שיא הקיץ כבר כאן ועומס החום הכבד לא פוסח על הצמחים במרפסות. בעבודתי כגנן המעצב מרפסות אני תמיד מחפש פתרונות למצבי קיצון וגיליתי כי ישנם צמחים עמידים יותר לחום - לרוב אלה יהיו צמחים ים תיכוניים או מהגרים מאזורים מדבריים של העולם. לעיתים צמחים אלה יהיו בעלי מראה פשוט ואפרורי משהו - אך לא בהכרח.
לאלה מבינכם ששוכחים להשקות את העציצים שלהם ומרימים ידיים אל מול הצמחים המתעלפים מחום, ריכזנו כאן רשימה חלקית אך מובחרת של צמחים שנראים מצוין ונהנים גם בחום הישראלי.
כל הצמחים ברשימה לא ימותו גם אם תשכחו להשקות אותם מספר ימים, והם אינם זקוקים לקרם הגנה כל שעתיים על מנת לפאר את המרפסת שלכם.
1. אדניום נפוח (שושנת המדבר)
צמח פיסולי המזכיר בצורתו דגם מוקטן של עץ הבאובב המפורסם. לאדניום גזע נפוח ומעובה, עלים ירוקים ומבריקים, ופריחה מרהיבה המשתנה לפי הסוג בגווני לבן-ורוד-אדום. האדניום רגיש מאוד לקור ולעודפי מים לכן יש להכניסו למקום מוגן ומקורה עם בוא היורה.
2. פלומריה ריחנית (פיטנה)
עץ קטן ממשפחת ההרדופיים, בעל עלים גדולים ומבריקים ופרחים ריחניים המזכירים את הפרחים המשמשים את בני הוואי להכנת המחרוזות. הפלומריה בעלת מראה פיסולי ויפה גם כשהיא עומדת בשלכת נטולת עלים ומתאימה לשתילה בכד גדול במקום המוגן מרוחות החורף, לכשזה יגיע.
3. בוגנוויליה נאה
שיח קוצני וקשוח המצטיין בפריחות דמויות נייר קרפ. אם מתחשק לכם להרגיש קצת יוון במרפסת - מספיק כד אחד גדול עם בוגנוויליה ושני כסאות בצבע תכלת ואתם בסנטוריני כל הקיץ. את הבוגנוויליה מומלץ לגזום להשגת שליטה ולא להתפתות לשתול בגינה – מאחר שהיא שתלטנית לא קטנה.
4. פכיפודיום למוראי
צמח אצילי ואקזוטי מהצד המדברי של האי מדגסקר. הגזע הקוצני ודמוי הקקטוס שלו מתארך באיטיות בצורה זקופה ואת ראשו מעטרת שושנת עלים מבריקים. פכיפודיום למוראי מומלץ לשתול במיכל נמוך ושטוח להדגשת המראה האקזוטי. הוא יכול לשמש כ"שומר" ליד דלת הכניסה לבית או היציאה למרפסת - בתנאי שיש שם לפחות 4 שעות יומיות של שמש ישירה.
5. צורית מורגן
הצוריות הינם צמחים קטנים וזוחלים הגדלים בטבע באזורים סלעיים וממועטי אדמה ומים, כך שניתן לגדל את כל סוגי הצוריות במכלים קטנים במיוחד ללא חשש. צורית מורגן יפה במיוחד בשתילה במקום גבוה (כמו עציץ תלוי או אדנית בחלון) ליצירת "מפל". צבע העלים המעט כחלחל וצורת הצימוח הנשפכת יוצרים דימוי יפהפה של זרימת מים גם במקומות היבשים ביותר.
6. לבנדר קנרי
אחד מזני הלבנדר המוצלחים ביותר לחובבי הפריחה הסגולה נוסח טוסקנה ופרובאנס. הלבנדר הקנרי בעל העלווה הכסופה והעלים הכאילו גזורים, מייצר גלי פריחות עדינות בגוון לילך כמעט כל השנה ואינו מפונק כלל.
7. עדעד קנרי
עוד מהגר מופלא מהאיים הקנרים. זהו צמח נמוך בעל שושנת עלים רחבה וירוקה אשר מצמיח גבעולים גבוהים (50-60 ס"מ) ובראשם פריחה סגולה מרשימה ומנוקדת בלבן. את גבעולי הפריחה ניתן לגזום ולהשתמש בהם בסידורי פרחים יבשים אשר אינם זקוקים למים ומחזיקים כמעט לנצח (ולכן מוכר גם בשם "צמח אלמוות").
8. נולינה בקבוקית
צמח מרשים ביותר בעל גזע מעובה בצורת בקבוק שמן במיוחד ו"צוואר" ההולך ומתארך שבראשו ציצת עלים מאורכים הגולשים מטה. יפה לשתול את הנולינה בקערת שתילה רחבה ושטוחה המדגישה את הגזע הפיסולי. רק תעשו טובה ואל תגזמו את קצות העלים היבשים, זה חלק חשוב מהמראה המעניין שיוצרת הנולינה.
9. נציץ סגול
צמח משתרע היוצר כרית נמוכה בגוון ירוק-כחלחל ומפתיע אחת לשנה בגל פריחה עוצמתי שישאיר את האורחים שלכם וגם אתכם פעורי פה. מומלץ לגזום מאסיבית לאחר הפריחה לרענון הצמח וליצירת התחדשות. את הגבעולים הגזומים ניתן לשתול באדמה או לחלק כמתנות לכל הקנאים.
10. פורטולקה
רוב פרחי העונה הם צרכני מים לא קטנים ולכן שילובם באותו מיכל עם הצמחים כאן עשוי להיות בעייתי. אם תרצו לשלב פרחים יחד עם הצמחים הקשוחים שלכם, אני ממליץ להשתמש בפורטולקה חד שנתית או רב שנתית, שכן גם היא אינה זקוקה למים בכמויות גדולות ובתכיפות רבה. לפורטולקה פרחים בשלל צבעים מהממים הנפתחים בבוקר ונסגרים עם בוא הערב.
ועוד כמה טיפים:
- את רוב הצמחים שכאן רצוי לשתול בעציץ או כד גדולים ככל שניתן, להפריד מצמחייה שאוהבת השקיות תכופות ולהשתמש בתערובת שתילה כבדה, המיועדת לשתילת צמחים במרפסת, ואשר אינה מאבדת מיכולת אחיזת המים שלה גם לאחר תקופות יובש ארוכות.
- למרות שהצמחים ברשימה מוגדרים רובם ככולם כאוהבי שמש, הם יראו חיוניים ומאושרים יותר בהצללה חלקית, כלומר אם ימוקמו בנקודה במרפסת החשופה לפחות מ-10 שעות של שמש ישירה.
- והערה אחרונה לסיום: רשימה מצומצמת זאת הינה חלקית בלבד ובחירת הצמחים בה הינה אקראית ועל פי טעמו של הכותב. למעוניינים ברשימה מורחבת של צמחים חסכוניים במים, ישנן ברשת רשימות רבות וארוכות. תצמיחו ותצליחו.
ערן רודה הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון
מלפפונים במרפסת, מלונים בגינה: סודות של גננים ליבול קיצי מוצלח