בלי מסלול: איך יציגו הסטודנטים לאופנה את עבודות הגמר השנה?

האיסור לקיים התקהלויות משפיע גם על בוגרי מחלקות האופנה בארץ, שחזרו ללמידה מעשית אך לא יזכו לתצוגות הגמר המסורתיות. איזה חלופות והקלות יתקיימו במקומן?

איתי יעקב

|

10.06.20 | 10:07

תצוגת הבוגרים של שנקר ב-2019. פרויקט הגמר של דפנה גולוב (צילום: רפי דלויה)
תצוגת הבוגרים של שנקר ב-2019. פרויקט הגמר של דפנה גולוב (צילום: רפי דלויה)
תערוכת הבוגרים של בצלאל ב-2019. הפרויקט של הזאר מוסטפא גבארין  (צילום: איתי יעקב)
תערוכת הבוגרים של בצלאל ב-2019. הפרויקט של הזאר מוסטפא גבארין (צילום: איתי יעקב)
תצוגת הבוגרים של ויצו חיפה ב-2019. הפרויקט של חן קידר (צילום: הרצי שפירא )
תצוגת הבוגרים של ויצו חיפה ב-2019. הפרויקט של חן קידר (צילום: הרצי שפירא )

הסטודנטים בשנתם האחרונה במחלקות האופנה בישראל (וגם באקדמיות נוספות ברחבי העולם) מאוכזבים. בימים האחרונים קיבלו הסטודנטים הודעה על ביטול תצוגות הגמר בפורמט של מסלול, אירוע השיא בתום ארבע שנות לימודים, בעקבות האיסור הקיים עדיין על התקהלות במרחב בשל נגיף הקורונה. העלייה במספר הנדבקים בשבוע האחרון ודאי לא תביא את ההקלות שאזרחי ישראל צמאים להן. עם זאת, בשבועות האחרונים חזרו כל המחלקות ללמידה מעשית קרובה, כשסדנאות העבודה נפתחו. בניגוד ללימודי פסיכולוגיה, למשל, באופנה נדרש לימוד מעשי.

 

בשיחה עם שלושת ראשי המחלקות – שלי סתת מבצלאל, אילן בז'ה משנקר ומירב לביא מוויצו חיפה – הם מספרים כי בימים אלה הם שוקדים על גיבוש מודל הצגה חלופי. בבצלאל, לדוגמה, כבר אשתקד בחרו להציג את עבודות הגמר בפורמט של וידאו ארט (ולא של תצוגה) לצד הצגת מערכות הלבוש על בובות כחלק מתערוכת הגמר של בית הספר. "יש פה אתגר גדול ואנו תלויים בהחלטות של האקדמיה. ככל הנראה לא תהיה תצוגה עם קהל ולא יהיה השנה אירוע. אנחנו מחפשים דרכים חלופיות להציג את הפרויקטים", אומרת סתת, "אבל בדרך יוצאת דופן ולראשונה במחלקה, נצייד כל סטודנט בפורטפוליו מצולם של כל הפרויקט. החלטנו להכין לכל סטודנט לוקבוק על דוגמן או דוגמנית (וצילום האובייקטים של האביזרים והתכשיטים) מתוך הבנה שלא תהיה להם דרך לממן צילומים בתוך הלימודים".  

 

"התקופה לא פגעה בפרויקטי הגמר, אבל דחינו את מועד ההגשה לאוגוסט, כמעט חודש וחצי לאחר תאריך ההגשה המקורי". שלי סתת (צילום: אירית זילברמן)
    "התקופה לא פגעה בפרויקטי הגמר, אבל דחינו את מועד ההגשה לאוגוסט, כמעט חודש וחצי לאחר תאריך ההגשה המקורי". שלי סתת(צילום: אירית זילברמן)

     

    "אנחנו בשלב של חיפוש דרך חדשה ויצירתית לחשוף את פרויקטי הגמר, אבל לא בהכרח באמצעים דיגיטליים", מאשר בז'ה, "יש לנו במגירה שלוש אפשרויות חשיפה – כולל הצגה פרונטלית, אבל אנחנו סקפטיים שהיא תקרה – בשיתוף פעולה צמוד עם הנהלת שנקר והמפיק מוטי רייף. בעוד שבועיים נראה את הקולקציות גמורות ונלמד את הדרך הטובה לחשוף אותן. חשוב לנו להיות רלוונטיים ולהתאים את עצמנו לרוח התקופה". בשנים קודמות נערכה תצוגת הבוגרים של שנקר בחסות קסטרו, אך המותג הישראלי לא יעניק חסות השנה ונכון לעכשיו לא נמצא גוף אחר שיחליף אותו.

     

    מירב לביא הוסיפה: "אנחנו מתכננים כרגע תערוכה של כל מחלקות המכללה, כשהמחלקה לאופנה תציג סרטוני וידאו בפלטפורמה דיגיטלית, שבה יוכלו הסטודנטים גם להציג את עצמם ואת תהליך העבודה. טרם ידוע לנו אם נוכל לעשות את זה על דוגמנים ודוגמניות או על בובות דיגום טובות שרכשנו, ואז לערוך את זה בתלת ממד".

     

    "חשוב לנו להיות רלוונטיים ולהתאים את עצמנו לרוח התקופה". אילן בז'ה (צילום: עידו לביא)
      "חשוב לנו להיות רלוונטיים ולהתאים את עצמנו לרוח התקופה". אילן בז'ה(צילום: עידו לביא)

       

      החודשים החולפים הקרינו גם על עבודות הגמר עצמן. בשיחה עם השלושה הם מספרים כי בניגוד לשנים קודמות, הפעם הקלו על הסטודנטים ביצירת קולקציית הגמר. אם בעבר נדרשו הסטודנטים להציג חמש מערכות לבוש – הפעם גם שלוש יספיקו. "תנאי הסף השנה היו שלוש מערכות לבוש מוכנות. הרוב בחרו להגיש ארבע או חמש מערכות לבוש", אומרת לביא, "אבל הקלנו על סטודנטים שנדרשו להקלות נוספות. באנו לקראתם כמה שיכולנו".

       

      "התקופה לא פגעה בפרויקטי הגמר, אבל דחינו את מועד ההגשה לאוגוסט, כמעט חודש וחצי לאחר תאריך ההגשה המקורי", מוסיפה סתת על הנעשה במחלקה הירושלמית. "במקביל, הצענו לסטודנטים להוריד את ההיקף של מערכות הלבוש כדי שאיכות העבודה תישאר גבוהה".

       

      "המחלקה לאופנה תציג סרטוני וידאו בפלטפורמה דיגיטלית, שבה יוכלו הסטודנטים גם להציג את עצמם ואת תהליך העבודה". מירב לביא (צילום: באדיבות המרכז האקדמי ויצו חיפה)
        "המחלקה לאופנה תציג סרטוני וידאו בפלטפורמה דיגיטלית, שבה יוכלו הסטודנטים גם להציג את עצמם ואת תהליך העבודה". מירב לביא(צילום: באדיבות המרכז האקדמי ויצו חיפה)

         

        "בחרנו להקל על הסטודנטים, גם באופן כלכלי, ואפשרנו להם השנה להציג שלוש מערכות לבוש תפורות ועוד שתי מערכות לבוש שיוצגו באופן מאויר, כך שסך הכל הם מציגים חמש מערכות לבוש", אומר בז'ה לסיכום, "רובם עדיין ממשיכים לחמש מערכות לבוש תפורות. למעטים נאשר עד שבע. כבר לא יראו 10 או 12 מערכות לבוש כבעבר". בז'ה מוסיף כי אוסף המבקרים שהיה נוהר מדי שנה מחו"ל לישראל ימשיך הפעם במתכונת וירטואלית דרך זום. "עכשיו זה אפילו יותר קל. פשוט מעלים את חבר המבקרים בזום ומשדרים לכל העולם".

         

           

          ומי הם אנשי האופנה שמשנים את גבולות המגדר בארץ ובעולם?

          אופנה בלי אפליה: האנשים שמשנים בהצלחה את חוקי המגדר. לחצו על התמונה לכל הכתבות (צילום: Gettyimages)
          אופנה בלי אפליה: האנשים שמשנים בהצלחה את חוקי המגדר. לחצו על התמונה לכל הכתבות (צילום: Gettyimages)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד