מעצבי שמלות הכלה מתאחדים: "מהצד זה נראה שאנחנו מיליונרים"

בזמן שרשתות האופנה הכריזו על שביתה, מעצבי האופנה של ענף החתונות מתכנסים בצל המשבר. המטרות: קביעת תאריך יעד לקיום אירועים, החזרים לכלות והפצות לחו"ל

איתי יעקב

|

26.04.20 | 19:19

"אנחנו צריכים לעשות את המאבק הזה בצורה חכמה כדי לא לצאת מנקרי עיניים ולדאוג איך אנחנו מחזירים את העובדים לעבודה ואיך אנחנו עובדים מול הכלות". תצוגה של דרור קונטנטו (צילום: ענבל מרמרי)
"אנחנו צריכים לעשות את המאבק הזה בצורה חכמה כדי לא לצאת מנקרי עיניים ולדאוג איך אנחנו מחזירים את העובדים לעבודה ואיך אנחנו עובדים מול הכלות". תצוגה של דרור קונטנטו (צילום: ענבל מרמרי)
"אנחנו ענף עונתי. לאורך כל השנה אנחנו עובדים בשביל חמישה חודשים מרכזיים". שמלת כלה של אפרת קליג (צילום: עדי סגל)
"אנחנו ענף עונתי. לאורך כל השנה אנחנו עובדים בשביל חמישה חודשים מרכזיים". שמלת כלה של אפרת קליג (צילום: עדי סגל)
 

בצל המשבר המתמשך של עסקים בישראל בעקבות נגיף הקורונה, בחרו הערב (ראשון) מעצבי שמלות כלה מקומיים להתאסף לכנס חירום. בין הנוכחים בפגישה: דרור קונטנטו, שלומית אזרד, אפרת קליג, ליהי צבילינגר (בזום), מאי משיח, אריאל טולדנו, סטודיו עמנואל ואחרים. בזמן שרשתות האופנה בחרו הבוקר לפתוח בשביתה ולא להשיב עובדים מחל"ת – עתיד תעשיית האירועים לוט בערפל. טרם ידוע מתי ישובו להתקיים אירועים גדולים, ובמרכזם חתונות, מה שמקרין ישירות על מקור ההכנסה של מעצבי התחום. את הכנס ארגן אלעד בורנשטיין – יזם בתחום הכלות ובעלים של חברת ברוניי, ולשעבר השותף ובעלו של המעצב עידן כהן – וזאת, לדבריו, בעקבות טור הדעה שפורסם ב-Xnet וקרא למעצבי האופנה בישראל להתאגד.

 

בימים הקרובים צפויים מעצבי שמלות כלה בישראל לכתוב מתווה שיוגש למשרד האוצר. בשיחה המשותפת שקיימו עלו שלוש מטרות ראשונות: תאריך יעד של פתיחת ענף האירועים; התנהלות מול לקוחות שהיו אמורות להתחתן בחודשים מרץ ואפריל והשבת הכסף על השמלה בעקבות ביטול האירוע; והיערכות קדימה מול המפיצים ובעלי החנויות בחו"ל.

 

חלק גדול מהמעצבים מציגים במסגרת שבוע האופנה לכלות המתקיים פעמיים בשנה בניו יורק, אשר בוטל החודש. "חשוב לשמור על תעשיית כלות כחול-לבן", אמר בורנשטיין , "למדינה יש אינטרס שנמשיך להעסיק את העובדות בענף, רובן נשים יוצאות ברית המועצות לשעבר מעל גיל 40, שזה הדבר היחיד שהן יודעות לעשות. להוציא אותן למעגל האבטלה יהיה הרבה יותר יקר לממשלה מאשר שהמדינה תסייע לנו בתמיכה של שלושה חודשים במיסים, בהקלות, בפתיחת הענף" .

 

הבחירה להתאחד מגיעה לאחר שענף האירועים חטף פגיעה קשה במשבר, וגם מתוקף הצרכים הייחודיים של מעצבי שמלות הכלה בהשוואה למעצבי אופנה אחרים. המבנה הפיננסי של ענף הכלות שונה מענפי אופנה אשר עובדים לאורך השנה כולה, וגם מבנה העבודה שונה שכן השמלות מיוצרות בהזמנה.

 

"אנחנו ענף עונתי", הדגישה המעצבת אפרת קליג, "לאורך כל השנה אנחנו עובדים בשביל חמישה חודשים מרכזיים".

 

"מהצד זה נראה גרנדיוזי – שאנחנו מיליונרים ושביום-יום אנחנו שוחטים את הכלות שלנו במחירים", הוסיף דרור קונטנטו בסגנונו הצבעוני, "אנחנו צריכים לעשות את המאבק הזה בצורה חכמה כדי לא לצאת מנקרי עיניים ולדאוג איך אנחנו מחזירים את העובדים לעבודה ואיך אנחנו עובדים מול הכלות".

 

סוגייה נוספת שעלתה היא העבודה מול ספקים בחו"ל. חלק מהמעצבים הסבירו כי הם לא מאשרים ביטולים מול בעלי החנויות שאיתם הם עובדים בחו"ל. ברונשטיין הוסיף כי מועצת הכלות האמריקאית, שבה חברים גם מעצבים ישראלים, משיקה אתר מכירה ייעודי שבו יוכלו למכור גם המעצבים המקומיים. לגבי שבוע אופנת הכלות המתוכנן לאוקטובר הקרוב, עלה רעיון שקבוצת המעצבים הישראלים אשר מציגים מדי שנה, יציגו יחד את הקולקציה במבנה אחד (לדוגמה, אולם אקספו בתל אביב) ויקיימו תצוגה דיגיטלית ללא קהל כדי שניתן יהיה לעבוד מול החנויות בחו"ל במהלך 2021.

 

השיחה קיבלה חיזוק עם הגעתה של מפיקת האירועים אירית רחמים, אשר תכנס בשבוע הבא את בכירי עולם ההפקות ונותני השירות. רחמים ציננה מעט את רוח הנוכחים. "השאלה מה קורה איתכם היום!" תהתה כשהאחרים החלו לדבר על חודש אוקטובר. "אתם יכולים לתכנן תוכניות, אבל מה יקרה בעוד שבועיים אם מספר הנדבקים יגדל? אני בטוחה שאנשים יצירתיים כמותכם יוכלו למצוא פתרונות יצירתיים מול מקבלי ההחלטות", סיכמה, "צריך לחשוב איך למזער את הנזקים. לדבר על מענק ולא על הלוואה עבורכם. אנחנו צריכים להתאחד, נישה-נישה, וכך נהיה ארגון גדול. אנחנו גוף של 200 אלף עובדים ותעשייה שמגלגלת יחד 15 מיליארד שקל בשנה. יחד אני בטוחה שננצח".

 

     

    ומה גילינו בבית של מעצבת שמלות הכלה והערב מאי משיח?

    מאי משיח, 26: "עשיתי הכל יחד - להתחתן, ללדת ילדה ולפתוח עסק". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: עדי סגל)
    מאי משיח, 26: "עשיתי הכל יחד - להתחתן, ללדת ילדה ולפתוח עסק". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: עדי סגל)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד