אם תתאפקו, תצליחו: הסודות לגידול סוקולנטים משגשגים בתוך הבית

האמת חייבת להיאמר: סוקולנטים לא מתאימים לגידול בתוך הבית לאורך זמן. רובם המוחלט בכל אופן. איך בכל זאת הם יסכימו לצמוח לנו בסלון? מיקה יסוד מגלה את הסוד

מיקה יסוד

|

13.08.20 | 15:10

סביון כדורי. באנגלית הכינוי שלה רומנטי כמעט כמו המראה שלה: String Of Pearls (צילום: Shutterstock)
סביון כדורי. באנגלית הכינוי שלה רומנטי כמעט כמו המראה שלה: String Of Pearls (צילום: Shutterstock)
ה"גולגולית" רעילה ולכן מומלץ לגדל אותה תלויה ולא בהישג ידם של קטנטנים או חיות מחמד. זה מסתדר נהדר עם העובדה שהיא גם צמח אידיאלי לתלייה  (צילום: Shutterstock)
ה"גולגולית" רעילה ולכן מומלץ לגדל אותה תלויה ולא בהישג ידם של קטנטנים או חיות מחמד. זה מסתדר נהדר עם העובדה שהיא גם צמח אידיאלי לתלייה (צילום: Shutterstock)

זה כבר כמה שנים שסוקולנטים, הצמחים היפהפיים והכה פוטוגניים, נמצאים במרכז הטורנדו הטרנדי (הי, אותן אותיות!) והירוק ששוטף את העולם. נכון לכתיבת שורות אלה, 9.9 מיליון תמונות שלהם הועלו תחת ההאשטאג Succulents# באינסטגרם ויש עוד עשרות האשטגים אחים עם מאות אלפי תמונות נוספות. ובצדק. הם באמת יפהפיים, סימטריים ומסתוריים. אבל האמת חייבת להיאמר: סוקולנטים לא מתאימים לגידול בתוך הבית. בטח לא לאורך זמן. רובם המוחלט בכל אופן.

 

 

במקור הסוקולנטים הם יצורים מדבריים ולכן זקוקים לשמש ישירה כדי לשגשג. בנוסף, אני מוצאת שדי קשה לא להשקות אותם ורובם נובלים/נרקבים למעשה מעודף לחות בקרקע. הם פשוט אוהבים הזנחה. הזנחה! מוחלטת.

 

 

 

בחוץ הם יממשו את הקשיחות והחוסן שהביאו איתם ממדבריות העולם (צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)
    בחוץ הם יממשו את הקשיחות והחוסן שהביאו איתם ממדבריות העולם(צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)

     

    למי מתאים לגדל סוקולנטים בבית?

     

    1. למי שיש ברשותו מרפסת, עדיף עם קצת שמש, או חלון גדול שיש בו לפחות שעה-שעתיים של שמש ישירה ביום.

    2. מי שיכול להחזיק את עצמו חזק ולא להשקות. (וזה יותר קשה ממה שזה נשמע). אני משקה את הסוקולנטים שלי אחת לחודש. אני יודעת שיש חברים שמשקים יותר, ובסופו של דבר אין כמו התנסות עצמית, שזה כלל מפתח לכל תחום האורבן ג'ונגל באופן כללי.

     

    אילו סוקולנטים יכולים להצליח בתוך הבית? הנה כמה המלצות:

     

    הַווֹרְתִיָה Haworthia

    סוקולנט קטן ולא מפונק שעמיד לגידול בבית כל עוד אתם ממקמים אותו באזור מואר או ליד חלון ונותנים לאדמה שלו להתייבש בין השקיה להשקיה.

     

    סוקולנט עמיד לבית. הַווֹרְתִיָה  (צילום: Shutterstock)
      סוקולנט עמיד לבית. הַווֹרְתִיָה (צילום: Shutterstock)
       

       

      סביון כדורי - הגולגולית היפה

      באנגלית הכינוי שלה רומנטי כמעט כמו המראה שלה: String Of Pearls. השם הלטיני הרשמי הוא Senecio Rowleyanus ובעברית שמה סביון כדורי או פנינית. אני מכנה אותה "גולגולית" והיא נהדרת!

       

      בטיפול נכון היא יכולה להחזיק שנים. סביון כדורי (צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)
        בטיפול נכון היא יכולה להחזיק שנים. סביון כדורי(צילום: מיקה יסוד, גברת עם צמחים)

         

        בואו נדבר רגע על אסתטיקה. האסתטיקה של צמחי הבית, כמו כל אסתטיקה בעצם, נתונה להעדפה אישית; בסופו של דבר זה עניין של טעם. אחד יתאהב בצמח אחד ושנייה תתמוגג מצמח אחר. כדאי לברר לעצמנו מה עושה לנו טוב בעיניים ובלב. אני, למשל, נהנית מצמחים עם עלווה מעוגלת, ופחות מהחדים והזוויתיים. אתם יכולים לתאר לעצמכם/ן אם ככה כמה אני אוהבת את הגולגולית שלי.  אחרי שאיבדתי אחת או שתיים (מסתבר שזה לא קשה) התנסיתי וחקרתי אודותיה, ואני שמחה לשתף אתכם במסקנות:

         

        במקור היא צמח מקומי מהחלקים היבשים של יבשת אפריקה, שם היא משתרעת על הקרקע ומשרישה את עצמה לרוחב האדמה. היא רעילה! לכן מומלץ לגדל אותה תלויה ולא בהישג ידם של קטנטנים או חיות מחמד. זה מסתדר נהדר עם העובדה שהיא גם צמח אידיאלי לתלייה.

         

        עדיף לגדל בתלייה (צילום: Shutterstock)
          עדיף לגדל בתלייה(צילום: Shutterstock)
           

           

          בטיפול נכון היא יכולה להחזיק שנים. כך תוכלו לגדל אותה וליהנות ממנה לאורך זמן:

           

          בית גידול

          הגולגולית תעדיף כלי חרס נטול גלזורה עם פתחי ניקוז – כמו עציצי טרקוטה – כדי שהלחות מהקרקע תוכל להתאדות יותר בקלות. עציץ הפלסטיק מהמשתלה הוא חלק מהסיבה שהשורשים שלה נוטים להירקב מהר אז אל תתפתו להשאיר אותה בתוכו.

           

          השקייה

          הדבר הכי חשוב לדעת על הגברת הוא שהיא ממש לא טולרנטית כלפי עודף מים. השורשים שלה ממהרים להירקב כתוצאה מהשקיית יתר, וזה משהו שמומלץ לשים לב אליו עוד בשלב המשתלה, כי לא מעט פעמים השורשים שלה נמצאים בתהליך רקב עוד לפני שהבאתם אותה הביתה, ותוך זמן קצר הן מצטמקות וקמלות אצלכם בבית שלא באשמתכם.

           

          מה לעשות? אתם יכולים לבדוק מה מצב השורשים שלה במשתלה (ברפרוף) או מיד שהיא מגיעה אליכם הביתה. ספוגה במים? העבירו אותה לכלי עם אדמת שתילה מאווררת במיוחד (רצוי מיקס של קקטוסים, המכיל יותר קלקר = יותר אוורור) ויבשה. ואל תשקו עד שהאדמה תתייבש לגמרי. אבל לגמרי. זה יכול לקחת גם חודשים!! ונזכיר: היא סופר סבלנית כלפי יובש, סוקולנטית אצילה שכמותה.

           

          אם היא אכן הגיעה הביתה במצב של השקיית יתר מהמשתלה, והעברתם אותה לאדמה יבשה, היא עשויה לעבור דרך שלב שבו היא מתגברת על הכמעט-רקב בשורשים, וחלק מהחוטים והכדורים שלה עשויים להתייבש ולהצטמק. הנטייה הטבעית תהיה לחשוב שחסרים לה מים. אז לא. תגזמו את המצומקים ואל תשקו אותה. תהיו חזקים. היא תתגבר ותודה לכם. ואתם תודו לי.

           

          אור

          היא אוהבת והרבה אבל אל תצלו אותה בשמש חזקה מדי (או צמוד לחלון דרומי/מזרחי). היא מסתדרת טוב יותר עם שמש לא חזקה של בוקר או סוף היום.

           

          רוח

          הגולגולית ממש רגישה לרוחות פרצים, אז אל תמקמו אותה במקום שטוף רוחות אחרת היא לאט – אבל בטוח – פשוט תקרוס לתוך עצמה.

           

          דישון

          כן. היא תעריך את זה, במיוחד בחודשים היותר קשוחים של הקיץ. אבל אל תגזימו – פעם אחת בעונה תספיק, והסתפקו במחצית מכמות הדשן המומלצת של היצרן.

           

          עוד שלושה סוקולנטיים ביתיים מומלצים

          1. קרַסוּלָה Crassula -  שמסתדר עם מגוון חשיפות לאור שמש ורגיש להשקייה עודפת.

           

           

          2. אלווי Aloe ממשפחת האלוורה

          3. צורית מורגן  Sedum - מתאימה גם כן לגידול בתלייה.

           

          מיקה יסוד היא מייסדת הקהילה אורבן ג'ונגל by גברת עם צמחים. לעוד ענייני סוקולנטים,  ג'ונגל אורבני וירוק בבית באופן כללי, אתם מוזמנים להצטרף לקהילת אנשי צמחי הבית בישראל – נעים, ירוק ומעורר השראה שם כל השנה.

           

           

            לא תצליחו להרוג אותם: חמישה צמחים שכל אחד יכול לגדל בבית:

             

            מהו צמח הבית הקשוח מכולם? לחצו על התמונה (צילום: מורג רובננקו דיין)
            מהו צמח הבית הקשוח מכולם? לחצו על התמונה (צילום: מורג רובננקו דיין)

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד