צילום: שי יחזקאל

איזו פטרייה כדאי לאכול נגד שפעת ואיזו תוריד לך את הכולסטרול הרע?

אחרי אלפי שנים שבהן שימשו ברפואה המסורתית, בשנים האחרונות מככבות הפטריות גם על צלחת המחקר המדעי. 10 סיבות מוכחות לתת להן הרבה יותר מקום בצלחת

מחקרים הדגימו כי הפטריות למיניהן מכילות חומרים התורמים להגנה על הכבד מפני רעילות ולניקוי תאי הכבד מרעלים (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
מחקרים הדגימו כי הפטריות למיניהן מכילות חומרים התורמים להגנה על הכבד מפני רעילות ולניקוי תאי הכבד מרעלים (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

1. הן עשירות בשפע רכיבים תזונתיים

הפטריות למיניהן דלות בקלוריות ובשומן, אך לעומת זאת עשירות במגוון רכיבים תזונתיים חשובים, בהם חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, ומינרלים דוגמת סלניום, נחושת, אבץ, ברזל ואשלגן.

 

2. מורידות את רמות הסוכר בדם ומסייעות במניעת סוכרת

מחקרים מצטברים מהשנים האחרונות מצביעים על הפוטנציאל המבטיח של כמה סוגי פטריות בהורדת רמות סוכר בקרב סוכרתיים ואף במניעת סוכרת. לפניכם חלק מהממצאים: 

 

שמפיניון: במחקר שפורסם ביוני האחרון בכתב העת Journal of Functional Foods נמצא שהפטריות המתורבתות והנפוצות ביותר במטבח המערבי משמשות כפרה־ביוטיקה - קרקע לחיידקים הפרוביוטיים התורמים לאיזון רמות הסוכר. נמצא כי צריכה מהן במינון יומי של כ־85 גרם תרמה להתרחבות האוכלוסייה של חיידק בשם פרבוטלה, המייצר שתי חומצות שומן חשובות בעלות תפקיד מפתח בציר המוח־מעי ומשפר את ויסות הגלוקוז.

 

רוצים לשלב יותר פטריות בתפריט?

מרק אזוקי, פטריות ושורשים וסלט אטריות שעועית ופטריות שיטאקי >>

ריזוטו גריסי פנינה עם פטריות וסלט פטריות חם עם שעועית ירוקה >>

 

צדף: מחקרים הראו שגם לפטריות אלה, שנקראות גם פלאורוטוס אוסטראטוס, יש יכולת להפחית היפרגליקמיה. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2010 בכתב העת Australian Journal of Medical Herbalism ובו השתתפו 120 חולי סוכרת מסוג 2, נמצאה ירידה ניכרת ברמות ההמוגלובין המסוכרר (המהווה מדד לרמות הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים) בקרב החולים שצרכו את הפטרייה במשך שלושה חודשים.

 

ריישי: במחקר שפורסם ב־2015 בכתב העת Functional Foods in Health & Disease נמצא שפטרייה זו, המוכרת לרפואה הסינית כבר אלפי שנים, יכולה להועיל גם כן לטיפול בסוכרת.

 

שמפיניון : צריכתן הובילה לייצור מופחת של גלוקוז בכבד, לשיפור קטן אך מובהק ברגישות לגלוקוז ולשיפור באיזון רמות הגלוקוז (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
    שמפיניון : צריכתן הובילה לייצור מופחת של גלוקוז בכבד, לשיפור קטן אך מובהק ברגישות לגלוקוז ולשיפור באיזון רמות הגלוקוז(צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

     

    3. עוזרות להורדת כולסטרול וטובות גם ללב

    היכולת של הפטריות להוריד את רמות הכולסטרול לא מפתיעה כל כך בהתחשב בעובדה שהחומר הפעיל בתרופות מקבוצת הסטטינים בודד במקור מפטריות, אף שכיום הוא מסונתז כימית. למעשה, הסטטין הראשון שהתגלה, לובסטטין, של חברת התרופות מרק, יוצר ממולקולה שבודדה מפטרייה בשם פניציליום ציטרינום.

     

    אחת הפטריות שהוכחה כיעילה להורדת כולסטרול היא פטריית הצדף. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2010 ב־Australian Journal of Medical Herbalism נמצאה, במקביל לירידה ברמות הסוכר בדם, גם ירידה משמעותית ברמות הכולסטרול אצל המשתתפים שצרכו את הפטרייה הזאת במשך שלושה חודשים. שתי פטריות נוספות שנמצאו במחקרים כיעילות בשיפור פרופיל השומנים בדם הן קורדיספס ומיטאקי. נמצא כי הן מסייעות להפחתת רמות ה־LDL (הכולסטרול ה"רע") והטריגליצרידים, להעלאת רמות ה־HDL (הכולסטרול ה"טוב") ולאיזון לחץ הדם, ובכך תורמות להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

     

    4. מקילות על מחלות מעי דלקתיות

    כמה סוגי פטריות, בהן קורדיספס, ריישי, אגריקוס ופטריית הצדף, נמצאו במחקרים כבעלות פעילות נוגדת דלקת, שיש לה השפעה חשובה במיוחד במחלות דלקתיות כרוניות דוגמת קרוהן וקוליטיס.

     

    5. משפיעות לטובה על מערכת החיסון

    האלפא והבטא גלוקנים הם גם בעלי השפעה מווסתת על מערכת החיסון. פוליסכרידים אלה נדגמים על ידי תאים במערכת העיכול שנקראים "תאים דנדריטיים", ומספקים להם מידע חיוני שמועבר ל"ספרייה" של מערכת החיסון. באמצעות המידע הזה יכולה מערכת החיסון לזהות כבר בשלב מוקדם מגוון רחב של בעיות הדורשות טיפול ולגרום ליצירת תגובה חיסונית מדויקת נגדן. מחקרים הראו שלבטא גלוקנים יש יכולת להגביר את הייצור של תאים מסוג 4CD - תאים חשובים במערכת החיסון שתפקידם להפריש חלבונים הגורמים להפעלה של תאים אחרים במערכת החיסון באופן שיווסת את פעילותה.

     

    בנוסף, נמצא שהאלפא והבטא גלוקנים יוצרים אינטראקציה גם עם תאים של מערכת החיסון שנמצאים במעי. הם מתנהגים ממש כמו החיידקים הטובים במעי ומכינים את תאי מערכת החיסון במעי, כך שיוכלו להתמודד טוב יותר מול החיידקים המזיקים ופולשים אחרים.

     

    6. בעלות פעילות אנטי סרטנית

    העדויות הראשונות לפעילות האנטי סרטנית של פטריות שונות עלו כבר לפני יותר מ־60 שנה.

     

    שיטאקי: מחקרים בעכברים הראו שמיצוי מפטריית השיטאקי הפחית את שיעור צמיחתם של גידולים סרטניים בצוואר הרחם. נמצא שהפטרייה מעודדת את פעילות מערכת החיסון על ידי הגדלת מספר התאים העוזרים לגוף להילחם בזיהומים וגם לחסום צמיחת גידולים. במחקר אחר, שפורסם ב־2009 בכתב העת British Journal of Urology, נמצא שפטריית השיטאקי יכולה לסייע בעיכוב צמיחת התאים הסרטניים בחולי סרטן שלפוחית השתן והערמונית ואף לגרום להתכווצות הגידולים.

     

    ירדן: במחקר שערכו מדענים מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית, הם מצאו שגם לאלפא גלוקנים בפטריות יש תפקיד חשוב בעיכוב תהליכים סרטניים. במחקר שערכו על פטריית ירדן הם מצאו שהחומר עודד מוות של תאי סרטן השד והמעי הגס בתרביות תאים.

     

    ירדן: אלפא גלוקנים מהפטרייה עיכבו משמעותית את ההתפתחות של גידולים סרטניים ואת ההיווצרות של גרורות בעכברים (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
      ירדן: אלפא גלוקנים מהפטרייה עיכבו משמעותית את ההתפתחות של גידולים סרטניים ואת ההיווצרות של גרורות בעכברים(צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

      7. אנטי ויראליות (משפעת ועד פפילומה)

      במחקר שפורסם ב־2012 בכתב העת International Journal of Medicinal Mushrooms, נמצא שלפטריות השונות יש גם יכולת אנטי ויראלית המאפשרת להן לפעול כנגד נגיפי שפעת מסוג A, כמו נגיף שפעת העופות (H5N1) ונגיף "שפעת הונג קונג" (H3N2). מחקרים אחרים הדגימו גם הם את ההשפעה האנטי ויראלית של הפטריות.

       

      מלך היער: התכונות האנטי ויראליות של פטרייה זו נבדקה בסקירת מחקרים שפורסמה ב־2016 באותו כתב עת. החוקרים הסיקו שלפוליסכרידים ולתרכובות נוספות בפטרייה יש אכן תכונות אנטי ויראליות שיכולות לפעול כנגד נגיפי הרפס, קדחת הנילוס המערבית, שפעת, הפטיטיס, ואף לעזור למנוע סרטנים שנגרמים על ידי נגיפים.

       

      שיטאקי: במחקר שהוצג בכנס הבינלאומי של החברה לאונקולוגיה משלימה בטקסס ב־2014 קיבלו עשר נשים שאובחן אצלן נגיף הפפילומה האנושי (HPV) מיצוי מפטריית השיטאקי. נמצא כי בחמש מתוכן הוכחד הנגיף כבר בתוך שלושה חודשים.

       

      8. מגינות על הכבד מפני רעילות

      מחקרים הדגימו כי הפטריות למיניהן מכילות חומרים התורמים להגנה על הכבד מפני רעילות ולניקוי תאי הכבד מרעלים. כך לדוגמה, במחקר שבו הזריקו החוקרים לעכברים פחמן טטרכלורי, שהוא חומר רעיל ומסרטן, כשלמחציתם נתנו תמצית של פטריית הפלאורוטוס ולמחצית האחרת פלצבו, נמצא כי רוב הקבוצה שקיבלה את הטיפול בפטרייה שרדה, ואילו בקבוצה שקיבלה פלצבו כל העכברים מתו.

       

      פורצ'יני: מכילות רמות גבוהות של ארגוטיונין וגלוטטיון, שתי תרכובות נוגדות חמצון עוצמתיות שפועלות לנטרול הרדיקלים החופשיים (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
        פורצ'יני: מכילות רמות גבוהות של ארגוטיונין וגלוטטיון, שתי תרכובות נוגדות חמצון עוצמתיות שפועלות לנטרול הרדיקלים החופשיים(צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

         

        9. נותנות פייט לרדיקלים החופשיים

        מחקר שפורסם ב־2017 בכתב העת Journal Food Chemistry מצא שפטריות מכילות רמות גבוהות של ארגוטיונין וגלוטטיון, שתי תרכובות נוגדות חמצון עוצמתיות שפועלות לנטרול הרדיקלים החופשיים. את הריכוז הגבוה ביותר של שתי התרכובות מצאו החוקרים בפטריות פורצ'יני.

         

        10. טובות גם לדיאטה שלכם

        שילוב פטריות בתפריט עשוי גם לעזור בהפחתת המשקל. כך לדוגמה, במחקר שהתפרסם ב־2017 בכתב העת Appetite בחנו חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה את ההבדלים ברמת השובע בין אנשים שצרכו פטריות שמפיניון בארוחת הבוקר לעומת אלה שצרכו בשר בקר רזה באותה ארוחה. שתי המנות הכילו כמויות דומות של חלבונים וקלוריות. ממצאי המחקר הראו שהמשתתפים שצרכו ארוחת בוקר עשירה בפטריות חוו פחות רעב ודיווחו על תחושת מלאות רבה יותר, ובעקבות זאת צרכו פחות אוכל בהמשך היום לעומת קבוצת הבשר.

         

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד