צילום: שי יחזקאל

הבטן מתהפכת לכם אחרי כל ארוחה? חמש דרכים טבעיות לשיפור העיכול

איפה תמצאו את התרכובות המיטיבות עם הבטן - ג'ינג'רול ושוגאול, למה כדאי להוסיף כמון לקטניות ואיזו חליטת צמחים הכי מומלצת אחרי כל ארוחה? עזרה לבטן במצוקה

במחקר בו השתתפו 278 אנשים שסבלו מתסמינים במערכת העיכול אחרי הארוחות באופן כרוני ונמצא  כי טיפול בדיקור סיני מסייע להרגיע תחושת אי נוחות במערכת העיכול אחרי הארוחות (צילום: Shutterstock)
במחקר בו השתתפו 278 אנשים שסבלו מתסמינים במערכת העיכול אחרי הארוחות באופן כרוני ונמצא כי טיפול בדיקור סיני מסייע להרגיע תחושת אי נוחות במערכת העיכול אחרי הארוחות (צילום: Shutterstock)

הבטן שלכם מתהפכת ורוגשת אחרי כל ארוחה? יש לנו חמש דרכים טבעיות לשיפור העיכול:

 

1. טלו תוסף אנזימי עיכול לפני הארוחה

 

נסו ליטול אנזימי עיכול כחצי שעה לפני האוכל, בפרט כשמדובר בארוחה כבדה (צילום: Shutterstock)
    נסו ליטול אנזימי עיכול כחצי שעה לפני האוכל, בפרט כשמדובר בארוחה כבדה(צילום: Shutterstock)

     

    אנזימי העיכול עוזרים בפירוק המזון, ויש להם שני מקורות: מערכת העיכול והמזון. במזון הם מצויים במזונות לא מבושלים ולא מעובדים (טמפרטורות גבוהות ותהליכי שימור, ייבוש, הקפאה והקרנה הורסים אותם). במערכת העיכול יכולת הגוף לייצר אנזימים הולכת ופוחתת עם השנים, ובעקבות זאת לא מעט מאיתנו סובלים מבעיות עיכול לאחר הארוחות.

     

    מה עושים: נסו ליטול אנזימי עיכול כחצי שעה לפני האוכל, בפרט כשמדובר בארוחה כבדה. ישנן תרכובות שונות של אנזימי עיכול. אם הארוחה כוללת חלבונים, פחמימות ושומנים, כדאי לבחור בתרכובת שכוללת עמילאזות (מפרקי פחמימות), פרוטאזות (מפרקי חלבונים) וליפאזות (מפרקי שומנים).

     

    2. גרדו שורש ג'ינג'ר על האוכל

     הג'ינג'ר הוכח גם כמעכב גזים במערכת העיכול הודות לאנזים העיכול זינגיביין  (צילום: Shutterstock)
      הג'ינג'ר הוכח גם כמעכב גזים במערכת העיכול הודות לאנזים העיכול זינגיביין (צילום: Shutterstock)

       

      במחקרים שונים הג'ינג'ר נמצא יעיל בהקלה על בעיות במערכת העיכול, כולל נפיחות, גזים ועצירות, התכווצויות ועוויתות בקיבה, בחילות והקאות. נמצא כי הוא בעל השפעה המפחיתה את התכווצויות המעיים ואת הלחץ על שריר הוושט התחתון. כמו כן נמצא שהתרכובות הפעילות שלו, ג'ינג'רול ושוגאול, מאיצות את התרוקנות הקיבה. הג'ינג'ר הוכח גם כמעכב גזים במערכת העיכול הודות לאנזים העיכול זינגיביין שהוא מכיל, שפועל לפירוק חלבונים.

       

      עוד שש סיבות מצוינות להכניס את הג'ינג'ר לתפריט ומתכון מהיר ל-12 עוגיות טעימות ובריאות >>

       

      מה עושים: מגרדים מעט שורש ג'ינג'ר טרי ומוסיפים למרקים, לתבשילים, לנודלס ולמוקפצים.

       

      3. הוסיפו כמון לתבשילים

      מחקרים מהשנים האחרונות הראו שכמון מגביר  את הפרשתם של אנזימי עיכול מהלבלב, המסייעים לעיכול תקין ולמניעת גזים ונפיחות (צילום: Shutterstock)
        מחקרים מהשנים האחרונות הראו שכמון מגביר את הפרשתם של אנזימי עיכול מהלבלב, המסייעים לעיכול תקין ולמניעת גזים ונפיחות(צילום: Shutterstock)

         

        תבלין הכמון, המופק מהזרעים הטחונים של הצמח קומינום צימינום, נחשב ברפואה המסורתית ליעיל מאוד בטיפול בבעיות עיכול, בהתכווצויות ובכאבי בטן, בעיקר כאלה שמגיעים לאחר ארוחות דשנות או עשירות בקטניות ובבשר. מחקרים מהשנים האחרונות הראו שהוא מגביר  את הפרשתם של אנזימי עיכול מהלבלב, המסייעים לעיכול תקין ולמניעת גזים ונפיחות, וסקירת מחקרים שפורסמה ב־2016 בכתב העת

        Avicenna Journal of Phytomedicine הצביעה על כמה רכיבים עיקריים בזרעי הכמון כעל בעלי תכונות פרמקולוגיות האחראיות ליעילותו הרבה.

         

        מה עושים: מתבלים תבשילי קטניות, עוף ובשר בכמון.

         

        4. שתו חליטת צמחים אחרי הארוחה

        צמח הקמומיל מסייע לשיכוך עוויתות וכאבי בטן, להפגת גזים ולהפחתת תחושת נפיחות לאחר הארוחה, והוא אף בעל תכונות נוגדות דלקת שמסייעות לטיפול במצבי דלקת במערכת העיכול (צילום: Shutterstock)
          צמח הקמומיל מסייע לשיכוך עוויתות וכאבי בטן, להפגת גזים ולהפחתת תחושת נפיחות לאחר הארוחה, והוא אף בעל תכונות נוגדות דלקת שמסייעות לטיפול במצבי דלקת במערכת העיכול(צילום: Shutterstock)
           

           

          יש לא מעט צמחים שעוזרים להפחית תופעות כמו אי נוחות, גזים ונפיחות במערכת העיכול. כך למשל, צמח השיבא מכיל שני שמנים אתריים (תוג'ון ואיזו־תוג'ון) בעלי השפעה ממריצה על מערכת העיכול, דרכי המרה והכבד, והוא נחשב ליעיל בטיפול בצרבות, בספיחת גזים ובמניעת נפיחות ועוויתות.

           

          צמח הקמומיל מסייע לשיכוך עוויתות וכאבי בטן, להפגת גזים ולהפחתת תחושת נפיחות לאחר הארוחה, והוא אף בעל תכונות נוגדות דלקת שמסייעות לטיפול במצבי דלקת במערכת העיכול. גם צמחים כמו שומר, זוטה לבנה ואניס עוזרים להרגיע אי נוחות וגזים על ידי הרפיה של השרירים החלקים בדופן המעי.

           

          מה עושים: מכינים מראש צנצנת עם תערובת של כמה מהצמחים האלה במקרר, ושותים חליטה מכף אחת של התערובת אחרי הארוחה.

           

          כאבי בטן/ חליטת צמחים משחררת

          כפית מכל אחד מהצמחים הבאים:

          • פרחי קמומיל
          • זרעי שומר
          • זרעי אניס
          • עלי לואיזה
          • זוטה לבנה

          2 כוסות מים רותחים לחליטה

          השרו את הצמחים בכוס מים רותחים או קנקן תה וכסו למשך 15־20 דקות. סננו ושתו את החליטה לאחר הארוחה. ניתן לשמור את החליטה למשך 12 שעות.

           

          5. נסו טיפול בדיקור

           

          המשתתפים שקיבלו דיקור אמיתי דיווחו על שיפור או על שיפור ניכר בתסמינים שלהם, או אף על היעלמות מלאה של התסמינים (צילום: Shutterstock)
            המשתתפים שקיבלו דיקור אמיתי דיווחו על שיפור או על שיפור ניכר בתסמינים שלהם, או אף על היעלמות מלאה של התסמינים(צילום: Shutterstock)

             

            במחקר שפורסם במאי האחרון בכתב העת ,Annals of Internal Medicine נמצא כי טיפול בדיקור סיני מסייע להרגיע תחושת אי נוחות במערכת העיכול אחרי הארוחות. במחקר השתתפו 278 אנשים שסבלו מתסמינים במערכת העיכול אחרי הארוחות באופן כרוני (תסמונת המכונה PDS - Postprandial Distress Syndrome). הם קיבלו 12 טיפולי דיקור סיני במשך ארבעה שבועות, או לחלופין - דיקור "דמה" (בנקודות שאינן נקודות דיקור). נמצא כי המשתתפים שקיבלו דיקור אמיתי דיווחו על שיפור או על שיפור ניכר בתסמינים שלהם, או אף על היעלמות מלאה של התסמינים, בהשוואה לקבוצת הפלצבו. תסמינים אלה כללו תחושת מלאות לאחר הארוחה, נפיחות בבטן העליונה ותחושת שובע מוקדמת.

             

               

              התבלין הסודי: למה כדאי לשלב כורכום בתפריט הדיאטה?

               

              מה חצי כפית כורכום ביום יכולה לעשות לבטן שלכם? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)
              מה חצי כפית כורכום ביום יכולה לעשות לבטן שלכם? לחצו לכתבה (צילום: Shutterstock)

               

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד