אל תחכו לגשם: כך תגדלו בבית פטריות מאכל מדהימות בלי מאמץ

איך פיצח בחור צעיר מרמת הגולן את הנוסחה לגידול פטריות מאכל טעימות בבית כל הקיץ, ולמה כדאי גם לכם להיסחף אחרי הטרנד הצומח. קבלו הדרכה למתחילים

מעין פלג אבירם

|

12.06.20 | 07:27

לירן טויטו. זה לקח לו שנתיים של נסיונות (צילום: אפי שריר)
לירן טויטו. זה לקח לו שנתיים של נסיונות (צילום: אפי שריר)
אזנית הצדף. לא בררנית ומסתדרת עם כמעט כל מצע שמכיל תאית (צילום: לירן טויטו)
אזנית הצדף. לא בררנית ומסתדרת עם כמעט כל מצע שמכיל תאית (צילום: לירן טויטו)
חצוצרה זהובה וחברות. מבחר מייצג של הפטריות של טויטו. "רוב העבודה שלך זה להתבונן ולחכות"  (צילום: לירן טויטו)
חצוצרה זהובה וחברות. מבחר מייצג של הפטריות של טויטו. "רוב העבודה שלך זה להתבונן ולחכות" (צילום: לירן טויטו)
בהמשך הכתבה - הדרכה לגידול אזנית צדף  (צילום: אפי שריר)
בהמשך הכתבה - הדרכה לגידול אזנית צדף (צילום: אפי שריר)
 

פטריות ולא משנה מאיזה סוג, משתלבות בקלילות בכל מטבח והן מלאות ביתרונות תזונתיים. מעט מאוד קלוריות, מינרלים וויטמינים בשפע והרבה נוגדי חימצון וחומצות אמינו, הופכות את הפטריות למרכיב חיוני בתפריט ולתוספת בריאה שחבל לוותר עליה.

 

10 סיבות מוכחות לתת להן הרבה יותר מקום בצלחת >>>

 

כולם יודעים שכדאי ללקט פטריות אחרי הגשם, ולא מעט ישראלים גם עושים את זה כל חורף, אם הם מצליחים לקום מוקדם בשבת בבוקר... אבל כמה מכם יודעים שאפשר לגדל פטריות נפלאות בבית, ועוד בחודשי הקיץ החמים, בלי מעבדות, מיזוג אוויר או אביזרים מיוחדים?

 

"התחום לא היה נגיש עד היום כי זה נראה מסובך. אני רוצה שאנשים יבינו שזה אפשרי, כמו גידול של עגבניות, וזה יהפוך למשהו נפוץ. בגלל זה אני מגדל את הפטריות שלי בגינה, בקיץ, בתנאים לא מבוקרים, כדי שאנשים יראו שזה לא קשה", אומר לירן טויטו, שחי, נושם, מגדל ואוכל פטריות כבר 15 שנה.

 

טויטו, בן 34, ממושב גבעת יואב ברמת הגולן, מתפרנס מגידול וחקר פטריות וגם מלמד ג'יו ג'יטסו במועדון אומנויות הלחימה שלו. הוא נחשף לעולם הסודי והמרתק של הפטריות ממש במקרה. "לקראת סוף השירות שלי בחיל הים, נתקלתי בזמן הריצות בפטריות שגדלות על עץ ליד הים. זה נראה לי מוזר שפטריות גדלות ליד הים ושמתי לב לעוד משהו - הייתי בועט בהן תוך כדי ריצה, מרסק אותן, ושבוע לאחר מכן – הן כבר היו גדלות מחדש. זה סיקרן אותי".

 

"לפני ארבע שנים שאלתי בקבוצה הישראלית לליקוט אם מישהו מגדל פטריות בבית. 20 אלף איש היו חברים בקבוצה. רק אחד ענה". טויטו (צילום: אפי שריר)
    "לפני ארבע שנים שאלתי בקבוצה הישראלית לליקוט אם מישהו מגדל פטריות בבית. 20 אלף איש היו חברים בקבוצה. רק אחד ענה". טויטו(צילום: אפי שריר)

     

    הוא החליט לחקור את התחום. באינטרנט כמעט ולא היה מידע, ובמשתלות לא הבינו מה רוצה מהם החייל שמחפש "זרעים של פטריות". ניסיון הגידול הראשון שלו היה של 'פטריית קסם' (פטריית הזיה בלשון העם) מנבגים שקנה בדואר מספק בחו"ל. "פטריות קסם זה הדבר היחיד שאנשים התעניינו בו לפני 15 שנה אז הצלחתי למצוא מדריך לגידול שלהן. התחלתי לגדל בצורה פרימיטיבית יחסית ובאמצעים ביתיים. ומה שהיה מדהים לראות, זה שהייתי יוצא מהבית בבוקר וחוזר בערב ובזמן הזה הפטריות היו גדלות ב-2-3 ס"מ".

     

    התוצאות המהירות משכו את טויטו להתעמק בתחום עוד יותר. "לא אהבתי לגדל צמחים או עצי פרי – משקיעים המון ולא רואים תוצאות, אין סיפוק מידי". מפטריות קסם הוא עבר לפטריות מאכל ובחיפוש אחר מידע הוא הגיע לספרים עבי כרס באנגלית של המיקולוג המפורסם ביותר היום בעולם - פול סטמטס (Paul Stamets).

     

    פטרייה פנטסטית: הקדימון לסרט החדש בכיכובם של סטמטס והפטריות:
     

     

    טויטו למד את כל מה שאפשר לדעת על המבנה הכימי של הפטרייה, התפקוד הביולוגי שלה והתפקיד שלה באקו-סיסטם, "ועל הדרך גם אנגלית", אבל גילה שתיאוריה לחוד, ופרקטיקה לחוד: "שיטות הגידול בספרים מגיעות מאירופה וצפון אמריקה, ששם הזמינות של החומרים והכלים היא אחרת והאקלים שונה לחלוטין. זו הסיבה שכל מה שעבד מצוין שם – נכשל אצלנו".

     

    זה לקח לו שנתיים של ניסיונות כדי להבין איפה הבעיות ולעשות את ההתאמות הנדרשות, והיום הוא מעביר את הידע הרב והניסיון שצבר לכל מי שמעוניין – ממגדלים חובבים בארץ ועד בעלי חוות לפטריות בתאילנד, הודו והפיליפינים. "הם לימדו אותי המון על גידול פטריות בתנאי חום ויובש, ואני עזרתי להם עם שימור וגידול התרביות שלהם, כדי לאפשר להם להשתחרר מהתלות במעבדות הממוסדות שם".

     

    אזנית הריאה (צילום: לירן טויטו)
      אזנית הריאה(צילום: לירן טויטו)

       

      למעשה, אפשר לומר שטויטו הוא האיש שאחראי לפיתוח קהילת מגדלי הפטריות בישראל. "לפני ארבע שנים שאלתי בקבוצה הישראלית לליקוט אם מישהו מגדל פטריות בבית. 20 אלף איש היו חברים בקבוצה. רק אחד ענה".

       

      אז טויטו פתח קבוצה משלו לגידול פטריות והיום חברים בה 4,000 איש והסדנאות שהוא מעביר מבוקשות מאוד, במיוחד מאז פרוץ הקורונה. "הרבה מהתלמידים שלי הם היום גם המורים שלי ואני לומד מהם המון. יש לנו קהילה של כ-70 מגדלים מכל הארץ, שחולקים ידע וממצאים, מלקטים פטריות שלא בויתו עדיין ועורכים ניסויים".

        

      הכירו את אזנית הצדף

       

      הפטרייה הראשונה שטויטו גידל בהצלחה היא אזנית הצדף, שמוכרת בארץ בשם פטריית ירדן, וזו גם הפטרייה שאיתה הוא מציע להתחיל. "אזנית הצדף מתאימה מאוד לתנאים בישראל וקל לגדל אותה. היא לא בררנית ומסתדרת עם כמעט כל מצע שמכיל תאית. אני מגדל אותה על דשא שהשכן שלי קצץ, עלים יבשים, קש מהרפת, נסורת מהנגרייה. פעם גידלתי אותה אפילו על שערות ראש ונוצות".

       

      פטריית צדף ורוד (צילום: לירן טויטו)
        פטריית צדף ורוד(צילום: לירן טויטו)

         

        "אני רוצה שאנשים יידעו שהם יכולים לגדל פטריות בקלות, בבית שלהם או בחצר, ובקיץ. אזנית הצדף מאפשרת את זה. פטריות אחרות כמו ריישי, שיטאקי, שמפיניון ופורטבלו – דורשות עבודה מדויקת, בטווח טמפרטורות מוגבל ועל מצעי גידול מאוד מסוימים".

         

        והיא טעימה?

        "מאוד. ואני אוכל פטריות כל יום, בכל ארוחה".

         

        יש מתכון?

        "מטגנים 2 שיני שום קצוצות בכף שמן זית/חמאה, מוסיפים 250 גרם פטריות צדף חתוכות בגודל של 2 ס"מ בערך על להבה בינונית ולאחר שהן משחימות מעט, מורידים ללהבה קטנה. מוסיפים את הרכיב הסודי - כפית מים. זה מונע מהפטריות להתייבש ומדגיש את טעמן. מוסיפים רבע כפית מלח בפיזור אחיד, מטגנים עוד טיפה ומורידים מהאש. זו הדרך הטעימה ביותר לדעתי להכין פטריות צדף, ואפשר לשלב אותן ככה עם פסטה או על חומוס".

         

        איך מתחילים לגדל פטריות?

         

        כל אחד יכול לגשת למדריכים שטויטו הכין, לשאול שאלות וללמוד לבד. אפשר להירשם לסדנה, שם הוא מלמד איך לוקחים פטרייה מהטבע או מהסופר ומתחילים לגדל מאפס, או לקנות מזרע בצנצנת שמערבבים בבית עם נסורת עץ / קש.

         

        מה הכי חשוב למי שמגדל פטריות בבית?

        "זה משהו שלמדתי דווקא מסרטון ביוטיוב של מגדל פטריות, ששאלו אותו מה הסוד שלו להצלחה והוא אמר – אני אדם רגיל עם המון סבלנות. וזה מסכם הכל. רוב העבודה שלך זה להתבונן ולחכות. אני לא אדם סבלני מטבעי, אבל פיתחתי את הסבלנות הזו כי הייתה לי סקרנות".

         

         (צילום: Shutterstock)

           

          גידול פטריות צדף / מדריך למתחילים של לירן טויטו

           

          מה צריך?

          • צנצנת מזרע פטריות צדף
          • 900 גרם נסורת עץ טבעי - חשוב מאוד שהעץ יהיה טבעי ונקי מדבקים וכימיקלים. העץ הטבעי המוצלח ביותר הוא אלון ואפשר להשיג אותו בנגריות שעובדות עם רהיטים מעץ טבעי או ממנסרות עץ. כל נסורת עץ טבעי אחר יכולה להתאים, גם מהסוג שקונים בחנות לחיות
          • שקית ניילון גדולה
          • דלי עם מכסה לחיץ - מהסוג שמשמש מסעדות לאחסון חמוצים וכו' ושם גם ישמחו לתת לכם אותו
          • קערה / גיגית
          • דלי / כלי קיבול אחר
          • בקבוק עם מתז
          • מזלג
          • כפפות חד-פעמיות

           

          מה עושים?

          1. מכניסים לדלי עם מכסה לחיץ 900 גרם של נסורת עץ טבעי.

           

           (צילום: אפי שריר)

            2. מרתיחים 1.1 ליטר מים, מוזגים על הנסורת שבדלי וסוגרים את המכסה.


             (צילום: אפי שריר)
              זהו שלב הפסטור של המצע שמטרתו לחסל חיידקים או נבגים שעשויים להיות במצע ולתת לפטריות שלנו בלעדיות.


               (צילום: אפי שריר)

                3. לאחר הקירור המוחלט של המצע (בערך 12 שעות), מעבירים את הנסורת הלחה לכלי נקי כמו גיגית או קערה גדולה (שרחצנו קודם במים וסבון).


                 (צילום: אפי שריר)
                  מערבבים פנימה צנצנת אחת של מזרע פטריות צדף.


                   (צילום: אפי שריר)
                    מומלץ לעבוד עם כפפות חד פעמיות נקיות.


                     (צילום: אפי שריר)

                       (צילום: אפי שריר)
                        4. שמים שקית בכלי קיבול בגודל המתאים (אני השתמשתי בדלי קטן) ודוחסים פנימה את התערובת.


                         (צילום: אפי שריר)

                            

                           (צילום: אפי שריר)
                            5. קושרים את השקית ומוציאים אותה מהדלי. בעזרת מזלג מנקבים חורים בהיקף השקית כך שיהיו בה 16 חורים סך הכל.


                             (צילום: אפי שריר)

                               (צילום: אפי שריר)
                                 

                                6. מניחים את השקית בבית במקום נקי שלא חשוף לשמש ישירה וממתינים בסבלנות שלושה שבועות.

                                 

                                7. בתום שלושת השבועות, כל המצע יתמלא בתפטיר לבן. זה הזמן לפתוח את השקית ולשמור על סביבה לחה. באמצעות בקבוק מתז, מרססים מים על המצע 3 פעמים ביום.

                                 

                                 (צילום: אפי שריר)

                                  8. בתוך מספר ימים יופיעו פטריות. קוטפים אותן בעדינות וממשיכים לתת לחות.

                                   

                                  אזנית הצדף. תחזרו אחורה למתכון המומלץ של לירן (צילום: אפי שריר)
                                    אזנית הצדף. תחזרו אחורה למתכון המומלץ של לירן(צילום: אפי שריר)

                                     

                                    9. אחרי 7-10 ימים יופיע מחזור צמיחה נוסף.

                                     

                                    10. אפשר לצפות ל 5-6 מחזורי צמיחה. בכל מחזור, גודל הפטריות יהיה קטן יותר ויותר עד שהן יהיו ממש קטנטנות. זה הזמן להיפטר מהמצע. כדאי לקבור אותו בגינה בקרבת צמחים כי הוא מטייב את הקרקע.

                                     

                                    קישורים לציוד ולהעמקת הידע

                                     

                                    •  MashroomLab: הדף העסקי של טויטו, מכיל מידע, תמונות, סרטונים והדרכות. אפשר להצטייד אצלו גם בצלחות פטרי, תרביות ומזרעים. טויטו ממליץ על שני אתרים נוספים להצטיידות:

                                     

                                       המדריך לגידול ירקות ביתי: כך יצמח הסלט שלכם בגינה או באדנית

                                       

                                      הגנן ערן רודה עוזר להגשים את חלום הגינה הביתית. לחצו על התמונה למדריך המלא (צילום: Shutterstock)
                                      הגנן ערן רודה עוזר להגשים את חלום הגינה הביתית. לחצו על התמונה למדריך המלא (צילום: Shutterstock)

                                       

                                       

                                       
                                      הצג:
                                      אזהרה:
                                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד