"נוצר ביקוש מטורף. אנשים הבינו שאי אפשר לטחון מסך כל הזמן"

ארבע נשים שמספקות כל השנה אלטרנטיבות למסכים, מגלות איך ההסגר השפיע עליהן, מה הן עושות עם הילדים ומי דווקא עכשיו הצליחה "להתיידד עם האויב"

ליעונה מנקלי

|

07.05.20 | 09:06

"מוצרי הנייר שלנו הם אמצעי נהדר לחיזוק הקשר עם המשפחה והילדים". טלי הרדאבל (צילום: חלבלוב)
"מוצרי הנייר שלנו הם אמצעי נהדר לחיזוק הקשר עם המשפחה והילדים". טלי הרדאבל (צילום: חלבלוב)
"הטבע הוא רחב ומכיל, אפשר להיות בו בכל מצב רוח, כעס, שמחה, עצב, או התלהבות, מבלי שזה יעיק על הסביבה". אילנה שטיין (איור: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)
"הטבע הוא רחב ומכיל, אפשר להיות בו בכל מצב רוח, כעס, שמחה, עצב, או התלהבות, מבלי שזה יעיק על הסביבה". אילנה שטיין (איור: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)
"תפקידי כהורה זה להציע בופה של רעיונות, קצת כמו שף". המשחקולוגית טל מזור (צילום: טל מזור)
"תפקידי כהורה זה להציע בופה של רעיונות, קצת כמו שף". המשחקולוגית טל מזור (צילום: טל מזור)

אם יש תובנה שהגענו אליה בעקבות וירוס קורונה וההסגר שנכפה עלינו, הוא שאי אפשר לשים את כל יהבנו על המסכים המרצדים. נכון, הם חלק חשוב משגרת הבידור הביתי, ואין ספק שהייאוש נעשה איתם קצת יותר נוח, אבל הוא לא יכול להיות פתרון בלעדי לאורך זמן.

 

בלי פרסומות או תוכן שיווקי

זמן נייר במקום זמן מסך, זה בדיוק הרעיון שעומד בבסיס "חלבלוב" של אירית חוסחאלק וטלי הרדאבל – חוברות יצירה ומשחק על-זמניות שמטרתן לאפשר זמן איכות משפחתי.

 

חוסחאלק, בת 47, ילידת הולנד, עלתה ארצה בשנות העשרים לחייה מבחירה, לאחר שחיה במקומות שונים בעולם. כיום היא מתגוררת בבית חנניה, נשואה ואמא לשלוש בנות. היא מעצבת גרפית במקצועה, בעלת שני תארים בתחום, ועשרים וחמש שנות ניסיון. טלי הרדאבל, ילידת שבדיה, בת 43, נשואה ואמא לשלושה ילדים, גרה בבנימינה, עיתונאית ועורכת במקצועה, עם ניסיון של מעל לעשרים שנה בעיתונות הארצית.

 

"המציאות של החודשים האחרונים יצרה אצלנו התעוררות מטורפת". אירית חוסחאלק וטלי הרדאבל (צילום: חלבלוב)
    "המציאות של החודשים האחרונים יצרה אצלנו התעוררות מטורפת". אירית חוסחאלק וטלי הרדאבל(צילום: חלבלוב)

     

    מפגש אצל מכרה משותפת הפך לחיבור מיידי בין השתיים. "לאחר זמן הבשלה ומספר רעיונות, הגענו לפני חמש שנים למפגש מחודש שהוליד את החלבלוב הראשון", מספרת הרדאבל. מתוך האהבה למוצרי נייר ודפוס, גרפיקה וטקסט – נולד "חלבלוב", חוברת על זמנית שמעניקה זמן איכות משפחתי. בין המוצרים שהן מפיקות: חלבלובון, סדרת ספרי הפעלה ומשחקים ישראלית לגילאי 6-12; חלבלובון-צ'יק, ספר משחקים, בלי הרבה מילים, המיועד לילדי הגן וכיתה א'; חדרי בריחה, מפות ענק עם סיפורים וחידות, שמובילות את הסקרנים צעד אחר צעד ברחבי הדמיון, עד לפתרון; ועוד מוצרי נייר איכותיים לניהול יומן משימות, יומן מסע וגם מחברת בסגנון  Bullet  Journal (יומן נקודות) הראשונה בעברית.

     

    המוצרים של חלבלוב – ממחברת ועד מארז הפעלה שלם – מודפסים על נייר נטול עץ שכיף לכתוב, לשרבט ולקשקש עליו. "אחוז גדול של הלקוחות שלנו מורכב מהייטקיסטים", אומרת חוסחאלק. "הם הבינו כמה חשוב לשמור על החיבור על הנייר, בשביל המוטוריקה, הקשר האינטימי, כתיבה בכתב יד. וגם העובדה שמוצרי הנייר שלנו הם אמצעי נהדר לחיזוק הקשר עם המשפחה והילדים, במיוחד על רקע שעות העבודה המרובות שלהם".

     

    זמן 'תמים' ומשוחרר, שמאפשר לעשות הפסקה ולהתנתק. פעילויות מתוך "חלבלוב" (צילום: חלבלוב)
      זמן 'תמים' ומשוחרר, שמאפשר לעשות הפסקה ולהתנתק. פעילויות מתוך "חלבלוב"(צילום: חלבלוב)

       

      "המציאות של החודשים האחרונים יצרה אצלנו התעוררות מטורפת", מוסיפה הרדאבל. "עלה ביקוש אדיר למוצרים שלנו כי אנשים ישבו בבית והבינו שאי אפשר לטחון מסך כל הזמן. מבחינתנו זהו זמן 'תמים' ומשוחרר, שמאפשר לעשות הפסקה ולהתנתק, מצד אחד, ומצד שני להתחבר למשהו בסיסי ונעים. לצייר, לכתוב, לשרבט, לאתגר ולהפיק", מסכמת הרדאבל.

       

      הצעות להחלפת זמן מסך בזמן נייר:

      אירית: "אני מציעה לתעד על דף את הפעילות הספורטיבית שאנחנו עושים לאורך חודש שלם. מניסיון, זה כיף אדיר, הרבה יותר מאשר באפליקציה. יש כאן דף מתוך "מחברת משלי" שאפשר להדפיס בבית וליהנות ממנו - ילדים ומבוגרים. אפשר לבחור מה עושים ואחר כך לתלות ולהתגאות".

      תיעוד מהנה (צילום: חלבלוב)
        תיעוד מהנה(צילום: חלבלוב)

         

        טלי: "אני בחרתי בפעילות מהנה שאפשר לעשות עם הילדים- קופסת הצצות לילית. מדפיסים את הדף מהקישור, ופועלים לפי ההנחיות – זאת פעילות שמשלבת גזירה, קיפול והדבקה. אחרי שמחברים את גרמי השמים לתוך הקופסא המוכנה, אפשר להציץ פנימה ולשחק ביחד, לדמיין שאנחנו בחלל או בכל מקום שבו נרצה להיות".

         

        חדר בריחה עשה זאת בעצמך (צילום: חלבלוב)
          חדר בריחה עשה זאת בעצמך(צילום: חלבלוב)

           

          איפה אפשר למצוא: בחנויות ספרים ומשחקים עצמאיות ברחבי הארץ, בחנויות מוזיאונים, חלק מהמוצרים נמכרים ברשתות "סטימצקי" ו"צומת ספרים" ואת המגוון כולו אפשר להזמין באתר ולקבל ישירות הביתה:

           

          תורת המשחקים

          טל מזור, 45, משחקולוגית ארגונית (מסתבר שיש כזה מקצוע), היא מרצה ומלווה תהליכי שינוי דרך משחקים, וגם יזמית המייצרת ומפתחת תוכן חווייתי, מומחית בהנגשת ידע וביצירת קשרים וחיבורים ובעלת שלושה עסקים משלה ואינספור שיתופי פעולה. מזור גם הוציאה ספר "הדרך לארץ הא"ס" (ארץ הזדמנויות אין סופיות) המלמד את כללי המשחק של החיים בעולם החדש, ואם זה לא מספיק: אז היא גם מנהלת קהילה פעילה של מעל-22,000 נשים עצמאיות, שבה הן משחקות ועושות תרגילים לפיתוח יצירתיות בעסקים. היא נשואה באושר, מתגוררת בפרדס חנה, ואמא לשלושה ילדים.

           

          "שלושה ילדים הולידו שלושה עסקים". טל מזור (צילום: בילאל חסדיה)
            "שלושה ילדים הולידו שלושה עסקים". טל מזור(צילום: בילאל חסדיה)

             

            "יש לי תואר ראשון בחינוך ותואר שני בהנחיית קבוצות באמצעות דרמה וסיפור. בכל פעם שהפכתי לאמא, נשארתי שנה בבית עם הילד, ובמהלך השנה הזו נולד גם עוד עסק", היא אומרת בחיוך: "שלושה ילדים הולידו שלושה עסקים. המשחקולוגיה פגשה אותי כשהייתי עם הצעיר בבית. נקלעתי אליה דרך קורס שלקחתי, שבעצם ארז לי את הכישורים ואת כל מה שעשיתי בדרך אינטואטיבית לכדי שיטה. מאז לא רק שאני לא מפסיקה לשחק, אלא זו הפכה להיות הדרך שלי להסתכל על העולם", היא מסבירה.

             

            מה מצב המסכים אצלכם בבית?

            "הקורונה שינתה אצלי את נקודת המבט. עבורי המסך היה האויב של הבית, והיו הרבה מריבות ודרישות של 'צאו מהמסך'. מכיוון שבתקופה הזו אני עובדת מהבית, הילדים, שתמיד הייתי מציעה להם פעילויות והפעלות כדי שימנעו ממסכים, מצאו את עצמם עם זמן רב מדי של מסכים. והם היו מאושרים", היא אומרת.

             

            "ראיתי שאין לי דרך לנצח 'במלחמה' הזו, ולכן הכרזתי על ניסוי משפחתי, שבו נתתי להם מסכים ללא הגבלה. באורח פלא, כעבור כמה ימים הם התחילו לעזוב אותם לבד. או לפחות ללא מאבק. שמתי לב שכשהפסקנו להתייחס אל המסך כאל 'אוייב', אלא כאל עוד דרך להתפתחות, הצלחנו להשיג גם ממנו משהו", היא מפתיעה. "יצרנו מעין טקס שבו שיתפנו את בני המשפחה ב'משהו חדש שלמדנו היום ומה אנחנו מרוויחים מהמסך' והשיח הפך למעשיר יותר".

             

            מזור הנהיגה אבחנה בין מושג ה"מסך האקטיבי" שהוא בבחינתה כל מה שקשור למשחקי מחשב, שיח עם חברים או שיחות זום, לבין "מסך פסיבי" שמשמש לצפיה בלבד. עוד לפני הקורונה היא הנחילה בביתה מושג של "שבת דתית", שהוא בעצם יום ללא מסכים, שבו יתרון מובהק ל"זמן משפחה" וגם לזמן של "תשתעממו ביחד", שבו הילדים למדו להפעיל את עצמם. "פתאום, אחרי חצי שעה או קצת יותר של 'ניקוי רעלים' מהמסכים, אפשר למצוא מישהי קוראת על הספה, שניים משחקים משחק קופסא או מפעילים את עצמם בדרך אחרת. תענוג אמיתי", היא מוסיפה.

             

             (איור: טל מזור)
              (איור: טל מזור)

               

              "בעיניי יותר חשוב מ'להפעיל' את הילדים זה לתת להם את 'מרחב השעמום', כדי שיפעילו את עצמם. זה נכון שהם מורגלים לראות אותי יוצרת, קוראת, מציירת, פותרת חידונים ומשחקת, אז הם קצת מחקים אותי, אבל אני חושבת שתפקידי כהורה זה להציע בופה של רעיונות, קצת כמו שף, ולהיות עבורם סוג של סו-שף בסיוע במה שהם מבקשים. תנו להם לשחק בלהיות אתם... לא תאמינו כמה יצירתיות תגלו".

               

              הצעות להמרת זמן מסך:

              • הכנת מסעדה לארוחת צהריים - דוגמת מקדולנד'ס – עם תפריט, שקיות לצ'יפס, שלטים ומתנות עשויות מאוריגמי ל"אורחים".

               

              אחרי שהותשה מליצור גיוון בארוחות, מזור העבירה את האחריות הפעם לבן הצעיר (7) שבחר ארוחה כלבבו, הכין שלטים, מתנות ל"מנת ילדים" ואפילו תפריט מתחשב בצמחונית (צילום: טל מזור)
                אחרי שהותשה מליצור גיוון בארוחות, מזור העבירה את האחריות הפעם לבן הצעיר (7) שבחר ארוחה כלבבו, הכין שלטים, מתנות ל"מנת ילדים" ואפילו תפריט מתחשב בצמחונית(צילום: טל מזור)

                 

                • הכנת יצירות מפריטים זמינים שמתאימים לרוח התקופה, כמו בובות מכפפות גומי מלאות בקמח, במים ועוד.

                • פאזלים שיתופיים: זמן פאזלים שבו כל אחד עובד על פאזל משלו, ואז מתחלפים וממשיכים את הפאזל של השני.

                 

                פאזלים שיתופיים (צילום: טל מזור)
                  פאזלים שיתופיים(צילום: טל מזור)

                   

                  • שיעור פעילות גופנית שכל פעם מישהו אחר מהמשפחה מעביר.

                   

                   (איור: טל מזור)
                    (איור: טל מזור)

                     

                    איפה אפשר למצוא:

                     

                     

                    צאו בחוץ

                    אילנה שטיין, 43, מגדלת ירקות ושני ילדים בעין כרם, שבהרי ירושלים. היא גם מעצבת גרפית ומאיירת במקצועה, בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. שטיין מדריכה סיורי ליקוט של צמחי בר, חקלאית זעירה ומורה לגינון וקיימות, וגם היוצרת של "לוח שנה בגינה" - לוח שנה שהוא גם מדריך מעשי לגינון ביתי וטבע ארצישראלי. בלוח השנה הזה איגדה את כל האהבות שלה למוצר אחד: ליקוט, בישול, חקלאות, גינון ואיור – מתוך התפיסה שהעולם סביבנו שופע בכל טוב, וכל שעלינו לעשות הוא להבחין ולהשתמש בו.

                     

                    יצירות מהטבע (צילום: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)
                      יצירות מהטבע(צילום: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)

                       

                      מה דעתך על שעות הפנאי של היום?

                      "אין לי ספק שילדים (וגם מבוגרים) שוהים יותר מדי זמן מול מסכים. עצוב לי על השעות הארוכות מול המסך, שהיו יכולות להיות זמן של משחק, הרהור, יצירה ואפילו הזמן הפשוט והחשוב של לא לעשות כלום. בנוסף, הרבה מהתכנים אינם מותאמים לגילאים הצעירים, והחשיפה אליהם אינה מיטיבה עם ההתפתחות הרגשית. לדעתי הרבה מחוסר ההקשבה והיכולת להיות בשקט, שקיימים היום אצל ילדים ומבוגרים, נובע מהשהות הארוכה מול מסכים.

                       

                      "עצוב לי על השעות הארוכות מול המסך". אילנה שטיין (צילום: שירה אבולעפיה)
                        "עצוב לי על השעות הארוכות מול המסך". אילנה שטיין(צילום: שירה אבולעפיה)

                         

                        רעיונות להחלפת זמן מסך:

                        • משחק - משחק יכול להיות כל דבר, החל ממשחקי קלפים וקופסא, בובות, מכוניות, ציור ופיסול, משחקי דמיון, המצאת סיפורים, מפגש יצירתי עם ילדים, מבוגרים ואפילו עם חיות.

                        • שהייה בטבע - הטבע הוא רחב ומכיל, אפשר להיות בו בכל מצב רוח, כעס, שמחה, עצב, או התלהבות, מבלי שזה יעיק על הסביבה. הטבע מזמן שפע של מפגשים: חיות קטנות וגדולות, עצים ופרחים, הוא מאפשר הקשבה לעצמנו וגם לסביבה.

                        • עשייה טובה - עזרה בבית, בישול, טיפול בבעלי חיים, טיפול בגינה ובעציצים.

                         

                        לאיזה רעיון את מצליחה לרתום את הילדים בקלות?

                        "ילדי אוהבים מאד להשתמש במספרים ובמזמרות, ואוהבים לעשות דברים שהפרקטיות שלהם ניכרת לעין. אז אנחנו יוצאים לשטח הפתוח ומכינים קשים: קוצרים כמות של שיבולים, גוזרים בין "מפרק" ל"מפרק" ומייצרים קשיות שתיה מדליקות, שכייף לשתות איתן והן לא מזיקות לסביבה בכלל. באותו אופן אפשר להכין גם חרוזים להשחלה.

                         

                        מכינים קשיות מהטבע    (צילום ועריכה: אלירז אוריין)

                        מכינים קשיות מהטבע
                        צילום ועריכה: אלירז אוריין

                        סגורסגור

                        שליחה לחבר

                         הקלידו את הקוד המוצג
                        תמונה חדשה

                        שלח
                        הסרטון נשלח לחברך

                        סגורסגור

                        הטמעת הסרטון באתר שלך

                         קוד להטמעה:

                         

                        "מהתלמידים שלי למדתי שזרעים זה משהו שובה לב. בזרעים יש פוטנציאל, יש סיפור שמחכה להיות מסופר, וגם הבטחה. בעונה הזו של השנה אפשר להכין שתילים של ירקות קיץ, או צמחי נוי שיקשטו את אדן החלון. את הזרעים אפשר "לדוג" מתוך ארון המטבח - כמו זרעי תירס פופקורן ושעועיות, זרעים של פלפל ועגבניה וכו, או לרכוש במשתלות. זורעים בעציץ קטן עם אדמת שתילה, מקפידים שהאדמה תישאר לחה כל הזמן, אבל לא ספוגה, כדי לא להטביע את הנבטים הרכים, וכעבור מספר ימים כבר נוכל לצפות בתוצאה. כדי להנות מתנובה - צריך להעביר את השתילים בהמשך לעציץ גדול יותר – בעומק של 30 ס"מ או יותר.

                         

                        מדריך לגינון בעציצים (איור: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)
                          מדריך לגינון בעציצים(איור: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)

                           

                          "אחרון חביב, קשור לאמנות ולאוכל: יצירת אמנות על פרוסת לחם. כל ילד בוחר יצירת אמנות מפורסמת שהוא מתחבר אליה ( אפשר גם לתת מראש אפשרויות), כשהמטרה היא לצור ציור על פרוסה בהשראת היצירה, רק עם דברים שאפשר לאכול. במהלך הפעילות הזו יש הרבה התבוננות, יצירתיות - בבחירת החומרים והתאמת הצבעים, והנאה.

                           

                          פרוסה בהשראת ואן גוך (צילום: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)
                            פרוסה בהשראת ואן גוך(צילום: אילנה שטיין, לוח שנה בגינה)

                             

                            איפה אפשר להשיג:

                            אתר שנה בגינה

                            קבוצת הפייסבוק

                             

                             

                             

                             

                             
                            הצג:
                            אזהרה:
                            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד