רוצה לכתוב שזה יום שמהדהד מסר של אחדות וסובלנות, שגדלנו והתחזקנו כעם מהטראומה הזאת – אבל לצערי, זה ממש לא המצב.

 

אני הייתי בן 12 כשרבין נרצח. התמונות שאני זוכר מאותו לילה הן של רבין ופרס שרים את "שיר לשלום" עם מירי אלוני, ואת הדף עם מילות השיר, מוכתם בדם, שהתגלה בכיס חולצתו של רבין.

 

צפו בביצוע של "שיר לשלום" מהעצרת:

 

 

לפני כמה חודשים נפגשתי עם מירי, והיא סיפרה לי על המשבר שחוותה בשנים שאחרי הרצח. "מכיוון שהופעתי בעצרת הזאת, כל פעם שראו אותי, אנשים נזכרו שהיה פה רצח שרוצים לשכוח", אמרה. "מאוד נפגעתי מזה באופן אישי, אני וכל המשפחה שלי. לא הייתה לי עבודה מספר שנים, לא הזמינו אותי להופעות. אני זוכרת שראש עיריית אריאל, רון נחמן ז"ל, הזמין אותי להופיע בערב יום העצמאות בעיר. לפני המופע הוא ביקש לעלות ולשיר איתי את 'שיר לשלום', וכשהזמנתי אותו לבמה מול אלפי אנשים, מישהו צעק לו מהקהל: 'תיזהר, מי ששר איתה 'שיר לשלום', יורים בו'".

 

הקשיבו להקלטה המקורית של השיר:

 

 

מעטים השירים שמצליחים להדהד מסר כל כך חזק ולהפוך לסמל שהוא הרבה מעבר לשיר עצמו. "שיר לשלום" הוא כזה. השנה הייתה 1969. מירי אלוני הייתה סולנית להקת הנח"ל, בשנת קבע. "יאיר רוזנבלום בא עם השיר", סיפרה לי מירי, "וסיפר לנו שכתב אותו קצין צעיר שאיבד את רגלו בקרבות על ירושלים במלחמת ששת הימים, ושמו יענקלה רוטבליט. אני מאוד אהבתי את השיר מיד. גם ראיתי את הדמיון בין 'תנו לשמש לעלות' לשורה 'Let the Sunshine In' מהמחזמר 'שיער', שהייתה אחת הסיסמאות של ילדי הפרחים בארצות הברית במאבק נגד מלחמת וייטנאם".

 

 

השיר הזה לא היה אופייני ללהקה צבאית – הן מבחינת הטקסט האנטי-מלחמתי, "שירו שיר לאהבה ולא למלחמות", מסר שנחשב מחאתי לישראל הצעירה שהייתה באופוריה אחרי הניצחון במלחמת ששת הימים, והן מבחינת העיבוד הרוקיסטי בתקופה שבה האקורדיון שלט בפלייליסט; מה גם שבאותה תקופה היו הלהקות הצבאיות לב ליבו של הקונצנזוס. זה כמו שכוכבי הפסטיגל יקליטו היום שיר נגד הכיבוש.

 

השיר מיד עורר סערה ציבורית. אלוף פיקוד המרכז, רחבעם זאבי (גנדי), ואלוף פיקוד הדרום, אריאל שרון, אסרו על להקת הנח"ל לבצע אותו בהופעותיה בשטחי פיקודם בטענה שהוא פוגע במורל החיילים וברגשותיהן של המשפחות השכולות – אבל ההתנגדות לשיר רק הגבירה את העניין סביבו. היום זמרים ומפיקים שוברים את הראש איך להתבלט ולייצר קמפיין סביב שיר שלהם (ע"ע עדי ביטי והקליפ החדש), ואילו אז, "שיר לשלום" קיבל במתנה יחסי ציבור היישר מצמרת הפיקוד של צה"ל.

 

במשך השנים התקבע "שיר לשלום" כאחד הלהיטים האהובים של הלהקות הצבאיות. בסוף שנות ה-70 הוא הוקלט בביצוע חדש לסרט "הלהקה", מה שהפך אותו לאורח קבוע בסלון שלנו מדי יום עצמאות. השיר גם היה מבוקש מאוד באירועים ובטקסים בארץ ובחו"ל, ואז הגיע אותו לילה נורא, ליל ה-4 בנובמבר 1995, והלהיט הסוחף נעשה סמל לאסון גדול. אני עדיין שר אותו בהופעות, עדיין מתחבר למסר האופטימי שלו, אבל כשאני עוצם את העיניים, אני רואה בדמיוני את הדף עם מילות השיר, מגואל בדם.

 

להקת הנח"ל 1970. זה כמו שכוכבי הפסטיגל יקליטו היום שיר נגד הכיבוש (צילום: דוד רובינגר)
    להקת הנח"ל 1970. זה כמו שכוכבי הפסטיגל יקליטו היום שיר נגד הכיבוש(צילום: דוד רובינגר)
     

     

    דווקא בימים אלה, כשעולם התרבות מורדם ומונשם, כשאנשים חושבים שתרבות היא מותרות, ושיש דברים הרבה יותר בוערים לעסוק בהם, "שיר לשלום" הוא דוגמה לחשיבות העצומה ולהשפעה של התרבות – במקרה הזה, של המוזיקה – על החיים שלנו. בין אם אנחנו מתחברים למסר של "שיר לשלום" ובין אם לא, אני בטוח שכולנו מכירים ומוקירים אותו. זהו כוחה של התרבות: היא מספרת את הסיפור שלנו, צובעת את ההיסטוריה שלנו כאן, מגדירה אותנו כעם, מחברת בינינו.

     

    בשנה האחרונה אני מרגיש שהמסר של "שיר לשלום" הולך ומתרחק מאיתנו. שנת הקורונה הפכה אותנו לאנשים כועסים, מרוחקים, מכונסים בעצמנו וחוששים זה מזה. אני מקווה שבעתיד הלא רחוק כל הסיוט הזה יהיה מאחורינו, ונוכל לחזור ולשיר "תנו לשמש לעלות, לבוקר להאיר" – ובאמת להאמין בזה.

     

     

       

      אבא שלה הלחין את השיר הזה. הקליקו על התמונה:

       

      קרן רוזנבלום-פולק. "אני משתדלת שלא ייעשה שימוש פוליטי בשירים שלו". הקליקו על התמונה (צילום: צביקה טישלר)
      קרן רוזנבלום-פולק. "אני משתדלת שלא ייעשה שימוש פוליטי בשירים שלו". הקליקו על התמונה (צילום: צביקה טישלר)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      לירון לב
      זמר ויוצר, יליד 1982, מפתח תקווה. שירת בלהקת חיל החינוך והנוער, בוגר "כוכב נולד 2", שיחק ב"השמינייה" בערוץ הילדים, שידר ברשת ג' ("שירים וכוכבים"), דיבב בעשרות סרטים וסדרות (דמותו של בראנץ ב"טרולים", הנסיך הנס ב"לשבור את הקרח"), כתב והלחין שירים לאמנים שונים ("לעוף" להראל סקעת, "חוזר למציאות" ללירן דנינו). ב-2013 החל לשתף פעולה עם הזמרת רבקה זהר. הצמד יצא במופע משותף שלירון הפיק מוזיקלית והוציא שני אלבומים - "לא כמו אתמול" (2014) ו"אור מסביב" (2015).