סוס טרויאני בגינה: שבעה
צמחים שכדאי להיזהר מהם

הם נראים יפים ותמימים – אבל עלולים להשתלט על הגינה שלכם ואפילו לפגוע בביוב ובריצוף: צמחי הנוי הנפוצים שכדאי לחשוב פעמיים לפני ששותלים אותם

ערן רודה

|

26.01.16 | 21:27

בוגנוויליה. במשתלה היא נראית כמטפס קטן ומקסים, אך בגינה תהפוך עד מהרה למפלצת סבוכה וקוצנית (צילום: shutterstock   )
בוגנוויליה. במשתלה היא נראית כמטפס קטן ומקסים, אך בגינה תהפוך עד מהרה למפלצת סבוכה וקוצנית (צילום: shutterstock )
 

חובבי הגינון אוהבים לשוטט במשתלות, לתור אחר צמחים חדשים ומעניינים ולצרפם לאוסף הפרטי. בדרך כלל זוהי תחילתה של ידידות מופלאה, אבל חשוב לדעת כי לפעמים צמח יכול להתגלות כסוס טרויאני שיסב לגינה נזקים בלתי הפיכים: התפשטות חסרת גבולות, חנק צמחים אחרים, סתימת הביוב, הרמה של מדרכות ומשטחים מרוצפים ואף פגיעה במבנים.

 

עוד על גינה ומרפסת בערוץ עשו בעצמכם

 

מטבע הדברים המשתלות מעוניינות למכור כמה שיותר, ולכן עשויות שלא להזהיר אתכם מהסכנות שטמונות בצמח – אז שימו לב: הצמחים שלפניכם עלולים להפוך למטרד בשימוש לא זהיר. זה לא אומר שצריך להימנע מהם לחלוטין, אבל חייבים לשתול אותם באופן חכם ומושכל, כדי שלא יהפכו לאויבי הגן.

 

זכרו כי מדובר ברשימה חלקית בלבד. בכל פעם שאתם רוכשים צמח חשוב לברר היטב במשתלה מהם הנזקים שהוא עלול להסב לגינה בשתילה לא נכונה.

 

שבטבט חורפי (Equisetum hyemale)

צמח אלגנטי המזכיר במבוק, שהפך לפופולרי בשנים האחרונות. הוא בעל גבעולים זקופים וירוקים ומפרקים כהים ללא עלים, וגדל לגובה מטר או מעט יותר. הבעיה: לשורשים שלו יכולת התפשטות מרשימה של מטרים רבים לצדדים. הוא יכול לצוץ בפינות מרוחקות מאוד מאזור השתילה, וכל ניסיון לעוקרו יביא להתפשטות מואצת.

השבטבט מתאים לשתילה בכלים אטומים, מכיוון שבמקור הוא צמח הגדל על גדות נחלים ואגמים. אפשר גם לשתול אותו בערוגה עם גובל אטום (מבטון, למשל) בעומק של חצי מטר לפחות, שימנע את התפשטות השורשים. זכרו כי כל פתח קטנטן ינוצל על ידי השבטבט החמקמק, ולכן הקפידו היטב על שלמות הגובל.

שבטבט חורפי. השורשים מתפשטים (צילום: shutterstock   )
    שבטבט חורפי. השורשים מתפשטים(צילום: shutterstock )

     

    נענע משובלת (Mentha longifolia)

    הנענע היא המלכה הבלתי מעורערת של חובבי התה בארץ. מיוחסות לה תכונות מרגיעות ומרפאות, ולכן זהו אחד הצמחים הראשונים שישראלים שותלים בגינתם. אבל חשוב לדעת כי לנענע יש יכולת התפשטות נדירה: תנו לה מים ושמש, והיא תכבוש את כל הגינה. להתפשטות אחראים שורשים מעל ומתחת לפני הקרקע, כך שגם אם שתלתם אותה בעציץ נמוך בערוגת התבלינים היא מסוגלת "לברוח" מעל שפת הכלי ולהמשיך בהשתלטות משם. להבטחת ההנאה מהנענע בלי להסתבך, שיתלו אותה בעציץ הניצב על משטח מרוצף והרבו בהשקיה.

     

    נענע משובלת. משתלטת על הגינה (צילום: shutterstock   )
      נענע משובלת. משתלטת על הגינה(צילום: shutterstock )

       

      פיקוס בנימינה (Ficus benjamina)

      לפיקוסים היסטוריה ארוכה בארץ – אפילו התאנה האהובה היא זן של פיקוס. במשתלות, הפיקוסים נמכרים כשיחים ירוקים וצפופים עם עלים מבריקים המושכים את העין וכובשים את הלב, אך הם גדלים לעצי ענק

      לפיקוסים שורשים גדולים וחזקים, המסוגלים לגרום בקלות לסתימת ביובים, להרמת מדרכות ואפילו לפגיעה ביסודות הבית. לכן יש להקפיד לשתול אותם במקומות המרוחקים מהבית, ממשטחים מרוצפים, ממדרכות, ובוודאי לכמה שניתן מצינורות ומבריכות ביוב. אם כבר יש לכם פיקוס בגינה, רצוי לדאוג שיישאר קטן באמצעות גיזום - זה יעצור במעט גם את גידול השורשים.

       

      פיקוס בינימינה. עלול לגרום נזקים אדירים לתשתיות הבית (צילום: shutterstock   )
        פיקוס בינימינה. עלול לגרום נזקים אדירים לתשתיות הבית(צילום: shutterstock )
        .

         

        לפופית נאה (Ipomoea tricolor)

        הלפופית הנאה, קרובת משפחה של הבטטה, היא מטפס נמרץ ויפה שמכסה בהתלהבות גדרות ופרגולות בפרחים גדולים בצבע כחול עז או ורוד. הצרה היא שהלפופית לא יודעת שובע: היא תטפס על הגדר, אבל גם תשלח לעבר שאר הצמחים שבגינה ענפים ארוכים ודקים, שמשרישים את עצמם באדמה וממשיכים לצמוח הלאה עד אין סוף.  

        בהתחלה זה נחמד לראות פרחים כחולים יפים בכל מקום בגן, אך מהר מאוד מגלים שאי אפשר להשתלט עליהם – והם הופכים למטרד. אז אם גם אתם התאהבתם בלפופית הנאה ואתם חייבים לשתול אותה, רצוי לעשות זאת הרחק מצמחים אחרים ובמקום המאפשר גיזום ושליטה.

        לפופית נאה. משתלטת על שאר הצמחים (צילום: shutterstock   )
          לפופית נאה. משתלטת על שאר הצמחים(צילום: shutterstock )

           

          רואלייה כחולה (Ruellia squarrosa)

          צמח עשבוני קטן וצנוע הפורח בגוני כחול סגול כמעט כל השנה ומתאים למקומות חצי מוצלים. הרואלייה אהובה על חובבי הגינון החסכוני במים, אך היא מזריעה עצמה בקלות בכל מקום ויוצרת גושים צפופים ובלתי ניתנים לעקירה, שאינם מאפשרים גידול צמחים אחרים.

          גם כששותלים אותה במכל יש להיזהר, כי הזרעים מפיצים את עצמם לכל עבר ובלי שתשימו לב יקפצו בחדווה לאדמת הגינה.

          רואלייה כחולה. יוצרת גושים צפופים ובלתי ניתנים לעקירה (צילום: shutterstock   )
            רואלייה כחולה. יוצרת גושים צפופים ובלתי ניתנים לעקירה(צילום: shutterstock )

             

            במבוק (Bambusoideae)

            קיימים סוגים רבים של במבוק, השונים מאוד באופיים: בתחילה כולם ייראו לכם כמעט זהים, אך חלקם גדלים לממדים עצומים ועלולים להשתלט על הגינה. יש להיזהר במיוחד בשתילת זני במבוק בעלי קנה שורש - אלה ישלחו שלוחות בלתי ניתנות לעצירה שיכולות להגיע למרחק של עשרות מטרים ממקום השתילה ולצוץ בכל הגינה.

            אם אתם לא רוצים במבוק מפלצתי באמצע ערוגות הפרחים שלכם מומלץ לקנות במבוק ממשתלות מתמחות, אשר מספקות מידע אמין לגבי הזן. בכל מקרה חשוב לשתול במבוק במכלים גדולים שאינם ניצבים על האדמה או בערוגות מוגבלות בחגורת בטון שמגיעה לעומק של 70 ס"מ מתחת לפני הקרקע.

            במבוק נאה. גדל לממדים עצומים ועלול להשתלט על הגינה (צילום: shutterstock   )
              במבוק נאה. גדל לממדים עצומים ועלול להשתלט על הגינה(צילום: shutterstock )

               

              בוגנוויליה נאה (Bougainvillea spectabilli)

              לבוגנוויליה פריחה מרשימה כמעט כל השנה. הפרחים, שהם למעשה עלים צבעוניים דמויי נייר קרפ, אהובים על רבים ויוצרים מופע עשיר בגוני מט. במשתלה היא נראית כמטפס קטן ומקסים, אך לכשתישתל בגינה תהפוך עד מהרה למפלצת סבוכה וקוצנית. להנאה מושלמת מהצמח, יש לשתול אותו במקום מרוחק, ליד גדרות עורפיות, בגינות גדולות ומוצפות שמש. לחלופין, יש להקפיד לגזום את הצמח באופן תדיר ולהשאירו קטן מאוד. הבעיה הינה שפריחת הבוגנוויליה מתרחשת בקצות הענפים (ראו תמונה למעלה), ולכן הגיזום מוריד מאוד מעוצמתה.

               

              • ערן רודה הוא בעל עסק לגינון, המתמחה במרפסות וגגות 

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד