דוקטור, אני רוצה בדיקת קורונה לילד - למה אתה כל כך כועס?

אחד כעוס כי הוא בחל"ת, לשני נחרב העסק, ואני, חצי שנה מהגעת הנגיף לארץ + 690 מתים (זה הרבה?) בחזית מול המטופלים ולא יודע למי להאמין - וכתוצאה מזה איך לעבוד

ד"ר דורון עמוסיפורסם: 18.08.20 09:09
690 מתים מקורונה בחצי שנה זה הרבה? איך מוגדר מת מקורונה? (צילום: Shutterstock)
690 מתים מקורונה בחצי שנה זה הרבה? איך מוגדר מת מקורונה? (צילום: Shutterstock)

07:45. אני עוד מעט מתחיל מרפאה. 25 מוזמנים. 15 ביקורים טלפוניים. רק עשרה יגיעו להיבדק. זה טוב? זה מה שזה. שכחתי איך לבדוק חולים ברצף. עם כל הפניות הדחופות זה הולך להיות קשוח. אני עובר על בדיקות הדם ותשובות הדמיה. המון בדיקות. יותר מבדרך כלל. זה רע? זה מה שזה.איך בודקים כאב גרון בלי לראות ולמשש. נותנים יותר אנטיביוטיקה. שלושה ימי אזניל. זה מכסה טוב סטרפטוקוק. קח שלושה ימים ונדבר שוב. זו רפואה גרועה במיוחד? כנראה שלא. איך מטפלים בחולשה ועייפות בלי לראות? נותנים יותר בדיקות מעבדה. אבל למה, גם בטלפון אתה יכול לשמוע את התלונות. נכון, אבל בשיחה פרונטאלית זה אחרת, ועובדתית אני נותן היום יותר בדיקות.

 

יעל ב' משאירה הודעה. מבקשת בדיקת קורונה לבנה בן ה-17. באופן דחוף. היה ליד נער מאומת בפעילות בתנועה. אבא שלה חולה כרוני. אני לא מצליח שלא להתרגז. הרי דיברנו על זה עשרות פעמים רק אתמול. אתה דיברת, אבל לא עם יעל ב'. היא שומעת את זה בפעם הראשונה. מי שאסימפטומטי לא צריך בדיקה. בטוח? בטוח. היא לא רואה חדשות? לא שמעה את סיגל סדצקי? את איתמר גרוטו? שמעה. אבל הם גם אמרו שלא צריך מסיכות. נכון. וגם שלא צריך הרבה בדיקות, שלא מקדמות את השליטה במחלה. אז אמרו. המידע והפרשנות משתנים כל הזמן. זו מחלה חדשה. אנחנו לא יודעים מספיק. אז אולי צריך גם בדיקה לבן של יעל ב'? אולי. אז למה אתה כל כעוס? אני כעוס כמו כולם. אחד כעוס כי הוא בחל"ת, לשני נחרב העסק, ואני יושב בחזית מול המטופלים שלי ולא יודע למי להאמין וכתוצאה מזה איך לעבוד.

 

זו הנקודה העיקרית בעיניי. למי להאמין. נהוג לומר שרפואה זה לא מתמטיקה. זה לא מדע מדויק. אפשר לטפל באותה מחלה, חריפה או כרונית, בכמה גישות או שיטות, תלוי ברופא או במחלקה בה התאשפזת. זה ממהר עם טיפול אנטיביוטי וזה יותר סובלני. פה מרבים בבדיקות הדמיה ושם ממהרים לנתח. במחלקה הזו האשפוזים יותר ארוכים ושם ממהרים לשחרר להמשך טיפול בבית. אבל הכל נשען על מידע ברור ואחיד על המחלות ואפשרויות הטיפול. ההבדלים נובעים מהפרשנות ומהניסיון של הרופא. מין רפואה פוסט מודרנית.

 

יש דבר כזה שקיפות?

היום, בטיפול ב-covid19 אנו עוסקים במחלה שמוכרת לעולם תשעה חודשים בלבד. כל הזמן המידע גדל ומשתנה. לא נראה שסדצקי וגרוטו ביקשו להסיר מסיכות מתוך מחשבת זדון, או שאני מסרב לתת בדיקה לבן של יעל ב' מתוך רצון להרע לו. נכון להיום זה מה שאנו חושבים שנכון לעשות. יכול להיות שמחר תצא הנחיה אחרת ונעשה בדיקה לכל מי שירצה. הרופא נדרש לתקיפות מסויגת, ויכול להיות שבקשה של יעל ב' לבדיקה דחופה, תהייה הסטנדרט בעוד יומיים.

 

מאחורי כל הנחיה עומד אינטרס (צילום: AP)
    מאחורי כל הנחיה עומד אינטרס(צילום: AP)

     

    קשה מאוד להתנהל ככה. אני כותב כעת מנקודת המבט של המטפל, שמודע לאמת היחסית לפיה הוא פועל. ניסית לחשוב איך מרגיש המטופל? איך מרגישה יעל ב', שמבינה את התמונה בדומה אליך, אבל הפוך? גם היא מודעת להשתנות ההנחיות. גם היא זוכרת את הורדת המסכות והחזרתן. והיא רוצה משטח קורונה. עכשיו. היא פחות ממלכתית ממך. היא לא מייצגת את משרד הבריאות או את עולם הרפואה. היא מרגישה שהיא נלחמת על חיי בנה שנחשף לנער מאומת בפעילות של התנועה. וואו, אנו עומדים לפני התנגשות.

     

    כמה מתוקה ונשגבת השקיפות עליה מדבר פרופ' גמזו. האם היא אפשרית? יש דבר כזה שקיפות? הרי מאחורי כל הנחיה עומד אינטרס, וכמו שכתבה שימבורסקה, הכל פוליטי. האם פתיחת עסקים בשבת זו החלטה אפידמיולוגית טהורה? האם סגירת המשק יעילה בעצירת הנגיף? זו החלטה כלכלית או רפואית? 690 מתים מקורונה בחצי שנה זה הרבה? איך מוגדר מת מקורונה? אפשר להאמין לשי ג'ינפינג, נשיא סין, שם התגלה הנגיף? מה פתאום, זו מעצמה טוטאליטרית השולטת במידע עם תקשורת מגוייסת. האם ניתן להאמין לביבי או לטראמפ, נציגי העולם החופשי? ועם כל אי הוודאות העולמית הזו אתה מתרגז על יעל ב', שרוצה בדיקה דחופה לבן שלה שנחשף לנער מאומת בפעילות בתנועה?

     

    צילום ד"ר עמוסי:  טלי שיאצו

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    ד"ר דורון עמוסי
    דורון עמוסי הוא רופא משפחה. ספר הביכורים שלו "רופא משפחה. יומן" ראה אור בשנת 2019 בהוצאת עולם חדש