צילום: שי יחזקאל

תקועים? כך תוכלו לפרוץ את מחסום היצירתיות - במינימום זמן ומאמץ

המוזיקה שמעודדת חשיבה סוערת או משחק המחשב שמפתח יצירתיות: שמונה דרכים שיעזרו לצאת מהשגרה המחשבתית ולרענן את המוח היצירתי גם בלי לצאת מהבית

אם תיישמו את הצעדים שלפניכם - תצליחו לפרוץ את מחסום היצירתיות במינימום זמן ומאמץ, ובלא מעט הנאה (צילום: Shutterstock)
אם תיישמו את הצעדים שלפניכם - תצליחו לפרוץ את מחסום היצירתיות במינימום זמן ומאמץ, ובלא מעט הנאה (צילום: Shutterstock)
שחיקה מחשבתית לא צריכה יותר מדי. רק תנו לה קצת זמן - והיא כבר תגיע. בשגרה השוטפת, שבה יום רודף יום ועומס המטלות רק הולך וגובר, אנחנו נוטים לא אחת להשאיר את הראש מאחור ופשוט מעבירים אותו לאוטומט. העניין הוא שבסופו של דבר הנטייה הזאת מתנקמת בנו. אנחנו מרגישים מוגבלים יותר, חנוקים יותר ומתקשים לנהל את חיינו ביצירתיות.

 

למרבה הצער, בימי קורונה אלה השגרה נראית כחלום רחוק, אבל לדברי דורון לוי, מנחה סדנאות חווייתיות לפיתוח יצירתיות וקבלת החלטות, זו אינה סיבה לזנוח את ההיבט היצירתי בחיינו. "כמו שהגוף מתכווץ בזמן לחץ, כך גם הנפש והמוח: אנחנו לא מצליחים לחשוב באופן רציונלי וביקורתי ונכנסים להלך רוח מפוקס", הוא מסביר. "אמנם ההתפקסות היא מיומנות בעלת ערך רב, אך היא גם עלולה להוביל לתופעות לא רצויות, כמו ל'ראיית מנהרה', מצב המתבטא ביכולת שלנו לתת את כל תשומת הלב לדבר אחד ולהתעלם מהשאר.

 

ככל שתדאגו לרענן את המוח היצירתי שלכם בימים האלה, כך תוכלו לשמור על ראש פתוח, לייצר פתרונות למגוון אתגרים העומדים בפניכם וכמובן גם להסיח דעתכם מהמצב". לדבריו, אם תיישמו את הצעדים שלפניכם - תצליחו לפרוץ את מחסום היצירתיות במינימום זמן ומאמץ, ובלא מעט הנאה.

 

1. אמנו את החשיבה היצירתית מדי יום

חשבו לרגע כיצד אתם חושבים ביומיום. בדרך כלל אנחנו מעלים אסוציאציה אחת ולאחר מכן נוטשים את המשימה ופשוט מכבים את המוח. לכן התייחסו למוח היצירתי שלכם כאל שריר שיש לאמן מדי יום. כך למשל, תוכלו ליזום משחק אסוציאטיבי קצר עם בני המשפחה או עם חברים אונליין. בימים כתיקונם תוכלו לעשות זאת עם חבריכם לעבודה.

 

איך זה עובד: אחד המשתתפים בוחר לעצמו מילה בת שתי הברות אבל הוגה בקול רק את ההברה הראשונה, למשל "או". חבריו למשחק נדרשים לנחש מהי ההברה השנייה, למשל "או־כל", "או־רז", "או־שר". לא קלעו? אפשר לתת רמז: לדוגמה "לקוח מעולם התחבורה" (הפתרון: "או־פן").

 

2. פתרו תשבצי היגיון

פתרון תשבצי היגיון יעשה למוח שלכם את מה שחדר כושר עושה לגוף: ישפר את הדמיון והחשיבה האסוציאטיבית וכך יכניס אתכם לכושר מחשבתי. ככל שתפתרו יותר תשבצי היגיון, כך תשכללו את העולם האסוציאטיבי שלכם ותשתפרו גם בפתרון התשבצים וגם בפיתוח המחשבה היצירתית.

 

הנה דוגמה לשאלה שמופיעה בתשבץ היגיון ומעוררת את המוח לחשוב אסוציאטיבית: "מה עושה חייל בגשם"? ארבע אותיות. אתם יכולים לחשוב על פעולות כמו "הולך לשק"ם", "מתאמן", אבל הפתרון הנכון הוא זה שמספק כפל משמעות: "יורה".

 

פתרון תשבצי היגיון יעשה למוח שלכם את מה שחדר כושר עושה לגוף (צילום: Shutterstock)
    פתרון תשבצי היגיון יעשה למוח שלכם את מה שחדר כושר עושה לגוף(צילום: Shutterstock)

     

    3. התנתקו מהסמארטפון והתפנו לחלימה בהקיץ

    השימוש המסיבי בסמארטפון תובע מאיתנו ריכוז בדבר אחד וכך מונע מהמחשבות לנדוד. כדי שהמוח שלכם יהיה פנוי יותר לחלימה בהקיץ המקושרת ליצירתיות רבה יותר, התנתקו מדי פעם מהמסך. כשאנחנו בוהים או חולמים בהקיץ - מצב שיכול להתרחש גם בזמן שאנחנו עסוקים בפעילות שגרתית שאינה מצריכה מחשבה, כמו שטיפת כלים, גילוח או הליכה, המוח שלנו נמצא במצב דיפוזי, וכך מחשבות ורעיונות שצפים עשויים לחלחל ולחדור לתוך המחשבות בקלות רבה יותר.

     

    כך לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת Neuropsychologia ב־2017 הדגים את הקשר בין חלומות בהקיץ ליצירתיות. החוקרים עקבו אחר פעילות המוח של מאה נבדקים בזמן שאלה התבקשו להתרכז בנקודה נייחת, וכך הצליחו לזהות את האזורים במוח שעובדים כשהגוף במצב מנוחה וערות. בשלב הבא התבקשו המשתתפים להשלים בדיקות למדידת יכולותיהם האינטלקטואליות והיצירתיות, ולהשיב על שאלון הנוגע לנטייתם לחלום בהקיץ בחיי היומיום. נמצא כי הנבדקים שמוחם נדד בתדירות גבוהה יותר, זכו להצלחה גבוהה יותר במבחני היכולת והיצירתיות לעומת אלה שנטו להתרכז בנקודה אחת.

     

    על מה אתם חושבים בזמן שאתם שוטפים כלים? (צילום: Shutterstock)
      על מה אתם חושבים בזמן שאתם שוטפים כלים?(צילום: Shutterstock)

       

      4. צמצמו את השימוש באפליקציות

      האפליקציות נועדו להקל על חייכם ולקבל החלטות במקומכם, או ליתר דיוק: במקום המוח שלכם. לכן צמצמו את השימוש בהן ואתגרו את המוח - אלצו אותו לייצר פתרונות משל עצמו. למשל, נסו מדי פעם לוותר על השימוש בווייז ואפשרו לעצמכם לנווט ולמצוא פתרונות ניווט גם בלעדיו.

       

      5. שברו הרגלים

      סדר ושגרה מניעים את ההתנהגות האוטומטית, זו שמונעת יצירתיות. לכן כדי לגרות את היצירתיות יש לבלבל את היוצרות. למה הכוונה? לעשות פעולות מוכרות בדרך אחרת. למשל: צחצחו שיניים ביד החלשה שלכם; אם אתם מרבים ללבוש שחור או כל צבע מונוכרומטי אחר, התחילו ללבוש מדי פעם בגדים צבעוניים או לגרוב גרביים מיוחדים או לנעול נעליים בגוון נועז.

       

      גירוי יצירתי (צילום: Shutterstock)
        גירוי יצירתי(צילום: Shutterstock)

         

        6. האזינו למוזיקה שמחה

        מחקרים מצאו כי האזנה למוזיקה שמחה מאפשרת חשיבה יצירתית וסוערת יותר בהשוואה לביצוע משימות בשקט. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2017 בכתב העת Plos One, התבקשו המשתתפים, שחולקו לחמש קבוצות, להשלים סדרת משימות הדורשות יצירתיות מסוגים שונים - משחקי אסוציאציות, פתרון בעיות המאלצות אותם לשנות תפיסה ועוד - תוך האזנה לאחת מארבע בחירות מוזיקליות שונות שסווגו כ"רגועה", "שמחה", "עצובה" ו"חרדה". משתתפי קבוצת הביקורת התבקשו לבצע את המשימות בחלל שקט. נמצא כי האזנה למוזיקה שמחה עודדה חשיבה שונה ומפתיעה בקרב המשתתפים, בעוד ששאר סוגי המוזיקה והיעדרה לא השפיעו על אף אחד מסוגי החשיבה.

         

        בייבי מוצארט אאוט? (צילום: Shutterstock)
          בייבי מוצארט אאוט?(צילום: Shutterstock)

           

          7. התחילו לשחק במיינקראפט

          משחקי מחשב מסוימים יכולים לפתח אצלכם את היצירתיות. כך לדוגמה, מחקר שפורסם ב־2019 בכתב העת Creativity Research Journal, מצא שחלק ממשחקי המחשב מעודדים יצירתיות ומפתחים את הדמיון. משתתפי המחקר חולקו לשלוש קבוצות: בראשונה התבקשו הנבדקים לשחק במשחק המחשב הפופולרי מיינקראפט על פי הוראות, בשנייה התבקשו הנבדקים לשחק באותו משחק אך הפעם באופן חופשי, ומשתתפי הקבוצה השלישית, קבוצת הביקורת, לא שיחקו כלל.

           

          לאחר מכן התבקשו כל הנבדקים לצייר יצור מעולם אחר. ככל שהציור שלהם היה אנושי וסטנדרטי יותר, כך הוא דורג כפחות יצירתי. הממצאים הראו שאלה ששיחקו במיינקראפט ללא הוראות ועשו ככל העולה על רוחם, הציגו רמות יצירתיות גבוהות יותר בציורים שלהם בהשוואה למשתתפים בשתי הקבוצות האחרות.

           

           

          משחקי מחשב שמעודדים יצירתיות ומפתחים את הדמיון (צילום: Shutterstock)
            משחקי מחשב שמעודדים יצירתיות ומפתחים את הדמיון(צילום: Shutterstock)

             

            8. צאו החוצה

            אם תשאלו עיתונאים וסופרים מה הם עושים כשהם מרגישים "תקועים" או "חסומים", התשובה אצל רובם תהיה זהה: מתרחקים מהמחשב ויוצאים לטיול קצר, וכחצי שעה לאחר שחוזרים המוח מנפק אינספור רעיונות יצירתיים. אם אתם מבלים זמן רב בבית או במשרד, נסו לשנות אווירה. צאו החוצה, חקרו את הטבע, התבוננו בחי ובצומח. כך תוכלו לגלות כיצד הסביבה חיה ומתנהגת ולקבל ממנה השראה ותובנות חדשות. לא יכולים לצאת עכשיו בגלל הקורונה? עמדו בחלון או במרפסת, הקשיבו לציפורים, הביטו בשמים ופשוט בהו אל עבר האופק.

             

            אמנות עשיית הכלום: איך לשפר את חייכם ע"י רביצה ובהייה ללא מטרה >>

             

              מותשים ולא מצליחים להתמקד בשום דבר? תוכנית לניקוי ראש בשלושה שבועות:

               

              בואו נפזר את מסך הערפל. הקליקו על התמונה (צילום: Shutterstock)
                בואו נפזר את מסך הערפל. הקליקו על התמונה(צילום: Shutterstock)

                 

                 

                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד